Last news in Fakti

11 Април, 2018 16:20 1 089 6

Хиляди протестираха срещу промените в ТЕЛК

  • протест-
  • телк-
  • хора с увреждания

Борисов: Трябва да спрем източването на инвалидните пенсии

Хора с увреждания излязоха на протест срещу реформите в ТЕЛК. Те са недоволни от идеята за въвеждането на нова система за експертиза на работоспособността, въпреки че вчера проектът за нови правила беше оттеглен, съобщава БНТ.

Оттеглена беше наредбата за лекарската експертиза, но концепцията за оценка на работоспособността все още стои. Това е една огромна реформа, протестът казва - "да" на реформа, но не по този начин".

Протестиращите настояват с тях да бъдат обсъдени всички детайли по тази реформа.

"Национално представителните организации най-напред трябва да се срещнем с министъра, за да обсъдим как ще продължи този диалог и въобще дали ще има диалог, как ще протече тази реформа - тя трябва да бъде кардинална, да касае всички сфери и всички групи на хора с увреждания", каза Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Междувременно след правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов, заедно с вицепремиера Валери Симеонов, социалния министър Бисер Петков и здравния министър Кирил Ананиев обясни, че в коалиционното споразумение с ОП задължително условие, е да спре източването на различните системи от хората, които злоупотребяват с инвалидните пенсии..

Вчера Кирил Ананиев обяви, че по указание на премиера, Министерството на здравеопазването оттегля предложенията за промени в медицинската експертиза, а Бисер Петков увери, че въвеждането на системата за експертиза на работоспособността цели да подобри условията за реализация на хората с увреждания на пазара на труда, а не да отнема придобити права.

Петков посочи, че лице, което може да работи, и което отговаря на условията за получаване на пенсия за инвалидност, няма да бъде лишено от възможността да я получава.

Премиерът Борисов уточни, че правителството от години работи прекрасно с всички организации на хората с увреждания, които сега протестират пред Министерския съвет, и изтъкна, че те са съюзници на правителството.

Това, което колегата Симеонов, със своите експерти, министри, в продължение на пет месеца работи, е не да бъдат ощетени дадени хора, а да се направи така, че ресурсът да остане за тези, които действително имат нужда, каза Бойко Борисов.

По думите му правителството най-малко е мислило на някого да навреди. Премиерът обаче беше категоричен, че измамите и корупционните схеми при ТЕЛК-овете не могат да продължат.

Борисов информира, че на 12 и 13 април ще има среща на ресорните министри, вицепремиера Симеонов с представители на организации на хората с увреждания, на която ще се обсъждат необходимите промени в Концепцията за работоспособността на хората с увреждания. Точка по точка, детайл по детайл ще обсъдим всяко нещо, което ги тревожи, обеща премиерът.

Той заяви, че по отношение на комисиите ТЕЛК ще бъде използван целият ресурс на държавата за по-голям контрол. Над 1,7 млрд. лева отиват в този процес и мисля, че един по-добър контрол ще е от полза за всички, допълни Борисов. Той призова за диалог по темата, за да може за хората с увреждания да останат повече средства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор

    9 1 Отговор
    Прав е Премиера! Всичкото циганин е с инвалидна пенсии!!!
  • 2 georgi

    10 1 Отговор
    Да се въведе ТЕЛК полиция и затвор за всички неправилно освидетелствани лентяи, както и конфискация на имуществото им и на докторите и членовете на ТЕЛК

    Коментиран от #3

  • 3 манго

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "georgi":

    не така брачет мойто фамилиа чака на теа пари штото нема манжа
  • 4 Stefko88

    3 0 Отговор
    Трябва да не се дава на патладжаните и готово. Те с тяхната педофилия и кръвосмешение всичките са с дефекти.
  • 5 гост

    4 0 Отговор
    Премиера дали ще спре инвалидните на своите дружки ритнитопковци?
  • 6 Xaxa

    4 1 Отговор
    Проблема е лесен за решаване, стига да има воля!!! 1во/ тези 2 милиарда не са загуба за държавата, защото инвалидите ги вкарват отново в нашата икономика. Тези пари не отиват на съхранение в банкови сметки, което води до икономически срив. За да работи икономиката трябва да се въртят парите и никой не бива да критикува инвалидите, защото е безкрайто по-добре парите да отиват при тях, отколкото при разни проекти пълнещи гушите на олигарсите, които държат парите в банки или ги харчат в чужбина. 2ро/ има много болни, които могат да работят леки професии и държавата трябва да задължава работодатели да ги назначават. 2то/ има много здрави цигани и чиновнически роднини, които взимат телкове с измама. Затова трябва да има истински закон , който да съсипва всички мошеници по веригата. В ТЕЛК и здравеопазване е най-добре да се влагат 1/3 от бюджета, защото това са пари отиващи отново на пазара. Сега се дават 10% за ТЕЛК и здравеопазване, за да могят парите да се източват от мафиотите по различни проекти за саниране, тротоарчета, пътища и прочие хранилки за слабоумните тиквени мутри
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове