29 Ноември, 2017 13:48 831 15

Пет партии настояват да се учи за лагерите и репресиите по соца

  • атанас атанасов-
  • позиция-
  • комунистически режим-
  • репресии

Младите хора в България нямали реална представа за същността на комунистическия режим

Пет партии настояват да се учи за лагерите и репресиите по соца - 1
Атанас Атанасов е сред лидерите, подписали позицията Снимка: Архив

“Демократи за силна България”/ НР, Движение “Да, България”, ПП “Зелените”, ПП ДЕОС и ПП БЗНС разпространиха обща позиция относно изучаването на комунистическия режим в България. Лидерите на партиите изпратиха и писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев.

Ето какво пише в текста на позицията:

28 години след падането на комунистическия режим в България, в обществото все още е налице дезинформация за комунизма като политически строй, особено сред най-младото поколение.
С Решение на 40-то НС, България изразява подкрепа за Пражката декларация за Европейската съвест и комунизма от 03.06.2008 г., чийто идеи са доразвити в други международни актове като Резолюцията на ЕП от април 2009 г. – „Европейската съвест и тоталитаризма“ и Резолюцията на Парламентарната Асамблея на Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа от 03.07.2009 г. – „За ново обединение на разединена Европа“. В цитираните документи, като имаща първостепенна важност, е посочена необходимостта от информираност на обществото за извършените престъпления на тоталитарните режими.

Днес младите хора в България нямат реална представа за същността на комунистическия режим и престъпленията, извършени от неговия репресивен апарат, както и за последствията от тях. Това в голяма степен се дължи на липсата на достатъчна информация по въпроса, както в досегашните учебни програми, така и в проекта на учебна програма по „История и цивилизации“ за 10. клас, където периодът 1944-1989 г. се изучава.

Настояваме в окончателния вариант на учебната програма да бъдат разписани адекватни критерии за учебното съдържание, даващи реална представа за същността на комунистическия режим и създаващи условия за формиране на конкретни знания за престъпленията на този режим в България за периода между 1944 и 1989 г. Категорично се противопоставяме на риска информацията за т.нар. „Народен съд“, лагерите и репресивния апарат на държавната машина да бъдат отново удобно подминати.

Длъжни сме да покажем истината такава, каквато е в нейната цялост, ето защо изискваме провиненията на комунистическия режим да бъдат изучавани обективно в учебната програма в българските училища. Защото народ, който не познава миналото си, няма бъдеще!

Ето и писмото до министър Вълчев:

ДО
КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО
И НАУКАТА


ПИСМО

Относно: Изучаването на комунистическия режим в България

Уважаеми господин Министър,

Двадесет и осем години след падането на комунистическия режим в България, в обществото се наблюдава абсолютна дезинформация за основни процеси и събития от най-близкото ни минало в периода 1944-1989 г. Особено притеснително е това при най-младите. Според данни от национално представително проучване проведено през 2014 г., 79% от представителите на възрастовата група между 16 и 30 години са незапознати с развитието на България в посочения период. В огромната си част младото поколение не разбира в цялост същността на политическите процеси в периода на комунистическия режим. Незнанието в голяма степен се дължи на липсата на адекватно учебно съдържание за периода. Потвърждение за това е, че едва 10% от обществото се информира за комунистическия режим от училище и/или университет.

Редица международни актове като Резолюция 1096/1996 г. относно мерките за разглеждане на наследството от бившите комунистически тоталитарни режими на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа, Резолюция 1481/2006 г. за „Необходимостта от международно осъждане на престъпленията на тоталитарните комунистически режими“ на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа, Пражката декларация за Европейската съвест и комунизма от 03.06.2008 г., Резолюцията за „Европейската съвест и тоталитаризма“ на ЕП от 2009 г., Резолюцията „За ново обединение на разединена Европа“ на Парламентарната Асамблея на Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа от 03.07.2009 г., отдават особена важност на информираността на обществото за извършените престъпления на тоталитарните режими.

Уважаеми г-н Министър, България след Втората световна война до 1989 г. се изучава по „История и цивилизации“ в 10. клас, но проектът на учебна програма, публикуван на сайта на министерството, по никакъв начин не гарантира цялостно и комплексно знание на учениците за комунистическия режим в България. За да се гарантират такива, в учебната програма трябва да бъдат включени горянското движение и останалите антикомунистически движения, т.нар. „Народен съд“, политическите затворници и избитите граждани, лагерите и репресивният апарат на държавната машина, а не те да бъдат удобно подминати под формата на „примери за репресия и нарушаване на гражданските права“. Тоталитарната държава въвежда насилието над хора като всекидневие, като ликвидира политическите противници и създава чувство на страх. От гледна точка на икономическите процеси, настояваме в програмата да бъдат заложени и фалитите на държавата, защото те представляват обективна реалност за разглеждания период.

Уважаеми г-н Mинистър, длъжни сме да дадем цялостно знание на подрастващото поколение за социалните, политическите и икономическите процеси в най-близкото ни минало, а не да си затваряме очите пред фактите. Трябва да покажем истината такава, каквато е в нейната цялост. Настояваме да упражните дадените Ви от закона правомощия и да включите в учебната програма по “История и цивилизации” за 10. клас достатъчно изчерпателен модул за обективното изучаване на комунистическия режим в България както и за последиците за страната след него.


Приложено Ви изпращаме официална Позиция на “Демократи за силна България”, ПП Движение Да България, ПП Зелените, ПП ДЕОС и ПП БЗНС, относно изучаването на комунистическия режим.

Атанас Атанасов
/Председател на ПП ДСБ/

Христо Иванов
/Председател на ПП Да България/

Владислав Панев

/Съпредседател на ПП Зелените/

Александър Петров

/Председател на ПП ДЕОС/

Николай Ненчев

/Председател на ПП БЗНС/


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    12 2 Отговор
    Това са измета от Соца -престъпници в настоящето.Вместо да оправят държавата само насаждат мизерия,глад,неграмотност и раздор сред хората.И докато лошия матрял им се връзва и постепенно измира и напуска страната ,те забогатяват и измислят нови интриги ,за да съществуват техните наследници и поколения в охолство.

    Коментиран от #2

  • 2 Гоуст

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    Да, това са отрепките от соца, а елита от соц-а сега ни управлява!
  • 3 ИСТИНА от кого ? ОТ ККК ?

    6 3 Отговор
    Кой ще КОРУМПИРАН, КРИМИНАЛЕН КАПИТАЛИЗЪМ. Бандитизъм.УНЕЩОЖИХТЕ ДЪРЖАВАТА. ХУБАВО ЧЕ СА СИ НАПИСАЛИ ИМЕНАТА.
  • 4 рик

    9 2 Отговор
    Кой беше този Атанасов ?
  • 5 Малко са били в лагерите

    6 3 Отговор
    ЩОМ ДНЕС ВАС ВИ ИМА. ТЕПЪРВА СИТЕ ОТ ККК - СТЕ ЗА ЛАГЕРИТЕ. ТУЙ ДНЕС НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ А Корумпиран, Криминален, Капитализъм. САМО лагер ще ви управи.
  • 6 А ЗА 1923та ДО 1944 година, ще пишете ли

    6 5 Отговор
    А ТАТКО ТИ, МАМИНКАТА ТИ А И ТИ ПРИ СОЦА КАКВИ ГИ ВЪРШИТЕ ? ПЪРВО ЗА ВАС СИ РАЗКАЖЕТЕ, ПОСЛЕ ПИШЕТЕ ИСТОРИЯТА ЗА 10ти клас. ЗА СЪДА НА ЛЕВСКИ ОТ ЧОРБАДЖИЯТА НИ, КОЙТО ПОТУШИ БАТАК, ЗА ЧОРБАДЖИИТЕ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ДОВЕЛИ ХОРАТА ДО ВЪСТАНИЕТО 1923 та година. ЗА МАРИЦА ПОКЛА В КРЪВ, ЗА ГЕНЕРАЛ ЗАИМОВ, ЗА ВАПЦАРОВ ЗА ГЕО МИЛЕВ И ОТРЯЗАНИТЕ ГЛАВИ РАЗНАСЯНИ ПО СЕЛАТА ЗА НАЗИДАНИЕ Е СТРАХ? ЗА ИЗГОРЕНИТЕ ДОМОВЕ, ЗА ДАРВЕНОТО РАЛО ДО 1944 С КРАВИТЕ И МАГАРЕЩКИТЕ КАРУЦИ. ЩЕ ПИШЕТЕ ЛИ. И НИЕ ЩЕ ПИШЕМ. ПРОСТИХА ВИ ПРИ СОЦА, МНОГО ХУМАНЕН БЕШЕ СОЦА, ПОВЯРВА ВИ ЧЕ СТЕ ВИНАГИ ВЕРНИ НА ПАРТИЯТА А НЕ Е ТРЯБВАЛО. ЛАГЕРИТЕ ДНЕС СА ПАК АКТУАЛНИ. СЛАВА СССР, СЛАВА РОССИИ, СЛАВА НРБ и ОФ. СЛАВА НА НАРОДНИЯ СЪД.

    Коментиран от #8

  • 7 ДА би МИРНО седяло

    2 0 Отговор
    ПОВЕЙ, ПОВЕЙ ТИ МОЙ ветре. Не ще е грохот от ПОРОЙ. УЧЕБНИКА ОТ 10ти КЛАС не Ще ви спаси.
  • 8 Гоуст

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "А ЗА 1923та ДО 1944 година, ще пишете ли":

    Абсолютен идиот. Нямаш място в майка България, ходи си при твоята майка пияндурска

    Коментиран от #10

  • 9 ЗАЩО УЧЕБНИКЪТ ЗА 10ти КЛАС ?

    3 1 Отговор
    ТОВА КОЕТО СТАВА В СВЕТА - УСТАНАВЯВЯНЕ НА ДЕРМО - КРАЦИЯ по Глобалистки модел и Соросна Технология, както В УКРАИНА - НАЦИЗЪМ И ККК - Корумпиран Криминален Капитаизъм. СЪДБАТА на работника и СЕЛЯНИНА е неактуална, роботи ще работят, орът и копаят. Затова е нужна гражданска война - сблъска между МЛАДИ И стари и да се самоунищожава в интерес на ККК. ДОБРО НЕ НИ ЧАКА АКО НЕ ЗАПАЗИМ ИСТОРИЯТА ЗА НАШИТЕ ДЕЦА ТАКАВА КАКВАТО Е - ИСТИНАТА. ККК - ЩЕ превърне децата и внуците ни в НАШИ ЕКЗЕКУТОРИ. Вижте какво стана в УКРАИНА. Същото се готви и у нас. Да се събудим ХОРА. Ние следва да си пишем сами историята а не ККК подкрепяни от НПО и Фондовете на СОРОС. Вижте УНГАРИЯ, Чехия, Германия, Австрия и др. търсещи ИКОНОМИЧЕСКИ ВРЪЗКИ за бизнес и д.ужба с РУСИЯ А Бойко ТЪРСИ инвестиции за получената ни държава от Китай и Саудитите. В ЕС му направиха оценката - пламнало което незнае какво говори.
  • 10 Ти си напиши името

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гоуст":

    И ТОГАЗ ще ти покажа коя е твойта маминка. Гушата ти пълна е пълна, нали ? Ти си от ХУНТАТА на ДНЕШНИЯТ ККК. Или бягане о време навън или ще берете ядове.
  • 11 Патриот

    2 3 Отговор
    Куршум за всички подкрепили идеята.
    Къде къде е по-добре сега да си загърбим родината да ма огат евреите да се населят тук безплатно и без бой, а ние като Диди да мием чинии в Германия да хвалим колко добр се живее в България по времето на капитализма.
  • 12 реалист

    3 2 Отговор
    Правилно ,трябва да се учи и да се знае ,за да може да се види от къде идват днешните социалисти в България - наследниците на комунисти престъпници.
  • 13 ПОРЪЧКА

    0 1 Отговор
    Имам чувството, че Вие, господа сте подлога на комунистите -БСП и ГЕРБ. Та нима няма други проблеми в държавата та непрекъснато ни занимавате с някакви шантави идей. За вас бедността, ниския стандарт на живот , бягащите младежи в чужбина и свързаната с тях демографска криза, мафиотската структура на управление, рекет, кражби на правителствено ниво и утвърдено и на общинско ниво не са Ви интересни. Да като оправите тези неща и излезете с единна платформа точка по точка , ще повярвам, че Вие, сте истински десни политици , а не подлоги на този държавен геноцид в България и управляващите партии. А относно лагерите и издевателствата това ще дойде от историците, а Вие май се смятате за политици. Затова рейтинга, Ви е толкова нисък. Спрете и се опомнете.

    Коментиран от #14

  • 14 ПОРЪЧКА ТА ТИ СИ БИВШ ДРУГАР ОТ КОМИТЕТА

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ПОРЪЧКА":

    Ти Другарю си част от ДНЕШНИЯТ ККК -корумпираният криминален капиталист, обвинявайки нас, останали извън борда от таквиз като теб, че сме комунисти. ДА ИМА още дето на туй се хващат, но все по-очевидно става за НАРОДА че Господата са БИВШИТЕ ДРУГАРИ НА ПАРТИЯТА - РЪКОВОДИТЕЛКА И ВДЪХНОВИТЕЛКА НА ВСИЧКИ ВАШИ ДНЕШНИ ДАЛАВЕРИ. БАСТА - НА ПЛОЩАДА И БЕЗ ПОЩАДА.
  • 15 незнайко

    0 0 Отговор
    Сега като няма лагери и репресии докъде я докарахме ? НАРКОТИЦИ, ПАЛЕЖИ, ГРАБЕЖИ И ПОБОИЩА В УЧИЛИЩАТА ! Мафията е навсякъде! Циганите си правят каквото си искат! Това няма ли да се учи в училище ??? Защо искат на всяка цена да изкарат миналото толкова ЧЕРНО ??? ПРОСТО ТАКА ИСКАТ ОТ САЩ и ЕС!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове