10 Март, 2018 23:32 1 602 1

63% от жените, работещи в транспорта - жертви на насилие

  • насилие-
  • жертви-
  • жени-
  • транспорт

63% от жените в транспорта са били поне веднъж жертва на насилие на работното място. Данните са от проучване на европейския транспортен синдикат, представено на конференция на СТСБ по темите на равенството 63% от жените в транспортния сектор признават, че поне веднъж са били жертва на насилие на работното място. Това показва проучване на Европейската транспортна федерация, представено на заключителната конференция по проекта „Жените в транспорта – обучение за стойностна заетост (EVE)”, реализиран с финансовата подкрепа на Европейския съюз, пише novini.bg.

Двудневният форум се организира от Съюза на транспортните синдикати в България и се проведе в навечерието на Международния ден на жените в Правец. Проучването беше представено на форума от Ингалена Хайних, политически асистент по проблемите на равнопоставеността към Европейската транспортна федерация (ЕТФ).

Анкетирани са 1444 жени от целия транспортен сектор.

Данните са стряскащи – 63% от тях признават, че поне веднъж са били жертва на насилие на работното място, а една четвърт смятат, че насилието е привично за сектора и е част от професията. Анализът на проучването показва, че насилието на работното място оказва влияние върху безопасността, здравето и благосъстоянието на жените. Става ясно, че това е основна причина за ниската заетост на жени в сектора, които напускат, защото се чувстват несигурни.

Резултатите от проучването показват, че проблемът има и сериозно икономическо изражение. Насилието прави сектора непривлекателен за работа, а в Европа има сериозен недостиг на работна ръка в транспорта, особено младежи. Необходимо е да се предприемат спешни мерки за преодоляване на бариерите и подобряване на условията на труд, в това число за елиминиране на тормоза и насилието на работното място, показва анализът на проучването.

По време на форума беше представен и проектът на ЕКП „Сигурност у дома, сигурност на работното място”, който включва проучване, направено в 11 европейски страни, сред които и България. В него опитът на СТСБ от транспортния сектор бе оценен като добра практика на световно ниво и бе включен по-късно в доклад на Международната организация по труда за насилието и тормоза на работното място с 4 добри практики на синдикатите за ефективни действия срещу насилието. Това е българският принос за постигане на повече равнопоставеност на жените на работното място.

„Радваме се, че всичко за което сме работили през годините, бе високо оценено и споделено с колегите ни от цял свят. Нашият опит е ценен, защото почива на базата на дългосрочно стратегическо планиране и комплексен подход по проблема”, коментира председателят на СТСБ и вицепрезидент на ЕТФ Екатерина Йорданова.

В конференцията по проекта „Жените в транспорта – обучение за стойностна заетост (EVE)” участваха близо 100 синдикални лидери и гости. Проектът обръща особено внимание на ролята на синдикатите в процеса за постигане на равенство между половете в един от най-доминираните от мъжете сектори. Той се реализира от СТСБ и ЕТФ. Асоциирани партньори по него са Unite the Union (Великобритания), FNV (Холандия) и FGTE-CFDT (Франция). Основната му цел е насочена именно към промяна на тази статистика чрез постигане на по-добра работна среда в транспорта и привличане на повече жени на работа в него, а от там и до по-добри икономически резултати.

Проектът разработва цялостна обучителна програма и подготвя мрежа от преподаватели в синдикалните организации по темите, свързани с равенството на жените в транспорта. Пакетът на ETФ съдържа 4 модула и наръчник с насоки за използването им от всеки, който ще провежда обучение по темите: „Овластяване на жените”, „Колективното договаряне за жените”, „Здравословни и безопасни условия на труд за жените” и „Борба с насилието над жените”. Конференцията беше открита от председателя на СТСБ и вицепрезидент на Европейската и Международната транспортни федерации Екатерина Йорданова.

Свое видео обръщение към форума отправиха европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу и генералният секретар на на EТФ Едуардо Чагас.

Еврокомисарят по правосъдие Вера Юрова изпрати свое писмено послание, а Главна дирекция „Мобилност и транспорт” на ЕК беше представена лично от Елизабет Котхаус, началник отдел "Социални аспекти, права на пътниците и равни възможности".

Сред гостите бяха конфедералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Монсерат Мир и вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Във форума участваха също заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова и заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    4 0 Отговор
    Ако 60% работят като кондуктори това не е толкова неочаквано :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове