Last news in Fakti

27 Юни, 2018 15:21 3 319 10

БНТ отстрани Мария Чернева от ресора ѝ. Тя напуска: Нямам избор

  • мария чернева-
  • бнт

Уляна Пръмова потвърди, че решението е заради дейността на журналистката във Фонда за лечение на деца

Една от най-известните журналистки в новините на БНТ - Мария Чернева, обяви, че е решила да подаде едномесечно предизвестие за напускане. Повод за решението ѝ е "публична екзекуция пред цялата редакция на новините", съобщи Чернева в профила си във фейсбук.

"Когато директорът на информация посегна на най-ценния ми капитал - доброто име и доверие, градено 25 години. С недопустими внушения за недостойно поведение като представител на БНТ в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, с изразена погнуса към мен. Единствено по твърдения в някакво писмо към генералния директор. Писмо, за което шефката на информация не допусна и грам съмнение, че съдържа неистини", пише Чернева.

Всеки понеделник директорът на информацията в БНТ Уляна Пръмова събира екипа на редакционно събрание. Този понеделник тя е започнала изказването си директно срещу Мария Чернева, пише ClubZ. Цитирала писмо, което е получила от Българската асоциация за закрила на пациентите, съдържащо обвинения срещу работата на журналистката като член на Обществения съвет от името на БНТ. Пръмова обявила, че отнема от Чернева ресор "здравеопазване", в който тя има дългогодишен опит. Репортерката не е била информирана предварително за писмото, нито е била попитана дали информацията отговаря на истината.

"Това ръководство на БНТ се разграничи от мен.

Аз се разграничавам от това ръководство на БНТ.

Професионалната ми чест го изисква", пише Чернева.

"Беше много грубо. Всички го приехме като послание: Не критикувайте министерствата, които отразявате", споделил присъствал на събранието.

Директорката на информацията в БНТ Уляна Пръмова също потвърди за случая пред Клуб Z.

"Да, на планьорка в понеделник обявих, че има такова писмо, че случаят се проверява, и че до изясняването му отстранявам Мария Чернева от ресора й. Повторих няколко пъти - до приключването на проверката".

По думите на Пръмова, случаят е "много сериозен". Според описаното в писмото, Чернева е гласувала против лечението на деца в чужбина, защото било "експериментално". Всички останали представители на медиите са гласували "за".

"Мария е журналист, а не лекар, тя няма експертизата да прецени експериментално ли е едно лечение или не. Това решение е било оспорено в съда и съдът го е отменил, както твърди авторът на писмото. То не е анонимно, подадена е жалба до телевизията, надлежно е входирана и ние сме длъжни да проверим твърдението".

Уляна Пръмова допълни, че Чернева е в този фонд не в лично качество, а като представител на БНТ. Била два мандата представител на БНТ във фонда, започнала е трети мандат, а има право само на два.

Генералният директор Константин Каменаров е разпоредил да се направи проверка, отправил е запитване към фонда, очаква обяснения от Чернева до петък, за да се прецени какъв е случаят.

"Не ми е ясно защо предварително се прави от това проблем. А аз съм в пълното си право да я отстраня от ресора й, в случая временно, тъй като това може да навреди на репутацията й като журналист. Решението ми не е заплашило по никакъв начин нейната работа в телевизията, пак повтарям - това е временно отстраняване на ресора до изясняване на спорния случай".

Преди месец БНТ уволни главния си продуцент Роберт Ковачев с обвинения, че е организирал протеста на журналистите от "Денят започва с култура".

В началото на годината бе свалена от ефир продуцентката на "Денят започва с култура" Весела Петрова. Тя и колегите ѝ излязоха пред БНТ, когато пред сградата имаше протест срещу опитите на програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков да се намесва в редакционните решения.

Ето целия текст, който Мария Чернева публикува във фейсбук.

"Днес смятам да подам едномесечно предизвестие за напускане.

Извинявайте! На всички, които ми се обадиха да ме подкрепят и ме убеждаваха да остана. Повярвайте ми - НЯМАМ ИЗБОР. Особено след моята публична екзекуция пред цялата редакция на новините. Когато директорът на информация посегна на най-ценния ми капитал - доброто име и доверие, градено 25 години. С недопустими внушения за недостойно поведение като представител на БНТ в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, с изразена погнуса към мен. Единствено по твърдения в някакво писмо към генералния директор. Писмо, за което шефката на информация не допусна и грам съмнение, че съдържа неистини. С думи, които ме възпламениха от възмущение, с думи, които предизвикаха нападките на някои колеги - как съм могла да отказвам лечение на деца.

Писмо, заради което публично ми беше отнет ресор здравеопазване, защото имали право да ми го вземат. Там, където съм най-силна и независима, там, където мога твърдо да отстоявам обществения интерес и лесно различавам чуждо влияние. Отстранена съм без никакъв професионален аргумент, публично, като знак към всичките ми колеги - каква "подкрепа" биха имали всеки път, ако настъпят нечии интереси и потекат жалби към тях.

Трябва да давам обяснения, генералният директор ги поискал писмено. Така каза Уляна Пръмова. Два дена чакам да получа и искането и писмото, за да се защитя. Докато разбера, че на генералния директор не му трябват моите обяснения. Той вече е изпратил писмото си до министъра на здравеопазването с искане да бъда сменена като член на ОС на фонда. Повярвал е явно на някакви чужди твърдения. В писмото, което така и не получих, на Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) с настояване да бъда сменена от ОС. Защо генералният директор трябва да вярва на мен, като може да приеме без съмнения твърденията на човека, чийто представител в ОС на фонда гласува заявления на родители в явен конфликт на интереси. Конфликт на интереси, тъй като той в качеството си на председател на УС на БАЗП, чрез представителството си в ОС на Фонда има пряк достъп до личните данни и контакти на родителите и децата с отказано лечение в Германия, оспорвано от наши експерти. Конфликт на интереси, защото същата асоциация инициира съдебни дела срещу фонда и представлява, и защитава родителите на децата вероятно не безкористно.

Това ръководство на БНТ се разграничи от мен.

Аз се разграничавам от това ръководство на БНТ.

Професионалната ми чест го изисква."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТЕРМИНАл 2

    15 2 Отговор
    Абе , свобода на медий ? Демокрация ? Свобода на слово и мнение ? Може , но само в къщи и тихичко.
    Слухтяттттттт може би много яко .
    Айде още кандидати за канада , терминал 2 .
    В тази наша родина става невъзможно човек да живее нормално , ако не се наведе .

    Коментиран от #6

  • 2 ЦЕНЗУРА ТИРАНИЯ ДИКТАТУРА

    9 1 Отговор
    НЕ НА ПРОЛЕТАРИАТА А НА ДОЛНИ БАНДИТИ МУТРИ И КРАДЦИ НА МИЛИАРДИ НАРОДНИ ПАРИ ОПОСКАНИ ЗА ЕДНА ПЕТИЛЕТКА.
  • 3 среднощен

    4 1 Отговор
    Жалко, "аман" от интриги! В БНТ само Горан Благоев е "непоклатим"!
  • 4 Цецо

    8 0 Отговор
    Какво значи "експериментално" лечение на децата? Моля дайте повече информация по този случай!!!
  • 5 Ивянов

    6 0 Отговор
    Колко мъка има по този свят Боже, колко мъка! Аз изобщо не разбирам, какво прави бнт във Фонда за лечение на деца. Там трябва да са лекари специалисти и никой друг!
  • 6 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТЕРМИНАл 2":

    Много отдавна е станало така /да не се живее нормално/. Не е от сега. Просто всеки нов случай е малко позабравен стар.
  • 7 пост

    1 0 Отговор
    Лудницата е пълна.
  • 8 Биде

    4 1 Отговор
    Какво прави тая Уляна в БНТ след като беше шеф? Не е ли по етично някаде другаде да предава безценния си опит?? !! Коко , искаш телевизията, която ръководиш да настигне и надмине останалите две по скандали ли?????😞😞😞
  • 9 УЮЮ

    8 0 Отговор
    Пръмова , Павлова , Кунева, не са ли все от коминистически родове и снахи на такива родове? А сега пак на върха.
  • 10 Студио Х

    1 1 Отговор
    Истината е някъде там...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове