Last news in Fakti

8 Октомври, 2018 08:14 10 916 32

Държавата с остра критика към МВР

  • мвр-
  • критики-
  • премиер-
  • бойко борисов
Държавата с остра критика към МВР - 1

По време на Националното съвещание на ръководството на Министерството на вътрешните работи, което се проведе в сградата на Дирекция „Жандармерия, бяха отправени някои критики към структури на МВР. На съвещанието присъстваха премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и други, отбелязва "Фокус".

По време на изявленията главният прокурор Сотир Цацаров заяви във връзка с битовата престъпност, че е необходима мрежа от териториални жандармерийски участъци извън градовете. „Продължавам да твърдя едно – този модел на териториално присъствие на МВР вече е изгубило своя коефициент на полезно действие. Според мен целият модел на Закона за МВР, което касае структурата на министерството и присъствието по места до ниво районен инспектор отдавна е изживял своето време“, заяви Цацаров.

„Модулни жандармерии участъци, разположени на територията на цялата страна извън градовете – това е начинът за силно действено полицейско присъствие. Всичко друго е наливане на финанси, ресурс и усилия в един модел, който отдавна е изчерпал своето значение“, добави той. По думите му е бил предназначен и е работел в едни съвсем други обществени условия. „Това, което според мен е необходимо е мрежа от териториални жандармерийски участъци извън градовете“, каза още Сотир Цацаров.

Според него е нужна промяна в цялостния модел на Националния институт по криминалистика за засилване на темпото на разследванията. По думите му е нужна централна криминалистична лаборатория с поделения по места, а не дисертации. Според него сегашният модел на разследване очевидно не работи по простата причина, че връзката по места РПУ, Районна прокуратура, Районен съд е колегиална, а на места различна от колегиална, но въпреки всичко силна.

„Подаването на сигнал срещу служител на МВР води до безкрайни отводи на прокурори, съдии, прехвърляне на преписки и дела. Това не обслужва нито пострадалите, ако сигналите са справедливи, не обслужва и служителите на МВР, ако сигналът е несправедлив“, обясни още главният прокурор. По думите му е необходимо ново законодателно решение. „Призовавам да се мисли, че разследването на престъпления или обвинения за престъпления, извършени от служители на МВР, при сегашната форма на подсъдност, не служи на никого“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Друга критика на главния прокурор беше свързана с „Икономическа полиция“. Според него противодействието на корупцията, осъществявано именно от тази структура, е на крайно недостатъчно ниво. „На едно предно национално съвещание подложих на критика тогавашното ръководство на "Икономическа полиция" в ГДНП.

За съжаление, мога да констатирам пълна непромяна в картината и до днес“, допълни той. „Поискан беше един списък на всички действащи и активни разработки. Изводът от него е пълна тишина. Изводът е, че ако не е ДАНС, ако не е ГДБОП, за противодействие с корупцията, особено по високите етажи, не може да се работи“, уточни Цацаров.

Все пак той отчете добра работа на ДАНС и на ГДБОП, както и много добро взаимодействие със Спецпрокуратурата. „Отчитам цялото противопоставяне, което съществува от върховете на Съдебната власт до определени политически сили на съществуването на тези структури“, каза още главният прокурор.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че прокуратурата е господар на досъдебното производство, но тя ще бъде едно деловодство, ако не работят добре службите. Той подчерта, през последните две години областен директор не е сменян или ръководител на служба. „Има израстване в някои от тях до министър, но от този състав нямам спомен за последните две години директор да е сменян – нито на Национална служба.

Сиреч, увереността, че който си гледа работата и си е на мястото, я има. Не съм позволил никакви политически чистки именно за да запазим професионалния състав. Прокуратурата е господар на досъдебното производство, но както каза главния прокурор тя ще бъде едно деловодство, ако не работят добре службите“, заяви Борисов.

По думите му, независимо от много ясното разделение между властите са длъжни да работят заедно от първия до последния миг, докато вкарат в съда даденото дело. Той заяви, че не може да си обясни защо, след като са сменени толкова автомобили, продължава да се говори, че полицейското присъствие е недостатъчно или малко.

„Не може да ме убедите, че в 2, 3 или 4 села, които са едно до друго, да направите график за по няколко часа да бъде, да чуе възрастните хора или младите да респектира, да организира и да ви предпише. Сега и камери се купуват N на брой“, коментира Борисов и подчерта, че тази тема трябва да се затвори.

„Не може да се напие един и полицаят да му каже: „Не говорете с медиите“. Тук упрекът ми е и към прокуратурата. Не може да мрат хора по улицата. Трябва да им дадем битка – превишена скорост, пиян, с наркотици, задържате, имате цялата воля на главния прокурор и на прокурорите“, каза Борисов и добави, че трябва да се купи най-съвременното за Научноизследователския институт по криминалистика, за да се облекчи максимално работата на службите.

„Не може областните дирекции да не знаят какво се продава по магазините. Виждате пивоварна след пивоварна, завод след завод, фабрика след фабрика – дали е цигари, дали е алкохол, дали е бензиностанция, това отива и се реализира в магазинната мрежа и в хотелите и ресторантите. Отивате, купувате си – има пари за контролирани покупки. Закарвате в НИКК, проверявате удара върху етикета на машината, удара върху тапата, лепилото и установявате в кой завод е направено. Сложно ли е? Защо не сте го направили?“, попита премиерът и заяви, че иска Институтът по криминалистика да се направи като по филмите.

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че част от финансовата сигурност на държавата идва благодарение на съвместните усилия на институциите към МФ и МВР. По думите му ролята на МВР като най-големия работодател в държавата безспорно е да охранява обществените отношения във вида, в който са установени в закона.

„Тук е малко тъжно, че най-голямата критика към структурите на МВР е към Икономическа полиция. Въпреки това, че някои звена не са на висотата, която се очаква от страна на Министерството на финансите, част от приноса за финансовата сигурност на държавата идва благодарение на съвместните усилия на институциите към МФ и МВР“, обясни той.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че посоката, в която се върви през последната година-година и половина за увеличаване на доходите на полицая, заделяне на средства за неговото техническо обезпечаване, е правилната. По думите му истината е, че държавата през последния четвърт век е длъжник на полицая, защото не са един или два случаите, в които при една или друга медийна кампания или политическа ситуация, при една или друга псевдо или реални правозащитни организации полицаят е потърпевш. „Тъй като в нашата програма на правителството мярка 17 беше битовата престъпност и това един от основните приоритети, върху който залага работата на МВР, по мои наблюдения мобилните групи, които бяха съставени, дават своя състав“, коментира Каракачанов. По думите му може би не е този, който очаква обществото или хората в малките населени места, в крайните райони на градовете, но присъствието им дава своя резултат. Според него трябва да се засили превенцията на този престъпен контингент, който тормози малките и средни населени места и крайните квартали на големите градове.

Във връзка с критиките на премиера и главния прокурор по отношение на „Икономическа полиция“, министърът на вътрешните работи Младен Маринов отговори, че ги приема.

„Главният прокурор е човекът, който има най-пълно наблюдение както върху дейността на полицията, така и на прокуратурата. И проблеми в едната води до проблем с целия процес по разследване на престъпната дейност. Така че аз ще направя анализ и ще предприема съответните мерки. Винаги съм изхождал от това дали човек е професионалист или не и всеки, който не отговаря на очакванията на бързина и качество на работа, ще отпада“, коментира Маринов.

Той отчете, че прилагането на схеми за контрабанда и разпространението на изделия без платен акциз, нанасят на държавния бюджет щети в особено големи размери. „На днешното съвещание имаме амбицията да анализираме няколко теми, които са във фокуса на общественото внимание. Политиката по противодействие и превенция на конвенционалната престъпност е приоритет в програмата на управляващото правителство на Република България.

Целта е да подобрим взаимодействието с местната власт и други институции. Назначаването на полицейски служители, изграждането на мобилни екипи и видеонаблюденията в населените места и непосредствената връзка с гражданите остават във фокуса на нашето внимание“, уточни той. По думите му друг акцент е повишаването на пътната безопасност.

На официална церемония бяха връчени и 341 нови служебни автомобила, предназначени за няколко областни дирекции на МВР. Джиповете (VW Tiguan и Great Wall Hover) са доставени в изпълнение на проект по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници, като част от средствата за спешно подпомагане в размер на 160 млн., които ЕС отпусна на Р България през есента на 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чукундур

    73 8 Отговор
    Всеки втори да е полицай ,като не ги съдите файда йок, тикво дебела и мн добре го знаете и народа го знае ама ни дресирате с фалшиви глупости по всички медии да си траем,ама някой ден балона ше са спука и тогава тежко ви

    Коментиран от #30

  • 2 Шарлатанче

    46 3 Отговор
    Неправилното разпределение на средствата в бюджета на МВР е основен проблем, който трябва да бъде коригиран.

    Коментиран от #5

  • 3 976

    55 11 Отговор
    Престъпната никога неразследвана мутра критикува органите на реда....ужас!
  • 4 Будалата

    49 2 Отговор
    Требе тотална смяна на оядени началници. Със стари труженички нов бардак не става. И на много полицаи мястото не е там.
  • 5 тоягата

    27 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шарлатанче":

    Според мен има само едно правило!Щом се плаща за една работа тя трябва да се върши както трябва!Не си ли изпълняваш задълженията мотаеш ли се да ти мине смяната бяга ли се от отговорност дуспата!Посегне ли се на полицай само тоягата оправя нещата бой и само бой а не да им се връзват ръцете и при такава ситуация те да са виновни!Имаше преди години спокойствие не се оглеждах вечер дали няма някой зад гърба ми!А сега по мръкнало трябва да си нащрек.Има много да се говори но ми се струва че сме изтървали влакаСега много се бием във гърдите виждате ли колко работи правим но има една приказка че нов бардак със стари перачки не става!!!!Годините минават и ние сме във очакване някой да дойде и да ни оправи живота и пенсията от 100 евро Хора мислете още има време!!
  • 6 666

    21 5 Отговор
    Събра ли са се онези, които определят политиката, от които зависят решенията да обясняват как Жандармерията сама трябва да се прегрупира. Онези, които трябва да ги ръководят им казват... Оправяйте се! Сиреч казваш на персонала прави каквото искате аз си имам друга работа макар да ми е вменено именно аз да определям политиката на развитие
  • 7 ДОКО

    22 8 Отговор
    МАФИОТА БОКО ГОНИ МАФИОТА..А СТИГА БЕ..РЕЗУЛТАТА Е ЯСЕН
  • 8 Гост

    20 7 Отговор
    Държавата е тази които я управляват, не беше ли Цветанов, оня когато беше подсъдими да скача че трябва закон за мир, закони има ама има и кой да им диктува, то в тази държава няма и инстанция която да работи самостоятелно
  • 9 Антирубладжия !!!!!!

    8 21 Отговор
    До като не изметем продажните рубладжии от власта нищо добро не ни чака
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 москвич-ГОЛЯМА БРАКМА

    4 15 Отговор
    Не е тайна за никой че волен се ибе за рубли и продава интересите на България но защо и Бойко му подражава какво става със България
  • 12 Бойко ефенди

    25 7 Отговор
    Ала -Бала ,тоя бил виновен ,оня бил виновен ,,заблуда на народа , всичко знаете и командвате вие .....другарю диктатор.....
  • 13 Batushka

    22 5 Отговор
    Ами то МВР не е ли част от държавата така както ръката част от тялото ....май главата иска да се разграничи от ръката ..пустата му глава празна....
  • 14 Българин-родолюбец

    13 13 Отговор
    Защо България е на това дередже ,си задаваме въпроса .Ами кой ни управлява вече 70 години БКП и това е факт биши агенти от ДС ограбиха държавата и още са на власт ,до като не се осъзнае българина че комунистите не са си тръгнали от власта ще сме на това дередже.
  • 15 Кочината русия е на дъното !!!!

    11 21 Отговор
    Запомнете и не забравяйте братя българи където е стъпил руски ботуш и трева не никне,защо западните държави са добре а където е вилнял 45години пияния и прост руснак нищо не е наред!!!!!!!!
  • 16 Жоро

    11 1 Отговор
    На МВР не трябват само нови коли, а по - скоро техника и на първо място да има кой да работи. Държавата е стигнала дотам, че да е нужен полицай до всеки идиот на улицата... е няма как да стане. Трябва всички да съдействат да подпомагат МВР с информация. Всеки трябва да приеме проблемите на околните като свои и да помага за залавянето на престъпници. Като каже не съм видял и се мишкосва няма как да се разкрие каквото и да е.
    А онзи, който от името на държавата говори в подобен стил - "като по филмите" да се промени НИКК е жалко за нас.
  • 17 Българин

    6 7 Отговор
    Няма по голямо зло за България от това комунист-рубладжия да ни управлява !!!!
  • 18 руско ли е само за СКРАБ !!!!!!!!!!!!

    5 11 Отговор
    Защо никой нормален човек не си купи москвич а всеки иска МЕРЦЕДЕС да кажат продажните прости рубладжии ???????
  • 19 Тони

    6 2 Отговор
    ЩОМ НЯМА ПРОТЕСТИРАЩИ ЗНАЧИ ВСИЧКО Е НАРЕД
  • 20 don barito

    9 1 Отговор
    Прост народ слаба държава. Искате ли още обеснение или това всичко обеснява?
  • 21 стоян

    9 2 Отговор
    В полицията са на щат =работят не работят надницата си я взимат ,затова контрола трябва да е постоянен В США са го измислили шефа на полицията се избира с кмета на избори
  • 22 Сатаната

    9 1 Отговор
    Да познавате някой който да е получил помощ или МВР да си е свършило работата за някой ваш познат? Аз такъв човек не познавам. Нещо което не върши работа и прахосва нашите пари се закрива. ВЕДНАГАААА.
  • 23 Петко

    4 2 Отговор
    Под наслов дьржавата разбирай БОЙКО БОРИСОВ.
  • 24 ФАЗАН

    6 3 Отговор
    НАВРЕМЕТО СЕРЖАНТИТЕ ПО ЗАСЛУГИ ГИ ПРАВИХА ОФИЦЕРИ СЕГА ИСКАТ ВИШЕ И ЦИРКА СТАНА ГОЛЯМ ПОВЕЧЕТО ШМАТКИ ОФЕЦЕРИ ТО ИМА ДВА ПЕТАКА СЛУЖБА АМА ОФИЦЕР
  • 25 аяу

    7 0 Отговор
    Държавата си критикувала държавата, а долу в низините народа го ядат бълхите. Държавните институции не се ползват с доверие това е проблема и не е от вчера. Доверие нямат но заплати взимат.Парадокс български.
  • 26 ТъПъНа Р

    4 0 Отговор
    Не знам защо между тях си не говорят на един език. Единия говори за битова престъпност а другия за конвенционална престъпност и като го замотът през акциз и стоки без бандерол и целия народ е в ШАХ. В крайна сметка са ни нужни кскво)? Жандармерийски подразделения или слаба полиция и съд и най вече прокуратура. Защото полицията ги хваща но прокуратурата и съда са ялови, може ли някой да разясни на простичкия ни народ какво значи "СПОРАЗУМЕНИЕ" в съдебна фаза. Кой е проводника? Според мен от разследващ полицай през прокуратурата до съда всички са съпричастни към това престъпниците бързо да излизат от затвора и да са елемент от престъпността спомената по-горе. Нека не обвиняваме не виновните. Тези дето се бият в гърдите да обяснят пред всички - до кога ще хвърляме кал върху някой за да излезем чисти не обвързани и слабо корумпирани?
  • 27 Дани

    2 1 Отговор
    Боклуци американски . Бой ви требва на вазе . Ще видите москвичи и мерцедеси
  • 28 Каква държава бе

    2 1 Отговор
    Че то държава ли имало- къде? Какво мвр, на кого е? Медии ли- кой им плаща да ни "мятат по върбите"
  • 29 Топло или студено избирай

    3 0 Отговор
    Мвр с или без Валентин Радев се едно и също. Същото се отнася за управлението. Стари отиват нови идват същото управление , далавери и тн. Сега ще ми кажете че греша. Аз го усещам както усещам че ми е студено или пак студено а когато усетя че ми е топло и си кажа е вече е по добре. В момента управлението в бг винаги е било студено. Само по времето на Бай Тошо беше горещо направо лято беше. Бомбичката беше нъмбер 1.
  • 30 Нищо не разбиращ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чукундур":

    И кога ще е този ДЕН като всички Българи се траем този СЕКС брутален???????????
  • 31 Сони

    2 0 Отговор
    А докога една чистачка или деловодител как ще взема по голяма заплата от полицай на улицата с 2-3г.служба,те ли допринасят толкова много за работата на полицията, или са любимки на ръководство по някакви причини.....
  • 32 Манолев

    1 0 Отговор
    Нужно е да се върне респекта към системата от една страна,а от друга хората да подпомагат и милеят за проблемите на обществото. Спасяването по единично,не е добро решение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове