12 Март, 2018 09:22 1 462 18

Пропастта между най-богатите и най-бедните у нас се увеличава

  • богати-
  • бедни-
  • икономически растеж

18% от младежите до 24 г. нито учат, нито работят

Пропастта между най-богатите и най-бедните у нас се увеличава - 1

Неравенството между най-богатите и най-бедните в България се задълбочава въпреки сравнително високия икономически растеж през последните години, повишаването на заетостта и доходите и спада на безработицата до предкризисни нива.

Най-богатите 20% от населението получават средно 8 пъти повече от най-бедните 20%, пише в. "Сега". Данните са на Евростат към края на 2016 г. Само година преди това разликата в доходите им е била 7 пъти, а през 2012 г. - 6 пъти.

Неравенството в доходите е само един от социалните показатели, по които България е в "критично положение", става ясно от последния доклад на Брюксел в рамките на т.нар. Европейски семестър, който следи представянето на икономическите и фискалните политики на страните членки. От тази година обаче Еврокомисията се фокусира върху социалните политики и социалните права на гражданите, които в много държави изостават на фона на възстановяването на европейските икономики след кризата. За целта ЕК вече ще следи 12 показателя, свързани с равните възможности и достъп до пазара на труда, условията на труд и социалното подпомагане и т.н.

България получава оценка "критична ситуация" за половината от тези показатели, а за други три е необходимо да сме "под наблюдение". Това изправя страната ни пред нова опасност да попадне в най-рисковата група на страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, от която успяхме да излезем едва през тази година.

Освен неравенството на доходите най-тежко е положението с високия дял от населението, което живее в риск от бедност и социално изключване. През 2012 г. 49% от българите са били в такава опасност. През 2014 г. делът им пада до 40%, но оттогава положението не се е подобрило. Като критична е определена и ситуацията с високия процент младежи на възраст от 15 до 24 г., които нито учат, нито работят - към края на 2016 г. те са 18% от населението.

България получава най-ниската оценка и за ефекта на социалните помощи върху намаляването на бедността, както и за незавидното ниво на дигитални умения - само 29% от българите на възраст между 16 и 74 г. могат да работят с компютър.

С 13.8% рано напускащи училище деца и младежи страната ни попада в по-леката категория - "под наблюдение". Тревожното обаче е, че този процент се влошава - преди 6 години делът на рано напускащите училище е бил 12.5%. Въпреки предприетите през последните години мерки за ограничаване на отпадането от училище те все още не са показали ефективност, отбелязва Еврокомисията. Припомня се, че у нас бе въведена задължителната предучилищна подготовка, екипи от специалисти на местно ниво бяха ангажирани да откриват и подпомагат отпадналите ученици, за да ги върнат обратно в училище, беше организирано и допълнително обучение по български език за ромите и др.

Според ЕК под наблюдение трябва да са също така грижите за децата под 3-годишна възраст, както и заетостта, въпреки че тя расте непрекъснато през последните години и вече надхвърля 70%.

Единственият показател, по който България е над средното за ЕС ниво, е равнопоставеността в заетостта на мъжете и жените. Преди дни обаче по повод Деня на жената 8 март бяха оповестени данни, които показват, че по отношение на заплащането има сериозно неравенство между половете - за един и същ тип работа жените в България получават около 30% по-малко от мъжете.

България се изправя пред сериозни предизвикателства и по отношение на част от индикаторите за защита на социалните права, се посочва в последния доклад на Брюксел. Ромите и децата от бедни семейства са със затруднен достъп до качествени образователни и здравни услуги. Разходите за социално подпомагане са доста под средното ниво за ЕС и това допринася за високото ниво на бедност в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 екзорсист

    14 2 Отговор
    При демоНОкрацията е така.

    По плодовете им ще ги познаете - лъжи, измами, манипулации, кражби, грабежи, насилие, убийства, робство, разврат, войни, разрушения, унищожение
  • 2 004

    8 0 Отговор
    Дали това има връзка с образован и необразован, с работещ и неработещ и по-лошо- връзка с определена политическа сила , колко членове на една политическа сила са богати и колко не са?
  • 3 рич герберасти

    10 1 Отговор
    "Неравенството между най-богатите и най-бедните в България се задълбочава ...."
    Къде е Боко, къде сме ние....ехееее !
  • 4 Гост

    9 1 Отговор
    Можеби за това масово хората бягаме в чужбина.
  • 5 ЗЕВС

    10 3 Отговор
    Една от причините за разделението на богати и бедни е въвеждането на плоския данък, от Сергей Станишев през 2007г.
    Плоският данък е форма на геноцид срещу 95% от населението на България и форма за забогатяване на 5-те процента, в които е съсредоточено 80% от богатството на страната.

    Коментиран от #7, #14

  • 6 Президент Унгого Кобе

    10 0 Отговор
    Не думайте бре тия по телевизиите по цял ден разправят как сме най-добрите в Е.С. със масова заплата 600лв.
  • 7 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Най накрая още един да мисли правилно. Откога пиша по тея форуми, чи това всъщност е един голям проблем с просто решение Сменя се данъчната система, зо такава бананова република това е. И между другото, интересно ще бъде да направят едно проучване образование /доходи да видим какво ще излезе. Че тоя рефрен с красивите умните и богатите нещо ме дразни,просто защото съм умен и красив (физическа сила и здраве-не се обезкосмявам и нямам татуси) но не съм богат. И откога пиша , че средната заплата в бг е пълна лъжа, защото средно при неправилно разпределение не може да се смята -нарича се медиана това,но не и средно. Защото доходите в бг са далеч от нормалното разпределение и буквално и преносно.!

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хан Бойко

    2 0 Отговор
    Не не е вярно...............фалшива новина.
  • 10 Гост

    4 1 Отговор
    Сами няма да се оправим, защото умните и красивите ще гледаме да не се връщаме,а богатите освен че са крайно аморални и безпардонни нямат и капацитет за да се очаква някакъв прогрес задвижен от тях.та така, с огромната и решаваща помощ от Русия сме се освободили от турско робство, а сега трябва да се молим за помощ от Европа за да се освободим от алчните и дребни чорбаджии. И не е зле всички умни и красиви отвън да се впрегнат в тази кауза. Лично аз искам да живея в България.

    Коментиран от #11

  • 11 балама

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Надей са, фуре, на пиян Юнкер и пияна Меркел, че да ти помогнат.
  • 12 Гост

    6 0 Отговор
    За протокола :
    ---Като критична е определена и ситуацията с високия процент младежи на възраст от 15 до 24 г., които нито учат, нито работят - към края на 2016 г. те са 18% от населението.
    ------- а в същото време безработицата била 4.7% !?
    И изобщо с тия числа твърде фриволно се борави в пространството ?
    Обаче, всички взимат пример от Боко тиквясалия...
    Нали
  • 13 Morgoth

    0 0 Отговор
    България се нарежда на средно европейско ниво по неравенство. По този показатал сме заедно със Западна Европа. Въпреки, че реално имаме увеличение на този показател продължаваме да сме сред добрите и сме по-добре от САЩ и Русия.

    Ето както пишат Гардиан:
    https://www.theguardian.com/inequality/datablog/2017/apr/26/inequality-index-where-are-the-worlds-most-unequal-countries
  • 14 Morgoth

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Плоският данък (а именно ДОД) е възможно най-справедливият данък и е чист популизъм, че постепенният ще обложи богатите. Парите на богатите са в техните фирми, които подлежат на корпоративен данък, а не на ДОД. Той също е 10%, но никой от противниците на плоският данък не смее дори да спомене увеличаването на корпоративния. Ако бъде въведена нарастваща скала за ДОД ще бъде обложена допълнително единсвено нищожната по брой средна класа, което най-много да закара още от тях на Терминал 2, а работодателите им да върне в сивия сектор. Няма справедливост в това да вземеш повече от хората, които са учили, инвестирали са в себе си и след това са бачкали яко за да успеят в живота и да раздаваш на неграмотните, обикновено от един точно определен етнос, които цял живот са били на "иху-аху".
  • 15 Morgoth

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Всеки сложен проблем има просто, лесно разбираемо, грешно решение. Очевидно не разбираш много от данъчни системи, след като мислиш, че ще цъфнем и вържем само със смяната на сегашната.
    Комбинацията умен и красив рядко те остава беден освен, ако не си някакъв идеалист работещ за благото на обществото. Не че няма и такива, но много по-често са тези които само си мислят, че са умни.
  • 16 ПОТЪРПЕФШ

    1 1 Отговор
    НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА!ПРИМЕРНО ЗА ПЕНСИИТЕ .АЗ СЪМ С 41,6 ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ,ОТ КОИТО 20 СА 2-А КАТЕГОРИЯ.ЗА ТАЗИ МОЯ РАБОТА СЪМ ПОЛУЧИЛ 269 ЛЕВА ПЕНСИЯ.МОИ БЛИЗЪК ИМА 28 ГОДИНИ СТАЖ И ЗАПЛАТА КАТО МОИТА И ВЗЕ 415 ЛЕВА ПЕНСИЯ.КАЖЕТЕ МИ КОИ Е ВИНОВЕН!!!

    Коментиран от #17

  • 17 Ядеитн

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "ПОТЪРПЕФШ":

    Като сте гламави и цял живот сте се гърбили, без да се погрижите САМИ за себе си даже и 100 лв. не заслужава. И у Библията е казано че на тоя дека има ша му са даде, а на тоя дека нема - ша му са земва и това дека има (Мат.13:12, Мар.4:25, Лука 8:18). Айде - цалувайте ръка на дедо ви поп у селото.
  • 18 ДДД

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: възраст от 15 до 24 г., които нито учат, нито работят
    ДА НО ИМАТ ДЕЦА
    които също няма да учат нито работят
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове