27 Октомври, 2018 11:52 2 091 20

Полицай плаши журналист да го пъхне в багажника

  • журналист-
  • заплахи-
  • патрулка-
  • багажник

За полицейска грубост и произвол сигнализира в профила си във Фейсбук журналистът Добромир Видев от Българското национално радио. Той вече е подал сигнал на 112 и е пуснал жалба до съответното районно полицейско управление в Стара Загора.

Мъжът, който по ирония на съдбата следи основно сферата на сигурността и отговаря за отбраната и армията, е бил спрян в Стара Загора снощи, 26 октомври, около 22.10 за проверка от полицейски патрул.

Пред Канал 3 Видев разказа, че е съдействал за проверката, но единият униформен отказал да се легитимира с номер на значката си. За причината за проверката обяснили, че издирват заподозрян за обир на кафе машина и му казали, че отговаря на описанието. Видев обяснил, че слиза от влака от София, но не му повярвали. Не пожелали да си покаже и билета от влака, от който току-що е слязъл.

Журналистът не е разкрил на полицаите какво и къде работи. Призна, че е бързал, защото го е чакала майка му.

"Случаят няма общо с работата ми като журналист, но е показателен за отговорността на властите. Тази вечер при рутинна проверка бях заплашван от полицай на Първо ОД на МВР-Стара Загора, че мога да бъда затворен в багажника на патрулката и ще бъда откаран някъде. На молбата ми полицейският служител да представи номера на значката, за да я запиша и да подам официално оплакване, той отказа", написа Добромир в профила си в социалната мрежа.

"Не помогнаха многократните молби към колегата му, който заяви, че не може да направи нищо, тъй като не му бил шеф. Няколко пъти помолих човека да съдейства да науча номера на значката на колегата му, но молбите ми не дадоха резултат. В края на разговора, освен че ме заплаши, че може да ме сложи в багажника, каза и че може да се съдим, ако се оплача. И намекна, че винаги при проверка може да открие нарушение и да бъда прибран в участъка", разказа той публично.

Добромир Видев е записал чинно и регистрационния номер на патрулката, в чийто багажник са се канели да го напъхат полицаите, ако много пита. Той ни предостави и текста на жалбата, която е подал по електронен път, а за инцидента е уведомил и ръководителя си в радиото.

Ето и текста на жалбата на Добромир, изпратена до полицията:

На 26.10.2018-та, при рутинна проверка на полицията, бях заплашван от полицай на Първо ОД на МВР-Стара Загора. Вашият служител каза, че ако сме били в Америка, мога да бъда затворен в багажника на патрулката и ще бъда откаран някъде. Аз се обърнах с молба за съдействие към колегата му, защото се почуствах заплашен. Служителят на реда с номер 1446 отказа съдействие. Не помогна и многократното ми настояване. Поради което считам, че полицаят с номер 1446 отказа да изпълни задължението си по закон за съдействие на гажданин в беда. Единственият отговор беше, че не може да направи нищо, тъй като не му бил шеф. Проверката не показа нередности. Но и тогава не получих номера на значката на партьора му, поради което считам, че повторно бяха нарушени правата ми. В частта презумпция за невинност. В края на разговора освен че ме заплаши, че може да ме сложи в багажника, каза и че може да се съдим, ако се оплача. И намекна, че винаги при проверка може да открие нарушение и да бъда прибран в участъка. Настоявам, с оглед на обстоятелствата, да получа информация за предприетите от Вас мерки за очевидния начин, по който вашите служители нарушиха член 30, 32, 37 и 56 от Конституцията. Както и член 10 от Конвенцията за правата на човека. Настоявам да получа номера на органа на реда, които в нарушение на правилата, оказа натиск над свободен гражданин, в разрез с нормите на закона. За да преценя има ли основания за търсене на правата си в съд за превишаване на полицейски правомощия. Сигналът за неприятния случаай е подаден на телефон 112. На него съм подал данните за мястото, времето и номера на патрулната кола, който е СТ 4656ВА. С номер 23-09. Очаквам от Вас адекватно съдействие. Тъй като колата имаше и стикер за видеозапис, проверката от него също може да помогне. Добромир Видев".

"Можеха по-професионално да се държат и да не говорят излишно извън темата на проверката", коментира още пред Канал 3 журналистът, който е отразявал и много протести в София. Паралелът между професионалното поведение на униформените, охранявали протестите, и това на старозагорските им колеги от снощната случка, е в полза на столичните, категоричен е Видев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скромен

    17 44 Отговор
    Тези наглеци журналисти що си мислят че навсякъде трябва да ги посрещат като свръх човеци и да имат специално отношение към тях,с какво са по различни от останалите, освен че винаги преувеличават фактите, както и в случая?!?

    Коментиран от #4, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 демокрация

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Скромен":

    Всеки има граждански права, а на гладния и бедния Българин само те са му останали.

    Коментиран от #17

  • 5 Заралия

    11 20 Отговор
    Няма да е само това.Нещо друго си правил може би си демонстрирал нещо дето не си.Да би мирно седяло не би чудо видяло.

    Коментиран от #10

  • 6 Лудия

    35 7 Отговор
    Чета и не вярвам на ушите си! Как е възможно да се подкрепя полицейщината? Ей тоя Винету мозъците ви проми с простотия!

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гражданин

    14 3 Отговор
    Полицейщината и недомислените ,неясни закони на парче нарушават гражданските права, създават предпоставки за неизяснени казуси, конфронтация-без съмнение от видимото което става в България това е политика на управляващите от Герб.
  • 9 Сега

    10 20 Отговор
    Аз пък ще ви кажа най-вероятно какво е станало. Полицаите са спрели лице (по тяхна преценка), поискали са документи и са провели разговор от типа "Кой е, от къде идва и къде отива, има ли оръжие и наркотици" - съвсем стандартни въпроси при полицейска проверка на улицата. Журналистчето се е направило на адвокат, цитирайки членове и алинеи за какво не може да пита полицията, и какви права имал. Както знаем, болшинството от полицаите не са подготвени да се оправят с провокации (защо - това е друга тема) и разговорът бързо е стигнал до "знаеш ли какво ще ти се случи?". Та историята със сигурност има две страни. Ако журналиста беше си дал документите, отговорил на въпросите, без да се прави на много принципен, сега нямаше да занимава обществото с неговата безценна особа.
  • 10 намали малко

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "Заралия":

    Робско мислене Има права и конституция които трябва да се спазват
  • 11 Националист

    10 2 Отговор
    Стига сте си правили догадки. Не сте били там, не знаете и точка.
  • 12 Нона

    7 4 Отговор
    Те всички журналисти са за багажника.
  • 13 Атреим азана Асане

    8 1 Отговор
    Тук работата май ще стане като с другия журналюга от господари на ефира !!!
  • 14 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Лудия":

    Значи твоя хейтърски коментар може да стои, а моя го изтриха без да съм ползвал нито една обидна дума? Я кажи каква полицейщина е това, че са му поискали документите, а той иска номер на значка? Аз пък се чудя как ти може да подкрепяш журналищината и адвокатщината? И тук не говорим за Винету, а за законност и нормално функциониране на институциите!
  • 15 Джони

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Скромен":

    Говнярко , я обясни какво става със останалите граждани . Нормално ли е да ги возят в багажници , в европейска държава от европейска полиция . Ти говньо а и останалите като теб трябва да се научите че има конституция и права на гражданите и трябва да си вършите задълженията по европийски , ако не обратно на село при патките .ъ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "демокрация":

    Журналята не са нито гладни, нито бедни и безпардонно ежедневно нарушават правата на обикновените хора.
  • 18 Иван Гешев

    5 0 Отговор
    Българските журналя са отвратителни. Господари на ефира го доказаха. И този журналяга вместо да съдейства за разкриване на грабеж се е правил на велик.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гощо

    3 1 Отговор
    А бе тия мишоци като са под пагон и с значка много бабаити го играят.Като излязат от системата едни тихи с наведени погледи в земята тцтцтцтцтц....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове