Last news in Fakti

21 Юли, 2018 13:14 5 838 7

Внимание: Мъртво вълнение в Черно море (ВИДЕО)

  • черно море-
  • мъртво вълнение-
  • удавник

От началото на сезона 8 души намериха смъртта си в мъртвешката тяга

Продължава опасността от мъртво вълнение по родното Черноморие. Свикнали сме да свързваме Илинден именно с опасните водни течения, които ни придърпват към вътрешността на водния басейн със смъртоносна тяга.

Смята се, че в деня на Свети Илия морето „се обръща” и оттам насетне започва периодът, в който плажуващите са най-застрашени.

От началото на летния сезон в България са се удавили 8 души заради мъртви вълнения. Това явление се появява точно до брега и плъзгат плувците в морето, дължи се на разликата в температурата на водата.

От особено значение е да се знае, че обхватът на мъртвите вълнения не надвишава 50 метра. Когато усетите, че сте „дръпнати" от мъртво вълнение, не трябва да се стремите да отплавате към брега, което е почти безполезно. Трябва да плувате по брега. И когато разберете, че сте излезли от него, се обърнете към брега.

Препоръчва се туристите да внимават по плажовете на българските курорти Созопол, Ахтопол, Синеморец, Поморие, Приморско, както и Слънчев бряг. По северното крайбрежие потенциално опасни са плажовете във Варна, Златни пясъци и особено в Камчия, изброява trafficnews.bg.

От началото на летния сезон в България има рекорден брой удавили се в Черно море поради мъртво вълнение - осем души. Във връзка с това 17 плажа обявяват повишено ниво на опасност за плуване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    3 0 Отговор
    Глътни лошия Саждьо!!Да не си помислите нещо,това е помияр!
  • 2 Шаран БГ

    10 1 Отговор
    Няма нужда от поверия! Имаме достатъчно добри специалисти от Института по океанология -Варна, които ясно и точно могат да обяснят механизма на "мъртвака".
    СПАЗВАЙТЕ СТРИКТНО УКАЗАНИЯТА НА СПАСИТЕЛИТЕ !! ЗНАМЕНЦАТА НА ТЕХНИТЕ ВИШКИ НЕ СА ЗА УКРАСА ! ПРИ СИЛНО МЪРТВО ВЪЛНЕНИЕ, ДОРИ СПАСИТЕЛИТЕ ТРУДНО РАБОТЯТ-НЕ РАЗЧИТАЙТЕ НА ТЯХ !! Къдетоняма спасители, когато сте във водата на дълбочина до таза / най-много до кръста/ и има "прилично" вълнение от 50-60 см / понякога то бива и много по-голямо/ , а отдолу усетите силно течение от брега навътре - не се колебайте - изкачайте на пясъка !!Там опасност от удавяне няма .........

    Коментиран от #3

  • 3 Диоген

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шаран БГ":

    Умен съвет. И мисля да го прилагам. Преди съм плавал с киллометтри, без страх и знаех, че всеки момент мога да се удавя. Сега не влизам на по-дълбоко от кръста, защото зная, че пак може да се удавя, но е по-добре да умра с чаша бира в ръка или от любов с нимфоманка, отколкото удавен, в пълна с коки плажна ивица. Ще добавя към съвета ти само, че не е срамно да се страхуваш!!! Срамно е да се надцениш, както много плувци се давят. Буйовете, поплавъците, автовътрешни гуми, спасителни пояси са измислени от умни хора. Не е срамно да си купите и носите такива. Пък давенето става за секунди. Какво пречи 2-3 метрово въженце с пояс или жилетка, вързано за кръста ако си решил да се тстваш на плаване? Казвам го като човек преплавал не веднъж по ширина язовир Стамболийски и по оста Несебър фара. Не е фукня, а го пиша, с идеята, че само секунда грешка и те няма. И нищо не пречи да плава човек до гърди по брега линията или до кръста, вместо навътре и обратно. Б Не забравяйте, и опасността от акули! За мнозина звучи смешно, но океанската температура се повишава и риска да променят териториите си опасни животни е висока. Дано не става, но сами трябва да се пазим! Мътна вода не гази! Морето не е до колене! Големите плувци най-често се давят на плиткото или на брега...
  • 4 гост

    4 0 Отговор
    Коментар 2 ,доста добри съвети даде!
  • 5 сельо

    0 1 Отговор
    Плаването е различно от плуването, но и двете в нашата страна го умеят истински само единици. Отличните плувци не са от тези 8 удавили се и на тях не им трябват подобни статии.
  • 6 vasik atanasova

    1 1 Отговор
    не подценявайте това особено на 2 август
    аз съм попадал в такова вълнение и само Бог ме спаси
    къпете се на охранявани плажове
    и най важното е човек да има чувство за самосъхранение
  • 7 боцмана

    2 1 Отговор
    Че кой го е убил?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове