Last news in Fakti

17 Април, 2018 20:45 2 754 10

Осветяват най-опасните участъци от магистралите

  • магистрала-
  • осветление-
  • птп-
  • войната на пътя-
  • автомобили

Предвиждат няколко мерки, за да станат пътищата по-безопасни

Осветяват най-опасните участъци от магистралите - 1

Най-рисковите участъци от магистралите и скоростните пътища ще бъдат осветени през нощта. Това заяви един от авторите на нова наредба за проектиране на шосета доц. д-р инж. Румен Миланов, цитиран от „Труд“.

Стационарни осветителни тела няма да бъдат поставяни край целите трасета, обясни Миланов, който е и преподавател в транспортния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Осветени обаче ще бъдат пътните възли на магистралите и скоростните отсечки, както и кръстовищата на първокласните пътища. Това ще става след икономическа обосновка, пише в проекта на новата наредба.

За да станат пътищата по-безопасни се предвиждат и редица други мерки. Сред тях е въвеждането на зони за безопасност край шосетата, които според класа на участъците ще са на отстояние до 8-16 метра от трасетата.

В тях ще се отстраняват опасностите за участниците в движението при евентуален пътен инцидент, а когато това не е възможно ще се взимат нужните мерки за осигуряване безопасността на движение. Поставянето на предпазни огради край цялото трасе на автомагистралите не е удачно, а подобни съоръжения могат дори да са по-опасни при катастрофа, показват проучванията, обясни експертът. Такъв е случаят и с участъци като този на магистрала „Тракия“, на който стана тежката катастрофа на 13-ти април. При равен терен и липса на наклон няма практика в света за поставяне на предпазни огради, категоричен бе той. И подчерта, че липсата на мантинела не е причина за инцидента. Тепърва ще се търси причината за катастрофата, но със сигурност проектирането на магистралата няма нищо общо с трагедията, категоричен бе Миланов. Според статистиката, магистралите са между 3 и 5 пъти по-безопасни от останалите пътища, съотнесено към трафика по тях.

В новата наредба за проектиране на пътища е предвидено при изграждане и рехабилитация на магистралии пътища, при които позволената скорост на движение е над 100 километра час, да се изграждат по-плавни завои. С въвеждането на тол системата ще се мери и средната скорост за движение на водачите по магистралите. Така шофьорите ще бъдат санкционирани не само, ако в даден момент превишат позволената скорост от 140 км/час, а и ако за определен участък от пътя са се движили с по-висока средна скорост.

Инж. Петко Табаков: Предпазните огради могат да са и опасни

Предпазните огради на магистралата в определени участъци могат и да са опасни препятствия при определени условия. Например при удар под ъгъл над 50 градуса. Всичко зависи от терена, неговия наклон и сблъсъка. Това обясни почетният член на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ и одитор по безопасност на пътната инфраструктура инж. Петко Табаков. Автобусът от тежкия инцидент на магистрала „Тракия“ на 13-ти април се е наклонил още преди да стигне окопа край пътя. Така че в случая една предпазна ограда би го преобърнала по-лошо, както си личи и по потресаващите снимки от трагедията. Още повече, че според всички норми за проектиране на пътища няма изисквания за поставяне на подобна ограда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    5 3 Отговор
    Е нали трябва да се увеличи потреблението на и без това скъпият ток, а и циганският ток все още ни се вижда малък.
    Защо да не плащаме и този?

    Коментиран от #5

  • 2 Реалист

    7 2 Отговор
    В Турция са така осветени и наистина помага да се концентрираш преди разклона.
  • 3 Morgoth

    8 2 Отговор
    Я, разумна статия на тема безопасност по пътищата. Ти да видиш!
  • 4 Дедо Грую

    6 1 Отговор
    В България няма магистрали. Това са най - обикновенни шосета. Магистралите са от 3 ленти в посока на движение повече.

    Коментиран от #6

  • 5 Калоян

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Патриот":

    Ти за соларни лампи не си ли чувал. Във всички нормални държави са осветени всички входове и изходи на магистралите и първокласните пътища. Друг е въпросът, че бай-Ганьо ще гледа да надуе обществената поръчка с пъти да има и за него.
  • 6 Nick

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо Грую":

    Така е, дедо, в Холандия например, от Амстердам до Утрехт около 40км разстояние магистралата е 6 ленти в посока. Но има ограничение 100 км/ч, само пробвай да превишиш. От 4 години съм тук и не знам за инциденти, а трафика е в пъти по-натоварен от софия-град, може би 10 пъти. Всичко опира до манталитета на хората.
    Например: спирам с буса на аварийни за 2-3 минути да разтоваря нещо набързо, като за това време задръствам еднопосочна уличка. Събират се минимум 10-15 коли за 1 минута време, но никой не свири като софийски селянин, виждат че имаш работа, изчакват те без нерви. Това възможно ли е тук?
    По темата: всеки ден съм в Белгия и там по абсолютно всички магистрали има осветление през 50 метра, фарове не ти трябват вечер дето се вика, всички магистрали са 3+ лентови и някой път и през деня им светят лампите. Не откриваме топлата вода
  • 7 Георгиев

    3 0 Отговор
    Защо, в България, се взимат адекватни мерки след човешки жертви, трагедии. Пресен пример от магистрала “ Хемус”, където загина жена “убита” от осветително тяло в тунел. А сега тунела е за образец! Защо, защо десетки органи и институции, у нас, вечно са след събитията, но десетилетия получават заплати за нищоправене....
  • 8 Чурулик чурулик

    1 0 Отговор
    Начи ше падат ламби дори да не си у тонела хахах
  • 9 Суйо

    0 0 Отговор
    "Шефа от Арбанаси" плюмчи пръстите! Време беше за ГОЛЯМ държавен залък! Ще ги наредят нещата, ще се разберат... Не се плашат от новата комисия "(за-)снеми кръдеца"
  • 10 mediator37

    0 0 Отговор
    Тъпа практика е да копаят канавки край пътя, а преди е имало равен банкет. Където изкопаха идиотските канавки- Русе-с.Щръклево, почнаха да никнат плочи с цветя и снимки. Преди да изкопаят канавките плочи на умрели нямаше.
    Само простотии съчиняват. Същата работа е и скоростния път Русе- Шумен- траншеи да ти види окото. Вместо да направят още една лента, копаха траншеи и бетонираха от двете страни простаците, пари да окрадат. А можеше да е като Бургас- Созопол- по две ленти в посока и пей сърце.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове