Last news in Fakti

10 Ноември, 2017 09:29 732 9

Учениците ни - неграмотни, но готови да гласуват

  • ученици-
  • неграмотни-
  • гласуване

69 % от осмокласниците имат доверие в правосъдието, 61 % - в медиите

Цели 79% от българските ученици възнамеряват да гласуват на национални избори, когато достигнат съответната възраст, а 84% - на местни. Това сочи международното изследване сред осмокласниците, посветено на гражданското образование, известно като ICCS.

Изследването се провежда от Международната асоциация за оценяване на образователните постижения (IEA) съвместно с Австралийския съвет за образователни проучвания и Лабораторията за педагогически експерименти в университета Тре в Рим, пишат от българското образователно ведомство, пише ClubZ.

Българските осмокласници са на първо място по участие в граждански инициативи, свързани с опазването на околната среда и кампании в подкрепа на различни каузи. Около 54 на сто от учениците у нас (при 30 на сто средно за държавите, обхванати в ICCS) са участвали в дейности на екологични групи или организации през последната година. 39% са били част от младежка група, която организира кампания по конкретен проблем, при 24% в ICCS. Изследването показва още, че учениците, които са демонстрирали желание да участват в избори, са с по-високи резултати на теста от останалите.

В сравнение с останалите участници в изследването българските ученици са готови в по-голяма степен да участват в различни прояви за изразяване на позиция по значими обществени или политически въпроси – дискусии, петиции, шествия или онлайн кампании. В сравнение с 2009 година се е повишила тяхната увереност да участват в различни граждански инициативи.

Нараснало е и доверието на учениците в политическите институции като националното правителство, парламента и съда, като най-много ученици имат доверие в правосъдието – 69 на сто, а Народното събрание и правителството се радват на одобрението на повече от половината от подрастващите.

Доверието на учениците в традиционните медии е – 61 на сто или по-високо от това на връстниците им в други страни. Резултатите от изследването сочат още, че в държавите с утвърдени демокрации и стабилна икономика учениците с по-високи резултати на теста показват по-високи нива на доверие в политически и граждански институции.

Преобладаващата част от учениците приемат, че хората трябва да имат равни права, независимо от техния пол или етнически произход. В по-голяма степен от своите връстници българските осмокласници смятат, че добрият гражданин трябва да се труди упорито – 53 на сто у нас при едва 42 на сто в Европа. Особено впечатление прави фактът, че 60 на сто от българските 15-годишни са на мнение, че добрият гражданин трябва да изучава историята на страната си, с което надвишават почти двукратно усреднения резултат от 38% за Европа.

Според 74% от запитаните ученици замърсяването на околната среда представлява една от най-големите заплахи за човечеството. На второ място осмокласниците са поставили тероризма – 67% у нас при 66% средно за страните от ICCS. Заплахата от липса на работа тревожи 53% от българските деца, като стойностите кореспондират едно към едно със застъпваното от 53% схващане за труда като основополагащо отлика за добрия гражданин. Над половината или 66% от запитаните осмокласници смятат, че мъжете и жените трябва да имат равни възможности за участие в управлението. За страните-участници в проучването средният резултат е 75%. Мнозинството от учениците във всички държави подкрепят свободното придвижване и трудовата мобилност в ЕС.

В 80 на сто от случаите българските осмокласници са на мнение, че в бъдеще ще има по-голямо сътрудничество между европейските държави. Мнозинството от учениците имат силно чувство за европейска идентичност, подкрепят интеграцията и сътрудничеството между европейските държави най-вече в областта на икономиката, трудовата заетост и опазването на околната среда.

В изследването са участвали повече от 94 000 ученици и 37 000 учители от 24 държави, от които 16 в Европа, 5 – в Латинска Америка, и 3 в Азия.

У нас изследването е проведено от 7 март до 20 април 2016 година, като в него са участвали 2966 ученици от осми клас и 1549 учители от 147 училища. На учениците са задавани въпроси с различни равнища на сложност, свързани с познаването на гражданските права, задълженията на гражданите и работата на институциите. Средният резултат на българчетата е 485 точки от общо 1000, при усреднен резултат на учениците от държавите, участвали в проучването – 517. С най-високи резултат са учениците от Дания – 586 точки. С по-висок резултат на поставените въпроси са момичетата – 505 точки срещу 468 за момчетата. Българските ученици са повишили с 19 точки резултатите си по гражданско образование в сравнение с 2009 година.

Изследваето е интересен контрапункт на традиционно катастрофаните резултати, които бележи българското образование в международното проучване ПИЗА. Според него, около 40% от 15-годишните български ученици са функционално неграмотни, което означава, че те формално могат да четат, но не разбират съдържанието на прочетеното. Майчиният език на около 45 процента от постъпващите в училище не е български. Още по-тревожното е, че към 25 процента не говорят български, сочеха резултатите от септември 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Готови да гласуват

    6 0 Отговор
    ... за кебапчета и бира.
  • 2 незнайко

    4 0 Отговор
    ВЕЧЕ Е КЪСНО ЗА ТОВА РАЗСЪЖДЕНИЕ !!! 27 години се "стреми" правителството към този резултат и го постигна !!! След още 5 години половин БЪЛГАРИЯ ще говори турски, така афиширания майчин език !!! Да им е честито на всички продажници на МАЙКА БЪЛГАРИЯ .
  • 3 ha ha ha

    8 0 Отговор
    Иво Христов бил излъгал... :D баш дебили произвеждаме
  • 4 Реалист

    6 0 Отговор
    Е , щом са неграмотни , защо се повишават учителските заплати ?
    Излиза , че колкото по - неграмотни са учениците , толкова по - високи са учителските заплати !
    Явно на учителите им се плаща , за да не обучават учениците !
    Има логика : прост народ , лесно се управлява !

    Коментиран от #7

  • 5 ФАКТ

    3 0 Отговор
    ТО И ТИЯ В ПАРЛАМЕНТА СА СЪЩИТЕ
  • 6 да да

    2 0 Отговор
    И сега кой ще се извини на професор Иво Христов . Кой бе?.
  • 7 Кака Гинка

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Учителите всъщност не могат да направят много,заради негодната образователна програма по която са задължени да преподават.Всички са наясно,че това не е никакво образование и негодуват,но нищо не се променя - явно такава е директивата спусната от "някъде".Някой има изгода българите да се прости и неконкурентни и вече берем плодовете на дългогодишния "труд"...

    Коментиран от #8

  • 8 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кака Гинка":

    Донякъде си прав , че образователната програма е неефективна , меко казано , но в същото време не се чува особенно недоволство на учителите към тази неработеща програма ! Чуваме единствено искания за по-високи заплати
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове