Last news in Fakti

21 Септември, 2017 18:17 717 1

Павлова: Важно е какво бъдеще искаме за децата си

  • лиляна павлова-
  • деца-
  • бъдеще

Младежката заетост, иновациите и образованието ще са сред основните приоритети на страната ни по време на първото българско председателство

Павлова: Важно е какво бъдеще искаме за децата си - 1

„Важно е какво бъдеще искаме за децата си. Важно е каква Европа ще им оставим, как да я запазим и с какво да допринесем като българи“.

Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова по време на първата голяма обществена дискусия по приоритетите на страната ни „101 дни до София – Столица на Европа“, организирана съвместно със Сдружение „ПанЕвропа България“ и представителството на Европейската комисия у нас, предава пресцентърът на Министерството.

Младежката заетост, иновациите и образованието ще са сред основните приоритети на страната ни по време на първото българско председателство, стана ясно от презентацията на министър Лиляна Павлова.

„Започваме от ранното детско развитие с насърчаване на предприемачеството и въвеждането на всички технологии в образователните системи“, отбеляза тя.

Ще настояваме именно през нашето председателство да бъдат приети и програмите за образование, младежи и спорт като програмата „Еразъм плюс“, заяви министърът.

Тя припомни, че 2018 година е важна, защото е в края на мандата на настоящите Европейска комисия и Европейски парламент и от нас зависи как ще приключи този програмен период, който ще приключи по времето на Австрийското и Румънското председателство и какъв тон ще бъде зададен в бъдеще.

„Имаме уникалния шанс председателството да ни обедини“, заяви тя при откриването на дебата, на който присъстваха представители на неправителствени и граждански организации, посланици, настоящи и бивши политици от различни партии, социолози, журналисти.

„Заедно може да допринесем за първото впечатление за България като център на европейската политика“, каза Гергана Паси, президент на „ПанЕвропа България“ и бивш министър по европейските въпроси. „Иска ми се посланието ни да е „Европа на младежта“ и да получим отговор на въпроса как Европа ще води най-важната война – за таланти и за човешки капитал“, допълни тя.

По време на дискусията министър Павлова представи и приоритетите Триото Естония – България – Австрия, одобрени през юни тази година и националните послания – консенсус, конкурентоспособност, кохезия, които станаха основа на днешните дебати.

Сред важните досиета, които ще се разглеждат по време на Българското председателство са сигурност и стабилност, предприемачество и иновации, и създаване на свързаност, най-вече със страните от Западните Балкани.

"Имаме амбицията да бъдем „Балканско председателство“, припомни министър Павлова и потвърди готовността страната ни да работи за европейската перспектива за гражданите на съседните страни.

Ще защитаваме националните интереси при преговорите за бъдещата кохезионна политика на евросъюза след 2020 – каза министър Павлова в отговор на въпрос от залата и допълни:„Неутралитетът и баланса не означават липса на национална позиция и на ясни послания“.

„Днес можем да обявим, че ще създадем Граждански съвет за всички вас, които искате да се включите в реализирането на Българското председателство. Така ще имаме обратна връзка, ще получим изключително полезни съвети, а и това е начин да привлечем българите от чужбина“, съобщи министър Павлова със заключителните си думи в края на публичното обсъждане.

Тя съобщи още, че включително председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер е поканен да участва в граждански дебат у нас, за да може всеки желаещ да зададе въпросите, които го вълнуват.

Допълнително ще се уточни дали подобен дебат да се организира в началото на председателството или през май 2018 г., когато е срещата на върха за Западните Балкани.

„Посланията, които чух, за мен потвърждават две неща – избрания от нас подход да говорим за младите хора и да търсим тяхното участие е правилната посока, а девизът „Съединението прави силата“ е по-валиден от всякога. Имам удовлетворението, че ще успеем да направим председателството на Съвета на ЕС, както и присъединяването ни преди десетилетие, надпартийна тема, по която ще търсим обединението, а не разединението“, каза министър Павлова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За твоите или за всички ?

    0 0 Отговор
    Дъст он дъ увинд. Голямата .ица, разсейва ..ача и публиката. Та за какво говореше Дойнето ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове