Last news in Fakti

1 Февруари, 2018 21:14 1 570 5

Свързват системите за измерване чистотата на въздуха

  • чистота-
  • въздух-
  • системи

Системите на Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ и гражданските мрежи за измерване на качеството на атмосферния въздух в София ще бъдат свързани.

Това стана ясно днес след срещата на министъра на околната среда и водите Нено Димов, кмета на София Йорданка Фандъкова и членовете на съвета на учените към МОСВ - проф. д-р Христомир Брънзов, директор на НИМХ – БАН, проф. дфн Александър Драйшу, декан на Физическия факултет към СУ „Св. Кл. Охридски“, както и Стефан Димитров, създател на гражданската платформа AIRBG.INFO, пише Дир.бг.

„Целта е различните системи да бъдат интегрирани, така че да имаме максимално ясна картина за състоянието на въздуха в София“, обясни министър Димов.

„За нас е от изключителна важност информираността на гражданите от една страна, а от друга – причините за замърсяването. Защото информацията за източниците на замърсяване е нужна при разработването на мерките за подобряване качеството на въздуха“, каза и кметът Фандъкова.

Тя припомни, че предстои Столичната община да пусне и своя измервателна система с 20 станции. Така в бъдеще ще бъдат интегрирани системата на ИАОС, гражданската платформа и общинската измервателна система.

Според проф. Брънзов на първо време предстои съвместяване на двата типа устройства – 5-те на ИАОС, и повече от 200 станции, които гражданите на София са изградили със собствени сили и средства. В рамките на следващите 6 месеца учени и експерти ще направят калибриране на измервателната техника на AIRBG.INFO и изпълнителната агенция. Към всяко устройство на ИАОС ще бъде монтиран уред от платформата AIRBG.INFO.

„Инициативата е добро начало към изясняване на източниците на замърсяване“, потвърди и проф. Брънзов.

„Данните от нашата независима мрежа започват да се приемат от общинската и изпълнителната власт. Преди година това беше немислимо, затова е добре, че приеха да работим заедно“, каза Стефан Димитров от гражданската платформа.

Той добави, че се следва добър модел за синхронизиране между институционалните и гражданските системи за измерване на замърсяването на въздуха, който успешно е бил приложен преди година в Германия.

Министър Димов припомни, че в момента се работи по изготвянето на стандарти за качество на горивата за битово отопление, така че още от следващия отоплителен сезон те да бъдат прилагани и да се намали замърсяването на въздуха от бита.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай

    4 3 Отговор
    Причините за замърсяването в София са следните :
    Пренаселена София със СЕЛЯНИ с автомобили!
    Така че:
    ВСИЧКИ СЕЛЯН ПО РОДНИТЕ МЕСТА И НЕЩАТА СЕ ОПРАВЯТ !!!!!!!!!!!
  • 2 скепсис

    6 0 Отговор
    А кой гарантира, че тия граждански системи мерят точно ???? Те сертифицирани ли са някъде или просто трябва да вярваме на доврие на някой самоук "майстор". Неколкократно стана ясно, че има огромно разминаване в покаьателите м/у системите на БАН и "гражданските" !
    Обществена тайна е че зад това стят едни "зелени", които да ръчкат по нечие указание! Не казвам, че въздуха е планински и че трябва да се замърсява, а изразявам силно съмнение във верността на тези граждански "уреди", както и чистите помисли зад тях.
    В последно време зеления рекет е на мода и явно много доходоносен !

    Коментиран от #4

  • 3 ФПЧ10

    3 0 Отговор
    Също поддържам Вашето становище за измерването. Незнам това е висша глупост. Влизах в сайта на гражданските измерватели на въздуха. Решех да проверя къде е най-мръсно в европа. Познайте къде беше. До границата на Люксенбург !!!! В едно малко градче до него река хълм. ФПЧ 10 беше 1440 а ФПЧ2.5 - 452. Практически това е да Ви измерят кръвното и да показва 1200 на 800. Няма грешка в знаците. Какъв е тоя "уред" който се поставя в тръба от ВиК и няма никакви сензори за прах. Не искам да Ви обяснявам как се измерва прах и неговите разновидности. Изокинетичното събиране на прашинките върху филтър и анализирането му тегловно, ултразвуково, в-радиоктивност и светлинно. В тия сензори няма нищо което да "събира" прах. Явно наглостта на зелените минава всички граници. Мога да твърдя че съм от 100 човека които разбират от измерване на прах, които са в България. Че не е чист въздуха това е факт, но да ни пробутват тия простотии правени в гараж в Китай не е от полза на никого. Това е все едно да си изкарате пръста навън и да кажете концентрацията. Не се заблуждавайте... измерването се извършва по методика която е десетки страници и се съблюдават десетки изисквания преди да се избере местото за измерване, а камо ли начина. Всичко се извършва автоматично и намесата на човек е незначителна свързана до обслужване на консумативите.

    Коментиран от #5

  • 4 Скупсис

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "скепсис":

    И аз бях скептичен, зле зле колко да е зле викам си. Докато не си купих уред да си меря. Ееее много е зле. Не ми е калибриран от умниците в БАН а в Швеция. Изобщо какво значение има къде е калибриран като дишаме гадост между 3 и 7 пъти над нормата. То не знам въздух ли е. Не членувам в никакви зелени орг.....
  • 5 скепсис

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ФПЧ10":

    Точно това имах предвид за измерванията !
    А кметицата се огъва пред елементарен рекет !?
    Нека закупят истински уреди да назначат специалисти тогава вече да се взимат адекватни мерки.
    Писна ми от всякакви фейсбук мишки и "специалисти", които постоянно да се правят на интересни, защото детето им се закашляло....ми не пушете в колата докато го карате на детска градина и няма да кашля !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове