Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Искат да забранят палмовото масло в сиренето и кашкавала

Продуктите с палмова мазнина заемат над 60% от млечния пазар

Публикувана: 13 Септември, 2018 09:40
18 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1917
Искат да забранят палмовото масло в сиренето и кашкавала
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Производители настояват за пълна забрана на растителните мазнини при производството на млечни продукти.

Идеята е продукти като сирене, в което е вложена растителна мазнина, например, вече да не се предлагат на щандовете в търговската мрежа. В момента т.нар. "имитиращи продукти" по закон се произвеждат в отделни мандри и се предлагат на отделни щандове, обозначени със специални надписи, припомнят от "Нова телевизия".

Според голяма част от производителите обаче сиренето и кашкавалът с палмова мазнина представляват над 60% от пазара на мляко, което заплашва фермерите и е вредно за потребителите.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
гост
(гост)

Неутрално
1 Отговор
А гаранция ще има ли?

Оценка:
-0 +21

2
Този коментар е премахнат от модератор
Тоя с Ху.
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Това да молиш собствения си народ за пари понеже няма голяма печалба производителя ако му продава продукт само от натурално мляко е страшно !!! И се чудите защо се увеличават раково болните и най вече при децата ? Това хора ли са тия производители ?

Коментиран от #4


Оценка:
-0 +18

Тоя с Ху.
(гост)

Неутрално
4 Отговор

До коментар #3 от "Тоя с Ху.":


МОРИШ

Оценка:
-0 +3

00359
(гост)

Неутрално
5 Отговор
До колкото съм наясно с въпроса... - Световната Здравна Организация отдавна алармира и иска забрана за този продукт, тъй като води до ракови заболявания. Крайно време е този вреден продукт да бъде спрян и да не се угажда на 2-3 вносителя. Всеки ден се използват около 300 тона палмово масло в България. Имах познат, който всеки ден освобождаваше на митница по 5 двадесет тонни камиона палмово масло. - А те не бяха единствените и най- големите. - Тоест говоря за това, че цифрата вероятно е по- голяма!

Оценка:
-0 +21

Мършата
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Ние навремето гледахме козички, та млекото го изливахме по реката, щото нямаше пазар! До де не фалирахме, та позабогатяхме от ТАРИКАТЛЪК, не от работа! Не забогатяхме от мляко, от миризливи козички!

Коментиран от #9


Оценка:
-2 +6

палми
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Ако зависеше от мен, до сега да съм забранил със закон неговот използване в хранително-вкусовата промишленост. Ама свят голям. Те ти сега булка глобализация, нали това искахме! - овощните дръвчета вече отстъпват място на палмите, а и климата по тези географски ширини вече става подходящ за тази дървесна трансформация, ето оазиси, палмовото масло вече е на почит, съответно индустрията за добив на такова, фармацията, козметиката, глобалните зависимости, вноса и износа на стоки, тарикатите по света се множат в геометрична програсия, балъците в БГ също, всеки си прави каквото си иска и каквото му хрумне. Но ако успеят в хранителната ни млечна промишленост да се преборат с Вездесъщият цар, Негоно Величество "Палмовото масло", ще бъде от полза за всички ни. Какно пречи палмоното масло да се използва само в козметиката? - трябва политическа воля за това на съответните правителства, например, защото от другата страна са глобалните производители на палмово масло.

Оценка:
-0 +14

Мъка,мъка....
(гост)

Неутрално
8 Отговор
За да се спре вноса на палмово масло, първо трябва да се спре и откриването НА: ,,Правителството прие решение за откриване на консулство на Република Индонезия в Република България, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице със седалище в гр. Банско и с консулски окръг, обхващащ територията на област Благоевград".......Правителството мисли да увеличава вноса няколко пъти повече,за да може по бързо да изчисти ТЕРИТОРИЯТА.....

Оценка:
-1 +8

Пешо
(гост)

Неутрално
9 Отговор

До коментар #6 от "Мършата":


Хм, и аз се пробвах с животни - изкупуваха ми млякото по 40 ст. за литър и се отказах. Помня, че един тъп министър се изцепи в медийте, че животните пасели държавната трева, демек на далавера си. Ама беше станал министър, а не животновъд.

Коментиран от #12


Оценка:
-0 +9

onq s konq
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Не може в демократична България разни самозабравили се управници да посягат на ПАЛМОВОТО МАСЛО НА НАРОДА!Аз лично винаги консумирам само такива продукти и понеже производителите слагат недостатъчно,налага се редовно да си доливам от шишето.

Коментиран от #11


Оценка:
-1 +6

Иванов
(гост)

Неутрално
11 Отговор

До коментар #10 от "onq s konq":


Приятелю, този сарказъм да си го мушнеш отзад! Ясно е, че си купуваш марково сирене на което ти си мислиш, че коректният байган не добавя палмово масло. Ясно е и, че живееш в пълна заблуда! Купи си зелени чушки от пазара и ги напълни с яйца и марково сирене и ги изпържи едно хубаво. Е тогава сам ще вкусиш истината! СЛАГАТ ПАЛМОВО МАСЛО, ТА ПУШЕК СЕ ВДИГА!))))

Оценка:
-0 +9

Мършата
(гост)

Неутрално
12 Отговор

До коментар #9 от "Пешо":


Между другото, държа да отбележа, че тъй като ние произвеждахме 3 вида кашкавал, 2 вида сирена, спрямо период на отлежаване, кисело мляко, мляко, защото освен 5 обора, имахме мандра. Вкусовите качества на нашите продукти НЯМАХА НИЩО ОБЩО, от това което купуваме от магазините, дори от ЛИДЛ, БИЛА. Имахме зайци до 9 000 заека гледахме, породата беше от най-отдавнашните български заек, нямаше нищо общо от тези новите породи калифорнийски и бял новозеландски заек, нито от великаните фландър или бял. Растяха по-бавно, най-големите бяха да 6 кг, но на 4-5 години. Пак нямаше пазар...... Пак фалирахме....... Като вкусови качества, пак нямаха нищо общо, защото купувах няколко пъти от магазина зайци, който имаха месо повече приличащо на пилешко, от това на заешко от зайците които ние гледахме... На българина му дай кафе, цигари, ракия.... Козе месо, заешко, мляко, кашкавал не му трябва...

Оценка:
-0 +8

Антисоциалист
(гост)

Неутрално
13 Отговор
Господа, не съм привърженик на заместители в храната, но считам, че твърдението, че палмовото масло е вредно е лъжа. В Индонезия палмовото масло се използва масово от векове и не са установени вредни последствия за населението. От него се изготвят много храни, та и шоколад. Използва се и за пържене и няма данни то да е по-вредно от слънчогледовото олио. Причина за възможни вреди е вредна за хората преработка и замърсявания. Преди години и у нас се продаваше сапунът "Анита", произвеждан от палмово масло. За сапонификацията се прилагаше химикал, чиито остатъци - замърсители на сапуна, предизвикваха подкожни кръвоизливи. Той бе отстранен тихомълком от пазара. Друга причина за замърсяването на маслото е транспортирането му в цистерни, преди това използвани за превоз на нефтопродукти. Не забраната на палмовото масло е полезна, а преследване на безогледния стремеж за печалби във вреда на здравето на хората.

Оценка:
-3 +3

Пеньо
(гост)

Неутрално
14 Отговор
100% ЗА забраната!

Оценка:
-0 +3

Пламен
(гост)

Неутрално
15 Отговор
То и аз искам комунизъм, ама не им стиска да ми дадат да го построя. Едните искат да не вдигат екотаксите, другите да не избиват свинете, тея ще ревнат "да не им отнемат" палмовото масло, цианити искат да ги лекуват без пари. Абе БИЗНЕС-а!!

Оценка:
-0 +3

Тодоров
(гост)

Неутрално
16 Отговор
АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ! Хайде ГЕРБ, започвам да ви ставам фен.

Оценка:
-0 +3

Ботев
(гост)

Неутрално
17 Отговор
На Антисоциалист-а
Не си стигнал още до бърза помощ, сканиране и т.н. и да спреш да хапваш каквото и да е изделие, на което е отбелязана съставката ПАЛМОВО МАСЛО. За да се усвои от организма трябва да имаш температура над 40 градуса, при която това масло може да се усвои нормално. При твоите 36-37 градуса плаки от неразтвореното масло преминават в цялата ти машинка и … последствия всякакви! Разбра ли, прочети повече и не баламосвай незнаещи читатели!!!

Оценка:
-0 +0

Хидрогенирано
(гост)

Неутрално
18 Отговор
Има огромна разлика между палмовото масло и хидрогенираното палмово масло. Вредно е именно хидрогенирането на мазнините - променя се молекулата, за да може маслото или олиото да стои твърдо и да не се разтапя лесно. Например, шоколада на вафлите обикновено е с хидрогенирани мазнини- Това е изключително вредно. Хидрогенираните мазнини се "лепят" по артериите и организмът не може да го изчисти лесно, тъй като в природата няма хидрогенирани мазнини. Това, което трябва да забранят не е палмовото масло, а хидрогенирането изобщо.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Владимир Путин
Руският президент коментира в годишното си обръщение пред парламента инцидента със сваления в Сирия руски бомбардировач.
Само Аллах знае защо те го направиха."

Още бисери