Last news in Fakti

18 Февруари, 2018 23:00 4 638 30

Над милион българи не работят и не мислят да работят

  • работа-
  • безработица

Безработицата за периода октомври – декември 2017 година пък е 5,6%

1,3 млн. души в работоспособна възраст не се трудят и не си търсят работа. Това показват статистическите данни на НСИ за последното тримесечие на миналата година. Според данните, във възрастовата група 15 – 64 години сънародниците ни, които не работят и не смятат да работят, са 1,3 млн. души. Заетостта в тази възрастова група е 67,5%, което значи увеличение на годишна база от 4,1%.

Безработицата за периода октомври – декември 2017 година пък е 5,6% т.е. с 1,1% по-малко на годишна база.

Заетите лица на възраст 15 - 64 навършени години са малко над 3 млн. души. Работещите на възраст 55 - 64 навършени години са 572,1 хил., или 58.7% от населението в тази възрастова група (63,6% от мъжете и 54,3% от жените).

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2016 година коефициентът на заетост за населението на възраст 55 - 64 години се увеличава с 4 процентни пункта, като увеличението при мъжете и жените е съответно с 5,2 и 2,9 процентни пункта.

През четвъртото тримесечие на 2017 година общият брой на заетите лица на възраст 15 и повече навършени години е 3,167 млн. души, от които 1,7 млн. са мъже и 1,46 млн. са жени. С временна работа са 110 хил. души, или 3.9% от наетите лица.

Броят на безработните е 189,3 хил., а коефициентът на безработица - 5.6%, като в сравнение с четвъртото тримесечие на 2016 година безработните намаляват с 11,9%, а коефициентът на безработица - с 1,1%. От всички безработни 16,8% са с висше образование, 48% - със средно, и 35,2% - с основно или по-ниско образование. 33,2 хил. безработни или 17,5% търсят първа работа.

Добрата новина е, че коефициентът на безработица за възрастовата група 15 - 29 навършени години е 9,4% - с 3% по-малко на годишна база. При мъжете в тази възрастова група коефициентът на безработица намалява с 2,5 процентни пункта, а при жените - с 3,7 процентни пункта, като достига съответно 9.5% за мъжете и 9.3% за жените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    107 3 Отговор
    А разбивка по етноси може ли да дадете?
  • 2 Disappointed

    110 8 Отговор
    В тая справка включихте ли онези, които работят там, където ги оценяват - чужбина? А не да кибичат тука като олигофрени за 500 лв..
  • 3 Тони

    88 7 Отговор
    Е няма вече балъци измряха одавна.
  • 4 Коментар

    89 6 Отговор
    Е Кой ще ви Бачка за тия пари минималната в Румъния е вече над 810лв.наши пари.

    Коментиран от #6

  • 5 Салам Алеко

    81 2 Отговор
    Пишете над милион български граждани! В България живеят българи(тези дето работят) и търтеи (тези дето се разплождат)! Така че тези които мислят, работят и си плащат! А тези дето не мислят, клатят и им плащат! А да видим след 20 години когато ще има само клщачи, откъде ще намерят плащачи!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 обяснете моля

    68 2 Отговор
    Как така не работят 1 300 000 души, а безработни са само 189 300?
    Как така тези които не работят не са безработни?

    Коментиран от #9

  • 8 Роман дизел

    32 5 Отговор
    От работа файда нема ! Къде сте работодатели да ги офертирате Тея неориентирани балъци?
  • 9 Woof

    28 2 Отговор

    До коментар #7 от "обяснете моля":

    Безработен е човек, който няма работа, но си търси. Тези 1,3 млн. нито имат работа, нито си търсят. За това и не се броят като безработни. Такива например са студентите, но те определено на са 1 млн.
  • 10 Иван

    57 4 Отговор
    В бюрото по труда са инструктирани да казват на всеки безработен, след като му изтече времето за обезщетение да се отпише като безработен, бутат му готов формуляр, казват му, че няма смисъл повече да се води там, тъй като пари вече няма да получава и после вадят статистика, че безработицата намалява.
  • 11 Половина

    36 4 Отговор
    Значи 50% безработни. Ако и тези дето не си търсят работа, поискат да работят, то няма какво? Егати успехите на ГЕРБ. А как ли са в Западните Балкани?
  • 12 onq s konq

    16 4 Отговор
    Сива икономика има навсякъде по света,като в зависимост от степента на демократизация и видът закони в съответните държави определя и размера на процента й.Естествено управлението на всяка държава се стреми да я намали за да може да събира съответните данъци,като в тоталитарните режими като например при СОЦА се практикуваше ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВЪДВОРЯВАНЕ НА НЕРАБОТЕЩИТЕ/И НЕЖЕЛАЕЩИ/ ГРАЖДАНИ НА НЕПРИВЛЕКАТЕЛНИ РАБОТНИ МЕСТА макар и временно ЧРЕЗ ХАЙКИ НА МВР.
  • 13 НИГ

    34 6 Отговор
    Милиони Българи са се изнесли в Европа и се връщтат евентулно за празниците. Интелектът се е изнесъл.Бойко направи магистрали за може народа да се изнася по бързо Накрая ще останат Бойко и Цецо и ще си размятат стотачки идин на друг да си плащтат данаци и тн ще копуват каквото си искат ХАХ ХАХ
  • 14 Пак лъжем пред ЕС

    38 1 Отговор
    Според данните имаш 4.3 милиона на възраст 15-64, 1.3 милиона от тях безработни. Реална статистика точно 30% безработни.
  • 15 Брат ми

    20 5 Отговор
    Е това са тия тъмнозелените.На тия нито им трябва,нито си търсят работа. Бай Х.й си се грижи за електората.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 соросоидни кърлежи

    10 2 Отговор
    Е,като не работя ,нали почивам...
  • 18 FUCK OFF

    20 3 Отговор
    8.65 € НА ЧАС В ИРЛАНДИЯ МИНИМАЛНАТА ТАРИФНА СТАВКА......
  • 19 The TRAPPER

    19 1 Отговор
    Защо да работят , има ли смисъл ?
  • 20 Мутрата

    26 2 Отговор
    за 500 лева ли да работи народа ,като държавни чиновници взимат по 5- 6 хиляди лева ,,,,СРАМОТА,,,,
  • 21 Глупака

    28 1 Отговор
    ами да работят младите пенсионери от Милицията ,,като гледам във всички частни банки са те, като охранители и взимат по 800 лева пенсия и по 600 лева
    заплата ,, Така ако върви , в България ще останат само политици и пенсионери да живеят
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    6 1 Отговор
    Е "безработните изедници" к'во искат?! Още народ да им бачка, че 13 хилки заплати са им малко! Аре нема нужда!
  • 24 Реалист

    10 1 Отговор
    Всички данни на НСИ преди да бъдат изнесени са коригирани за пред масите. А не всеки разбира от цифрите.Никой и дума не обелва за инфлация.Положението е много по зле.
  • 25 vasik atanasova

    7 1 Отговор
    за 15 лева никой не работи
    ще внасят бесарабски българи от украйна да работят за 15 лева

    Коментиран от #29, #30

  • 26 падналия ангел

    8 0 Отговор
    Нещо не ми се връзва, безработица от 5.6%, а в същото време 1.3 млн. в работоспособна възраст не работят. При население от 7-8 млн., 1.3 млн., 5.6% на какво се падат? Я, по-умните да напраят "стъкмистиката".
  • 27 Различен

    6 6 Отговор
    Ей много разбирачи тук!
    Всеки е наясно, всеки знае, всеки е можещ, но незнайно защо, седи и чака няКОЙ да му плаща големи пари, за нищо работа!
    Абе специалистите, вземете си направете по една фирма и направете показно на българските работодатели, как се прави бизнес, как се създават работни места, как се дават заплати по пет бона и как се осигуряват хора на тях! Назначете едни 20-тина човека, не повече, и им дайте мечтания от вас стандарт и заплащане. ИСКАМ ДА ГО ВИДЯ ТОВА!!!!!!
    И ме извикайте, аз да ви проверявам и да ви търся кусури, на какъвто тормоз са подложени ежедневно работодателите!
    И не знам, дали безработицата намалява, но работодателите всекидневно намаляват, защото гробищата се напълниха с такива работодатели на по 30-50 години! Сигурно е от хубавият им спокоен и охолен живот!!!
  • 28 Никой не мисли

    12 0 Отговор
    Всичко е много просто само трябва мъничко желание .1.Минаваме на час 2 Всеки трябва да знае минималната и максималната ставка .3. Няма до има спекула с труд.договори и всеки получава колко е изработил .Също се отнася и за нашите мили добри и честни не крадливи депутати ще ги видим колко изработват .А не да си вършат частната работа и да лапат по една чанта пари+ представителни. УСПЕХ.
    В цял свят е на часова ставка само в БГ сме на надшк или на месиц ЗАЩО ЛИ.
  • 29 Салам Алеко

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "vasik atanasova":

    Това беше ратсистко, тези в Бесарабия, са наши, избягали от турски ятаган, над 50 000 сливналии са там! Така както пишеш ги смяташ за будали! Това са братя, останали българи и задържали българския дух в себе си! Даже са по чисти българи от нас!
  • 30 GERBERA

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "vasik atanasova":

    За какви бесарабски Българи говориш ,те и от циганите са по лоши, пияници алкохолици , разбойници - нищо не става от тях
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове