Last news in Fakti

29 Септември, 2018 01:29 1 698 2

Спешно ремонтират акцизното законодателство

  • акцизи-
  • закон

Държавата в спешен порядък взима законодателни мерки срещу контрабандата и спешно ще промени в данъчното законодателство. Това е резултат след спешното заседание в Министерство на финансите, където се събраха министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов и председателите на две комисии в Народното събрание - Данаил Кирилов и Емил Димитров, съобщи News.bg.

Въпреки че не беше посочено в началото на пресконференцията, че поводът за срещата са акциите на прокуратурата и агенция "Митници" във "Винпром Карнобат" и ареста на собственика на групата компании - Миню Стайков, в отговор на журналистическо въпрос по-късно дали е трябвало да бъде затваряна фабриката на Миню Стайков за 48 часа, Горанов каза, че това време е било необходимо, за да се съберат доказателства.

„Пломбирането беше извършено от митническия контрол на Агенция „Митници". Подобно нарушение доведе до отнемане на лиценза, защото има основателни съмнения за отклонения", уточни финансовият министър в репортаж на БНР. И за да се избегнат такива случаи и спорове, ще се промени акцизното законодателство.

Главният прокурор потвърди, че има пропуски в законодателството и „сега имаме възможност да кажем, че, ако законът продължава в този вид, не е ясно какви ще са последствията". Цацаров се надява „идеите, намеренията и волята да са облечени в законодателна форма, така че след време законът да покаже съвършенство".

Всъщност днешната спешна среща става по негова инициатива. Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров алармира за празноти в нормативната уредба по повод акциите в Карнобат, припомня News.bg.

Парламентът трябва максимално бързо да започне разглеждането на законодателни промени, които да преодолеят празнотите в Наказателния кодекс във връзка с незаконното производство на акцизни стоки, обяви не брифинг финансовият министър Владислав Горанов. Именно от Цацаров той разбрал, че са нужни законодателни промени, за по-ефективно борба с контрабандата.

Поставили сме срок до края на следващата седмица промените в Наказателния кодекс да бъдат на вниманието на народните представители, обяви правосъдният министър Цецка Цачева.

В спешен порядък още в рамките на деня експертна група в Министерство на правосъдието заедно с представители на прокуратурата и на Министерството на финансите ще изработят съответните промени.

Само чрез административно наказателните уредби не може да бъде предотвратено незаконното производство на акцизни стоки, тъй в държавата липсва информация за нарушения до момента на проверките, по нейните думи.

Процентът на условните присъди не може да бъде мерило за наказателното производство, включи се и главният прокурор. На въпрос защо 63% от присъдите по данъчни престъпления са условни, Цацаров отговори: "Законът е предвидил възможността за неосъждани лица да се постановява условно осъждане. Това е нещо обичайно."

Иначе главният обвинител на държавата е доволен, че исканията му са чути. Въпросът е идеите, намеренията и волята да са облечени в подходяща законодателна техника, допълни Сотир Цацаров.

News.bg припомня, на 5 септември прокуратурата влезе в компаниите на Стайков - "Топаз мел", "Винпром Карнобат" и "Сис индустриийс". При операцията бяха задържани общо 10 души, сред които и самият Стайков.

След това спецпрокуратурата повдигна обвинение на 8 души за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари.

Обвиняем по разследването е й синът на Стайков - Стайко Стайков, който все още се издирва, и за неговото задържане е издадена Европейска заповед за арест.

Съдът реши да остави в ареста Миню Стойков, заедно с неговия родственик Белун Хазърбасанов, и Иван Димитров, който е син на кмета на Карнобат.

След това от агенция "Митници" запечатаха три от фабриките за за производство и бутилиране на спиртни напитки на "Винпром Карнобат", намиращи се край селата Венец и Церковски.

На 22 септември, служителите от запечатаните обекти блокираха движението по жп линията за три часа.

От агенция „Митници" поискаха удължаване на срока на затворените предприятия с 60 дни.

Това предизвика нов протест от служители на "Винпром Карнобат. Те обвиняват в лъжа директора на Агенция "Митници" в Бургас Валери Стефанов, който заяви, че има писмена заповед за запечатването на трите фабрики за спиртни напитки на "Винпром Карнобат".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Uflaf

    3 0 Отговор
    Феодално имение Карнобат. Бизнесмен,кмет,зетя на кмета , Хазър...,цар Киро ,ДПС, суджуци и др. видове боза. Честито на крепостните за щастливия живот. Хайде на гроздобера ,че сланата сега ще обърка работата. Ще се влоши качеството и ще трябва скок в цените. Няма да оставате по-долу.
  • 2 279

    5 0 Отговор
    Да смениш спешно няколко закона от данъчното законодателство и наказателният кодекс след 10 години управление само по себе си говори какви хора ни управляват! - Не мислите ли, че е някак нелепо ненадейното откриване на дупка в законодателството след толкова години на "управление". - Въобще що за идиоти са тези от ГЕРБ и какво управляват? Вторият вариант е да променят закона конкретно за случая на Миньо Стайков, което пак е зле! - Прибират някого, а после изменят закона специално заради него за да могат да го "заковат" така както на тях им харесва. Не знам кой от двата варианта е по- лошият, но говори, че тези хора никога и по никакъв повод не трябва да управляват повече! Те са вредни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове