Last news in Fakti

19 Април, 2018 09:52 930 4

40% от вносното мляко - с лошо качество

  • мляко-
  • млечни продукти-
  • храни

В понеделник ще бъдат обявени всички резултати от проверката на вносни храни за двоен стандарт

40% от вносното мляко - с лошо качество - 1
Снимка: Shutterstock

40% от млякото, което се внася у нас, е с лошо качество, заяви след заседанието на ресорната парламентарна комисия земеделският министър Румен Порожанов. Според него то не е за изхвърляне и може да се вложи за направата на млечни продукти с дълъг срок на зреене. „В тази връзка съм препоръчал на организациите на бранша да си направят отраслов стандарт който доброволно да спазват“, каза той.

Според него това е един от начините да се намалят доставките от чужбина на мляко с ниско качество. На въпрос от кои страни внасяме основно мляко той посочи Унгария и Румъния и припомни случаят с хванатата по Великден партида от Гърция. От южната ни съседка обаче импортът на мляко бил малък, пише "Монитор".

Земеделският министър съобщи още, че в понеделник ще бъдат обявени всички резултати от направената проверка на вносни храни за двоен стандарт. Преди 5 дни той информира, че междинните резултати от проверката на 60 храни от западни производители, които се предлагат както у нас, така и в останалите страни от ЕС, са показали, че вносното детско пюре и италианските макарони у нас се продават на двойно по-високи цени, отколкото в магазините в Западна Европа.

По думите му данните сочат още, че по-скъпо се продават около 40% от изследваните храни за двоен стандарт в България спрямо страните, откъдето са внесени.

На въпрос за съдържанието на хидрогенизирани немлечни мазнини в млечните продукти Порожанов припомни, че използването им не е забранено, но е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите им и потребителите да бъдат информирани.

По време на заседанието на комисията земеделският министър каза, че Българската агенция по безопасност на храните е спряла разрешенията за използване на пестицидите от групата на неоникотиноидите и това ще е от полза за пчеларите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 0001

    6 0 Отговор
    Всички хранителни продукти които се внасят в България са с лошо качество, затова е голямата кампания против захар, сол, хлаб и т.н., това е начина да си продават химията като хранителен продукт.
  • 2 патриотъ

    9 0 Отговор
    По бай Тошово време затова имаше стандарт за качество БДС,който беше задължителен за всички храни и спазването му беше задължително и безпрекословно от всички производители и вносители на хранителни стоки.Беше недопустимо некачествени стоки да се появят на пазара легално.Сега е пълна анархия и никой не знае какво се продава и какво консумираме.Всичко това е за сметка на здравето на народа и повишаване в пъти на онкологичните заболявания.Трябва да се върне този БДС и да има строг контрол!
  • 3 Uflaf

    2 0 Отговор
    Първо да се провери отговаря ли имотното състояние и стандарта на живот на манекенките и другите работещи в онова измислено нещо-Комитет по храните. за оня придатък към ХЕИ -то става въпрос. Направо ново учреждение си измислиха за да си ореждат партийни членове и роднините. Който не дава за това ,че е техен служител е влязъл в обекта с папката за актове под мишница ,без да каже и " Добър ден " , само той си пати. Докато започне да " дава". А как се издават " Здравни книжки " на място в ресторантите просто попитайте познат готвач . На куп на целия персонал се носят за 5 лв. по-скъпо -за превоза.
  • 4 ОПТИМИСТ

    1 0 Отговор
    ЗА БОГА БРАТЯ, НЕ КУПУВАЙТЕ БОКЛУЦИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове