Last news in Fakti

22 Април, 2018 19:46 4 004 17

Бащи искат равни родителски права

  • бащи-
  • деца-
  • права

Бащи подредиха плюшени играчки пред съдебната палата във Варна, за да наблегнат на един изключително важен и често срещан проблем при разделените семейства и двойки - синдрома на родителското отчуждение. Те искат спешно промени в законите, които да им дават равни права с майките и да реално да защитават и самите деца.

"Искаме да бъде преразгледан закона за домашното насилие, също и да се спазват действащите в момента закони. Защото има закон за неспазване на режима на свиждане родител-дете, но той изобщо не се спазва. В момента институциите у нас действат на принципа - "виновен до доказване на противното, а не обратното", каза за в. "24 часа" Ивайло Герчев. "Случаи, подобни на моя, са стотици, ако не и повече. Детето се отчуждава умишлено от родителя, който го отглежда, от този, който има право на свиждане. Аз не бях виждал сина си 7 месеца, след като бившата ми съпруга подаде срещу мен жалба да домашно насилие и имах издадена ограничителна заповед. Съдът ме оправда на всички възможни инстанции, но аз месеци наред не бях виждал детето си. Реално моите права и правата на всички родители в моето положение, са не само нарушавани системно, а и няма институция у нас, която да ги защитава", допълни бащата.

Думите и исканията му бяха подкрепени от още няколко мъже, които живеят със същите проблеми. Според тях трябва да се направи спешна ревизия на действащите в момента закони, за да бъдат гарантирани правата и на двамата родители при развод или раздяла, а и децата да бъдат защитени. Според тях от тези съдебни битки най-много страдат децата, защото и те са въвлечени в тях. Стига се до ситуации, в които детето се води от съдия-изпълнител при родителя, който има право на свиждане, тъй като другият се крие. Намесват се психолози, социални работници и това стресира децата допълнително. Така се губи напълно връзката дете-родител.

"Докато водим дела и си търся законното право да се срещам със сина си при режима, определен с влязло в сила съдебно решение, той расте, а аз пропускам детството му. Аз си търся правата по законен ред, но в същото време с детето говорят юристи, социални работници, психолози и то се затваря в себе си и не иска да вижда никой. По този начин се депресират много деца и реално животът им ранна възраст поема в грешна посока. Тъй като сме много хора в такава ситуация, за съжаление повече от 95% от ощетените сме бащи, ние решихме да направим сдружение "В името на децата на България". Ще търсим съдействие и подкрепа от всички възможни институции в страната, за да бъде променен закона и да не се допусне децата да се отчуждават от родителя, който не ги отглежда", допълни Пламен Янаков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калин

    18 3 Отговор
    Напълно си прав подкрепям те.
  • 2 Революция

    13 1 Отговор
    Седнали истанбулски конвенции да ми приемат! Не виждате ли, че жените са отрупани с всякакви права и защити, а мъжете сме наврени в ..учи ...з? Докога ще търпим? Гейовете, докопали се до властта в цял свят ни докараха до тук! Скоро и да пикаем прави ще ни забранят! Събудете се!
  • 3 АНОНИМЕН

    19 7 Отговор
    КРИВО ДЪРВО СЕ ОПРАВЯ....КРИВ ЧОВЕК ...НИКОГА.....ИЛИ ПО-СКОРО...ГРОБА ГИ ОПРАВЯ....
    НЯМА НИЩО ПО-ДОЛНО И ГАДНО ОТ КУ***ВА ....НАРОЧНО НЕ ПИША ЖЕНА ЗА ДА НЕ ОБИДЯ ТЕЗИ КОИТО НАИСТИНА СА ЛЮБЯЩИ МАЙКИ
    ТА ..НЯМА НИЩО ПО ДОЛНО И ГАДНО ОТ МЕРКАНТИЛНА КУ ***ВА КОЯТО МИСЛИ САМО ЗА СЕБЕ СИ ,ЗА ПАРИ,КАК ДА ТЕ ПРЕЦАКА,ИЗПОЛЗВА,МАНИПУЛИРА И ОБЕРЕ ДО ШУШКА И ОТГОРЕ НА ВСИЧКО ДА НАСТРОИ ДЕЦАТА СРЕЩУ БАЩА ИМ....
    НЕ СЪД...ЗА ТАКИВА ..СМЪРТ...СМЪРТ И ПАК СМЪРТ..
    .КАТО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ДУМИ НА АПОСТОЛА В НЕГОВОТО ТЕФТЕРЧЕ....
    ДА ДОБАВЯ В ЗАКЛЮЧЕНИЕ,ЧЕ ТАКИВА ИЗЧАДИЯ ДЯВОЛСКИ МИСЛЯТ ЕДИНСТВЕНО И САМО ЗА СЕБЕ СИ И ДЕЦАТА СЕ ЯВЯВАТ КАТО СРЕДСТВО ЗА ОБЛАГИ САМО ЗА ТЯХ А НЕ ЗА ДЕЦАТА...

    ПОДКРЕПЯМ И СЪМ СОЛИДАРЕН С ВСИЧКИ МЪЖЕ И БАЩИ КОИТО СА ПОСТРАДАЛИ ОТ ТАКИВА ........

    МОЛЯ НЕ МИ ИЗТРИВАЙТЕ КОМЕНТАРА...

    Коментиран от #4, #5

  • 4 FUCK OFF

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "АНОНИМЕН":

    ПОДКРЕПЯМ...👍👍👍
  • 5 МАК

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "АНОНИМЕН":

    Подкрепям!!!
  • 6 Николай К.

    6 3 Отговор
    Подкрепям.
  • 7 toxic

    6 1 Отговор
    Правилно,подкрепям.А като се има предвид и продължителността за насрочване на делата за родителски права от районните съдилища,картинката става съвсем черна.Чакам за такова съсе адвоката 5месеца и насрочване не се вижда на хоризонта.
  • 8 Фотошоп

    2 5 Отговор
    Жените днес са поначало престъпници. А брачните състави, в които са все жени, са престъпници на квадрат. С плюшени мечета престъпници не се борят!
  • 9 един от всички

    0 3 Отговор
    И в Испания е така -жените са с всякакви права,даже една наша българка там,също разведена,ми разправяше,че адвокатката й е казала,че жената е винаги права,така са направени законите просто. Един ден например бившият й да закъснее да се обади -осъжда го за безотговорност ,ако пък и втори път през седмицата се обади -осъжда го за системен тормоз...Беше му взела къщата,а също беше извадила и полицейска забрана той да се приближава на 100 метра от къщата,като преди това го беше нещо осъдила,че беше пропуснал някога да се яви там.Мъжът е винаги виновен -каквото и да прави! В някои случаи ,жената се събере след това с някой пияница,който ги тормози ,ти плащаш издръжка и като ходиш да видиш детето,виждаш мизерията,явно семейството им живее от твоята издръжка...! Но не е за парите -мъчно ти е в какви ръце са децата ти,какъв пример на поведение ще попият от пияница и еди-каква си...!Но нищо не можеш да направиш -нито ти ги дават на тебе,нито те ги гледат много добре,но пък трябва да плащаш. Та ей такива работи...! Въобще в ЕС мъжете са изключително ощетени от законите, и аз подкрепям с две ръце създаването на такава организация за защита на децата...!
  • 10 Ицо

    15 1 Отговор
    Я чакайте,чакайте малко...Тук да не става въпрос за оня Ивайло Герчев дето излиза по БНР предаването "Законът и Темида" при журналистката А.Торошанова и там лъга ли ,маза,че е баща- жертва на насилие,че жена му го биела,а пък то какво се оказа накрая,че той самият е осъждан 2 пъти по ЗЗДН за издевателства над собственото си дете.Моля ти се психото му режел дънките и му хвърлял обувките,също го е водил босо в Закрила на детето като казал:"Вижте майката как ми го изпраща!"Затварял детето си в една стая на едно село и го снимал с камера като го карал да вика"Помощ ,хора,помогнете ми, при майка ми и в новото ми семейство ме бият!"Тогава се сещам журналистката от предаването като разбра каква е работата го отсвири веднага.Пълно психо тоя!!На такъв не дете,а домашен любимец не трябва да му се дава да разхожда!ДА,съгласен съм,ТРЯБВАТ спешни реформи в законодателството по тоя въпрос с Домашното насили,а именно :Не само Ограничителни заповеди , а ПРИСЪДИ за такива. А и мястото на такива "мъже"е в затвора в Разделна да правят детски шкафчета и кошари....
  • 11 БОЯН

    10 1 Отговор
    ДА ВЯРНО,ИМА И ТАКИВА БАЩИ , КОИТО СА ЖЕРТВИ НА БИВШИТЕ СИ- НЕ ИМ ДАВАТ ДА СЕ ВИЖДАТ С ДЕЦАТА СИ ,,,НО ТОЯ ,БРАТ,СИ Е ПЪЛЕН ПСИХОПАТ! МЯСТОТО МУ Е В ПСИХИАТРИЯТА КЪДЕТО ДА СИ ПИЕ РЕДОВНО ХАПЧЕТАТА !!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Цветанов

    9 0 Отговор
    Той оня психопат дето уби приятелката си и простреля дъщеричката си в окото,също се бил жалвал в Полицията,че бил,моля ти се,жертва на домашно насилие.Била го обиждала жена му и вече не му казвала мили думи.Те тези са най-страшните дето се правят на жертви....луди....Само дърво за такива и зад решетките!!!Ама проблемът е че докато ги усетят те вече направили най- страшното!
  • 14 Анонимен обожател

    9 1 Отговор
    Само да не го харесат зад решетките,че там такива с очолца и пухкави дето ги бият бившите им и тормозят деца най ги обожават...ще му свирят филиите!!!!!
  • 15 Анонимен

    10 1 Отговор
    ПОЗНАВАМ МАЙКАТА И ДЕТЕТО.ТОЯ БИВШИЯ Й ГЕРЧЕВ ГИ "СМЛЯ"...МИЛИТЕ...ТО НЕ СЕ МЯТА ВЪРХУ КОЛАТА Й ДА Я ОБВИНЯВА ЧЕ МАЙКАТА НА ДЕТЕТО МУ Е " НАСИЛНИЧКА" А ПЪК ТОЙ- " ЖЕРТВАТА",ЧЕ ГО " БИЕЛА", ЧЕ ТЯ Е " ОТЧУЖДИТЕЛКА", ТО НЕ Я СЪДИ ЛИ....МИЛИ БАЩИ,НЯКОИ ОТ ВАС СИГУРНО ИМАТЕ ПРОБЛЕМА И ПЪЛНИТЕ ОСНОВАНИЯ ДА СЕ БОРИТЕ ЗА ДЕЧИЦАТА СИ,НО ПРИЕМЕТЕ ЕДИН СЪВЕТ: ТОЯ
    " БАЩА"ПРЕДСТАВЯЩ СЕ ЗА " ЖЕРТВА" Е СИЛНО КОМПРОМЕТИРАН В МНОГО ОТ ИНСТИТУЦИИТЕ,КЪМ КОИТО СТЕ СЕ ОБЪРНАЛИ И ОТ КОИТО ОЧАКВАТЕ ПОДКРЕПА....ОТСТРАНЕТЕ ГО ОТ " РЕДИЦИТЕ" СИ ,НЕ ЗА ДРУГО А ПРОСТО БИ ВИ ДОНЕСЪЛ ЛОША И ЛЪЖЛИВА РЕПУТАЦИЯ...ПОВЯРВАЙТЕ МИ ...ИМА ДОСТА НАЛИЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове