Last news in Fakti

13 Юли, 2018 20:23 3 547 20

Сръбският синод със заплаха към патриарх Неофит и БПЦ

  • неофит-
  • сърбия-
  • патриарх

Сръбската и Българската православни църкви са разменили писмена комуникация помежду си за инициативата МПЦ-Охридска епископия да търси уреждане на нейния каноничен статут, пише македонският специализиран сайт ”религия.мк”

Позовавайки се на източници от Сръбския синод, медията публикува в снимки писмото, което сръбският патриарх Ириней е изпратил до Българската православна църква (БПЦ).

Според македонския сайт сръбският патриарх Ириней "използва обидни и заканителни изрази както към българския патриарх Неофит, така и към Македонската православна църква - Охридска архиепископия".

Според Ириней "опитите на БПЦ да помогне МПЦ-ОА и да бъде нейна Църква-майка" ще нанесат щети на отношенията между двете сестрински църкви".

Писмото е изпратено на 17 април тази година. А защо информацията излиза наяве днес - не се уточнява, разкрива сайтът „Фрогнюз“.

В последната страница от писмото, изпратено от Сръбския синод, се казва: "Ваше Светейшество, бихме искали с това писмо да Ви предупредим, че подкрепата на Българската православна църква за схизматиците от Бившата югославска република Македония, под предлог, че те се обръщат към Българската патриаршия като към "своя Майка Църква", може само да навреди на отношенията ни две сестрински църкви и единството на православието като цяло. Затова изискваме от Вас да се анулира решението на Светия Синод на Вашата църква, за да не принудите Свещеното събрание на епископите на нашата църква да вземе решение, което би имало безпрецедентни последици за бъдещите отношения между нашите две църкви".

Миналата есен Македонската православна църква - Охридска архиепископия поиска от Българската православна църква съдействие за уреждане на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква - майка. В края на ноември Св. Синод на БПЦ създаде и специална комисия са уреждане на статута на МПЦ начело с митрополит Киприан.

В началото на месец януари в Светия Синод на БПЦ се проведе среща с архиепископ Стефан - главата на МПЦ-ОА и няколко митрополити.

На Великден България даде и благодатния огън на Македония, която за първи път го получи официално.

През месец май обаче Светият Синод на БПЦ реши да не изпраща свои представители за празненствата по повод 1000-годишнината на Охридската архиепископия, която се проведе на 28 май в Охрид.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Public Owner Sofia skin head 88

    19 26 Отговор
    Кой се интересува от интрижките на Циркославието? Тия лицемерни и суеверни фанатици са доста далеч от християнството. Който иска да е вярващ може да чете библията. Иконите, минаванията под масите, литургиите и другите окултистки практики са си чиста форма сатанизъм. Ама ходи го обясни това на милиони бабички с промити мозъци, че и техните деца и внуци..загубено поколение

    Коментиран от #5

  • 2 Viktor

    32 6 Отговор
    Тия на какви се правят. Сърбия е колкото софийска област, а даже и пртенции имат. Да си припомнят Серебреница и тогава да говорят за църква и морал.
  • 3 На шурея шуролинката

    33 2 Отговор
    Сърбите да го Ду-т! Само нашите да вземат малко по мъжки да се държат и да направят необходимото. Църквата макар в днешни времена да е загубила силата си е инструмент за влияние. Макетата трябва да се отърват от сръбското и гръцкото влияние и да се върнат там където им е мястото. - При нас!
  • 4 Горката България и горката Македония!!!

    20 9 Отговор
    Дълбоката цел на ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ "ценности" е много по-зловеща от това с което се сблъскахме до тук, Народе....!!!! :
    Ето какво “осветява” факелът на "свободата" от отвъд Океана...
    Писмо от 1999 г. на президента Бил Клинтън до косовските албанци. :

    "Ние се ръководим от стратегията за окончателно и безвъзвратно премахване на православно-славянската хегемония на Балканите и в Централна Европа. Деструкцията на Сърбия и трайното присъединяване на Албания, Македония и България към МЮСЮЛМАНСКИТЕ ЦЕННОСТИ ще създадат нова обстановка на Балканите и в Европа.
    ЕС и САЩ трябва да унищожат докрай националните икономики на държавите от региона, за да станат те неделима част от НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД в който Православието ще бъде УНИЖЕНО и УНИЩОЖЕНО. Стимулирането на националното развитие, на националната самобитност трябва да отстъпят място на атлантическите критерии и ограничаване на националния суверенитет в бившите социалистически държави. Балканите трябва да станат център на атлантическия ден. Югоизточна Европа трябва да влезе в НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД в който няма и не ще има място за православно високомерие и славянско упорство и превъзходство”.

    Това писмо изплува в мрежата през 2009 г.
  • 5 Християнин

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "Public Owner Sofia skin head 88":

    До СКИН ХЕД
    ГРОЗНИ ДУМИ, грозни мисли, грозно отношение и обиди към Православната църква! Ти, човече, си готов за терорист! По-добре подреди живота си! ЖАЛКО!

    Коментиран от #8

  • 6 ganio

    22 3 Отговор
    Много се дразня от изразът 'братята сърби'. Да, имаме близък език, но съм убеден че генетично се различаваме твърде много със сърбите(с тези на запад от река Морава). Визуално са много различни и не приличат на друг народ в Европа.Убеден съм че сме по-близки с румънците и хърватите по ДНК отколкото със сърбите.
  • 7 Валя

    2 9 Отговор
    Поредното доказателство колко тъпо парче е Бог,даже не може да си подбере и представителите,такива простотии е надробил тука на планетата че сигурно в канализацията ще открия по-умни същества от него и като си помисля че има хора дето му се кланят и молят,не аз трябва да искам прошка от него а той от мене

    Коментиран от #10

  • 8 Валя

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Християнин":

    Лъжата за Бог е много по-грозна

    Коментиран от #12

  • 9 Много много якуууууу

    1 0 Отговор
    Тия за баницата
  • 10 ужас

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Валя":

    Трябва да се покаеш за думите си, може би някой ден ще се опомниш.

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Иванов

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Валя":

    Няма лъжа, няма измама. Важното е като всяко добро момиче, след втората чаша да си легнеш и да заспиш. Хайде, че Сънчо те чака!
  • 13 Иванов

    2 3 Отговор
    Ей, няма да ръкате по Твореца, защото Мурад 4 е само бледа негова сянка! Ще дойде ден, когато ще Го видите и ще напълните гащите, но милост няма да има. Затова се покайте приживе и правете милости на хората и Го търсете в събитията от живота ви с благодарност!

    Коментиран от #15

  • 14 среднощен

    11 2 Отговор
    Препоръката ми към всички изказали се "неподготвени" по въпроса: Има неща, за които е по-добре да се замълчи, ако няма какво разумно да кажете!
  • 15 Валя

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Иванов":

    Заплахите са типични за фанатиците,но по-важно е че човешко същество да принизява хората и да ги слага на второ място си е чиста изродия и не отговаря на качествата да добродушието и добрите намерения към живите същества,приказките Ви са отблъскващи и лишени от всякаква толерантност,пийте хапчета
  • 16 Валя

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "ужас":

    Аз поне нямам наглостта да обиждам,принизявам и заплашвам човешки същества

    Коментиран от #18

  • 17 стоян георгиев

    4 1 Отговор
    сръбските боклуци за пореден път се опитват да прецакат българския национален интерес.дано направи впечетление на всеки другар израстнал с песните на цеца и лепа брена и викащ брачу на всеки смръдлив сърбин.от къв зор сръбската православна църква ще се меси в отношенията българската и македонската такива?тва е все едно българската църква да забрани на сръбската да приема в своето лоно да речем православните от босна или от черна гора.егати боклуците!
  • 18 МАК

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Валя":

    Защо атеистка с промит мозък като теб пише излишно безмислени коментари!! Вярата не е за всеки и за промити от това малоумно съвремие мозъци!! Истинската вяра помага и е вярно, но трябва истински от сърце да вярва!! И по някакъв начин нещата се нареждат и случват без да може да се обясни!! Относно статията Сърбите са нагли и винаги за тях ще сме враг!! това с Македония трябва да стане защото там е бивша България!!
  • 19 Мунчо

    4 0 Отговор
    То на сърбите малко им остана от държавицата и римокатолическия поклонник Ириней няма да прокопса с методите папата си ментор.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове