Last news in Fakti

27 Юни, 2018 16:43 2 684 30

Даваме 1 млрд. за два патрулни кораба

  • патрулни кораби-
  • кабинет-
  • армия

Проектът тръгва до седмица

Даваме 1 млрд. за два патрулни кораба - 1
Снимка: Министерство на отбраната

Кабинетът ще предложи на парламента да одобри закупуването на два многофункционални модулни патрулни кораба за 984 милиона лева с ДДС.

43-тото народно събрание има решение относно инвестиционния разход за "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС" от юни 2016 г., но цената сега е със 164 милиона лева по-висока.

Проектът за нови военни кораби тръгва до седмица, вярва министър Каракачанов

Новите кораби ще заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, които не подлежат на модернизация. Парите в повече спрямо одобрените преди две години са разпределени за плащания през 2025 и 2026 г. Добавени са два нови варианта за придобиване: 1) закупуване на нов отбранителен продукт (модифициран за нуждите на ВМС) или производство по лиценз и 2) комбинация от разработване на нов продукт и модификация на съществуващ такъв.

Предвижда се многофункционалните модулни патрулни кораби да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия и с допълнително въоръжение и корабни изделия.

В изискванията към продавача са включени и доставка на първоначален комплект ЗИП и резервни части, обучение на екипажите на двата кораба и интегрирана логистична поддръжка за период от 3 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българче

    28 3 Отговор
    Не ги даваме - вземат ни ги за две гемии.

    Коментиран от #2

  • 2 goni

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "българче":

    Де ше одим?!:) Или, ние ше патрулираме, или аркадашите!

    Коментиран от #9

  • 3 Пешо

    22 5 Отговор
    Цъфнали сме, че и сме вързани! Един милиард! Идиоти!

    Коментиран от #5

  • 4 Хасан

    21 6 Отговор
    Айде Каракачанка,с комисионната ще си оправи поколенията си...ей гиди псевдопатриоти ей

    Коментиран от #7

  • 5 goni

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Сигурно е грешка! Нема да e един милиард, оти ние нема отдека да го земем!:) По-полека!:) Има една такава песен:" По-полека". Пусни си я и че разбереш за какво става въпрос!:)
  • 6 SAAB

    17 2 Отговор
    Да не се окаже ....един милиард нов заем за надуваеми лодки ....или десантен дюшек ? ......
    Или ще си мерят " островите "......на кой му е по- слънчев ....:)
  • 7 goni

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Какъв милиард бе Хасане?! Ние не можем да вържем бюджета по никакъв начин! Всичко е глупости! Сумата ще е много по-малка, ама нали требе да се дига гюрултия!:)
  • 8 Бели китич

    8 2 Отговор
    Що Не купят 2 луксозни яхти за половината пари. Хем ще спестят пари, хем те пак същата работа ще вършат - ще правят разходки на определени хора по море.
  • 9 goni

    3 10 Отговор

    До коментар #2 от "goni":

    Без майтап! Служещите във ВМФ са изключителни професионалисти! Просто не е за вярване как смогват да се справят с тая остаряла техника! Имаме излаз на море трябва да си го охраняваме!
  • 10 Варна

    27 1 Отговор
    От почти 10 години се мотам в морският бранш. Работих с всички кораборемонтни и корабостроителни предприятия ... - Такива цифри , за две патрулки леко ме стресират. "Преко сили" за катери до 200 метра сумата за корубата и машинарията е около 5 милиона на парче. До 500 милиона на бройка ... Има доста въпросителни!
    Тук говорим за патрулни кораби, а не за разрушители!
    Катери до 200 метра от 2 до 5 хил. бруто регистър тона спокойно могат да се произведат при нас, като закупим само оборудването!
    Тук ми се струва, че става за огромна, подчертавам огромна кражба!

    Коментиран от #17, #19, #27

  • 11 Смешници сте

    2 1 Отговор
    Davate 1 miliard za dva korab... a tezi korabi li shte hranqt pensionerite, te li shte im plashtat smetkite za tok voda i dr., ima hora koito ne mogat da si kupqt lekarstva, dayte na tqh ot tezi pari, horata pone malko po-dobre da jiveyat, kakvo shte napravite s dva koraba, s nqkolko iztrebitelq, ne vi li e sram da gledate vazrastni hora kak rovqt BOKLUCITE..., i posle kato doyde vreme za izbori gi mamite s edna torba pokupki... sram nqmate
  • 12 Димитър

    14 2 Отговор
    Аз се чудих защо американците ни "подариха" 4 надуваеми лодки по 500$ едната, а то било за да гушнат един милиард!
  • 13 унищожение

    9 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:¨ Парите в повече спрямо одобрените преди две години са разпределени..¨ - Парите е ясно къде са разпределени- в нечии дълбоки джобове. След като под натиска на "приятелите ни" от НАТО унищожихме по-голямата част от армията си и въоръжението, сега ще даваме милиарди за също такова, само че на западните фирми и най-вече на американците.
  • 14 С ДВЕГАТЕЛ ПЕРКИНС ЛИ СЪ....

    11 1 Отговор
    АЙДЕЕЕ ИЗГОРЯХМЕ ПАК.....
  • 15 Ивянов

    9 1 Отговор
    А как да си охрянява Острова на съкровищата? Даже са малко два кораба. Трябва и ПВО, два бойни хеликоптера, пет танка и 10 бтр-а. Трябват и командоси със специална подготовка, верни на партията и правителството.
  • 16 Шансу Имамов

    3 2 Отговор
    Трябва ни самолетоносач а не лодки за риба.

    Коментиран от #18

  • 17 goni

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    Абе, човек! Журналистите си пишат каквото си искат!:) Както обикновено не лъжат само силно преувеличават, а понякога и замълчават!:) Ако, ги натиснат става лошо....!:) Да си чул за осъден журналист в България?!:)Боже опази!:) Те се имат за светая светих!:)

    Коментиран от #20

  • 18 goni

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Шансу Имамов":

    Няма проблем бе пич!:) Поръчали сме два!:) Познай, кой ще ни ги построй и ще ни ги дари!:)
  • 19 CL500

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    Сега се поразрових в нета да погледна цените ...
    Американски разрушител, построен преди няколко години има цена от около 1,5 милиарда долара или 2,5 милиарда лева парчето - само 1 бройка!
    Обаче като се поразрових още и за други кораби, не само американски, то за 200-300 милиона долара може да се вземе не само патрулен кораб (с почти никакви способности за морски бой), а дори корвета, че дори и цяла фрегата.
    Дано има грешка в статията и да става дума за фрегати (то май и за такива се говореше преди, не за някакви патрулки).

    Коментиран от #22

  • 20 Варна

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "goni":

    Дано да си прав, но помня някаква такава сума за която говориха миналата година. Ведната след това се спрегна, че Домусчиев щял да бъде строителят, а той горкият освен да участва в кражбата с ония от Банкя друго не може. Морският му бизнес е много далеч от корабостроенето.
    Нормално е да купят проект или да участват в някой джоинт венчър за да излиза по- евтино и да се докопат до технология. - Шведите са добър вариант, които на това отгоре и са навити. Те имат едни много подходящи фрегати клас Визби, от ново поколение, доста бързи и с снабдени с всичко необходимо. А втори вариант е наистина да вземат да построят патрулни катери на по 20на метра дълги , които могат спокойно да изпълняват такива функции. И няма да са два а двадесет за тези пари.

    Коментиран от #24

  • 21 Българина

    3 2 Отговор
    За какво са ни?!?!! Искаме ц 400, кърджали няма да тръгне по вода към турция! Искаме ц400 спешно! И то с ядрен заряд. НИЩО ДРУГО НЕ НИ ГАРАНТИРА СИГУРНОСТТА нещата с тоя ес стават неудържими турция всеки момент ще направи ход в тази посока. А ние с две лодки освен още национални герои няма да постигнем. Искаме средство срещу турция
  • 22 Варна

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "CL500":

    Към момента най- новите патрулни катери, които съм видял във Варна са около 9 - 10 метра. Сини на цвята като на румънците и без никакво въоръжение. Такива лодки могат да вземат на по 40 000 евра. Гръцките патрулни са около 15-20 метра и към тях има сложени по една тежка картечница или зенитно оръдие и лека ракетна установка за около 12 ракети с обхват около 2та км. Това нещо не е особено скъпо и спокойно може да изпълнява задачата си като патрулна машина.
    Моето лично виждане без да съм с претенции за изчерпателност, че патрулната машина трябва да може да вози около 25- 30 души, с две бързи надуваеми лодки с твърд кил, една тежка картечница и една установка от типа птурс с радиус 2-3 км. - Нищо особено и не чак толкова скъпо. Това е нормален патрулен кораб. Втори вариант е малки ракетоносци до 10на метра - около 1000 бр. регистър тона. Просто няма нужда от тежки машини. - Само бързи лодки добре въоръжени! - Нищо повече не ни трябва на този етап ! - Е разбира се няколко добри хеликоптера подготвени за морски бой и спасяване. - Онзи който падна миналата година е доста добър само дето не бе пригоден нито за зима нито въоръжен. - Ако не да търсят пак старите Ми-та, че те работят навсякъде и без проблем можеш да ги товариш с всякако въоръжение. Ако не няколко ракетни установки покрай морето и да приключва историята с морската охрана!
  • 23 Дядо Грую от Чепърлянци

    3 2 Отговор
    И кво? 1млрд за тези тенекии? Два снаряда ги пращат на дъното.
  • 24 Голям прос

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Варна":

    Нали знаеш, че лизачите на САЩ не искат да имаме шведски машини. Защото трябва да платим повече за разни тенекии йоито не стават за нищо, вместо за по-малко и свестни оръжия

    Коментиран от #25

  • 25 Варна

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Голям прос":

    Вярно е, но проблемът е наш! - Когато допускаме поставени лица да управляват страната резултатът е такъв!
    Шведите ни предлагат най- добрите условия както за самолетите така и за всичко останало, като освен трансфера на технологии ни предлагат и лизинг и отваряне на предприятие в страната на същата стойност каквато сме готови да инвестираме в техни продукти. - Никой не ни предлага такива условия!
  • 26 ЕВАЛА

    0 1 Отговор
    Пак ще ни метнат и хам хам . ЕВАЛА ПЕТРИОТИ.
    АМА ИСТИНСКИ ПАТРИОТИ СТЕ , ДА ЖИВЕЕ ДЖАМБАЗЛЪКА
  • 27 Аспарухово

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    Мноооого си се "мотал" и нищо не разбираш, не си давай некомпетентното мнение като не си морско лице.

    По въпроса:
    - катери по 200 метра НЯМА
    - технологията при строеж и оборудване на ВОЕНЕН КОРАБ няма нищо общо с тази при търговски кораб
    - системите за "борба за живучест" са съвсем различни и многобройни
    и тъй нататък.....

    Мога да ти обяснявам още много но явно ти си само "мотащ" се в тоя живот... Престани да ръсиш некомпетентни мнения счетоводителче!

    Коментиран от #30

  • 28 Гинка

    0 0 Отговор
    дайте милиарда на армията от коври от милата ни родина и пиле няма да префръкне без да го разкостят мухахаха
  • 29 Наката

    0 0 Отговор
    Абе - много пари за два кораба... при положение , че корабостроителниците ни имат потенциал да правят морски съдове... птолкова ли нямаме кадърни специалисти - така парите ще си останат тука в БГ , а не да ги даваме на чужденци
  • 30 русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Аспарухово":

    Само да допълня, че не ми се вижда реално катер 10 метра с водоизместимост 1000 тона, ако и да е с въоръжението. По Дунава 100 метрови баржи са по 1000 тона
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове