Last news in Fakti

25 Октомври, 2018 10:28 2 542 46

Автомобилната индустрия застана зад Валери Симеонов

  • автомобили-
  • индустрия-
  • валери симеонов

Най-голямото обединение на водещи компании у нас в автомобилната индустрия – Аутомотив Клъстер България, разпространи становище, в което се изразява тревога от социалното напрежение, застращаващи политическата и икономическа стабилност на държавата.

Ето и пълния текст на становището, подписано от председателя на УС Иван Михайлов и изпълнителния директор арх. Любомир Станиславов:

Уважаеми дами и господа,

С оглед на социалното напрежение през последната седмица призоваваме българското правителство и протестиращите социални групи да достигнат до консенсус без да застрашават политическата и икономическа стабилност на държавата.

Компаниите, работещи в аутомотив индустрията, са без съмнение сред най-бързо растящите в българската икономика. 3а по-малко от 10 години нашият дял от националния вътрешен продукт нарасна от 1% на 5%, като перспективата е в следващите 10 години да достигнем 8%. Това е резултат както на находчивостта и таланта на българските предприемачи и мениджъри в сектора, така и на уменията на нашите служители.

С тревога наблюдаваме ескалацията на напрежението през последните месеци в изпъпнителната и законодателната власт от една страна и исканията на майки на деца с увреждания от друга. Това напрежение се изостри особено през поспедните дни следствие на разменени реплики между заместник министьр-председателя по икономическа и демографска политика г-н Валери Симеонов и майки от гореспоменатата група.

Както българските, така и чуждестранните компании от аутомотив индустрията са изключително социално отговорни и поставят акцент върху екологичната и социалната устойчивост на нашия бизнес. Като такива, ние изразяваме разбиране и подкрепа към исканията на майките на деца с увреждания, както и тревога относно остротата на разменените думи.

Въпреки това, смятаме за особено опасно този проблем да ескалира до оставка на ресорния икономически вицепремиер и потенциапен разпад на управляващата коалиция.

Ресорният вицепремиер Валери Симеонов се е отнасял с изключително разбиране и е оказвал съществена помощ на аутомотив индустрията по отношение предизвикателствата в пазара на труда, административната среда и промените в данъчно осигурителната тежест. Приветстваме неговата ангажираност и критика към неочакваното увеличение на максималния осигурителен праг, което е пореден пример за липса на предвидимост в бизнес средата у нас. Подобни политики поставят под въпрос устойчивостта на стопанската среда и поставят под риск не само финансовите планове и разчети на аутомотив индустрията, но и възможността да разширим своите инвестиции, заетост и производствен капацитет.

Ето защо апелираме към изпълнителната власт, майките на деца с увреждания и лидерите на политическите партии в България да свалят създалото се напрежение, да акцентират върху приемането на постигнатия законодателен консенсус в полза и подкрепа на най-уязвимите членове на нашето общество и да осигурят нужната на бизнеса икономическа и политическа стабилност без подаване на оставки.

Като обединител на аутомотив компаниите се присъединяваме напълно към изказаната позиция от председателите на работодателските организации, че справедливото преразпределение на бюджетни средства може да бъде постигнато само и единствено след като този ресурс бъде изработен от реалната икономика, за което тя има нужда от подходяща иконгомическа, политическа и социална обстановка, характеризиращи се със спокойствие, предвидимост и разумно ниво либерализация на административната среда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лудата територия

    80 5 Отговор
    Ей, тоя е голям лобист! Какво общо има един човек с икономиката на страната, това означава ли, че политиците са безнаказани и могат да правят, каквото си поискат?
    Въпросът е, ЗАЩО по дяволите частни фирми защитават политик?????????
    Какво общо има бизнеса с правосъдието и с моралните обществени норми???????
    Бизнесът, откога стана съдия в спорове от обществен характер??????
    Няма такава държава!?
  • 2 hmhmhm

    63 6 Отговор
    Клакьорите скочиха да защитават чадъра!
  • 3 байтошо

    48 0 Отговор
    Всичките един по един да застанат зад него!
  • 4 лудата територия

    70 4 Отговор
    Значи, ако политик краде, лъже и обижда хората, гаври се с тяхното достойнство НЕ носи отговорност, защото производителите на кабели и филтри го защитават, по незнайни причини??????
    В коя нормална държава се случват такива неща??????
  • 5 Инкогнито

    48 3 Отговор
    Автомобилния бизнес! Лебедарския бизнес! Царевичарите от Плевен! Все едно това са някакви единици хора финасово заинтересовани!
  • 6 Аре стига

    55 3 Отговор
    Обединили се няколко богаташчета дето са също в кюпа и протестират срещу смяната на "капацитета" и "специалиста" Симеонов, без който България ще пропадне. Откъде пък се появи тоя и как така всички измамници на едро го защитават - ето това е въпроса!
  • 7 те такова общо има

    7 54 Отговор
    Общото е, че никой не иска това правителство да пада с изключение на троловете тук и шепа пенсии и турчаля.

    Коментиран от #36

  • 8 Дедо

    37 2 Отговор
    Валери,стига се излага!Псевдо-подкрепата от т.н."бизнес" е същата като твоето извинение!Сега да очакваме и подкрепа от Миню Стайков!Колкото повече се гънеш,толкова повече се омазваш!
  • 9 bob

    26 3 Отговор
    Да си изпросиш положително становище. Колко гнусно и подло. Няма кой да повярва, вече, на такива замазвания. Лъжите и арогантността станаха в повече. Доверието е загубено безвъзвратно. Само хора без достойнство и дежурните свиркаджии и гъзолизци биха се примирили (примирили, не повярвали) на такива четкаджийски становища. Идете си с мир, неспособни, не знаете как се управлява каквото и да било!
  • 10 лудата територия

    23 1 Отговор
    Вижте, каква простотия са измислили, мислих си, че е фейк нюз, ама се оказа истина!?????
    Това е, като първоаприлска шега!
    Публикувано във факти.бг: Вчера пък стана ясно също, че Валери Симеонов ще оглави националния съвет за хората с увреждания.
    ???????????????????????????????????????????????????????????????
  • 11 someone

    34 3 Отговор
    робовладелците скачат на защита на този гнусен циник. Оставка!
  • 12 Живите мъртви на България

    29 1 Отговор
    В какво се изразява тази стабилност? България върви към унищожение и в основата натова е правителството. Далеч не са само майките на деца с увреждания, над два милиона под прага на бедността, 40% необразование, над 300000 младежи до 30 години, които не работят, рушаща се инфраструктура и не работеща администрация. Трябва не стабилност от този вид, а просперитет на държавата. Това го няма и тези пишман бизнесмени защо го поддържат?
  • 13 лудата територия

    25 1 Отговор
    Тоя, човек няма никаква чест и достойнство! След, като се изгаври с майките на децата с увреждания, вместо да му повдигнат обвинения за обида, те го назначават за шеф на националния съвет за хората с увреждания!????
    Гласувах за Герб, не че ме кефят, но са по добрия вариант от банда БСП, но подобни гаври с хората, трябва да бъдат наказани, дори и правителството да си иде, те и без това се разбират много добре с "опозицията", така, че промяна няма да има, кой знае каква.
  • 14 антрашпиц

    27 2 Отговор
    Ква автоиндустрия ,кви пет лева......
  • 15 Бай Ставри

    18 1 Отговор
    Боко сам ли си ги пише тези писма или някой му помага.Сещам се едно време за Чаушеско сам си пращаше картички от името на Кралицата и други държавни глави.
  • 16 Айшето

    19 2 Отговор
    Валерка бъди мъж и си отивай! Имаш там един дето ходи зад тебе намръщен, слагат го на твоя пост и продължават до коледа.
  • 17 Джони

    20 1 Отговор
    Сега разбрахте ли колко бизнесмени зависят от СИК и ВИС . Време е за рестарт на държавата .
  • 18 Пешо

    3 30 Отговор
    Наглите майки не ги подкрепям - не обичам паразити, изнудвачи и лакомий.

    Коментиран от #21, #27, #28

  • 19 КОН

    16 1 Отговор
    МАХАЙ СЕ СИМИОНОВ ТИ И ТОВАПРАВИТЕЛСТВО
  • 20 гост

    18 1 Отговор
    Ае стига глупости, просто си подай оставката.
  • 21 Кукуригу

    19 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пешо":

    Ми те най-лакомите паразити и изнудвачи са в парламента!И най-наглите!

    Коментиран от #26

  • 22 cane corso

    24 1 Отговор
    Социален протест е да - роби срещу капиталисти. За увеличаването на мин. осигурен праг, който ще ви ощети с едни 50 лв, ревете с глас. Щяхте 20 000 да пращате срещу майките. Робовладелци

    Между другото, какво е "аутомотив" индустрия? Автомотивационна? Автомобило-локомотивна? Я марш от тук. Писма ще ми пишете.
  • 23 Някой

    16 1 Отговор
    Цялата държава обслужва единствено ограничена шепа "бизнесмени", от останалите няма полза и могат да отидат за фира (остатъчен, безполезен и излишен народен боклук).
  • 24 а не веe

    11 2 Отговор
    XA XA XA Kаква автомобилна индустрия ( тея произвеждат евтини боклуци за Eвропа ) вместо да ги внасят от Kитай.
  • 25 анонимен

    18 1 Отговор
    Работя във Visteon, а шеф на фирмата е Иван Михайлов и това, че през асоциацията подкрепя този боклук е много жалко.
    В момента ми идва да повърна, защото Валери Симеонов е пълна отрепка и след случилото се няма място в политиката.
    Трябва да има и някакъв морал в тази държава, не всичко е бизнес!!!
    Ако пък говорим за бизнес, чуждестранните инвестиции намаляват, така че правителството не си върши добре работата.
  • 26 Пешо

    4 9 Отговор

    До коментар #21 от "Кукуригу":

    Да аз съм личната подлога на Валери и ми плаща 100 долара на час! Да живее ГЕРБ ! Cамо ГЕРБ !
  • 27 Коментар

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Пешо":

    Това е Твое Мнение.
    Но не го Уважавам
  • 28 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Пешо":

    Дано майка ти не разбере какво е виждането ти по въпроса! От това, което си написал, по възгледите си, силно се доближаваш до това на нацистите!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Драган

    11 1 Отговор
    Е, та как да не застане автомобилната индустрия зад Симеонов, като в други ден работодателя им, ще ги изгони от работа, защото в България законите в НС се правят по поръчка. Ето на това му се казва демокрация- работодателя нарежда за кого да гласуваш. Превърнати сме в роби, дори и право на глас нямаме.
  • 31 ЗАСРАМЕТЕ СА

    7 0 Отговор
    А УРНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ И БЮЛЕТИНИТЕ КОЙ ГИ ПОПЪЛНИ - РАБОТНИЦИТЕ ОТ АВТОМОБИЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ ЛИ ИЛИ РОБОТОДАТЕЛИТЕ, ЧИИТО ЗАКОНИ СЕ ПРИЕМАТ ПОРЪЧКОВО В НС? ДЕМОКРАЦИООООО! ЗАТОВА СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ. НА ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ Е СЪЩОТО. ДАЖЕ И НЕ ГИ Е СРАМ ДА СИ ПРИЗНАВАТ КАКВО ПРАВЯТ.
  • 32 стоян

    0 13 Отговор
    Тия бизнесмени работят за разлика от вас които сте на щат в Позитано за да плюете и да се чудите как да свалите правителството А другата част са дърти комунисти в пенсия които също чакат на тия омразните им капиталисти да спечелят пари да платят данъци за да може вие плюещите да вземете пенсии защото оня простак Т Живков ви остави със празен пенсионен фонд

    Коментиран от #38

  • 33 стоян

    0 6 Отговор
    До комунягите -идват избори ,ще се сброим кой е за власта кой е против така че стига сте се плюли че се олигавхте

    Коментиран от #34

  • 34 стоянеее стоянее язък за образованието

    10 1 Отговор

    До коментар #33 от "стоян":

    Охраната на Бай Тодор, човека - винкел с фамилия Балев кви са бе, наивник?
    Всички са комуняги, още ли не си го загрял, 30 години едно и също!?
    Когато извършиш гаф, обиждаш, трябва да си платиш, всеки трябва да носи отговорност, без значение от политическите убеждения, иначе се връщаме в соца, за който си споменал.
  • 35 Тодор

    9 1 Отговор
    АВтомобилната индустрия в България??? Очаквам изявление и от българската космическа асоциация
  • 36 Валери

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "те такова общо има":

    Добре Симеонов, ще го имаме в предвид това.
  • 37 12345

    10 1 Отговор
    Май Болен ще се окаже прав за Валери Тороманов, че е човека на Сорос в правителството. Жална ни майка за народ и родина.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 семи проф

    12 1 Отговор
    Само не знам кои марки коли произвежда ,, българската автомобилна индустрия" На такова гръмко название и японците биха ни завидяли .макар че произвеждаме само болтчета и гайки , защото само на това са способни ,,БЪЛГАРСКИТЕ АВТОМОБИЛНИ ИНДУСТРИАЛЦИ
  • 40 бял

    1 1 Отговор
    Що не надувате салама бе,ДС боклучета
  • 41 Тръмп

    5 6 Отговор
    Тръмп е солидарен с Симеонов Велики!!!!!!!Всеки,който не е Дебил,също!!!!:):):)
  • 42 filo

    2 7 Отговор
    Протетът на тези "майки" е политически дирижиран с цел сваляне на правителството и това е ясно на всички нормални хора. Тоя цирк вече сме го гледали, няма да мине постановката.
  • 43 У лево е Крим

    9 1 Отговор
    Още някой от т.нар. едър бизнес да е бил заставен да обясняват колко е незаменим Валери Симеонов? - Онзи ден ни обясняваха как щели да си извадят персонала да прави контрапротести. - Ако това не е нагледна демонстрация на връзка власт - олигархията ... - Здраве му кажи! - Нещата вървят към едни други методики за свалянето на това крадливо - олигархично, обвързано правителство! Историята показва, че наглостта на управляващите обикновено се лекува с "всеобщо веселие". - Такива веселия миналото са Френската Революция, Октомврийската революция, нашият весел атентат в Св. Неделя... - Чаушеску и жена му ги "засмяха" преди 30-на години ... - И тук върви в тази посока!
  • 44 ОТ АВТОМОБИЛНИЯ БИЗНЕС

    0 0 Отговор
    ТВЪРДО ЗАД ВИНКЕЛА СМЕ !!!
  • 45 Ха-ха

    3 0 Отговор
    Автомобилна мафия може, ама индустрия...
    Звучи като българско ракетостроене..
  • 46 пак аз

    0 0 Отговор
    пожелавам скорошен фалит на "автомобилата индустрия" която нищо не произвежда,а посочените управители и разните му там изедници начело с отвратителното нещо в.с /умишлено не му пиша името за да не си цапам ръцете/ да бъдат на местото на родителите с болни деца
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове