Last news in Fakti

23 Септември, 2018 06:31 3 678 26

В памет за децата на Голодомора

  • голодомор-
  • глад-
  • украйна-
  • сталин

В памет за децата на Голодомора, убити и оцелели, но за цял живот останали в неофициален и непризнат в Украйна статут „жертви на Голодомора“, Посолството на Украйна в България и украинската общност се присъединяват към международната акция посветена на децата, които не са тръгнали на училище на 1-ви септември 1933 година и през следващите 7 години, тъй като са починали или не са се родили.

Умишлено организираният от ръководството на ВКП (б) и правителството на СССР масов глад, довел до многомилионни човешки жертви по селата на територията на тогавашната украинска ССР и Кубан, по-голямата част от които са украинци. Планираната конфискация от съветските власти на реколтата на зърно и всички други храни от селяните по време на голодоморите през 1921-1922 г., 1932-1933 г., 1946-1947 години довежда до убийствата на милиони души с глад. В продължение на десетилетия избиването на хора с изкуствен глад не само умишлено се премълчава от съветските власти, но и всяко споменаване за него е забранено.

В изследванията си Джеймс Мейс и Робърт Конкуест твърдят, че Голодоморът от 1932-1933 година отговаря на общоприетото определение за геноцид. 24 държави официално признават «Голодомор» като геноцид срещу украинския народ.

Днес Украйна отново стана жертва на агресия от страна на последователите на Сталин от Кремъл и се противопоставя не само на агресия от изток, но също така и на мащабна информационна война, опираща се на лъжа. Агресорът отново изгражда стена на пропаганда, за да прикрие престъпленията си. И днес, както и преди осемдесет и пет години, Украйна се нуждае от словото на подкрепа, и от това светът да знае истината.

Целта на акцията е обединяването на украинците по целия свят и гражданите на други държави в паметта за едно от най-големите престъпления в историята на човечеството през ХХ век, за да се опази човечеството от подобни геноциди в бъдеще и да засвидетелства своята памет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каубой

    25 21 Отговор
    Popov и сие вижте какво са правили вашите идоли - болшевиките !
    Господи упокой душите на Твойте раби
  • 2 СссереМ

    22 31 Отговор
    В момента има цели региони в Русия в които е същото,а не след дълго гладомора ще обхване цялата страна,защото колелото се върти и всичко се връща и то с лихвите.
  • 3 среднощен

    25 14 Отговор
    Комунизъм прикрит зад хуманни цели в бъдещето е геноцид в настоящето..! Историята го е доказала многократно..!
  • 4 gundarata

    29 34 Отговор
    отвъртителна и долнопробна украинска пропаганда винаги сте били бедни мърляви и гладни
  • 5 Снайперист

    9 6 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 6 Румяна Костова

    38 19 Отговор
    А за децата, убити на Донбас от престъпната власт на Порошенко кога ще се напиши? Или това са неправилни ,сепаристи?Децата са чудесен материал в съвременната пропаганда.Тях носят белите каски на ръце из сирийските улици да ни покажат колко жесток е Путин,който помага на Асад да трепе своите малолетни граждани.А никъде световната преса не ни показва деца,убити от намесата на американците в Ирак.Нито на онези,загинали при бомбардировките на Сърбия.Не понасям когато децата,с трагична съдба ги разделят на онези които ще ни свършат работа с анатемосването на Русия и Други,безполезни за тази кауза..

    Коментиран от #12

  • 7 Бърза помощ

    12 3 Отговор
    СССР, 2018г, КГБ. Телефонът звъни.
    - Ало, КГБ ли е?
    - Да.
    - Обажда се Иван Сидоров. Избяга ми папагалът.
    - Ние сме КГБ, а не зоопарк! За какво ни се обаждате?
    - Искам само да кажа, че не споделям политическите му възгледи.

    Коментиран от #9

  • 8 Каубой

    7 5 Отговор
    Автора на коментар No.3 е абсолютно прав . Именно сега китайската компартия за осъществяването на своя проект One Belt One Road със “щедри” инвестиции заробват десетки страни от югоизточна и централна Азия. Експерти от същите страни се опасяват , че в бъдеще ще им се иска десетократно от вложеното , което е считат за невъзможно.
  • 9 Румяна Костова

    11 13 Отговор

    До коментар #7 от "Бърза помощ":

    Малко странен виц.Първо,изглежда папагала е отлетял с машина на времето в някоя година, в която КГБ още е съществувало.От 2001 ,та до наши дни имате вече ФСБ.И второ,в Русия ,в днешно време,можете и Вие и споменатият папагал да си изказвате каквито си искате политически възгледи.Е,със свастиката трябваа да внимавате,тя наистина е забранена.Дори можете да ходите на митинги да протестирате,но само на места, разрешени от съответните власти,а не на площад по свой избор.
  • 10 112

    15 10 Отговор
    От руско управление какво да очакваш...

    Коментиран от #15

  • 11 Зиги

    6 16 Отговор
    Да бяха уморили цяла усрайна тогава!
  • 12 Руските свине

    14 9 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Малко ли деца избиха като обстрелваха и продължават да обстрелват населени пунктове в Източна Украйна. Нагълтал се се до козирката с украинска пропаганда. Ти всъщност трябва да си рускиня, а не българка. Само руските примати могат толкова да мразят украинците. И то само защото вече не искат да бъдат руски васали а да вървят по свой път.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 836

    16 5 Отговор
    Е на това му се вика хибридна война. Около 6-9 август не съм видял статия, колко деца не са отишли на училище в Хирошима и Нагасаки през септември 1945г. Иначе и двете деяния са си меко казано свинство.

    Коментиран от #26

  • 14 американски сенатор

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Руските свине":

    Не по свой път, а по пътя който им покажем!
  • 15 един от всички

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "112":

    Руснаци в управлението на СССР почти не е имало. Основно евреи са.
  • 16 Румяна Костова

    10 10 Отговор

    До коментар #12 от "Руските свине":

    Господине,някой Ви лъже за положението в Украйна.Сепаристите, по които стреля украинската армия е цялото население на Донбас.Захарченко беше сепарист и над 200 000 души ,които дойдоха да се простят с него,също са местни сепаристи.Те имат деца,които също са мишена на украинските войници.Но както подчертае, не само за Украйна ми е думата.А за правилните и неправилните деца,които са жертва на политическите борби и пререкания. В Сърбия още умират деца от радиацията от бомбите с обеднен уран.Ето Ви още един пример за неправилни деца.За това нашите и световните журналисти няма да Ви разкажат.Има само някакви статистики на международни медицински комисии.Неинтересни за медиите.

    Коментиран от #24

  • 17 гощо

    5 6 Отговор
    В и ОТ Рисия нищо добро не може да се чака.
  • 18 Али Бабата

    9 7 Отговор
    През 2003 в 58-ата сесия на ООН заключило, че Голодомора в СССР, не било геноцид а "национална трагедия". Същата "национална трагедия" като голодоморът в САЩ в годините на Великата депресия през 1930-те години - в Америка от гладна смърт умират няколко милиона човека.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Батката-Баш майстора

    11 7 Отговор
    Румяна, комунистическите ти възгледи си ги дръж за себе си. Не се опитвай да изместваш темата към други държави и с тях да ми оправдаваш геноцидите извършени от най-големия престъпник -Сталин и най-престъпния режим - комунистическия. Не само че разпалва Втората световна война наравно с Хитлер, ами и избива с глад милиони, пак ти повтарям милиони украинци и не само(https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Гладомор).В това число и хиляди българи от Бесарабия и Поволжието. В просия още е забранено да се определяш като Българин. Хайде сега да ви преброя колко сте руските мекерета и родоотстъпници, които предпочитат да лижат задника на русия пред това да помнят какво е направила и прави тази държава, за да изличи българите и нашата история.

    Коментиран от #22

  • 21 тез рускини какво търсят на дедовия

    5 2 Отговор
    В България, да си стоят в кочинката.
    Че се навъдиха и трансджендъри , като ТАШАНКО ЕРМЕМков от Бесни стари Пенции(БСП)
  • 22 Али Бабата

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Батката-Баш майстора":

    Стига си пляскал глупости, ами вземи се ограмоти малко!''''''''"
    https://skp.se/levande_historia/ukraina.htm """""""

    http://www.rationalrevolution.net/special/library/famine.htm
  • 23 Усмивката

    3 3 Отговор
    Комунизмът трябва да се забрани както и националсоциализмът...защото са едно и също античовешко изобритение ,Последователитв им трябва де се преследват и търси отговорност ,както за настоящи така и за минали престъпни деяния. Така голяма част от елитът на държави като Русия и България ще бъде подменен.И тия държави ще дръпнат много скоро напред
  • 24 Усмивката

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "Румяна Костова":

    И в Сирия, Русия стреля по жени ,деца и цялото населения в града,но за това нищо не казвате,Вземете дайте точно кое е сепаратист ,освободител и прочее и недете ни учи.Ние българите не сме маймуноподобни като вашето население .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "836":

    Единственият смислен коментар ++++++++++++
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове