Новият изчезващ вид - рибарите

33% от рибните запаси в света са подложени на свръхулов, поминъкът на 800 милиона души е заложен на карта

Публикувана: 17 Октомври, 2018 21:29
5 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2069
Новият изчезващ вид - рибарите
ШРИФТ ПЕЧАТ

По повод Световния ден на прехраната (16.10) и Световния ден за изкореняване на бедността (17.10.) от природозащитната организация WWF предупредиха за сериозния негативен ефект, който свръхуловът има върху рибите и хората. Така те стартираха своята европейска кампания „Риба и за в бъдеще“.

С нея WWF обявява нов изчезващ вид – рибарите.

Защо?

За да задоволим глада си за морска храна, днес ние вадим от океаните повече риба, отколкото те могат да осигурят. Към момента 33% от рибните запаси в света са подложени на свръхулов, а 60 % са експлоатирани до краен предел. В същото време повече от 3 милиарда души разчитат на рибата като основен източник на протеини. „Свръхуловът в океаните излага на риск глобалната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и жени, чиито храна и доходи зависят от рибата. Повечето от тези хора живеят в развиващите се страни“, казва ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Какво се случва с рибата?

Свръхуловът е втората най-голяма заплаха за океаните след климатичните промени. А двете заедно могат значително да намалят производителността на риболовната индустрия като оставят без риба Южното полукълбо. Но докато гладът и бедността на планетата продължават да нарастват, рибата ще бъде от изключително важно значение като източник на храна с висококачествен протеин за хората от развиващите се държави.

По тази причина не бива да позволяваме тя да бъде унищожена. „Във времена на климатични промени, увеличаващо се световно население, както и при нарастване търсенето на риба и морски дарове, преминаването към устойчиво производство и консумация е задължително. Само по този начин рибата ще остане ценен източник на храна и доходи и за в бъдеще“, посочва още Веселина Кавръкова.

Какво можем да направим?

Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб. За последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, а повече от половината от вноса идва от развиващите се страни. Това прави ролята на европейските потребители много важна. „Европа може да бъде основен двигател за промяна в световната промишленост за морска храна. Изборът на устойчива морска храна е от решаващо значение за хората, зависещи от рибата“, коментира Веселина Кавръкова.

Затова WWF призовава потребителите, търговците и политиците в Европейския съюз да поемат отговорно своята водеща роля в осигуряването на устойчив риболов в глобален мащаб.

Все още не е твърде късно

Дневният ни избор на храна оказва огромно въздействие върху хората и морските ресурси. Не е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да се избират морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях.

Научете как?

В тази връзка WWF организира събитие, с което поставя началото на своята кампания „Риба и за в бъдеще“. То ще се състои в четвъртък (18.10.) от 19:00 ч. в Paradise Center в София и ще бъде отбелязано с концерт с участието на групата „Rudi, Duli, Muden MC, Kukusheff“. Експерти от природозащитната организация ще разкажат на присъстващите повече за връзката между хората, океана и рибата. Подготвили са и рибарско корабче в реален размер с тематични игри на борда и други атракции. Всички присъстващи ще имат възможност, забавлявайки се, да получат полезни съвети как да избират морска храна без да вредят на живота в океана.

Повече за кампанията ни „Риба и за в бъдеще“ можете да научите на http://riba.wwf.bg/

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.