Last news in Fakti

10 Септември, 2017 09:47 1 400 7

Как борят задръстванията в Пловдив? (ВИДЕО)

  • пловдив-
  • задръстване-
  • трафик-
  • светофари-
  • умни светофари

Помагат ли "умните" светофарни уредби на пловдивчани?

„Умни светофари”. Вече повече от 2 години тази фраза се върти в публичното пространство, без да става напълно ясно за какво става дума. Попадналите в задръстванията в Пловдив шофьори насочват гнева си към нея, сипейки ругатни по светофарните уредби и хората зад тях – сякаш това ще помогне по някакъв начин да се измъкнат по-бързо от поредната тапа.

Контролът на трафика в Пловдив обаче е една изключително важна тема, особено с оглед на това, че вече е септември, есента идва, с нея неизбежно ще дойдат и повечето коли, а с тях и задръстванията. Но как точно се управлява трафика в един от най-големите градове в България, питат колегите от "ТрафикНюз".

В града беше изграден Център за управление на трафика, който се намира в сградата на бившия хотел на Ванко 1 на булевард „6 септември”. В специална зала там се намират видео стена и работни станции, на които на живо се наблюдава картина от най-натоварените кръстовища в града.

Системата за управление на трафика обхваща 50 кръстовища в целия град. Още в края на 2015 г. там бяха подменени светофарните секции с LED такива за по-добра видимост отдалеч, а на места, където е имало такава нужда, изцяло беше сменена конструкцията на светофарите. На 15-те най-възлови кръстовища в града пък бяха монтирани и CCTV камери за видеонаблюдение. Картината от тях се изпраща директно на мониторите в Центъра, откъдето диспечерите могат да наблюдават трафика в реално време и да вземат нещата в свои ръце, ако на някое от тези 15 кръстовища се образува голямо задръстване. Важно е да се отбележи обаче, че тези камери не се ползват за следене на нарушители и последващо санкциониране на шофьорите. Целта тук е само наблюдение на трафика и мерки за неговото "олекотяване".

Но какво е „умното” на светофарите? Основното е, че на тези 50 кръстовища са били подменени светофарните контролери. Това е дало повече възможности за управление на системата, за да може да се преценява натовареността на дадено кръстовище и да се реагира при евентуалното оформяне на тапа. С тази промяна обаче дойде и промяната в организацията на движението в града или по-скоро в тази зона, която попадна под контрола на Центъра. В първите месеци на координация на организацията на движението задръстванията бяха често срещано явление, а с нея се разрази и гнева на пловдивчани.

„Един начин, който беше налаган в града в продължение на десетилетия, беше рязко променен, което доста трудно се прие като ново”, обясни директорът на ОП „Организация и контрол на транспорт” инж. Борислав Кръстев. „Но смятам, че с течение на времето хората осъзнаха промените и разбраха, че са за доброто на всички”, допълни той и отбеляза, че вече се получават множество сигнали за организацията на транспорта в града, като в тях налице са конкретни препоръки. Такива, които наистина биха подобрили движението. Т.е. пловдивчани вече не реагират само емоционално, но и дават смислени предложения за справяне с проблемните кръстовища.

Кръстовищата в града се управляват по три начина. Има такива светофари, които са на местно-гъвкаво управление. Това означава, че се управляват от трафик детектори, които автоматизирано определят най-подходящата циклограма* в зависимост от това колко автомобила минават през кръстовището. Системата има зададени минимални и максимални времена на зелената светлина на светофара и я променя спрямо това каква е натовареността в даден момент.

Други кръстовища са на координационен режим, т.е. координират се помежду си и така се получава т.нар. „зелена вълна”. Тя обаче не е панацея за всеки проблем, коментира инж. Кръстев. Последните кръстовища пък са на твърд цикъл с ясно посочени времена на червеното и зеленото.

Диспечерът, който се намира в Центъра за управление на трафика, има възможност в даден момент да изключи всички други режими и ръчно да задейства това, което е най-подходящо за дадения момент. Диспечерът обаче не е всевластен и не бива, попадайки в задръстване, да насочвате гнева си към него или светофарите. Това, което може да направи диспечерът, е да избере една от няколко предварително съгласувани с „Пътна полиция” циклограми, като прецени коя според него ще помогне най-много на даденото кръстовище да не се образува голямо задръстване.

Всичко описано до момента цели именно спокойното пътуване из пловдивските булеварди и улици. Има, разбира се, фактори, които са извън контрола на диспечери и светофари. Това са силно увеличеният брой автомобили, ремонтите на основни булеварди, превишената скорост, с която много водачи се движат (над 70 км/ч в града), а най-вече – неспазване на правилата за движение. Защото колкото и системи да бъдат вградени, поведението на шофьорите е нещо, което не може да бъде контролирано и което също стои в основата на тапите, които се оформят из града.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пловдивчанин

    5 0 Отговор
    Умни?
  • 2 Гост

    11 0 Отговор
    Лъжа! Нищо не работи! Най задръстеният град в Бг. Отделни секции за всяка колона чака се с часове. Явно за да се налапа някой лев се разруши тотално контрола на трафика, катастрофите скочиха заради изнервените от чакане шофьори. Хората страдат от тези светофари! САМО КОЙТО НЕ Е ИМАЛ ЛОШИЯ КЪСМЕТ ДА ШОФИРА В ПЛОВДИВ МОЖЕ ДА ПОВЯРВА НА СТАТИЯТА! КОНТРОЛ НЯМА!
  • 3 boticha

    6 0 Отговор
    Кой взе пари за тия недоразумения
  • 4 Глоби

    2 0 Отговор
    А защо не глобяват, за това в Пловдив има най-много катастрофи....

    Коментиран от #6

  • 5 Митю

    1 0 Отговор
    Светофара на митницата работи в събота и неделя.
  • 6 Густо Майна

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Глоби":

    Коментарът на 2 е много точен! Тъпите сфетофари поставиха Филибето на първо място по катастрофи! Истината е, че бавят хората, от там изнервяне и... Пример: вчера по обяд на кръстовището на ВСИ никакви коли, за направо и наляво. За надясно колоната достигна средата на "ивицата Газа"!!! Съответно хора с график започват да се опитват надясно от едната лента за направо. И конфликтната ситуация готова! Според мен проблемът със светофарите в града плаче за евентуален референдум?! Много е тъпа ситуацията страфика. Честно! Ама при промяна КОЙ ще връща и кой ще отговаря? Тотев, ако си мъж покажи се и кажи:"сгреших, ще оправя проблема"!

    Коментиран от #7

  • 7 гост 2

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Густо Майна":

    Тотев мъж? Ааааа недей сега с лошото! Колко ли са му кешнали та да се правят тия умни светофари. Хора умират заради тая простотия. Ми да, според мен те са косвена причина за не малко беди. А колко гориво изтича еи така на халос всеки ден. Трябва да се намерят виновниците и да лежат в затвора. А Пловдив трябва да бъде спасен от тези светофари!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове