25 Юни, 2018 11:44 1 874 13

Борисов: Да бъдем честни, пропускахме мигранти

  • бойко борисов-
  • мигранти-
  • бежанци

Над 60 000 мигранти минали през България

Борисов: Да бъдем честни, пропускахме мигранти - 1
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов за първи път призна, че България е пропускала съзнателно мигранти за Западна Европа. Това стана в Брюксел след срещата на лидери на страни-членки на ЕС във връзка с мигрантската криза.

"Нека да бъдем честни - ние, Гърция, Италия, пропускахме мигранти и не си спазвахме ангажимента като външна граница. Иначе те нямаше да са в Европа. Над 60 000 мигранти са минали само пред границата на България", призна изненадващо българският министър-председател пред медии в Брюксел, цитиран от "Епицентър".

По неговите думи така страните на Европа били наводнени с мигранти, затова сега поставят въпроса да върнат част от тях там, където първо са влезли в ЕС.

Борисов разказа, че по време на първата бежанска вълна телевизиите показвали "удавените в моретата деца" и Меркел от съжаление казала "Давайте да ги приемаме".

"Ако Меркел не беше казала "Елате", те щяха да са още в България", над 60 000 са минали през България и са отишли в Германия! Тогава релокацията беше в наша полза. Ние наводнихме тези държави. Релокацията я мислехме, за да не останат тези мигранти в България. Сега, ако искат да ни ги върнат, няма да ги приемем! Не съм съгласен! Затова искаме затваряне на границите на ЕС и изнесени центрове", коментира Борисов позицията на България, която защитил на срещата на върха.

"Категорично против съм да бъдат връщани мигранти в страните на първата им регистрация. Меркел може да поиска това, когато външните граници са надеждно затворени. Тоест ако на Гърция, на България ѝ трябват още 100, 200 млн., осигуряват се тези пари. Не ни стигат хора, осигуряват се. Не стигат кораби, осигуряват се. Тогава границата е 100% гарантирана. А не сега да поискат да вземем обратно 60 000 души. Естествено, че няма да се съгласим! Преди да се съгласим, трябва да направят затвори, за да има къде да ги държим", подчерта още премиерът.

Борисов подчерта, че евролидерите започнали срещата с хвалби за него и България.

"България показа как трябва да бъде решен въпросът, не само на думи. Ето графиките, това са техните отчети. Всички казват "Браво, справихте се"“, каза още той.

"На 4 юли ще сме заедно България, Гърция и Румъния в Солун. В общи линии няма този натиск, който беше 2015 година. Тук искам да кажа с цялото си уважение към нашата опозиция, не е коректно така да се говори. Използвам най-меките думи, за разлика от тези, които те използват. Когато говорихме за релокацията, нека си спомнят - и на графиката се вижда, че 2014-а, 2015-а, 2016-а са минали над 40 хиляди по времето на Орешарски, после и по наше време като управляващи, защото тогава нямахме ограда, нямахме защита, нямахме реакция. Помните, че пращахме полицаи от вътрешността на страната, нямахме закон армията да участва. Просто цяла Европа, в това число и България, бяхме неподготвени за тази вълна. Те започнаха, ние доизградихме над 230-240 километра заградителни съоръжения. ЕС даде 150-160 млн. евро за границата и всичко останало.

Така че тогава по темата релокация ние бяхме от страната, която я искаше. Я си представете това, което в момента се прави - граница в Австрия, граница в Германия, Унгария, изведнъж вътрешният кръг се загради и дойдат няколко милиона в България, Италия, Гърция. Нямаме релокация и те остават там.

Ние бяхме тези, които тогава казвахме: "Ще скъсаме оградите и ще ги пуснем към Сърбия и Австрия, ако вие не ги вземете".

"Вместо да се каже "Браво!" на българското правителство - 100 човека са минали през България за миналата година, опозицията критикува. Всички започваха с "Браво на Бойко и неговото правителство". Да не плашат толкова хората. Тогава релокацията беше в наша полза, за да могат да ги вземат в Европа", поясни Борисов.

Той добави, че тогава пограничните страни на ЕС са искали разселване на мигрантите. По неговите думи, ако държавите от вътрешността на ЕС се заградят и пристигнат няколко милиона мигранти, те ще останат в България, Гърция и Италия.

"Г-жа Меркел може да поиска двустранно споразумение, когато външните граници са на 100% затворени. Ако, образно казано, на България трябват още 100-200 млн., осигуряват се. Не ни достигат кораби - ето ви кораби, не ни достигат хора - идват французи, испанци, за това говори Ангела, не да ни върнат 60 хиляди. Няма да се съглася! Първо да се направят затвори, те по 30-40 пъти са преминавали границата ни. Представете си ни нас сега с тези мигранти в Австрия и Германия. Затова говорихме тогава за релокацията, за да не останат при нас", сподели още за срещата днес Бойко Борисов.

"Проблемът е, че водата под брюкселските мостове тече по-бавно. Разбрахме се с президента Макрон, люксембургският премиер, сега искат пак във Варна да дойдат. Ще продължим да работим за общото европейско отношение. Той (Макрон - б.ред.) абсолютно ме подкрепи за изнесените центрове. Много реална е идеята, ти го направи и видяхме как става – имаш споразумение с Турция, имаш изнесен център и ето резултата", похвали се Борисов.

Според него, трябва да се търси вариант как да се спре миграцията към Заподна Европа. „В тези центрове хората да знаят, че там няма да бъдат посрещнати така, както те си представят", сподели Борисов.

"За Албания въобще не е говорено. Аз защитих Западните Балкани, като говорих за Европа, а не само за държавите-членки", продължи Бойко Борисов.

Премиерът коментира и темата за майките на децата с увреждания, молекулите и скъпите лекарства и атаките от Корнелия Нинова: "Изобщо това, което казва, че съм стъпкал парламентарната демокрация е пълна лъжа. В кабинета телевизорът ми работи, но без звук. И виждам пресконференция на БСП. В същото време като отида в парламента – защо съм отишъл, като не отида - защо не съм отишъл. Аз съм кавалер, не е честно така. Нека оставим дамите да разкажат от тяхна гледна точка. Обичам коректните отношения. Сега чакам всеки ден да ми дадат решение за майките с децата. Нека да стане готова сметката, те още се карат кой на кого и как. Защо непрекъснато трябва всеки ден да издевателстваме? Прави се политика с нещастието на хората, обещал съм - ще го направя. Казал съм "Да ми се махнат от главата", а го казах на Бисер, не е честно. Гръмнали гръцките медии, че съм купил остров в Гърция! Лъжа след лъжа!".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моджерип

    26 3 Отговор
    Сега ако признае и за гепените пари и офшорките ще го признаем!
  • 2 глупак

    14 3 Отговор
    Тиквун като е почнал да продължава, може със дни да говори.....
  • 3 Будалата

    20 2 Отговор
    Вчера те потупали по ТИКВАТА че си овладял мигрантския поток. Днес преминали еди колко си. Пълен майтап си Боко. Работят си каналите със съдействието на гранични и пътни полицаи.
  • 4 гост

    17 2 Отговор
    Пуснали или превозили е по-точно. На Бойко заместника им осигурява транспорт, а пред микрофона лобира за милиони за ограда.
  • 5 Бесен Язовец

    18 2 Отговор
    Цялата идея на просташкото му мероприятие е че по вс.вероятност е договорил 60 000 емигранти за бг.!!
  • 6 Боко мъдрия

    15 2 Отговор
    Е сега заради тия простотии, които дрънка на килограм, ще ни разкажат играта ! Еврогейовете само чакат грешка "жокер" за да ни го нахакат с това признание сега, ще кажат "Аааа значи умишлено ги пускахте значи сега си ги прибирайте и няма не искам, няма недей " Даже и пари няма да искат да му дадат за това ! Този "човек" е не само Вреден, той е Унищожителен за България !!!
    И е толкова политик, колкото прасе балерина !
  • 7 ПЕЕВ

    3 14 Отговор
    БРАВО- ЕДИНСТВЕНИЯ ПРЕМИЕР ДА СИ ПРИЗНАЕ ЗА ГРЕШКИТЕ.И ГИ Е НАПРАВИЛ В ПОЛЗА НА СТРАНАТА СИ А НЕ ЗА НЕГОВА ПОЛЗА.
  • 8 SAAB

    13 1 Отговор
    Аааа.... и такса им взимаше !
  • 9 Борис

    9 1 Отговор
    Тоя не само че нетрябва да е премиер но и от държавата трябва да се изгони.
  • 10 Пак аз

    8 1 Отговор
    Време е за народния съд за предателите и изменниците на България
  • 11 ИХХ

    6 0 Отговор
    Ама нали пазехме, камери ,английски джипове , телена ограда, видяха оградата един куп европейски величия, нямаше емигранти сега през Б-я минали 60 000 , ами ако ни ги върнат кво става.
  • 12 SAAB

    4 0 Отговор
    Ефенди.......мигрантите ги спря султана ! Защото му обеща да го буташ за EU много си "вродено скромен " да са пОдигаш на пръсти :)
  • 13 какво става

    2 0 Отговор
    Вие осъзнавате ли какво казва този де*ил. Това е държавна измяна! На практика ко**лето, самоинициативно, е предложил да върнат у нас, 60 000 мигранти. Ами ЦИГАНИТЕ, бе изм*т тъпа? С толкова мигранти КРАЙ с България и Българския народ!!!!!!! Защо ВСЕ ОЩЕ ТОВА ПРЕДАТЕЛСКО Г**ДО Е НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове