Last news in Fakti

13 Юли, 2018 21:12 3 051 34

МО: Няма да падаме на колене за националните герои

  • колене-
  • празник-
  • военни

Много военни не са съгласни с готвените изменения

Националните герои, загинали за България да бъдат почитани не с падане на колене, а само със свеждане на глава. Маршът ”Коль славен наш Господь”, изпълняван от гвардейски оркестър при отдаването на почит към героите да се замени с барабанен марш.

Това предвиждат промени на в Устава за воинската служба, които Министерството на отбраната предлага. Промените са публикувани за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството, като преди това са съгласувани с началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

Много военни не са съгласни с готвените изменения. Според полковника от резерва, военният историк доц. д-р Петър Ненков, приемането на промените ще е тъжно и позорно.

По традиция националните чествания у нас като 3 март, 19 февруари, 2 юни и др. се отбелязват тържествено с военен церемониал и заря с участието на армия и граждани. С промяна в Устава за войсковата служба Министерство на отбраната предлага вместо с падане на колене гражданите да почитат паметта на героите само със свеждане на глава и минута мълчание.

Идеята била дадена от граждани с писма до президентството. От прессекретариата на държавния глава уточниха , че е постъпило едно предложение в края на март по електронен път, а като аргумент е посочено, че отдаването на почит на колене е „неудобно за жени и деца, особено при лошо време“.

Посочва се още, че заетата от гражданите позиция „отнема на зрителя усещането му за съпричастност към героизма и почитта към наследеното”. От президентството писмото е изпратено по компетентност на Министерство на отбраната.

Последваха реакции на несъгласие с предложената промяна. "Ботев, Левски, Бенковски и други велики българи заслужават падане на колене. Ще бъде срам и позор министърът на отбраната да приеме тези промени, които според мен са му предложени от някой чиновник без да се направи обществен дебат", коментира военният историк, полк. от резерва доц. Петър Ненков. Въпреки, че промените са предложени от Министерство на отбраната, пред „Дарик” министър Красимир Каракачанов изрази мнение, че тази промяна не е необходима.

"Военният церемониал не трябва да се променя. На колене за загиналите герои е една традиция далеч преди 9 септември. Традициите трябва да се уважават и няма смисъл да се променят", посочи той.

Промените във военния церемониал предвиждат и друго. Маршът „Кол Славен”, който гвардейският духов оркестър свири при отдаване на почит към героите да бъде заменен с барабанен марш. Мотивът – изпълняваният досега военен марш е руски. Според полк. Петър Ненков смяната на марша също е грешка.

"Дори и в най-мрачните години на противопоставяне на България и Русия, този знаменит военен марш се е изпълнявал от българските военни духови оркестри", категоричен бе той. След пробива на съглашенските войски при Добро поле през 1918 година близо 90 хиляди български войници стават заложници. Тогава маршът също е звучал.

Предишният командир на Националната гвардейска част о.р. ген. Боян Ставрев също е на мнение, че маршът не трябва да се сменя. Според него това, че е руски не е основателна причина маршът да отпадне от военния церемониал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОК МАЛАК ДИК

    45 4 Отговор
    да пляскаме с ръце като англичаните той човека си заминал те на стадиона пляскат с ръце защото повечето са мюслита
  • 2 Стефан

    54 2 Отговор
    Мръсни предатели! Как да не си направи човек партия.
  • 3 kick

    58 2 Отговор
    Ами който не може да удари коляно в земята за почит, да си стои в къщи!
  • 4 Истината боли много

    55 2 Отговор
    Скоро някои ,,граждани"ще предложат и да се смени името на държавата ни.....

    Коментиран от #26

  • 5 Истината

    41 2 Отговор
    Нарочно се очерня всичко винаги се намира причина ...истината е само една ....съпротива
  • 6 НКВД

    47 2 Отговор
    Продажници не само на нац.интетеси но и на уважение и история!!
  • 7 Политкоректните

    58 2 Отговор
    Срам, срам голям сте "патриоти" ... Героите на България са платили с живота си, a на вас ви е трудно няколко пъти в годината да коленичите пред тях. Не се трае вече от "предложения"
  • 8 Инкогнито

    40 2 Отговор
    Какво очаквате от правителството на Бай Ма...л ? Какъвто му електората такива му и законите на мешерето!
  • 9 позор!

    42 2 Отговор
    такова падение. Накъде повече, не знам.
    Предател до предател, мила моя Майнольо.
    ...и да пиша повече няма смисъл, джендъра моде''тор ще го изтрие и той има власт над нас. ПФУ!!!
  • 10 972

    33 3 Отговор
    Закривайте я вече тази "държава" / в кавички, защото това вече е само една територия / и да се свършва мъката ни
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Stefko 88

    6 21 Отговор
    Ми то половината в армията са турци!
  • 13 922

    19 1 Отговор

    До коментар #11 от "922":

    Това е стихотворението на Христо Ботев Елегия, за съжаление актуално и днес
  • 14 tost

    32 4 Отговор
    Бас държа ,че предложението идва от мусю Плювнавлиев,по времето когато беше президент ,редовно кимаше главата като шизофреник.
  • 15 Све

    25 3 Отговор
    Армията на колене пред мафията ГЕРБ и предателите. България днес.
  • 16 С З мюмюн

    6 33 Отговор
    Тука много запасни ''овенни'' са писали. То войска няма, те за колениченето се хванаха. И какви са тези обсъждания в интернет-страницата? Армията не е демокрация. Каквото гласува ген. -щаба, това е. Шапки долу! Сведи глава! - стига.
  • 17 ЗЕВС

    23 3 Отговор
    Всеки символ, всяка партия, движение, историята за друг строй и време, различни от идеите на капитализма е кошмар за капиталиста. Параноята ги преследва денонощно!
    Колкото и да се стараят да заличат символите, историята и да промият съзнанието на хората тя следва своя естествен ход! Възраждането на национализма се проявява с все по голяма сила, и във все повече държави! Рано или късно национализацията е неизбежна! Лека нощ.
  • 18 Кибик

    6 17 Отговор
    И без това много от тях не падат на колене а глупаво клечат
  • 19 Да пукнете дано!!!

    24 3 Отговор
    Предатели гнусни, да пукнете дано!!!
  • 20 МАЗНИЯТ, ОЯДЕН МУТРАГЕНЬО ДА КЛЕКНЕ ?

    21 2 Отговор
    Шопар на колене ? Никога ! Той е ОЛИГАРХ а не цървул. На него ще падат на колене а той - НЕ !
  • 21 Пърдялник Каракачанов

    9 0 Отговор
    Ако клекне, да не си наоколо него.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ВМРП

    26 1 Отговор
    Подменят ни историята, подменят ни войнската доблест и честа на загиналите за България, подменят ни историческите вековни войнски ритуали и ....всичко мълчи, тук там някой глас народен.

    Коментиран от #32

  • 24 JPower

    23 2 Отговор
    Ми МО ако питат Хасан осран и Осман недое..н,може вместо марш и шушана да поискат!!! Питайте народа дали ги харесва тез промени!!! Що МО се занимава с глупостите на предатели?? Туй ли е най-големият проблем в армията??? На 2 юни колко отдават почит, от тях ли търсите мнения?? Туй с наведена глава, ми прилича по скоро като назаколение!!!
  • 25 ЗАЩО ЛИ ?

    20 1 Отговор
    Защото тези революционери ако днес са живи - тези мутри пък няма да са живи ! Тези революционери са давали живота си да живее БЪЛГАРИЯ А днешните мутри са плюли на БЪЛГАРИЯ ! С ДРУГИ ДУМИ РЕВОЛЮЦИОНЕРИТЕ НЕ СА ДОБРЕ ДОШЛИ В НАШИ ДНИ. ЗАТОВА ИМ КАЗВАТ ПО ЧОРБАДЖИЙСКИ - АЙДУЦИ ! ДА знаете някой хайдутин или опълченец, след Освобождението да е депутат в Народното Събрание ? Как пък не ! Та и днес е па тая. Заличаваме народната съпротива, ТЯ ДНЕС МНОГО ИМ УБИВА !
  • 26 Пешо

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Истината боли много":

    Ще искат Соросландия да се казва, предателите!
  • 27 сори сорос

    21 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Идеята била дадена от граждани с писма до президентството.......................................................и замириса на нпо, отврат!! ами, със сигурност има много повече писма от граждани - за спирането на строежи на нови джамии. тях що не уважите?
  • 28 Армия ли

    8 0 Отговор
    Къде са достойните войници, макар и съкратени до минимум след всички реформи. Ако не друго, поне да защитят героите преди тях от началника си...
  • 29 онзи

    14 1 Отговор
    Да отдадеш почит прав или на колене е едно и също, но в първия случай изразяваш в по-малка степен зачитането на саможертвата на героите и се нарушава дългогодишна традиция. Целта е да се възпитат в патриотизъм и почит към нац. герои подрастващите поколения, което не става никак лесно. Ето защо не трябва да се пипа нещо което работи.
  • 30 Stefko 88

    10 3 Отговор
    Не бе хора реално половината армия са турци. Ония дето опикаха паметника е Карлово бяха двама с турски имена и един с българско. Взимат всякакви. Затова и при конфликт не разчитайте на армията.Воиската и полицията трябва да са на етнически принцип.
  • 31 Джоко

    7 2 Отговор
    Скоро, както е тръгнало - само сиганите ще останат в тази държава, а те не зачитат историята.
  • 32 Браво

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "ВМРП":

    Обезличаването набъгария и българите продължава с пълна сила.
  • 33 Браво

    7 1 Отговор
    Простете за грешките-Обезличаването на България и българите продължава с пълна сила.
  • 34 гусин гинирал

    2 1 Отговор
    А, джалем, джалем не сакате ли?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове