Last news in Fakti

13 Ноември, 2017 16:22 2 404 19

75% от българите нямат доходи за нормален живот

  • доходи-
  • месечно възнаграждение-
  • заплати-
  • семейство-
  • домакинство-
  • кнсб

575,28 лв. е месечната издръжка на човек в страната, а в София сумата скача на 750,83 лeва

75% от българите нямат доходи за нормален живот - 1
Снимка: Shutterstock

2301 лева са нужни за нормален живот на четиричленно домакинство у нас, живеещо извън София, - двама възрастни и две деца, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ. 575,28 лв. е месечната издръжка на човек в страната, а в София сумата скача на 750,83 лeва. Данните бяха споделени от президента на КНСБ Пламен Димитров и изследователя от ИССИ Виолета Иванова.

От КНСБ са изчислили, че брутната работна заплата за всеки от двамата работещи родители с две деца трябва да бъде не по-ниска от 1474 лева, за да се осигурят средствата, необходими за издръжката на живот на този тип средностатистическо домакинство.

Официалните данни за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 г. отчитат средна работна заплата за страната от 1037 лева, която е с близо 30% по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

Под издръжката на живота са 75% от домакинствата в България или общо 5 400 000 българи, каза Пламен Димитров. Само 25% от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живота или около 1,8 милиона души.

30 на сто от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 314 лева официална линия на бедност) или близо до 2 165 000 души.

От КНСБ за първи път са изчислили и издръжката на живота за София. Необходимите средства за издръжка за четиричленно домакинство в столицата са 3003,32 лева, като средно на човек от този тип домакинство издръжката на живот е 750,83 лева. Тя надхвърля средните за страната стойности с 30,5%. Следователно брутната работна заплата за двама работещи родители с две деца, живеещи в София, трябва да бъде не по-ниска от 1924 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот.

Според официалните данни за заплатите в София средната в столицата е 1405 лева, която е с близо 27% по-ниска от необходимата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен на васик атанасова

    23 0 Отговор
    ОТКРИХТЕ ТОПЛАТА ВОДА!
  • 2 Голям прос

    14 0 Отговор
    Вдигайте минималната заплата и ще се оправим
  • 3 Снайпериста

    17 0 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 4 ДС КГБ

    16 1 Отговор
    В БГ,синдикати няма.
  • 5 Реалист

    29 0 Отговор
    Най - лошото в случая е , че това е държавна политика ( независимо кой е на власт ) да сме БЕДНИ ДО ЖИВОТ !
  • 6 Дамммммммм

    14 0 Отговор
    Светлото евро бъдеще вече го виждаме...още малко..
  • 7 Долара

    2 7 Отговор
    Завиждайте, аз имам кешовица.
  • 8 Варна

    5 3 Отговор
    Ми много хубаво! - Добре че са го изчислили и какво от това? - Освен това какво ме интересува издръжката в София? - Ако са изчислявали собствената си издръжка там... - Добре ама това не засяга по- голямата част от населението!
    - Добре беше да покажат "потребителската кошница" която са определили за база! - Помня, че преди години едни Глъмери, бяха заложили в потребителската кошница на всяко домакинство и покупката на пияно(роял). - Този пример беше широко обсъждан при студентите по икономика, като начин за манипулация на общественото мнение,изкривявайки резултата чрез изкуствено завишена база
  • 9 jambazina

    8 1 Отговор
    А останалите 25% нямат и толкова.
  • 10 Гост

    11 0 Отговор
    Аз па виждам, че в София има само богаташи или поне демонстрацията е на богаташи
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Песимист

    7 0 Отговор
    Тая агенция май не е под контрола на тиквата щом изнася данни за"цветущото" положение на населението след 2 "успешни" недовършени мандата на недовършения. По принцип няма нужда да се пръскат пари за тези проучвания. От зората на демокрацията все копаем дъното. Но имаше надежда, а при тиквата и тя умря.
    Големият проблем е че алтернатива на тиквата е друга тиква. Т.е. алтернативата е от трън та на глог.
    Да живее тиквата.
  • 13 ГЕРО

    6 1 Отговор
    Още 10 години и читав човек няма да остане в България. Ще останем само пенсионери и комунисти олигофрени. Стандартът е много лош, цените са европейски , а заплатите са Габонски ( африкански) е кой нормален би оцелял ? ?? Поне да се присъидиним към гърция или румъния че нищо не става от назе.Никаква икономика и реформи , само дайте ни пари от европа та да ги лапнат алчните ни политици. Като спрат парите след 2 години кво прсим??? Евразия ? и там ще нипокажат кака се калява стоманата и сме затрити за вечни времена. Приятна вечер на всички оптимисти, аз не съм.
  • 14 БЪЛГАРИН

    9 0 Отговор
    Къде са сега Тиквата и Цецо да обясняват за икономическия ръст и излишъка? Или те говорят само за себе си?!?...Айде няма нужда - хората не са слепи и много добре си знаят дереджето, но се питам защо вярват на тези двамата, оная третата и другите 237?
  • 15 Ранарса

    8 0 Отговор
    Кво е туй нормален живот?
  • 16 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Така ще е !!Нали помните колко горд бе г-н Борисов пред Парламента на Чехия в първия си мандат със сиромашията на собствения си " мат,рял " ????
  • 17 некойси

    3 0 Отговор
    Къде е онова подобие на човек с голямата глава и струйника и неговия верен чирак, потомствен милиционер ... да излезе и да Ви опровергаят и оборят с цифри и "Факти"?
  • 18 Патриот

    1 0 Отговор
    А къде ни е светолто европейски бъдеще?
    Какво стана сега след 30 години демокрация - последни по доходи, но първи по престъпност?
  • 19 Колю

    1 0 Отговор
    И тези посочени суми не са верни защото ако ги имаш започваш да плащаш 20 % ДДС на всичко. Взимаш 500 лв в хартийки и можеш да си купиш стока за около 400 +данък за това че си я купил. Той не се яде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове