Last news in Fakti

1 Ноември, 2018 19:09 2 286 6

Катя Матева се оплаквала на президента от бивши министри на правосъдието

  • катя матева-
  • румен радев

Подаваните материали нямат отношение към обвинението на Харалампиев

Бившата шефка на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието се оплаквала до президента от натиск от бивши министри на правосъдието.

От прокуратурата обясниха, че на 20 март 2017 година до главния прокурор е постъпило писмо от главния секретар на президента, с което е изпратен сигнал, получен в президентството 10 дни по-рано. Сигналът е бил подаден от тогавашния директор на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието /тогава Катя Матева/.

В него се излагат твърдения за закононарушения в Министерство на правосъдието и в Държавната агенция за българите в чужбина, свързани с процедурите по предоставяне на българско гражданство. Изложени са и множество твърдения за "репресивна политика" на служебния министър на правосъдието /Мария Павлова/, както и на министъра преди нея /Екатерина Захариева/ по отношение на служителите в дирекция "Българско гражданство".

Претендира се разпореждане на "ревизия" на работата на министъра на правосъдието за периода юни 2016 г. - януари 2017 г., поради решения на Съвета за българско гражданство, взети в нарушение на закона. Към сигнала до президента са приложени подадени вече сигнали до министър-председателя и до ДАНС.

С постановление от 31 март 2017 година на ДАНС е възложена пълна проверка по така изпратения сигнал, обясняват от прокуратурата. В хода й са изисквани документи и са снемани обяснения от бивши министри и заместник - министри на правосъдието, от бивш председател на ДАБЧ и от множество други длъжностни лица. Това е наложило удължаване на срока на проверката, като по нея, на 5 юни е постъпил нов сигнал от същия подател, с оплаквания за упражняван натиск и осъществяване на незаконосъобразни действия, свързани със служебното й правоотношение, от страна на вицепремиера.

И този сигнал е бил предмет на проверка от ДАНС. Заключенията от представените от ДАНС справки за резултатите от проверките са за липса на данни за извършени престъпления. С постановление от 25 октомври 2017 г. прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство.

Тези материали нямат отношение и не са послужили за започване на разследването по досъдебното производство, по което понастоящем е обвиняем председателят на ДАБЧ, съобщават от прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 калинка

    11 3 Отговор
    Че нали сега обвиненията са същите?! Кой кого е прикривал година и половина?! И срещу какво?!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "калинка":

    Вярно си калинка,обвиненията не са същите!
  • 3 моя страна моя България

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "калинка":

    Ами така е, когато по изключение се намери някой по-съвестен, кадърен или некорумпиран служител и той започне да разказва за безобразията в държавните служби и да "мъти" водата го уволняват, че даже и съдят(за назидание на малкото други изключения като него)!
  • 4 Малее

    3 6 Отговор
    Кате,нима това е вярно?Недей,Катенце да бръщолевиш глупости.Е,президента ще те оправи.Не го бива.Ако е някой мъжкар,ще те оправи в някоя поза.
  • 5 Питам68

    2 0 Отговор
    Тая са я подковали...... Защо не каже защо е била 'болна' и не се е явила да се запознае с мотивите за уволнението си, за двете дисциплинарни производства срещу нея и т. н.... Поредната калинка която хапе напосоки. Ето такива ПП работят като ръководители в министерства и агенции......

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове