Last news in Fakti

28 Март, 2018 14:20 1 384 15

България през 2040 г. с 20% по-малко население

  • население-
  • демографско развитие-
  • смъртност-
  • раждаемост

Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително

В изпълнение на решение на Народното събрание правителството представя на парламента Прогноза за демографското развитие на България за периода 2015-2040 г. Документът е изготвен от Института за изследване на населението и човека при БАН на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, НСИ, ООН и Световната банка.

Основният извод в проучването е, че се очертават сходни на сегашните тенденции в демографското развитие на страната през следващите няколко десетилетия. Прогнозираното намаление на населението в периода до 2040 г. е значително – около 20-25% според различните проекции. Независимо от предвижданото намаление на смъртността, което засяга в различна степен мъжете и жените, структурата на населението по пол ще остане стабилна.

Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително. Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст. Намалението на населението на териториален принцип обхваща почти всички области, без столицата, и се очаква този процес да продължи в течение на целия период.

В общоевропейски план България не е единствената страна с прогнозирано намаляващо население, се посочва в проучването. Според целевия вариант на проекцията на Евростат се очаква това да се случи в още 11 страни – Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватска, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия. Към тях условно биха могли да се присъединят Словения и Чехия, в които броят на населението се очаква да остане без промени до 2040 г. Това води до извода, че в почти половината страни от ЕС се очаква намаление на населението.

Прогнозните резултати от различните проекции свидетелстват, че въпреки очакваното подобрение в показателите за смъртност и раждаемост, населението на страната вероятно е достигнало до етапа на т. нар. „инерция на обратния растеж“. Поради действието й, дори периодните нива на фертилност да се увеличат до равнището, необходимо за просто демографско възпроизводство – процес, който не се очаква в близко бъдеще, прогнозите са абсолютният брой на населението да продължи да намалява.

Тези трайни демографски тенденции и предизвикателства са отчетени и адресирани в стратегическите и оперативни документи за провеждане на демографската политика в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    17 2 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ,даже съм сигурен че процентите са занижени
  • 2 Салам Алеко

    9 4 Отговор
    Тя и площа за живеене намалява! Не ви разбирам проблемите, няма кой да ви работи да трупате богатства, сякаш че като си отидете ще ги вземете! Човекът му трябват малко неща, спокоен живот, Ако полека намалее населението от 7 на 2 милиарда, хората ще ядът здравословно ище надминават 100 години! С това коего ядем сега, когато си отидем, 100 години не можем да се разложим!
  • 3 онзи

    14 1 Отговор
    Основния процент от населението ще бъдат шведи.Гарантирано от гроб.
  • 4 Оху Боху

    8 1 Отговор
    През 2040 г.? На тази планета няма да има и един жив човек през тази година. Експериментът се закрива!
  • 5 Вуте

    11 1 Отговор
    Дали през 2040-та ще има предсрочни избори за ГЕРБ ?
  • 6 Факт

    11 0 Отговор
    Обърнете внимание---всичките 11 страни са от Е.С.....дали е случайно?---едва ли...Изводите си правете сами.
  • 7 Расулюлах

    8 0 Отговор
    Тва е края
  • 8 someone

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: населението на страната вероятно е достигнало до етапа на т. нар. „инерция на обратния растеж“

    Тоест процеса е необратим, България напрактика е бита карта.
  • 9 onq s konq

    3 4 Отговор
    Като гледам отсреща маалата как се разрасна за две три години не ми се верва чак па толко да намалееме
  • 10 Пенчо

    1 0 Отговор
    Това за Великобритания и Германия не се отнася, първите натрупаха човеко-капитал и затвориха кюпенцата, германията ще я видим и нея(макар, че тя е маша в чужди ръце). Европарите трябва да се увеличат към нас!
  • 11 Ахаа

    4 0 Отговор
    А между 20 и 65 години ще мрат като пилци?
  • 12 Бат Саше

    1 2 Отговор
    Съвсем нормално. На България и трябва малка и восокоинтелигентна нация. Тя е в процес на формиране. Страната ни няма как да върви към бъдещето си, без да се реорганизира материала в нея. С годините на емиграция, от България се изнесоха много диви селяни и гамени. Сега масово емигрират цигани и други паразити. Данъкоплатците намаляват и е невъзможно да се хрантутят повече паразити с помощи, безплатно здравеопазване и образование. Активното общество ще разполага с произведените от него блага и ресурси, а за другите ще има глад. Посткомунистическото общество, няма как да продължи в същия си вид напред и аз не виждам нищо лошо нито в емиграцията, нито с намаляването на населението. Важно е качеството, не количеството! А няма как да се наблегне на качеството, без да се редуцира лошия материал!
  • 13 Two Steps From Hell

    1 0 Отговор
    Вече имаш повече сметка да се гътнеш отколкото да си жив.
    Кажете ни някоя нова новина,че българина ще изчезне.
    Нали това е планът?! Да изчезнем и да не притесняваме другите народи.Здраве да е .. така или иначе всички ще умрем.
    Няма да изпреварим динозаврите по съществуване спете спокойно.
  • 14 Логично

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България през 2040 г. с 20% по-малко население


    грешка!

    с 99% по-малко население ще е според мен!
    Само кур8ите и ци7аните ще останат, бял човек няма да има (освен в учебниците от миналото, ако има образование въобще).
  • 15 РЕАЛИСТ

    1 0 Отговор
    ХАХАХАХАХА,20% ОТ КОЛКО,КОЛКО МИСЛИТЕ ЧЕ СМЕ СЕГА,ПРИ НАД ДВА МИЛИОНА КОИТО СА В ЧУЖБИНА НЕВЪЗВРЪЩЕНЦИ,НО СЕ ВОДЯТ НА АДРЕС ОЩЕ ТУК И ГИ БРОЯТ,РЕАЛНО НЕ СМЕ ПОВЕЧЕ ОТ ПЕТ МИЛИОНА,ГОДИШНО УМИРАТ 140000 И СЕ РАЖДАТ 60000,ЗНАЧИ ВСЯКА СЛЕДВАЩА ГОДИНА С 80000 ПО-МАЛКО,И ПОНЕ ТОЛКОВА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИЗТИЧАТ КАТО ЕМИГРАНТИ КЪМ ЧУЖБИНА,ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ,БЪЛГАРИЯ Е СВЪРШЕНА!ЗАЩО ПРИ ТОЛКОВА СТРОИТЕЛСТВО И ПОКУПКИ НА ИМОТИ НАЕМИТЕ НЕ МЪРДАТ,ДАЖЕ ПАДАТ,ЗАЩОТО НЯМА НАЕМАТЕЛИ,НЯМА КОЙ ДА ЖИВЕЕ ВЕЧЕ В ТОЛКОВА ЖИЛИЩА,ДОРИ И В СОФИЯ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове