Last news in Fakti

2 Май, 2018 06:33 7 155 37

Ленин опростил колосален заем на цар Фердинанд

  • ленин-
  • цар фердинанд-
  • заем-
  • пари

Октомврийската революция в Русия е струвала €200 млн.

Цар Фердинанд е взимал пари и от германците, и от руснаците. Става дума за колосални думи, милиони златни немски марки и златни френски франкове. Три милиона златни франка дадени от Русия са получени като личен заем от император Николай Втори, но този заем никога не е върнат, заради падането на Руската империя през 1917, заяви академик Георги Марков в предаването "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

Германия му е осигурила и пожизнена пенсия, посочи още историкът.

Академикът даде като пример за значението на парите при някой исторически събития, финансирането на Ленин и Болшевишката революция от страна на Германия.

Според Георги Марков Ленин е получил по днешна равностойност 200 милиона евро, за да събори временното правителство на Руската република на Керенски и да сключи сепаративен мир с централните сили, в които влиза и България.

В тогавашното ни Народно събрание лично премиерът Васил Радославов приветства вестта за червения преврат в Русия, защото той е означавал излизане на руснаците от Първата световна война.

Георги Марков посочи, че днес България се нуждае от национално помирение, че от ляво и от дясно са дадени свидни жертви, които изискват уважение.

"Шести септември, Денят на Съединението, е подходяща дата да отбелязваме националното си помирение. В българската гражданска война победители няма, има само победени", настоя историкът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    22 18 Отговор
    Опростил е парите, които България е дължала по Окупационни фонд за основаване на Руско Дунавска облост, или за Освобождението. Той възлиза на 10 618 250 рубли 43 копейки, се равнявал на 89 640 000 златни лева и затова въпросното управление е струвало доста скъпо на страната. Някои изследователи били изчислили, че сумата на дълга по тогавашния курс на рублата спрямо златото се равнявала на 32 тона злато.

    Коментиран от #2

  • 2 Иван

    34 6 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    Не е вярно.Дългът на България към Русия за Освобождението е наистина толкова ,но той е изплатен изцяло.Опростен е дългът ни , които дължим за Съединението. А статията е написана с много грешки и несъответствия.
  • 3 Владо Вр

    25 9 Отговор
    Русия опрощава и огромен заем, взет от Османската империя от руснаците. Тези пари е трябвало да плати Княжество България, заради нарушени условия по договор (наличие на княжество България, източна Румелия - васална на султана и земи под турска власт,тоест - извършеното съединение. Сумата опростена на турците е 32т злато. Това е митичното злато(според неграмотниците) уж дадено от България, на руснаците за освобождението ни. Повтарям - руснаците опростява дълг на турците, заради съединението ни, в размер на 32т злато. Четете повече колеги!
  • 4 Да уж

    18 24 Отговор
    А за българската независимост знаете ли кой на България опрости дълга? Отговорът е - Сталин. И какво е построено с тия пари тук?
    А знаете колко милиона на България е подарявал Брежнев?
    Интересни факти има във вашата история. Не митове, а факти. А те са упорито нещо.
  • 5 Гост

    11 5 Отговор
    Доколкото знам е опростил и връщането на Аляска.На всичкото отгоре Руснаците не са получили нищо за нея.
  • 6 ооо

    22 12 Отговор
    не видях в статията да пише, че ленин е опростил каквото и да било ... просто заемът не е върнат, тъй като николай вече е убит. да не би да е бил убит за да не връща фердинанд парите? хахах болният сифилистичен мозък на ленин до ден днешен уврежда податливите мозъци на комунистите по цял свят ....
  • 7 историка

    35 5 Отговор
    Никой не чете!
    Ленин е опростил личен заем на боклука Фернинанд.
    Единият боклук опростил заем на друг боклук.
    Фернинад е бил известен комарджия, същият, като внука му, един дол дренки.
  • 8 Да уж

    20 14 Отговор
    Честните хора, обикновенни хора в България винаги са били признателни на Русия.
    Освобождението е ясно че е извоювано от Русия, но за независимостта не обичат тук да казват истинските факти.
    Историята на България не дава шанс на русофобите да бъдат честни. Защото няма да има реален повод да обвиняват Русия. Затова лъжат и измислят.

    Коментиран от #9

  • 9 юрист

    22 16 Отговор

    До коментар #8 от "Да уж":

    ....Публикувано във факти.бг: Освобождението е ясно че е извоювано от Русия, но за независимостта не обичат тук да казват истинските факти.... Вие нормален ли сте...БЪЛГАРИЯ Е ИЗВОЮВАЛА СВОЕТО ОСВОБОЖДЕНИЕ ЧРЕЗ ЖЕРТВИТЕ, ДАДЕНИ В РУСКОТУРСКАТА ВОЙНА ОТ 1877Г. НИЩО НЕ НИ Е ДАДЕНО ДАРОМ. По думите ви излиза, че всички българи са стояли със скръстени ръце и са чакали руснаците да ни освободят, което е ОГРОМНА ЛЪЖА. Ами Шипка..Ако не беше БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ, което спечели войната за руснаците, русия НИКОГА нямаше да спечели Рускотурската война от 1877 г.Ако не бяха българите, които са давали сведения на руснаците за преходите през Балкана, русия щеше да види победа във войната на кукуво лято. САМО БЕЗРОДНИК И МАЙЦЕПРЕДАТЕЛ МОЖЕ ДА ТВЪРДИ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЕ Е ДАЛА ЖЕРТВИ ВЪВ ВОЙНАТА И ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИ Е ПОДАРЕНО ОТ РУСИЯ.

    Коментиран от #10, #11, #15

  • 10 Хахахаха

    21 19 Отговор

    До коментар #9 от "юрист":

    Българското опълчение е възлизало цифром и словом 7400 човека за цялата война. Необучено, недотам добре въоръжено. Те ли са спечелили войната? Да дължим им признателност, имат дял в освобождението ни, ама да изкараш овчари, земеделци , ратаи победители е наивно.

    Коментиран от #23

  • 11 Да уж

    15 9 Отговор

    До коментар #9 от "юрист":

    Ами, никой не твърди, че България не в дала жертви. Това е факт.
    Защо трябва да се интерпретират факти?
    Факт е, че Русия е извоювала освобождението на България. Какво е не е истина.
    Това, че не ви харесва това, непроменя фактите и историята.
  • 12 Да уж

    13 6 Отговор
    Освен това Русия е и осигурила признание на българската независимост. Опростила, откупила, забравила за дълговете, признала първа независимост на България......какво не е истина. Това е нормално за Русия.
    Не изопачавайте фактите и никой няма да ви натяква за това.
    И още. Много е странно вашето определение за родолюбец. За първи път чувам, че ридилюбецът е този, който не признава фактите от историята на страната си, а само я преукрасява.😀

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бесен Язовец

    15 11 Отговор

    До коментар #12 от "Да уж":

    Аха, а после, по късно когато освободената от Русия, но разделена България се съедини, руснаците си изтеглиха офицерския състав от България и дадоха знак на Сърбия че може да ни нападне ! Ко прайм ?

    Коментиран от #17

  • 15 Цар Освободител

    16 7 Отговор

    До коментар #9 от "юрист":

    Момче, що не си играеш на Батман и Спайдърман? Тва вашто поколение ще погребе и малкото което ни е останало като бяла християнска нация.
    Статията е за двама национални предатели използващи нашите народи за опитни мишки, провалили шансовете за обединение и достоен живот на българи и руснаци.
    Знаеш ли колко щяхме да сме свободни без Русия? Виж кво стана с кюрди и арменци! Питай в Стара Загора и Батак! Турчина земя без кръв не дава.
    Без Русия НЯМА България.

    Коментиран от #30, #32

  • 16 трябва и акъл

    11 19 Отговор
    Що за деформирани от комунизма съзнания се изсират с коментарите си, не е истина.
    Русия не е извоювала освобождението ни, те са го откраднали от нас за да ни заробят с него!
    Как не се сетиха 500 години да ни освободят, а 5 години преди сами да успеем са се втурнали бе!?

    Всеки българин, който слави русия като майката на нашето освобождение, плюе в лицата на Левски, Ботев, Бенковски и безброй още свети за нас истинските българи имена. Не ви ли е срам бе гнусни руски слагачи.
    Само мандраджиите сте толкова прости!

    Русия е като исляма. От където мине, връща развитието на териториите с 200 години назад.

    Коментиран от #21, #35

  • 17 Да уж

    9 7 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен Язовец":

    Що за потребителско отношение към Русия проявяват русофобите?
    Как какво правите? Да се оправяте. Някой нещо да ви е длъжен е бил?
  • 18 Да уж

    9 9 Отговор
    Аз не искам да се впускам в приказките за Освобождението. Фактът на освобождението на България се коментира в негативен план само от русофобите. Нас не ни засяга това, ние знаем нашата, руската история. А освобождението на България това е руската история, както и е българската. Кога, защо, на каква цена, в името на какво сме го направили няма нужда никой да ни казва. Това е нашето, а не е вашето. Вашето е да се чувствате признателни или да сте непризнателни. Повечето българи са признателни, за което им благодарим. Защото това, което по принцип е естественно- чувството на благодарност към исвободителите си, оказа се въобще не е естественно за русофобите. Те са разрушители, а не съзидатели по своята същност.
    Никой нищо не иска от вас.
  • 19 аман от русия

    7 5 Отговор
    Не може един народ да живее вечно във времето на освоето освобождение и в същото време да претендира че заслужава повече, не става. Стига .
  • 20 Да уж

    7 12 Отговор
    Ами част от русофобите вече се преместиха и останаха във времето на соца. 😀
    Там са и техните терзания и техните представи за Русия, например. Развивайте се. Ограмотявайте се. В последното, май , се крие проблемът.
    Нямат достъп до алтернативна информация - руският език престанахте да изучавате. И затова не е виновно младото поколение, а поколение на някои техни бащи- разрушители, които са откъснали съзнателно децата си от един огромен културен пласт под името - Русия. И всичко това заради временни коньюктурни съображения. Днешната русофоби - това е вид антисимитизъм. И това ще бъде осъдено един ден.

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Не ми обяснявайте

    3 3 Отговор
    По принцип е опростен заема отпуснат от Руската империя за обединението на България. Парите са платени на Османската Империя. Днес сумата се развнява на 37 млрд. евро.

    Коментиран от #24

  • 23 юрист

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "Хахахаха":

    “...Публикувано във факти.бг: Необучено, недотам добре въоръжено. Те ли са спечелили войната?...“ ДА- ТЕ СА СПЕЧЕЛИЛИ ВОЙНАТА И ТЕ СПЕЧЕЛИХА ПРАВОТО НИЕ, ТЕХНИТЕ ЗАКОННИ НАСЛЕДНИЦИ, ДА СИ ВДИГНЕМ ГЛАВИТЕ И ДА КАЖЕМ ЯСНО, ЧЕ СВОБОДАТА НА ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА НЕ НИ Е ДАРЕНА И НЕ НИ Е ПОДАРЕНА ОТ РУСНАЦИТЕ, А Е ИЗВОЮВАНА С КРЪВТА НА НАШИТЕ ДЕДИ! НЯМА КАК ПРА-ПРАДЯДО МИ ДА Е ПРОЛИВАЛ КРЪВТА СИ ЗА ВЪСТАНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, А ТИ ДА МИ ТВЪРДИШ, ЧЕ ТОВА НЕ Е ИСТИНА И НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО! Много нагли станаха някои деца от смесени българоруски бракове....Те са ни риба, ни рак- нито българи, нито руснаци, раздвоени между две Родини, но в сърцата си над 99% от тях са избрали за Родина русия и за това защитават само нейните държавни интереси, като мачкат държавните интереси на втората си Родина- България...
  • 24 Рубладжийче

    8 9 Отговор

    До коментар #22 от "Не ми обяснявайте":

    Никакъв заем не е дане от Руската империя на България безроднико. Русия е искала пари от нас за "освобожзението"!
  • 25 Рубладжийче

    7 6 Отговор

    До коментар #20 от "Да уж":

    Какво е русофоб, бе руски мелез?

    Коментиран от #26

  • 26 Не ми обяснявай бе черен

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "Рубладжийче":

    Много си се объркал брат! Опростената сума е за обединението и за изплащането на изградената от турската империя инфраструктура. Никой не е искал да ни дава заем. Само Руската империя го е направила! И накрая комунистите го опростяват! ЧЕТИ МАЛКО! Репарациите за освобождението са изплатени съвсем отделно, които са в следствие на натиска от великите сили! 37 мрлд. евро!

    Коментиран от #27

  • 27 Рубладжийче

    9 5 Отговор

    До коментар #26 от "Не ми обяснявай бе черен":

    Според Указ № 1144, публикуван в „Държавен вестник”от януари 1884 г. се оказва, че „братската помощ” по нашето освобождение е струвала на българския народ 10 500 000 книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези „книжни рубли” е точно 32.5 тона злато. Във въпросния брой на ДВ буквално четем: „Ний Александър I с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер/аторски/ Войски, съгласно определението на Берлинский договор”. Т.е. 32.5 тона злато.

    Коментиран от #28

  • 28 Не ми обяснявай изобщо

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Рубладжийче":

    Ей! Как бихте прехранил. Нали това потвърдих бе? Ти киорав ли си? Чети кво ти се пише! Не се праи, че знаеш щото нищо не знаеш!

    Коментиран от #29

  • 29 Рубладжийче

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "Не ми обяснявай изобщо":

    Това са различни неща бе руски тапир!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Валя

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Цар Освободител":

    Сигурно е истина но е малко прекалено и недостойно да се говори така пораженчески,дори се разплаквам от мислълта че България е раздирана от противоречие и пълно разсцепление,а аз лично се изпълвам с гордост като кажа -Аз съм българка

    Коментиран от #34

  • 33 501 Levis

    0 0 Отговор
    Пускаме едно търсене за Bulgaria On Air и... гледаме коя могъща варненска мафиотска групировка е създала и стопанисва летище Варна, авиокомпания Бъгария Ер, Армеец, ЦЦБ, Тексим Банк и т.н. с помощ от ДПС )) Емблемата им е Троянски кон - няма да и пиша името...
  • 34 Сом с обувки

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Валя":

    Явно не си била в чужбина - там българите ни знаят, че миришем лошо, не говорим, а постоянно КРЕЩИМ на турски, имаме златни зъби и лилави венци...
  • 35 Цар Освободител

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "трябва и акъл":

    С турцизми като “акъл” показваш колко ти е акъла. Днес бях изтрит от модератор, интересно как твоето “изсиране” някак си е ОК за тях, още те виждам, и повтарям: не бутай нашите герои. Със смъртта си те спряха про-турската Англия и развързаха ръцете на Русия. Така тяхната смърт донесе нашата свобода. Никой нямаше да си мръдне пръста за нас. Само Русия с една свята и велика цел - обединени във вярата да си върнем Цариград. Заедно слагахме кръста на Турция. Ето това турския мелез Стамбуллов не го допусна да се случи като домъкна чучелото Фердинанд от виенските кафенета цар да го прави. Имахме шанс и го пропикахме.
    Айде честито умряло.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове