11 Март, 2018 07:32 4 736 33

11 март 1913 г. Започва атаката на Одрин

  • одрин-
  • крепост-
  • атака

След превземането на Аджийолу и Айвазбаба започва истинският пробив

11 март 1913 г. Започва атаката на Одрин - 1

На 11 март 1913 г. започва Одринската операция на Втора българска армия. Атаката е съсредоточена в източния сектор. Тя довежда до падането на Одринската крепост.

Известна като един от най-здравите фортове в Югоизточна Европа, тя била защитавана от гарнизон, наброяващ 60 хиляди войници и офицери, 524 оръдия и 60 картечници. Нейните укрепления ограждали внушителна площ в размер на 250 кв. км. Строена от европейски специалисти, според военните експерти, можела да падне само след продължителна обсада в течение на няколко месеца и то единствено от най-елитната и модерна армия по това време в Европа – пруската.

Тогавашните специалисти залагали главите си, че крепостта е непревземаема с щурм. Но тъкмо по този начин – с щурм – решават да я превземат българските войски.

След Съединението на Княжество България и Източна Румелия, мечтата на българите е да присъединят към родината останалите в пределите на Турция наши територии, отнети ни с неблагочестивите решения на Берлинския конгрес през 1878 г. Използвайки като повод нарушаването на човешките права на нашите сънародници в Турция и зверското потушаване на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г., България сключва съюз с християнските балкански държави, подкрепен от руския император, и започва своята поредна освободителна битка, останала известна в историографията като Балканската война.

Началото й е поставено през есента на 1912 г., като още първите сражения завършват с успех на християнските сили над турците. На 29 октомври с. г. поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев извършат разузнавателен полет със самолет „Албатрос Ф-3” и пускат две бомби – т. нар. „одринки” над гара Караагач, а на 19 ноември италианският авиатор Джовани Сабели и майор Васил Златаров със самолет "Блерио ХІ" извършват първата в историята въздушна бомбардировка на османските позиции край Одрин. Една седмица преди това – на 12 ноември, Райна Касабова става първата жена в света, извършила полет във военни условия.

Така постепенно се стига до победоносната Одринска епопея. В нея съюзните войски са предвождани от ген. Никола Иванов, а командир на българските сили на източния сектор е ген. Георги Вазов, брат на Иван Вазов и генерал Владимир Вазов. На 12 и 13 март 1913 г. българите, обхванати от невероятен боен дух, без страх от вражеския обстрел, нападат телените мрежи на двата големи форта Айджиолу и Айвазбаба.

Убедени в правотата на своята кауза, нашите войници буквално помитат противника. В спомените си от тези дни, писани непосредствено след разразилите си събития, ген. Георги Вазов отбелязва:

„На 12-и март 1913 г. утринното пролетно слънце отдавна грееше на небосклона. Леката мъгла, която покриваше рано сутринта хълмистото пространство около Одрин, към 8 часа сутринта се беше вече изгубила и само пара бликаше тук-там из още влажните гърди на земята. Към това време всичките предни неприятелски позиции в Източния сектор бяха в наши ръце. Маслак, Сапунджилар, Ески Кумлук, Пачаджилар, Мезартепе и Демиркапу – една отбранителна линия от 12 километра – падна в един час под напора на 55 дружини, които ги атакуваха в нощната тишина, преминаха почти едновременно [река] Кумдере и се хвърлиха без изстрел в неприятелските окопи, като разхвърлюваха или прегазваха слабите телени мрежи. Част от неприятелската войска бе избита, около 1000 души и 20 оръдия бидоха пленени, а живите в най-голям безпорядък избягаха зад фортовия пояс. Нашите войски, които нямаха повече от 400 убити и ранени, напредваха неудържимо по петите на противника”.

След превземането на Аджийолу и Айвазбаба започва истинският пробив на Главния укрепен пояс на Одринската крепост. Под ударите на 54-ти полк пада Таштабия. В устремна атака 32-ри Загорски полк овладява Куручешме и се озовава във фланг и тил на Илдъз, срещу когото упорито се сражава 29-ти Ямболски полк. Поделения от двата полка продължават съвместно атаката срещу фортовете Кавказ и Каик. Скоро се предава и форт Топйолу, а 43-ти пехотен полк и части от 10-ти Родопски полк успяват да овладеят Кестенлик. След близо 8-часов щурм всички укрепления в Източния сектор са овладени.

Турците са принудени да развеят бяло знаме и да сложат оръжия. Комендантът на крепостта Шукри паша е пленен и предава сабята си на командващия 2-ра армия генерал-лейтенант Никола Иванов с думите: „Храбростта на българската армия е безподобна. На такава храброст никоя крепост не може да устои”. В това време кандидат подофицерът Михо Георгиев от с. Добрич, Елховско, издига българския трибагреник върху джамията „Султан Селим”.

И отново ще се върнем към „горещите” спомени на ген. Вазов за този миг:

„Отвъд северния мост на Тунджа, пред временното комендантство пропусках войските и ги благодарих. В една от стаите бяха събрани пленените турски генерали и щабофицери и гледаха на нашите окъсани, но пълни с военна гордост и мъжество войски. В същото време други войски, обезоръжени и нещастни, вървяха на гъсти тълпи към о-ва Сарай... Скоро доведоха и Шукри паша. Поздравихме се. Предложих му да ме последва в автомобила, за да отидем на Каика, гдето го причакваше с щаба си командующият 2-ра армия ген. Иванов. Това е вече сън. Сън чудесен. Сън наяве! Подобни сънища се повтарят след столетия”.

Решителната победа на българската армия при Одрин довежда до края на Балканската война.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д'мин

    63 1 Отговор
    Поклон пред дедите ни!
  • 2 Осман

    6 62 Отговор
    Последно българите сами ли са победили турците или в комбина с италианци ,руснаци и още куп съюзници и накрая си преписват победа над противник който е воювал на 4-5 фронта преди и то 100 години

    Коментиран от #3, #4, #6, #8, #10, #21, #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пенев

    43 2 Отговор
    Невероятен подвиг!!! Амин
  • 6 Иван

    35 1 Отговор

    До коментар #2 от "Осман":

    а през Втората балканска война турците сами ли ни победиха или в комбина със сърби, гърци, румънци, албанци и кой ли още не.
  • 7 tost

    24 16 Отговор
    Даааааа........... от статията пак се вижда че всичко е било с благословията на руския цар и естествено не без руското оръжие ,доказало се през годините.Дане забравяме че са ни обучавали руснаци(не украинци,поляци,германци,англичани,финладци,румънци и американци) и резултатите не закъсняват.

    Много поздрави на всички джеджъри,изкривяващи историята ни.

    Коментиран от #9

  • 8 Реалист

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Осман":

    Питай ония които са избягали да си спасят животеца тогава...
  • 9 Реалист

    14 9 Отговор

    До коментар #7 от "tost":

    Това в опорните точки ли ти го написаха или ти го каза попа с цигарите и виното?
  • 10 гост

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Осман":

    Прочети малко исторя преди да пишеш пос..ерко че явно и твоята не си знаеш
  • 11 Инвер Паша

    5 12 Отговор
    По лошо от българското робство няма
  • 12 681 БГ

    17 1 Отговор
    Поклон !Пак ще си вземем. Одрин ! Турците са много АМА СТРАХЛИВА ИЗМИТ !
  • 13 обикновен Бг

    10 2 Отговор
    Позволете ми да Ви разкажа ,според мен истинската версия, не тази преиначената с която се ПАЗЯТ
    '' добрите междусъседски отношения ''.
    .
    В състава на наща армия е бил 10 родопски полк, формиран от Българи от западните родопи.
    Когато нашите обграждат Одрин ,турците решават да направят диверсия и да принудят да се откажат от обсадата и да се върнат бързо по родните си места.
    ПЛАЩАТ НА ГЪРЦИТЕ ДА ПУСНАТ ГОЛЯМА БАШИБОЗУШКА ОРДА ПО ПОРЕЧИЕТО НА РЕКА МЕСТА ДА НАВЛЕЗЕ В ЗАПАДНИТЕ РОДИПИ И ДА ГИ ПОДЛОЖИ НА ОГЪН И СЕЧ.
    ВСИЧКО ТОВА СТАВА ТОЧНО КАКТО Е ПЛАНИРАНО.
    БАШИБОЗУКА НАХЛУВА И ЗАПОЧВА ДА ВИЛНЕЕ, СРЕЩУ НЕГО СЕ ИЗПРАВЯТ ДЕЦА, МЛАДЕЖИ,СТАРЦИ И ЖЕНИ.
    НО БАШИБОЗУКА И ОТБИС СЛЕД КЛАНЕТАТА КОИТО ПРАВИ ОТ РОДОПЧАНИТЕ-МАЛКИТЕ И ВЪЗРАСНИТЕ, КОИТО СА ОЦЕЛЕЛИ.
    МНОГО НАШИ СА ИЗКЛАНИ ,УБИТИ, И ПОРОГАНИ.
    .
    10 РОДОПСКИ ПОЛК РАЗБИРА КАКВО Е СТАНАЛО, ПОЛУЧЕНИСА СВЕДЕНИЯ ЗА ТОВА КОИ СА УБИТИ,ЗАКЛАНИ И ПОРУГАНИ.
    МНОГО ОТ МЪЖЕТЕ ПОЛУДЯВАТ ОТ МЪКА И ИСКАТ И ТЪРСЯТ МЪСТ.
    МЪЖЕТЕ ОТ 10 РОДОПСКИ ПОЛК ПРЕЗ НОЩА ВРЪЗВАТ ОФИЦЕРИТЕ И САМО С ЛОВДЖИЙСКИТЕ СИ НОЖОВЕ ТРЪГВАТ ДА МЪСТЯТ.
    ТУРЦИТЕ РАЗБИРАТ ,ЧЕ НЕЩО НЕ Е НАРЕД ЧАК КАТО НАШИТЕ ПРЕВЗЕМАТ 3 ФОДД С РЪКОПАШЕН БОЙ,
    ПЛЕННИЦИ НЕ СА ВЗИМАЛИ.
    В 4 ФОРД ТУРЦИТЕ МИСЛЯТ ЧЕ ТАЛАСЪМИ ГИ АТАКУВАТ, И ХУКВАТ КЪМ САМИЯ ГРАД ДА СЕ СПАСЯВАТ.
    ЧАК КАТО ВЛИЗАД В 4 ФОРД ГЕНЕРАЛ ВАЗОВ НАУЧАВА ,ЧЕ РОДОПЧАНИТЕ СА ТРЪГНАЛИ ДА ОТМЪЩАВАТ.
    КАТО ВИЖДА ДО КЪДЕ СА СТИГНАЛИ ЗАПОВЯДВА ВСЕОБЩА АТАКА , НО КАТО РОДОПЧАНИТЕ , БЕЗ УРА,БЕЗ АРТИЛЕРИЯ,ОТНАЧАЛ

    Коментиран от #18

  • 14 обикновен Бг

    12 2 Отговор
    ЗАПОВЯДВА ВСЕОБЩА АТАКА , НО КАТО РОДОПЧАНИТЕ , БЕЗ УРА,БЕЗ АРТИЛЕРИЯ,ОТНАЧАЛО САМО РЪКОПАШЕН БОЙ.
    ТУРСКИЯТ ГЛАВНОКУМАНДВАЩ Е УВЕДОМЕН ЧЕ ВОЙСКАТА МУ МАСОВО ДЕЗЕРТИРА И БЯГА.
    ДОКАТО СТАВА ВСИЧКО ТОВА ЧАСТИ НА 10 РОДОПСКИ ПОЛК НАВЛИЗАТ В ГРАДЪТ И СА ПОСРЕЩНАТИ ОТ ТАМ ЖИВУЩИ БЪЛГАРИ КАТО ОСВОБОДИТЕЛИ.
    .
    ЕПОПЕЯТА ИМА ПРОДЪЛЖЕНИЕ ЧРЕД ДЕЦАТА И МЛАДЕЖИТЕ КОИТО ОТБИВАТ БАШИБОЗУШКАТА ОРДА ВЛЯЗЛА ОТ ГЪРЦИЯ.
    И ЗАЩО 10 РОДОПСКИ ПОЛК ПОЛУЧАВА ИМЕТО-
    ДРАМСКИЯТ КАСАПСКИ ПОЛК.
    ЗАЩОТН СА ОТМЪСТИЛИ ЗА СВОИТЕ УБИТИ , ИЗКЛАНИ И ПОРУГАНИ ,БРАТЯ,БАЩИ,ДЯДОВЦИ,СЕСТРИ ,МАЙКИ ПОРАДИ ВЕРОЛОМНОСТА И ДВУЛИЧИЕТО НА ГЪРЦИТЕ В ГРАД ДРАМА.
    .
    ОТ ОДРИН 10 РОДОПСКИ ПОЛК Е ИЗВЕСТЕН С ПРОЗВИЩЕТО -
    ТАЛАСЪМИТЕ.
    .
    ТОВА Е, НАДЯВАМ СЕ ДА ГО ЗАПОНТИТЕ.
    А НЕ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ КОИТО ПИШАТ
    '' ОФИЦИЯЛНИТЕ ИСТОРИЦИ ''
  • 15 гробар

    2 12 Отговор
    Единствено Турция от съседите ни никога не ни е нападала.И България губи всички войни,та даже и студената благодарение на на всички продажни управници от 1878г.

    Коментиран от #28

  • 16 Анонимен

    4 0 Отговор
    Добре са пийнали вода от ибрика турците.

    Коментиран от #32

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Осман

    3 17 Отговор

    До коментар #13 от "обикновен Бг":

    По Родопите българи има ли ? Май всичко е помаци и малко турци а след това на запад са си македонци. Сменяй хаповете с тези си в голям филм

    Коментиран от #20, #22

  • 19 :-)

    17 0 Отговор
    Ей тарикат , що не отидеш в западните родопи и им кажи в лицето на айряните, на тези от чеча , от смугла ЧЕ НЕ СА БЪЛГАРИ.
    Давам ти МАААААКСИМУМ ЖИВОТ 10 МИНУТИ.
  • 20 стоян георгиев

    12 0 Отговор

    До коментар #18 от "Осман":

    османе,пак ли ти бе лъжецо????в родопите основно са българи.иди в което искаш помашко село и ги накараи да ти изпеят една песен.дори в селата дето са в гърция.и не само тва в родопите има и огромно количество християни,смолян,велинград,батак...все основно християнски градове.турци има в източните родопи и няколко села в централните,другото са българи един са мюсулмани други християни.някои от помаците се турчеят,но вече не са толкова много,други искат да са различна от всички групи,но всички знаят че са една кръв с българите християни.

    Коментиран от #27

  • 21 стоян георгиев

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Осман":

    италианци???хахахаха!!!!и марсианци!
  • 22 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Осман":

    македонци били, хахахахахахаха
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Д'мин

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Осман":

    Хубаво разгледай снимката! Това са български воини, а в краката им са труповете на твоите хора!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ХАСАН

    1 4 Отговор
    И като пада крепостта почват издевателства,грабежи,изнасилвания и сеч на цивилното турско население..стотици деца и жени са убити по улиците на града ..джамиите са изгорени заедно с цивилните вътре...това трябва да знае и помни всеки турчин

    Коментиран от #30

  • 27 ХАСАН

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Стояне,прави деца бе човек..вместо да правиш от турчина,помака,влаха ,македонеца българин..прави деца

    Коментиран от #29

  • 28 Реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "гробар":

    Що не четеш история бе - по времето на младотурците има опит за нахлуване в България. Познай защо е останал само опит - бой и ...обиди и бяг обратно
  • 29 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "ХАСАН":

    направил съм 3 за сега!
  • 30 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "ХАСАН":

    http://macedonia.kroraina.com/karnegi/prilozhenie_G.htm
    ето хасанчо чети.тва са днните от всяка една от страните в одрин.като махнем българските, арменските,руските данни може да приемеш турските и гръцките,но дори и те не говорят за някакви огромни жестокости.може да сравниш след това кво правят турците на българското население около одрин.опожарени джамии в одрин от българите е нямало,но след това до свиленград не остава ни една църква.днес този разнообрзен в етническо отношение град е напълно асимилиран.
  • 31 С Венков

    1 0 Отговор
    Благодаря на Българите за полезната информация относно събитията, които са описани по-долу. Малко Българи знаят тези подробности. Нека това научат и хората, които се чувстват турци. Но колкото и да се опитват да изкривят фактите няма да им се удаде. Когато фактите говорят и Боговете мълчат. По-добре нека помислят как трябва да общуват с Българския народ преживял всички ужаси ! С.Венков Благодаря и на Факти.бг , че не толерират некоректни изказвания.
  • 32 касапина

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    Има и друго, много малко пленници са вземани ,хранели са мюсюлите със сланина и са танцували боси по двойки по тръни.Има и още много интересни истории но не са за писане .След като научили какво става с пленниците ,повечето пленени след това са се отървавали в гащите предварително, това съм го чувал от първа ръка, стареца почина на 95 год без капка угризения.Според него турчина е най калпав войник бил се е с Румънци Гърци и Сърби.Така че мюсюлите които се опитват да пишат глупости да внимават че понякога времената се връщат.
  • 33 1234

    1 0 Отговор
    Една истина да кажа само:ТОВА КОЕТО БЪЛГАРСКАТА ВОЙСКА Е ЗАВОЮВАЛА ,БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ВИНАГИ СА ГО ГУБИЛИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове