12 Ноември, 2018 07:29 2 560 12

12 ноември 680 г. Шестият вселенски събор

  • шести вселенски събор-
  • църква-
  • събор

Шестият вселенски събор осъдил и отхвърлил ереста на монотелитите

Шестият вселенски събор бил свикан в гр. Константинопол при император Константин Погонат, на който събор присъствали 170 епископи.

Съборът бил свикан против лъжеучението на еретиците – монотелити, които, макар да признавали в Иисус Христос две естества – Божествено и човешко, твърдели за съществуването само на Божествената воля.

След Петия Вселенски събор вълненията, подклаждани от монотелити, продължавали и заплашвали цялата Византийска империя с голяма опасност. Император Ираклий, желаейки помирение, решил да склони православните да отстъпят пред монотелитите и със силата на своята власт заповядал да се признава в Иисус Христос една воля при двете естества.

Защитници и изяснители на истинското учение на Църквата се явили Иерусалимският патриарх Софроний и Константинополският монах Максим Изповедник, на когото заради твърдостта във вярата отрязали езика и отсекли ръката.

Шестият вселенски събор осъдил и отхвърлил ереста на монотелитите и определил да се признават в Иисус Христос две естества – Божествено и човешко, и по тези две естества – две воли, но така, че човешката воля в Христа не е противна, а е покорна на Неговата Божествена воля.

Достойно е за внимание, че на този Събор бил отлъчен заедно с другите еретици и Римският папа Хонорий, който признавал учението за една воля...

Определението на Събора подписали и римските делегати – презвитерите Теодор и Георгий и дякон Йоан. Това ясно показва, че висшата власт в Църквата принадлежи на Вселенския събор, а не на Римския папа.

След 11 години Съборът отново започнал заседанията в царските палати, наречени Трупски, за да се решат въпросите, отнасящи се предимно до църковното благочиние (добро управление).

В това отношение той като че допълнил Петия и Шестия вселенски събор, затова и се нарича Пето-шести.

Съборът утвърдил правила, по които Църквата трябва да се управлява, а именно: 85 правила на светите апостоли, правила от шестте вселенски и седемте поместни събора и правилата на 13 отци на Църквата. Тези правила впоследствие били допълнени от Седмия вселенски събор и от още два поместни събора, които съставили така наречения „Номоканон", а по руски „Кормчая книга", която представлява основата на църковното управление на Православната Църква.

На този Събор били осъдени някои нововъведения в Римската църква, несъгласувани с духа на постановленията на Вселенската църква, а именно: принудата за безбрачие на свещениците и дяконите, строги пости в съботите на Великия пост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    8 2 Отговор
    Много добра статия! Адмирации! На Шестия Вселенски събор приключва и онзи процес на разделение на властите в църквата. Висшата църковна власт /епископските катедри/ е отредена вече само за монашеството /безбрачните - така нареченото черно духовенство/!? В западната църква "утвърждават" изцяло целибата /безбрачие и на свещениците, така нареченото "бяло духовенство"/!? Всичкото това нещо с цел да се задържат материалните блага в институцията на църквата и за затягане на дисциплината...!? Човешките "немощни" в управлението на църквата започват да "подсигуряват" властта си с приемането на противоестествени /безбрачие/ външни форми.., които малцина изпълняват..!?

    Коментиран от #3, #5

  • 2 BG citizen

    3 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Съборът утвърдил правила, по които Църквата трябва да се управлява, а именно: 85 правила на светите апостоли, правила от шестте вселенски и седемте поместни събора и правилата на 13 отци на Църквата.
    Е, хайде сега ми кажете как да вярват хората на тази измислена с користна цел институция?!! Само за лапане и пари, и длъжности - как се живее лесно на хорски гръб! Всичко, което не се подчинява - хоп! ЕРЕС!!! да се забрани, изкорени, а най-добре да се унищожи физически! Никога нищо не се е променяло! Дори наричат обикновените хора миряни, все едно като са църковни (а не божи служители) са нещо по различно?! Имат повече ум, по-добри, по-състрадателни - НЕ, имат алчност, чревоугодничество и фалшиво самочувствие за власт!! Амин.
  • 3 среднощен

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    ...Човешките "немощи" в управлението на църквата....
  • 4 Иванов

    3 1 Отговор
    Колко мъка има по този свят, Боже!
  • 5 Кръст

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    Няма Византийска империя. Има Римска империя приела християнството като религия и държавна доктрина. Затова и ние, българите, сме християни. Няма нищо противоестествено в безбрачието. Има хора които искат да се плодят, и хора които имат други интереси и винаги е било така. Циганите, негрите и други хора от Третия Свят се плодят и заливат Земята с многолюдието си, като оставят след себе си безпросветност разрушаваща чистата естествена природа. Това ли е нормалното? Християните отдавна са разбрали че без организираност в църквата ще станат лесна плячка на други народи, култури и религии. Мюсюлманите също са го разбрали и сега щяхме да сме такива, ако не беше Православната църква. Трябва да има организация и дисциплина. Такъв е живота.

    Коментиран от #6

  • 6 среднощен

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кръст":

    Безбрачието не е противоестествено само ако е в жертва и поради любов към Бога..!! В Стария Завет Бог даде заповед към човеците -".. плодете се, множете се и обладайте земята..."!! В Новият Завет от устата на Св. апостол Павел казва - ".. хубаво за всички ви е да бъдете като мен, но не всички можете да бъдете като мен.." - в монашество..!? Така че - разбирам вашата теза, но тя не включва никъде жертвата и съзнанието на човека защо върши това "крайно дело", което е умъртвяване на плътта..!? Монашеството е най-висшият дар от Бога към човека и изразът на най-голямата любов на човек към Бога - жертвайки онова което му предоставя вложения в него естествен закон! Законът на жертвената, доброволна, любов към Бога - "отказването" от биологичен наследник...!? "Контролирането на раждаемостта" не е израз на цивилизованост, а на егоизъм..!? Да имаш много деца в нашия век означава и много грижи..!? Колко семейства са готови да жертват "семейния комфорт"? Най-вече се оправдават с някакви ценности, като образование, апартаменти, коли, яхти, самолети, кариера...!?

    Коментиран от #11

  • 7 копи пейст

    2 0 Отговор
    От материалите на събора несъмнено най-важно е словото на епископ Константин от Апамея на 16-ото заседание. Самият Константин не бил участник в събора и за неговото присъствие на заседанието съобщил председателствуващият. Епископът каза: Казвам се Константин. Презвитер съм на светата божия църква, която се намира в Апамея... Дойдох при вашия свети събор, за да ви поуча, че ако бях изслушан, нямаше да претърпим онова, което претърпяхме тази година, сиреч каквото претърпяхме във ВОЙНАТА С БЪЛГАРИЯ. Защото аз поисках още отначало да дойда на събора и да помоля да стане мир...та нито едните, нито другите да се измъчват... да настане любов и мир, защото Бог от всичко най-много обича мира и любовта. И сега, ако заповядате, нека напиша онова, което бог ми е внушил за вярата, по сирийски и да се преведе на гръцки.
  • 8 Хайделбергският

    1 0 Отговор
    ...точно това щях да спомена - покрай духовните дела, безспорно важни, се споменава и държавата България, казват за първи път....а дали е така?

    А и дали Мезия /мизия не е същото, както и Тракия което се оказва наименование подобно на това дето ние викаме Гърция пък те си се наричат Хелас

    Доста мистерии да са се наслоили на Балканския полуостров за има няма две и половина хилядолетия...та с кой никате воюваха героите на Омир в Илиада?

    Коментиран от #9

  • 9 Карагенан (Е-407)

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хайделбергският":

    Ето Ви нещо за РАЗМИСЪЛ, дано не Ви НАДЦЕНЯВАМ.
    1. Илиада е достигнала до нас в около 180 средновековни и ренесансови ръкописи. Омировите поеми се разпространяват първоначално в прозаически преводи на латински и италиански.
    2. Съвременната наука е проследила донякъде пътищата на тези ръкописи, разделила ги е на класове въз основа на подобията, но не е ясно какъв е най-ранният източник, един ли е бил, или няколко, как е преминал от античността в ранното византийско време. Измежду достигналите ръкописи най-авторитетни са създадените между X и XIV в.

    Коментиран от #10

  • 10 Карагенан (Е-407)

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Карагенан (Е-407)":

    Накратко: Илиадата е достигнала до нас в множество РЕНЕСАНСОВИ ръкописи на латински и ренесансов-омиров старогръцки. Оригинален старогръцки ръкопис на Илиада няма запазен, има такъв на латински , известният на учените «Сирийски ръкопис», за когото последните ,забележете допускат, че може да е превод от гръцки ръкопис, който може би, бил изчезнал.
  • 11 Кръст

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "среднощен":

    Хммм, от една библия ли четем? Падението на човека, който се поддава на изкушението да консумира забранения плод от дървото на знанието, скъсването с невинността, прави човека смъртен, тоест телесен, физически. С други думи падението го принизява до животно с човешки интелект. Затова Създателя, разочарован от човешкото неподчинение, и все пак обичащ своето създание, им казва: плодете се като животни, защото ще умирате като животни! Няма нищо Божествено в плътта. Човечеството го доказва бавно убивайки Земята. Няма нищо алтруистично в правенето на деца, напротив, това е животинският егоизъм за продължаването на генетичния материал. Инстинктът на животното, в каквото човек се превърна посягайки към забранения плод.
  • 12 многострадалния

    0 0 Отговор
    Споровете са полезни, казват някои. Но други твърдят, че са опасни ! Когато нямаме достатъчно информация колко са естествата и волите на Нашия Господ Иисус Христос можем да спорим колкото си искаме до Второ Пришествие без резултат !!! То се оказа,че и името му византийците не са превели точно ! Защото нямали някои букви ! Нямали буквата - Ш и затова Иишуа го изписали Иисус !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове