16 Февруари, 2018 10:24 1 190 13

Борисов в Мюнхен: Време е да ни приемете и в еврозоната, и в Шенген

  • бойко борисов-
  • шенген

В Мюнхен премиерът Бойко Борисов настоя за бързо решение за влизането на България в т. нар. чакалня на еврозоната и в Шенгенското пространство. Това стана на официалната вечеря по случай откриването на конференцията по сигурността на тема „Нови идеи за Европа”.

„България е една много лоялна и дисциплинирана държава, тя стриктно спазва Маастриските критерии”, обяви премиерът, като цитира актуалните резултати от фискалната политика, която провежда българското правителство.

„Аз съм убеден, че след като години наред изпълняваме тези критерии, е време да ни приемете и в еврозоната, и в Шенген. Трябва тези, които са отличниците, да получат и отлични резултати за труда си”, каза Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

„С цялото ми уважение към моите приятели от Гърция, но не може Гърция да е в Шенген, а България да не е. Ако трябва да станем и ние недисциплинирани и да ни обърнете внимание”, посочи Борисов.

Той настоя за инфраструктурно присъединяване на Западните Балкани и призова за добри отношения с Русия и Турция.

Няма по-добре пазена граница от българо-турската, каза още Борисов, цитиран от правителствената информационна служба. Той акцентира върху усилията и мерките, които България полага за сигурността не само на своята територия, но и на Европейския съюз.

Министър-председателят подчерта, че българското председателство на Съвета на ЕС дава възможност да се постави темата за Западните Балкани, но и за отношенията на ЕС и големите му съседи.

„В инфраструктурно отношение трябва незабавно да се започнат коридорите 4, 8, 9 и 10, както и дигиталната инфраструктура. Колкото и да ги подценявате, няколко войни тръгват от Балканите. Решението за там е бързо присъединяване към НАТО и ЕС”, каза премиерът Борисов и призова Европа да не се дели по отношение на въшнополитическите въпроси, а да работи единно.

Премиерът постави акцент и върху важността на добрите отношения между ЕС и Турция, като поясни, че и към момента южният фланг на НАТО се пази от Турция и Европа разчита на нея. „Затова съм много доволен, че ЕС реши да нормализира отношенията си с Турция. Не само заради мигрантите, но заради сътрудничеството и подкрепата в рамките на НАТО”, отбеляза Борисовм, цитиран в съобщението на МС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    9 12 Отговор
    С Путин и Ердоган е невъзможно да има "добри отношения" при положение,че те не го искат!Това е кауза пердута и Борисов греши!Турция и Русия нахлуха в чужди територии,както Хитлер и Сталин!Европа върви усилено към познат сценарий от близката История!И ще се осъзнае,когато вече е късно!

    Коментиран от #8

  • 2 SAAB

    17 3 Отговор
    Няма ! .... Където ни приемат ...всичко се разпада и фалира !
    Ще те приемат при папата ......да те галят по главата :) и при Ердоган ще те приемат ....и той !
  • 3 бай Тодор

    10 1 Отговор
    "Едно си баба знае, едно си баба бае" е казал народа!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПЕЕВ

    7 15 Отговор
    Е ТОВА Е ИСТИНСКИЯ БЪЛГАРСКИ МИНИСТЪР ПРЕЦЕДАТЕЛ ДА МИЛЕЕ ЗА БЪЛГАРИЯ .ГОРДЕЯ СЕ С НЕГО.

    Коментиран от #12

  • 6 бостан

    12 6 Отговор
    Време е да си ходиш тикво
  • 7 sadisty

    15 5 Отговор
    Той си мисли че говори на електората си в България. Хората в Мюнхен не са случайни и виждат че нищо не става от бат ти бойко освен едно подай дупе и се подиграват с него що си го заслужава ами ние кога ще се събудим че да му отдадем заслуженото на тоя

    Коментиран от #9

  • 8 Morgoth

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    Борисов не търси добро отношение между ЕС и Турция. На него му е ясно, че в момента с Ердоган това няма как да се получи. Но той трябва да изглежда приятел в очите на Ердоган, защото Турция няма какво да направи на Германия освен да се репчи, но на България със сигурност може много да навреди. Затова Борисов ще говори открито за приятелство с Турция, а зад кулисите изобщо няма да настоява това му искане да се изпълни.
    Положението с Русия е малко по-различно. За разлика от външният проблем с Турция, тук проблема е във вътрешен план - Борисов говори така заради чувствата на българина към Русия. Ако застане на позиция подобна на Плевналиев това ще бъде директна покана към БСП да му вземат властта. А какви ще са отношенията на ЕС с Русия е ясно, че не зависи от нас.
  • 9 Morgoth

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "sadisty":

    Всъщност външната политика на Бойко е блестяща. Замисли се за следните неща:
    1. На фона на тоталното несправяне с корупцията отвън получаваме потупване по рамото, че имаме напредък, за разлика от Полша, която искат здраво да я наказват.
    2. Ние сме в кофти положението да граничим с Турция, разграденият ни двор е рай за преминаващите мигранти. Въпреки това основните пътища не минават през България, а през Гърция, защото контрола е в ръцете на Ердоган.
    3. Относно оставащите имигранти правим всичко възможно да ги прогоним, но не сме получили никакви критики по тази точка от ЕС. Още повече - чинно изпълняваме конвенциите.
    4. Говорейки за провалени проекти Путин вместо да напада България я защитава като казва, че ние не сме виновни затова, че ЕС ни нарежда. Не е лесно да си по средата между враждуващи и да запазиш добрите си връзки с всички.
    Много лоши неща могат да се кажат за управлението на Борисов - корупция, неработещи съдилища, нереформирана здравна система, минимална цифровизация на администрацията, твърде бавен подем на икономиката, все по-малко медийна свобода и прочее, но външната ни политика наистина е много успешна.
  • 10 SAAB

    4 1 Отговор
    Трябва да почакаш .......турското председателство на EU и ще ни приемат , като провинция на падишаха ! :)
    До тогава можеш да прочетеш и .....Хитър Петър !
  • 11 Русенец

    4 1 Отговор
    Тато Джуниър явно не разбира, че тези неща не се решават по време, а само след изпълнени реформи! БГ никога няма да влезе в Шенген и ЕВрозоната с ГРЕБ начело! Това са ограничени хора, които не разбират какво е Демокрация и как се управлява при нея, а си управляват Тоталитарно и безкруполно !
  • 12 Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПЕЕВ":

    Защо ми звучиш като стандартен трол на ГЕРБ от страниците на Борисов?

    -Там само такива еднотипни фрази се чуват?
  • 13 Варна

    2 0 Отговор
    Това му е последната стъпка на джендъра за да замете всичко под килима. - Вече няма какво да лъже? - Парите свършват... - Очаква се тежък дефицит и нов поне 2ву милиарден заем... -Всички сфери на общественият живот са затънали до шията и недоволството расте!
    Единственият шанс да излезе сух е като ходи в чужбина за да избягва скандалите тук и второ да демонстрира активност.
    -Ако не ни вземат в шенген, ще е ясна причината! - Корупцията, която в последните 10 години се контролира от този същият.
    Шенген и ИЕРЕМ ще е единственият довод да се говори колко много е свършил и какви големи приятели са му в Западна Европа.
    Той пада и това е видимо! - Следващ мандат ще е още по- труден особено като няма никакви резултати, а даже напротив!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове