2 Октомври, 2018 13:00 3 093 24

Хлябът на Бербатов

  • димитър бербатов-
  • хляб-
  • македония-
  • референдум

Всъщност, само на пияна глава то – като всичко друго у нас - може да се изтърпи…

Хлябът на Бербатов - 1

Коментар на Кеворк Кеворкян във „Фейсбук“

И Бербатов трябва да внимава повече, когато ловува в собственото си минало.

Наскоро отпечатаха негово интервю /в “Шоу“/, дадено пред сайта на Манчестър Юнайтед – в него, наред с някои любопитни подробности, има и една красива измишльотина: понеже бил „израснал в комунизма в България“, налагало се да става в 6 часа сутринта и да се реди на опашка за хляб, заедно с родителите си.

„Добре, че те го направиха като игра за мен, та не осъзнавах добре какво се случва. На тези опашки първо отиваше баща ми, чакаше един час, след това майка ми го сменяше за още един час, после отивах аз, големият син, и стоях още един час и накрая идваше по-малкият ми брат.

Редувахме се на тази опашка, за да запазим реда си, а тя беше дълга сигурно километри.

И това, само за да си купим хляб! Когато дойде редът ти, ти си сам и купуваш насъщния. Ако си изпуснеш мястото, някой го взема, а ти нямаш какво да ядеш…“ /край на цитата/.

Тази история не се нуждае от обширен коментар, някак си е неудобно. Митко е роден през 1981-а – до края на 1989-а със сигурност не е имал проблеми с хляба.

През осемдесетте години властите, поне в София, дори се ядосваха, че хляба жестоко се разхищава, всеки ден в столицата изхвърляли 40 тона.

Ако споменът на Митко се отнася за времето след 89-а, пак е неприлично преувеличен.

Писал съм доста и все с адмирации за Бербатов.

Но ако и той, при изключителната си реализация, чете така комично Миналото, как ли го замърсяват новите Властници - примерно, Цецка Ц.?

Сетих се за нея, понеже се чу, че й търсели място като посланик – ако е така, трябва да я изпратят възможно най-далеч от тук, може би при Пимпирев в Антарктида, като открият набързо посолство там - за да се забрави, че Падишахът й даде три месеца срок, за да направи съдебната реформа.

Оттогава минаха три пъти по три месеца.

И? И!

Друго е любопитно.

Как ли преживява/опознава тази жена собственото си Минало – днес, когато е „сламената кукла“ на Падишаха, която абсолютно неразбираемо е абонирана за кариерния джакпот в ГЕРБ?

И как ли изглежда настоящето през очите на такива като нея?

Противно е дори да си зададем този въпрос.

Дали Цецка е успяла изобщо да проникне в мистерията на собствения си живот? Подсказал ли й е нещичко някой хороскоп?

Защото се оказа, че днес 31 % от българите подреждали живота си по хороскопите.

Какво поражда доверието на нашенци в тях - освен просперитета на държавата, вярата в политиците, а може би най-вече факта, че врачката Плевнелиев дори стана президент? Кой знае отговора?

И накрая: за разлика от юношата Бербатов, който се редувал на километрични опашки за хляб, сега се оказва, че 59% от учениците пият твърд алкохол.

И хлебец има, и пияници отглеждаме.

Въпросът е, как алкохолните ни шампиони се снабдяват с гориво, кой им го продава?

Отговорът ще ни отведе към онова чудовище, което доминира над всичко – това е нашенската Ниша на Разпасаността.

В нея кротко съжителстват и притворният българофил Фердинанд – с неговите налудности, и някое младо пиянде, с два хляба под мишница – той пък като възхвала на българското образование.

Всъщност, само на пияна глава то – като всичко друго у нас - може да се изтърпи…

И? И!

***

Две думи за Референдума в Македония.

Ние се показахме по-загрижени за него, отколкото самите македонци.

Такива сме си – и за Космоса сме готови да се грижим.

Наш телевизионен екип правеше анкета в деня на Референдума и един македонец рече: „Искаме да живеем като българите!“

Тези думи сигурно са били мехлем за ушите на нашите Властници – макар че прозвучаха направо иронично.

Иначе, нашата файда е ясна.

В ЕС ще има страна по-бедна от нашата – най-после ще се отлепим от последното място във всички злощастни анкети.

В НАТО пък ще влезе страна, по-ербап от нашата – все пак, македонците са се калили в Илинденско - Преображенското въстание.

И, разбира се, това ще е страна с ясна идентичност – осигурена от цар Самуил, Гоце Делчев и останалите македонски величия…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мустафа

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "стефчо":

    Това е в правилата на сайта.
  • 4 Гадната Англия

    5 0 Отговор
    Гледах интервюто за Manure TV и никъде не се спомена за хляб. Или са го орязали, в което се съмнявам, или някой някъде нещо си измисля за да прави новина.
  • 5 Ники

    14 7 Отговор
    Много съжалявам за господин Кеворкян ... само детето аз също съм бил на опашки ... и беше 95 година има нещо наречено ЗЪРНЕНАТА КРИЗА ОТ 95 та !!! Имаше скандали големи , говореше се , че сме си продали зърното и за нас няма ... и е истина за опашките , имаше и лимит 2 хляба на семейство ... опашките почваха в 6 защото не се знаеше в колко ще дойде хляба и за колко човека ще стигне .. и се чакаше бая ... Как може да не го знаете ТОВА ??? Дори в нета съм сигурен , че го има .... Г-н Кеворкян .. сигурен съм , че за вас имало хляб ма нима не сте знаели какво става навън ?????

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Преброяване на бесните язовци

    15 9 Отговор
    Кеворкяне, не лъжи. Аз съм роден 83-та и си спомням опашките за хляб. Не че съм очаквал агент на ДС да напише нещо лошо за комунизЪма, ама все пак дай да си имаме уважението.
  • 7 куку руку ку

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ники":

    И според теб 1995 беше по време на "комунизма"? Защото... Публикувано във факти.бг: понеже бил „израснал в комунизма в България“, налагало се да става в 6 часа сутринта и да се реди на опашка за хляб, заедно с родителите си.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Борис

    7 6 Отговор
    Тазе Кеворкян покрай някоя истина непременно ще оплюе други сто неща само и само да покаже колко е компетентен и умен. Уви , мисля че се заблуждава. Нито е умен, нито е компетентен сега по повечено теми с които се захваща- дори отдавна трябваше да се скрие някъде и да си гледа пенсията.
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 4 Отговор
    Браво на Бербатов, но Митко е смекчил нещата... Баща ми - пенсионер ставаше в 4 часа за да се нареди на опашката...Забравихте ли дискотеката на енергийния министър-идиот Тодориев..., а режимът за вода - два дни няма, един има... Случайно имах неформален контакт с този арменец, няма по-злобно и надуто човече от него, 100% параноик...
  • 10 Куку Тиквата

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "куку руку ку":

    Той комунизЪма да не би да си е отишъл бе куку? Виш кой ти е премиер!

    Коментиран от #14

  • 11 Ники

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "куку руку ку":

    Мога да оправдая , начина на изказ на Бербатов .. футболист .... , че оставя впечатление , че е било преди 91 ва ... Ма Кеворкян ... е човек ... журналист , политолог някакъв ... как може да говори такива глупости ... аз се сетих за какво говори Бербатов ... той вече някакви коментари праска .. как такова нещо никога не се е случвало !!!!
  • 12 бббббб

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ники":

    Къде видя комунизъм 95г.?!?!?
  • 13 гост

    4 3 Отговор
    Кево - долно ченге на ДС си , а Бербатов няма никога да го стигнеш...
  • 14 куку руку ку

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Куку Тиквата":

    'Къв комунизъм, 'кви 5 лева. И тогава живеехме и сега живеем в диктатура. Един казва какво, къде, кога и кой.
  • 15 Панчо Владигеров

    8 2 Отговор
    Не мога да разбера какви са тези напъни на хората на Митко Гестапото ,да ни представят някаква соц идилия преди 89 година. Кеворкян се подразнил ,че Бербатов бил казал нещо за хляба . Ако беше само хляба соца цена нямаше да има. Не съм запознат точно с търговията с хляб в София , сигурно са чакали и сутринта , но в моя град хляб се продаваше от 11.30 до към 13,00ч . Тогава всяко семейство трябваше да отдели по един човек , дете ,баба ,дядо , някой да избяга от работа за да може да се нареди и да купи хляб . Ако в Петък не си купиш хляб , събота и неделя оставаш без хляб. Магазинът за хляб в останалото време беше просто празен , на рафтовете можеше да се намерят евентуално сухари . Относно изхвърлянето на хляба , ами да голяма част просто го бракуваха ,защото както всичко при соца беше боклук . Хляба го суркаха по тротоара в едни каси с една кука. Той почистваше от там където минеше . Да не говорим за парчетата стар хляб вътре , някой бе получил пари за рационализация ,за използване на стар хляб ,който се смила . Половината от хляба бе недопечен , да не говорим ,че имаше 2 вида бял и пшеничен , по рядко носеха ръжен . Е в София може да е било по различно , щото е столица но не много по-различно. Бил съм В София преди 89г и си спомням ,че улиците през деня бяха тотално празни , единствено можеше да срешнеш В Гранд Хотел София -партера Др.Кеворкян да си прави срещи примерно с Боян Радев или когото покани на спявка за да се информира отвътре за положението н
  • 16 Матра Кука

    6 1 Отговор
    Ченгетата винаги са били циници , независимо да ли са били кадрови или информатори. Погледнете през годините Кеворкян , Райдовски ,Митко Гестапото , Цвятко Цветков и хиляди тяхни последователи.
    Ако иска Кеворкян с нещо да е полезен ,нека събере историите си от преди 89 година , как се борил с властта ,как е служил на властта ,защо фалира комунизма , защо тази система бе толкова некадърна.
  • 17 Хорхе Букай

    6 2 Отговор
    Господин Кеворкян , спомена на Бербатов бил неприлично преувеличен.Вие вярвате ли си . Аз бих казал ,че това е една милионна част от абсурда на социализма . Явно вие сте бил на друго обслужване ,хранели сте се може би в стола на Министерския съвет със специалните цени понеже на другарите заплатите им бяха малки. Ако трябва с да изредя в телеграфен стил само абсурдите на соца ,няма да ми стигне обема на Енциклопедия Британика. Но както вие знаете сит на гладен не вярва. На ли сте уж поборник срещу словоблудството , ами спрете го .
  • 18 hold up

    4 2 Отговор
    Аз харесвах режима на тока,в дискотеката беше много романтично! Но после чаках с дете на опашката,добре ,че хлебарката ми беше приятелка,та не ме оставяше без хляб!Интересен живот в БГ с интересни хора!Как да не му е кеф на човек да се роди в такава държава?!
  • 19 Мила Маййкооооо

    4 2 Отговор
    Психарски истории, От хляба на Бербатов ,че наскочихме на Цецка .Ами вземи кажи нещо за Фатмака - Пардон Ротния старшина. Както си започнал да скачаш от едно в друго и аз прихванах. Да се върнем на хляба. Значи властите се ядосвали ,че изхвърляли 40 тона хляб , а пък Митко Бербатов трябвало да чака на опашка часове . Ама Кеворк абсурдите на комунизма не изключват нито едното нито другото.През социализма произвеждахме хиляди тонове домати ,ама в зарзаватчийския магазин ,в най-добрия случай можеше да намериш една щайга с вкиснали домати , вкиснало грозде за вино нямащо нищо общо с прочутия десертен сорт Болгар. Просто мога да те замервам с абсурдите на комунизма от тук до края на света. Така ,че призива към Бербатов май важи повече за теб: Когато ловуваш в нашето соц минало ВНИМАВАЙ !
  • 20 S74LK3R

    3 4 Отговор
    Извинявам се много, но и аз съм 81-а и се редях на опашка, с купони на село. Не знам в коя алтернативна реалност може би съм живял, но на село се ставаше в 6, 6 и 30 за хляб. Имаше оранджеви купончета. Явно ви е дошло времето в което смесвате епохите г-не.

    Коментиран от #21

  • 21 Све

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "S74LK3R":

    Говориш пълни глупости. Единствените опашки бяха за черен хляб, защото селяните хранеха с него домашните прасета . Имаше истински плодове, зеленчуци, мляко, месо , образование и здравеопазване…… Сега след 25г хаос, българите се дебилизираха напълно

    Коментиран от #22

  • 22 Крал Мас

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Све":

    Такова нямане ,което бе при социализма , не е било в България дори през войната ,като все пак трябва да отчетем епохите. Всички усилия на хората бе как да се снабдят с елементарни неща . Това бе една непрестанна борба , бих казал война. По скоро имаше неща които можеш да откраднеш отколкото да си купиш. Това е най-въшкарската система в историята на човечеството. Дори в първобитно-общинния строй има повече логика.
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор
    Кево, една от грешките на прехода от „социализъмът” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четеме и слушаме идиотщините Ви.
  • 24 Бам Бам

    0 2 Отговор
    Момчето говори за Виденовата криза, ама аман от разбирачи в пенсия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове