25 Януари, 2012 06:00 1 873 0

Форум "Наука за Дунавската стратегия" започва в БАН

  • бан-
  • дунавска стратегия-
  • дунав

Инициативата е част от Стратегията на ЕС за развитие на Дунавския регион

Днес започва първата работна среща на участниците в  инициативата "Наука за Дунавската стратегия". Домакин на форума е Българската академия на науките. Началото е от 14:00 часа, в Централното управление на БАН.

На срещата ще участват представители на Академиите на науките на държавите-членки на Дунавския регион: Българската академия на науките, Унгарската академия на науките, Румънската академия,  Словашката академия на науките и Съвместният изследователски център (JRC) към Европейската комисия. През ноември 2011-та година те подписаха Меморандум за сътрудничество, част от Стратегията на ЕС за развитие на Дунавския регион

Очаква се по време на разговорите да бъде обсъден нов механизъм за финансиране, разработен от ЕК и прилаган от JRC, за страните на ЕС от Дунавския регион, в изпълнение на Екшън плана и Стратегията. Българската академия на науките е подготвила пакет от перспективни предложения за съвместни проекти с останалите академии на науките, в съответствие с екшън-плана на Европейската комисия за Дунавската стратегия.

Дунавският регион обхваща части от осем страни-членки на ЕС (Германия, Австрия, Унгария, Чешката република, Словашката република, Словения, България и Румъния) и шест страни извън ЕС (Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Украйна и Молдова), които също са поканени да се присъединят към инициативата „Наука за Дунавската стратегия”.

Регионът е изправен пред няколко предизвикателства, като заплахи за околната среда (замърсяване на водите, наводнения, ерозия на почвата, на загубата на биологично разнообразие и изменението на климата), недостатъчни енергийни връзки и транспорт, неравномерно социално-икономическо развитие, както и пропуски в безопасността и сигурността. За справяне с тези предизвикателства е необходима по-добра координация и сътрудничество между страните. От Европейската комисия вече е подготвен подробен план за действие и е одобрен от Съвета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА