14 Март, 2018 00:00 8 197 10

Учителка дърпа уши, наказаха я

  • учителка-
  • уши-
  • пазарджик

Възпитателката сипела постоянни обиди по децата

Учителка дърпа уши, наказаха я - 1
Снимка: Shutterstock

Учителка от елитно училище в Пазарджик е наказана с „Предупреждение за уволнение“, след като няколко шестокласници, на които преподавала, подали жалба срещу нея, предаде "Дарик".

Децата обвиняват преподавателката си във физическо и психическо насилие. Тя е обжалвала дисциплинарната санкция, но Окръжният съд я потвърждава с окончателно решение.

Наказанието е наложено, защото в различни дни през учебната 2016/2017 година в час по английски преподавателката дърпала ушите на различни ученици и им крещяла поради невъзможност да въдвори ред. Преди това пък казала на ученичка „Ти нямаш грам акъл в главата!“, нарекла я безотговорна и безочлива. Освен това отказала да премести ученик с намалено зрение на първия чин, защото бил „огромен“. Обиждала децата с думи като „говеда“ и ги заплашвала, че ще „изхвърчат от часа“. Бутнала едно от момчетата и то се ударило в стената, на момиче дръпнала силно ръката и му причинило болка. В заповедта е посочено, че госпожата се държала така и в други класове. Случвало се да удря, обижда и скубе неведнъж свои възпитаници, също шестокласници. Самите деца чрез ученическия съвет написали жалба, както свидетелстват в съда, а тя била внесена при директорката от родители.

Версията на учителката е, че не крещяла, а надвиквала класа, като сама определила обстановката като неспокойна и ненормална. В обясненията си написала, че използвала израза „Извинете ме, но се държите като говеда“ за ученици, направили нещата нетърпими. Дръпнала ръката на девойка, за да не се увлича от лошия пример на другите. За друго момиче твърди, че то я обиждало, а майка му се държала безочливо.

Заповедта за наказание е наложена на 10 януари миналата година от директорката на учебното заведение и е обжалвана пред Районния съд с мотива, че школската ръководителка не е направила необходимото, за да докаже вина, и не показала жалбите от деца и родители. Така наказаната била лишена от възможност да се защити. Не били проведени и срещи с недоволните за изясняване на обстоятелствата, а така не били изпълнени изискванията на Кодекса на труда. Магистратите на първа инстанция отменят заповедта като немотивирана. Окръжният съд обаче посочва, че в исковата молба липсва оплакване за мотивите, а съдът е длъжен да се съобрази с параметрите й, не може да я „дописва“.

Грубото отношение и обидните квалификации, за които учениците свидетелстват, са им причинили освен физическа болка (дърпане на уши, скубане, бутане, дърпане и т.н.) и основателен страх и боязън от следващо подобно посегателство (учениците инстинктивно си крият ушите, когато учителката приближава), което сочи и на нанесена психическа травма, посочват в мотивите си окръжните магистрати. Те определят нарушенията на правата на децата като тежки по своя характер и вредно въздействие. Наказанието е оставено в сила, а учителката – осъдена да плати на училището разноските за две инстанции – общо 625 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с автосервиза

    34 4 Отговор
    Децата са меко казано невъзможни ! За да имаме качествено образование трябва учениците да имат респект от учителите ! Аз съм имал учител ,който ни биеше като студено желязо целият клас без да се интересува кой какъв е и момче ли си или момиче ! Но докато ни беше класен класът ни беше на първо място по успех от випуска ! Може и да не съм прав , но си мисля ,че не трябва да задиряме на учителите , когато се държат строго с децата ни , даже е по добре да са строги постоянно за да знаят учениците ,че свободата и свободията са различни неща !
  • 2 Енчев

    25 1 Отговор
    И правилно е да дръпне училищен преподавател ухо на непослушници с дъвки в уста, щом са го пуснали родителите нехранимайковци хулиганчето си бед домашно възспитание в училище! Даже и родителите са да им дръпне държавата уши, щом затвориха педагогическите стаи за малолетни хулигани и премахнаха предмета "ПОВЕДЕНИЕ" на който ако получиш 2ка повтаряш цялата година безприкословно!
    С уважение: Енчев / [email protected]
  • 3 бббббб

    23 1 Отговор
    Трябва да е наградат ,а не да бъде наказана.С това лигаво и не възпитано от родителите поколение занищо не ставаме.
  • 4 mediator37

    17 1 Отговор
    Понеже не им дърпат ушите сега, като малки, като пораснат те няма да ни дърпат, направо ще ни режат ушите. И на съдиите , дето ги защитават ще режат ушите. За благодарност.
  • 5 Енчев

    6 1 Отговор
    На времето когато бяхме действително Хора в Народната си истинска Република България, а не както сега Ултра-десни, НАТО-ризирани марионет-ПАЧАВРИ, след петрол-геноцидните Коран-пикльовски кравари, за лошо поведение ни гониха от час и ни пишеха оценка 2йка.
    И правилно е дръпне уши от училищен преподавател на непослушници с дъвки в уста хулиганчета, щом са ги пуснали родителите-нехранимайковци, без домашно възспитание в училище! Даже и родителите са да им дръпне държавата не само ушите но и джоба, щом затвориха педагогическите стаи за малолетни-хулигани и премахнаха предмета "ПОВЕДЕНИЕ" на който ако получиш 2йка повтаряш цялата година безприкословно!
    С уважение: Енчев / [email protected]
  • 6 Петър

    10 1 Отговор
    Случка от 1988 година в която главен участник съм аз: Дъвча дъвка "Идеал" по време на час,другарката Бойчева по математика дойде до мен сложи си ръката пред устата ми и каза да изплюя дъвката,взе я с другата ръка и ми я залепи много хубаво в косата,ходих след часа при малките ученици от първи и втори клас да взема ножичка та да отрежа дъвката барабар с косата,питайте ме дали повече си позволих да дъвча дъвка в час?
  • 7 Спас

    8 0 Отговор
    Нито в къщи възпитание нито в училище представям си какви ще са в живота.
  • 8 по темата

    4 1 Отговор
    Невъзпитаните хулиганчета, да бъдат въдворявани в ТВУ от казармен тип за по две години, а родителите в затвора.
  • 9 Пишман даскал

    4 4 Отговор
    Част от съвременните "ученици" заслужават не да им се дърпат ушите, а направо да им се пръснат тъпите тикви, защото не стават за нищо - тъпи, прости, нагли, мързеливи...
    Чудя се обаче дали тази "учителка" по АНГЛИЙСКИ изобщо става за нещо? Защото ако ставаше, щеше без никакъв проблем да си намери в пъти по-добре платена и в пъти по-спокойна работа в някоя фирма или в някое частно езиково училище, където няма олигофрени.
    Май в случая е нещо като хвани едното, та удари другото...
  • 10 Чичу Ади

    2 0 Отговор
    Ако има изненадан от случката, то се намира дълбоко в собствения си задник и няма никаква ориентация. Образователната система сама създаде тези лумпени, наречени ученици. В шести клас нямала грам мозък? За какъв мозък говорим, като те завършват гимназия с мн. добър успех, без да могат да четат и пишат. За смятане и дума не може да става. Имам познати преподаватели, които са ми разказвали всякакви истории на тема днешното училище. С делигираните бюджети се търси количество, а не качество. Патят си малкото останали съвестни учители, които накрая ще излязат не съвестни, а глупави за дето се опитват да се опълчат на прогнилата система.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове