Last news in Fakti

2 Март, 2018 17:57, обновена 2 Март, 2018 19:31 2 250 2

МВР: Ако може, не пътувайте, очакват се заледявания

  • мвр-
  • заледявания-
  • поледица

Оповестиха набелязаните превантивни мерки с оглед очакваните заледявания по пътищата в страната

Министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройство и зам.-министърът на транспорта предупредиха за очаквани сериозни заледявания и за реална опасност от образуване на поледица по пътищата на страната. Те апелираха при възможност да се избягват пътувания, а ако това се наложи, водачите да тръгват подготвени за атмосферните условия автомобили и да шофират изключително внимателно. Предприети са мерки за опесъчаване на магистралите, поясни министър Нанков. Създадена е организация и дежурните екипи на Министерството на транспорта ще са в постоянен контакт с екипите на МВР и АПИ, има готовност за оказване на съдействие при възникнали проблеми, уточни зам.-министър Попов.

Министър Радев обърна внимание върху безопасното боравене с уреди на твърдо гориво, които често се използват при тези атмосферни условия, както и на опасността от надвисналите от покривите ледени висулки. Поясни, че отговорност за премахването им от частни жилищни сгради е на домоуправителите, а при невъзможност те биха могли да потърсят помощ от общините или да сигнализират на тел. 112. Осигурено е дежурство на пожарните и спасителните части по региони, включително и в района на тържествата на връх Шипка. Следят се и нивата по поречията на реките в Югоизточната част на страната. Вътрешният министър поясни, че до този момент движението по граничните пунктове е нормално, дежурните екипи имат готовност да поемат очаквания по-засилен трафик през почивните дни.

Във връзка с безопасността на движението по пътищата е създадена предварителна организация от ГДНП и на всички проблемни участъци, входно-изходни артерии на големите градове и възлови кръстовища, ще има екипи на Пътна полиция, които ще подпомагат и регулират движението, ако това е необходимо. Пътищата, на които се очаква най-голямо натоварване, са Е-79 (София-Кулата), автомагистралите „Струма“, „Тракия“, Хемус, пътищата София-Варна, В. Търново-Русе, както и към големите зимни курорти. На 3 март, когато се отбелязва Националният празник на България, проходът „Шипка“ ще бъде затворен и през него няма да се допускат моторни превозни средства от входовете му откъм Габрово и Стара Загора. Там гражданите ще могат да паркират на подходите на специални буферни паркинги. Желаещите да се качат на паметника-костница, ще могат да го направят пеш.

Днес, от 16 до 20 часа, ще се спира движението на тежки автомобили по магистралите и основните първокласни пътища на страната. Същата мярка е предвидена и за последния почивен ден (5 март), но за времето от 14 до 20 часа. Забраната няма да се отнася само за фирмите, превозващи живи животни и стоки на температурен режим, а целта е да се облекчи движението за автомобилите.

Има готовност при влошаване на пътната обстановка да се прибегне и до временна организация на движението и да се спират определени участъци или цели пътища до почистването им.

По отношение на организацията за празника в градовете, екипите на Охранителна полиция е организирала охраната на всички обекти. Силите на реда ще следят основно да не се допускат хора, употребили алкохол или такива, които са в неадекватно състояние. До местата, където са предвидени тържествените отбелязвания на празника, няма да бъдат допускани хора с обемисти багажи, въоръжени лица, внасянето на пиротехника. Около 600 униформени са ангажирани в охраната на тържествата на Шипка.

Организация за София

На всички изходни артерии на столицата ще дежурят постове на Пътна полиция, които ще контролират, организират и подпомагат движението на моторни превозни средства.

Днес, от 16 до 20 часа, ще бъдат спирани от движение всички товарни автомобили по основните пътища, извеждащи от София; същото ще важи и в периода 5 март. На 3 март от 10 до 18 часа и на 5 март от 12 до 22 часа на вход и изход на основните пътни артерии ще бъдат разположени екипи на столичната Пътна полиция.

Ръководството на СДВР е планирало и предприело всички мерки за обезпечаване на сигурността и реда по време на провеждането на тържествената церемония, свързана с отбелязването на националния празник – 3 март. Ще бъде осигурена охрана на всички публични прояви, засилено ще е вниманието на полицаите към места, на които има струпване на хора – гари, автогари, тържествени събития. Служителите на реда отправят призив към гражданите да бъдат бдителни за парите и вещите си, както и да не оставят без надзор багажа си.

Организация на движението във връзка с празника в София

Забранява се влизането на пътни превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането, както следва:

От 08.00 часа до 12.30 часа на 3 март:
- по ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г. С. Раковски”;
- по ул. „Московска” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г. С. Раковски”;
- по ул. „11-ти август” между бул. „Княз Ал. Дондуков” и пл. „Св. Ал. Невски”;
- по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”.

От 14.00 часа до 21.00 часа на 3 март:
- по бул. „Цар Освободител” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г. С. Раковски”;
- по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;
- по ул. „Аксаков” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г. С. Раковски”;
- по ул. „Цар Шишман” между ул. „Славянска” и пл. „Народно събрание”;
- по ул. „6-ти септември” между ул. „Славянска” и бул. „Цар Освободител”;
- по ул. „Хаджи Димитър” между бул. „Васил Левски” и ул. „Цар Шишман”.

От 11.30 до 12.30 часа на 3 март по ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства с изключение на автомобилите, осигуряващи мероприятията, както следва :

От 14.00 часа на 2 март до 21.00 часа на 3 март по ул. „Оборище” между ул. „Г. С. Раковски” и ул. „11-ти август” и да се закрият базарите за художествени произведения.

От 07.00 часа до 12.30 часа на 3 март:
- на паркинга на пл. „Николай Гяуров”;

От 07.00 часа до 21.00 часа на 3 март:
- на паркингите на пл. „Народно събрание”;
- на паркингите на пл. „Св. Александър Невски”;
- на ул. „Оборище” между ул. „Г. С. Раковски” и бул. „Васил Левски”.

От 21.00 часа до приключване на тържествата на 3 март, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР, ще се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител” между ул. „15-ти ноември” и ул. „Г. С. Раковски”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мистър Материал

    3 0 Отговор
    Те ще пътуват, всеки с джипче, с лимузина, мой познати от Испания като идват тука не са виждали толкова скъпи автомобили
  • 2 Пешо

    0 0 Отговор
    Българи!Не дишайте!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове