Last news in Fakti

17 Октомври, 2017 20:22 1 177

Нинова за КСНС: Маските паднаха

  • кснс-
  • корнелия нинова-
  • корупция

Имаме политическа воля да се борим с корупцията, смята Цветанов

Нинова за КСНС: Маските паднаха - 1
Снимка: БТА

"Всички участници в КСНС ясно заявиха, че имаме политическа воля да се борим с корупцията", каза пред журналисти Цветан Цветанов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема: „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“.

„Искам да благодаря за възможността днес да имаме един много задълбочен разговор, всеки да отстоява своята теза и накрая да излезем всички представители на политическите сили заедно с президента, с министър-председателя, с председателя на българския парламент и министрите. Това означава, че имаме ясната политическа воля да се борим с корупцията.

Има две точки, които не бяха приети, поради това, че има спорни моменти относно кой да назначава органа и това, че разследването, което се предлага в момента от страна на БСП в техния законопроект нарушава конституцията и затова имаме разминаване.

Взе се принципно решение да се предложат на гласуване. Всички участници в КСНС гласуваха за отпадането на тези две точки, единствено г-жа Корнелия Нинова и президентът гласуваха за оставането на тези две точки“, коментира Цветанов.

"Президентът предложи в общата декларация текст, който казва, че се създава единен, независим, нов орган, който да се занимава с разследване на корупционни престъпления. Този текст беше подложен на гласуване и събра два гласа- неговия и моя, срещу дванадесет против. Т.е. единен нов орган, който да се занимава с разследване, а не с проверка на декларации и глоби, очевидно няма да има", каза пък лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Президентът предложи текст, в който се казва, че при конструирането на един такъв орган, ще има взаимен баланс между институциите, т.е. и президентската институция, и парламентът ще имат отношение към избирането и назначаването на хората в такъв орган. Този текст беше подложен на гласуване и събра само два гласа- неговия и моя, срещу дванадесет против.

Ние ще продължим да защитаваме нашия законопроект в парламента, но от това, което съдя по заседанието на КСНС, те вече са решили какво ще направи мнозинството в парламента. Да си носят отговорността, че имитират борба с корупцията и че това няма да доведе до никакъв резултат.

Оставам на позицията си, че политическата класа няма истинско желание да се бори с корупцията, защото е част от нея. Приканих лидерите за нещо конкретно. Когато специализираната прокуратура приключи разследването по КТБ, прокурорът обяви, че са стигнали до извод, че има политици, които са получавали нерегламентирано пари от там.

Направихме запитване с молба за огласяване на имената на тези политици. Такова писмо изпратих и до специализирания съд, където се намира в момента делото.

Тези дни получих отговор, че не може да ми бъде предоставена такава информация, и че ако съдията-докладчик реши, може в публично заседание да ги обяви.

В тази връзка казах на колегите, че трябва ние, политиците, да дадем сигнал, че сме осъзнали, че с този проблем трябва да се борим. Попитах дали са готови да се присъединят в едно общо писмо, в което всички лидери да се подпишем до съда с молба за огласяване на политиците по случая КТБ, които прокуратурата посочи. Последва мълчание.

На този КСНС паднаха маските и се видя кой за какво се бори", коментира още тя.



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове