Last news in Fakti

2 Декември, 2017 21:16 2 351 10

Иван Сотиров: Кризата през 1996 г. беше изкуствена

  • иван сотиров-
  • криза

Цялата истина за прехода трябва да бъде изяснена! Трябва да се даде пълна публичност на всички обстоятелства около прехода. Аз съм против да се извежда напред само приватизацията, защото целият преход беше заложен така, че цялата бивша номенклатура, старата БКП и ДС, която отчете, че нейният режим фалира, решиха да извършат през този преход една трансформация, при която те да запазят всички икономически лостове на властта и това доведе до една голяма несправедливост.

Приватизацията беше част от този процес. Той беше стартиран още в началото на прехода, когато чрез търговските банки се даваха необезпечени кредити на доверени лица и кръгове, които стояха и на входа и на изхода. Източиха предприятията. Приватизацията се забави целенасочено и когато дойде време тя да се реализира, предприятията бяха във фактически фалит. Това каза бившият зам.-председател на СДС Иван Сотиров в ефира на предаването ”Офанзива с Любо Стоянов” по Канал 3.

”Големият проблем и голямата отговорност е, че когато СДС дойде на власт, след като управлението на Виденов се провали, след като хората изкараха БСП от властта с камъни и протести, голямата отговорност и голямото престъпление беше, че не се изпълни основният ангажимент от нашата предизборна програма и това, което очакваха хората – да се потърси отговорност от тези, които организираха този колосален грабеж. Това, което се случи тогава с хиперинфлацията, която беше изкуствено създадена, много добре се използва негодуванието на хората, провала на Виденовия режим и банкрутирането на цялата корупционна система, която до този момент беше създадена, но това беше използвано срещу хората.

Това е един от специалитетите на кукловодите на прехода, които използваха народното недоволство срещу техните безобразия, за да отложат въвеждането на валутен борд, защото през 1996 години международните финансови институции упражниха категоричен натиск върху Виденов и след това беше поставено условие да се въведе борд и да се направи приватизация. Това, което се създаде тогава беше изкуствена финансова криза. Изкуствено се забавиха нещата, за да може 1 долар да достигне 3 000 лева, защото ако бордът беше въведен веднага, защото ако беше въведен веднага борда, когато беше поставен въпроса, той щеше да бъде въведен към 1 долар към 100 лева. Обезцениха се парите на всички хора, народът се ограби с милиарди. Това, което се случи с КТБ, е една пионерска игра в сравнение с онзи организиран грабеж. На тези хора не се потърси отговорност, разказа той.

”И законът за масовата приватизация, и закона за РМД-тата, това беше инструментариум подготвен от обкръжението на Виденов. Запази се целият инструментариум на Виденов. Като се тегли чертата на нашата, ще се види, че по наше време всички стратегически и крупни предприятия бяха приватизирани от същите тези комунистически кръгове”, заяви Сотиров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сашо

    15 1 Отговор
    Иванчо , това и кучетата го знаят , знаят и че ти също си замесен . Тоя прост народ само не се знае до кога ще спи .
  • 2 Гост

    10 2 Отговор
    През 1982 година се създадоха външно търговските дружества, а от 1986 година започнаха да се източват предприятията.
  • 3 Гост

    11 0 Отговор
    Иване прав си, но всяка жена си заслужава мъжа и всеки народ управниците.
    Все пак има смисъл това да се знае за следващи избори, но парите няма кой да върне.

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Какви избори бе ?? Имали още абдали да мислят че народа избира нещо на избори ?Изборите се нагласят по няколко начина, а бунаците си мислят че избират нещо . Това в България се нарича прикрита диктатура , народа на практика е поробен с една единствена опция да се махне от държавата си и да стане емигрант .Другата опция е живота му да мине физически оцелявайки в държавата си .

    Коментиран от #6

  • 5 Извън закона

    5 1 Отговор
    Не е важно колко гласуват,важно е кой брой гласовете )))
  • 6 ултра

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Ами именно заради такива "умници" като тебе, които тръбят наляво и надясно, колко безсмислено било да се ходи и да се гласува /щото нали всички са маскари/, сме на този хал и дередже, защото когато интелигентните хора се обезверят и не отидат до урните, там отиват платените индобългари и послушниците от партийните елити! Щом не гласувате, после нямате право да мрънкате, ясно?!?

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ултра":

    Точно така тъп партиен трол , точно така , но ще дойде време и най тъпите ще се усетят кой ги дере .
  • 8 Бари

    2 1 Отговор
    Жан Виденов:…Знаете ли, колко пари ни бяха нужни 1996 година, за да се справим с дълговия проблем – около един милиард долара и малко повече за 1997 година, които никой на България не даде.Вярно е, че по време на управлението на Виденов изтича отсрочката за погасяването на външния дълг, но също така е вярно и друго, ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЖАН ВИДЕНОВ ВЪРНА 2 МЛРД И 800 МИЛИОНА ДОЛАРА ВЪНШЕН ДЪЛГ!

    Знаят ли го всички – едва ли. Иван Костов иска това да не се знае, и тези, които са наясно с връщането на 2,8 млрд външен дълг да си траят и да говорят единствено за Виденовата зима! Така на Костов му отърва... На тази легенда се крепи присъствието му в парламента още три мандата – защо да говорим тогава за върнатите 2,8 млрд от Виденов и да рушим илюзиите на хората? Не върви някак.

    Коментиран от #9

  • 9 истината

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бари":

    2.8 млрд.долара са джобни пари спрямо това каето акрадоха покрай 3000 лв/долар.Те обраха и последните парици на хората.Прав е И.Сотиров-трябваше да ги бесят по клоните и сега щяхме да живеем в бяла държава.
  • 10 пръча

    3 0 Отговор
    Виденов за мен ще си оста единственият премиер, който се опита да се опъне на статуквото и диктата отвън- в отговор му спретнаха въпросната криза и простият, гладен народ бе яхнат отново на върха на собствената си ярост към поредния кръг безобразия с поредния национален предател костов, после цару,станишеф, бб и т.н. но и добрата страна на всичко-поне не ни спретнаха войната за послушание!!!! Сърбите като видяха безобразията и се опънаха буквално ги размазаха, как падаха натовските бомби само по държавни предприятия, а преватизираните си останаха цели целиничко.... това се помни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове