Last news in Fakti

13 Декември, 2018 07:27 8 734 30

13 декември 1941 г. Символичната война на България

  • българия-
  • сащ-
  • символична война

На 5 юни 1942 г. от своя страна САЩ също обявяват война на Царство България

13 декември 1941 г. Символичната война на България - 1

На 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания. Това се налага от нашите съюзнически задължения към Третия райх.

На 5 юни 1942 г. от своя страна САЩ също обявяват война на Царство България. На 12 юни 1942 г. 13 тежки бомбардировача за далечно действие Б-24 Либърейтър, базирани на летище Файд на Суецкия Канал, прелитат над Средиземно море, Турция и Черно море, минават над сушата в района на Констанца и бомбардират нефтения район на Плоещ. Повредите по рафинериите са незначителни. ПВО и изтребителната авиация на Луфтвафе и румънските ВВС не реагират. Това е първият удар на американската стратегическа авиация в дълбочина на континента.

През есента на 1943 г., в резултат от успешния съюзнически десант в Сицилия, територията на Южна Италия довежда до попадането на Балканите в обсега на съюзническата авиация. Започват бомбардировките на България, продължили от 20 октомври 1943 г. до 17 септември 1944 г.

Бомбардирани са и градове в анексираните части на Югославия, след предварително съгласуване с Тито.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да си знаеш

    36 30 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Ако Хитлер беше победил-сега да те няма...дядо ти да беше изпушил като дим от някой кумин..

    Коментиран от #8, #9, #13, #23

  • 3 Ььььььь

    28 4 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Винаги сме на грешната страна. По твойта логика,ако бяхме със СССР сега да сме много по голяма държава. Има такива примери.
  • 4 нервен

    13 28 Отговор
    Бомбардировките през ВСВ < 45 години съветско (руско) робство
  • 5 onq s konq

    12 21 Отговор
    Цели 45г бяхме на ПРАВИЛНАТА СТРАНА,редно е пък сега да сме на ДРУГАТА.Не за друго,ами ОТ ЧИСТО ЛЮБОПИТСТВО и по-важното-ДА МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ СРАВНЕНИЕ!А като СЕ ПРЕРОДИ ВЕЛИКИЯТ СССР като Феникс от пепелта,ние ЩЕ СМЕ ГОТОВИ да заемем полагащото ни се място като Верен съюзник ПО ВЪТРЕЩНО УБЕЖДЕНИЕ,...а не както преди ОТ СТРАХ ОТ РУСКИТЕ ТАНКОВЕ И ЖЕСТОКАТА ДС!

    Коментиран от #16, #17

  • 6 Некомунист

    9 23 Отговор
    Пентагона е върха!!!Капитализма спечели всички войни!!! Това комунистите само се хвалите с руските тенекии които незнайно как летят в небето като някакви консерви??? Русия изгуби втората световна война и вие поддръжниците и внуци на наср.ни шумкари се оплаквате ден и нощ от системата и капитализма че ви убивала???!!! Я сега някой отворко да излезне и да ме опровергае че вие шумкарите и Русия сте били спечелили втората световна война??? Спечелили сте един по-дебел като тиквичка:):) същите бедняци и оплакващи се от всичко сте и хващайте гората като не ви изнася капитализма:):)

    Коментиран от #11

  • 7 Щайнер

    18 12 Отговор
    Глупости , тия примери са за страхливците , Хитлер носеше мир за човечеството , но тия дето не искаха мир му забиха нож , сега щяхме да караме мерцедеси и да не сме тоалетната на Европа

    Коментиран от #14

  • 8 Щайнер

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Да си знаеш":

    Няма как да го знаеш това , страхливците така говорят
  • 9 некойси

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Да си знаеш":

    Не се знае какво точно щеше да стане ако Хитлер беше победил.
    Нещата ни се представят много относително от победилите. Толкова относително, че чак започвам да се съмнявам в исторически факти, които са ни набивали в училище в главите.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Горко на победените

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "некойси":

    Ако-то мирише лошо и цапа гащи, а после някой духа супата.
  • 11 Паляк

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Некомунист":

    Веднага ти отговарям. Когато хитлер настъпва след Полша към Русия защото Великобритания Канада и саШТ ги побеждава в атлантическо море понеже след като превзема Франция бойната му мощ от към подводници се увеличава драстично той настъпва към Русия обаче не е предвидил майката природа на руснаците абсолютно всички войници на хитлер които са настъпили към русия измират от студ защото нямат пригодени униформи за такъв терен от обсадата на ленинград почти всички излизат в чували от измръзване там и падат най много жертви и на хитлер и на сталин ни в крайна сметка студа уморява 60-65% от армията на хитлер което дава възможност на другите страни като саШТ англия да нападнат Хитлер. Така че да загубили са втората световна война руснаците прав си. Паляк.

    Коментиран от #18

  • 12 Рудолф Хитлер

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "некойси":

    АКО БАБА БЕШЕ ДЯДО.........те това е сега.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ха-ха-хаааа....

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Щайнер":

    Ако...ако..ако ама сега джерманците са с Х.....в ...Г...
  • 15 Шаран БГ

    11 0 Отговор
    Обикновеният ,"простият",българин винаги е знаел, на коя страна да застане !! Високообразованите му , знаещите, амбициозни и алчни ръководители винаги са избирали грешната страна, за да "накажат" народа за знанието му. Ако до върховете се е прокрадвал някой що - годе свестен, бива убит по най-зверски начин - Чоласа, Стамболов, Стамболийски... Защо ли САЩ и Англия не са ни бомбардирали "символично", хей така, на ужким ??? Дори в далечната 1950 година , майките предупреждаваха децата си за "гърмящите" играчки и писалки !!! Сега упорито всезнаещите ни историци изтъкват на преден план съгласието на Тито и Сталин за тези бомбардировки над най-опасният съюзник на Хитлер, а именно - България и Б.Филов !! Народът си е " платил" за конфискуваните му кожи и храни, изпращани с влакови композиции в помощ на хитлеровите солдати на Източния фронт !?!?Т.е. преките убийци нямат никаква вина ..!?!? Ама не са уцелили никого от "военнолюбиовите", а само над 4 000 мирни граждани /и селяни/, и са разрушили само в София около 13 000 сгради !! Казанлък, Дупница , Враца и другите - даже не ги споменават.. Нататък историята става още по кръвожадна - от собствени яничари........ че и до ден днешен.......
  • 16 нервен

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Феникс меникс дрън дрън ... мога ли да те замоля така да ми изброиш 5 неща от времето на соца който да са биле по-добре спрямо сега ... само че без глупости от сорта на "беше по-спокойно нямаше престъпност " защото е ясно че е имало и кражби и убийства просто се е мълчало за което .... Много съм сериозен наистина искам да изброиш поне 5
  • 17 антрашпиц

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Като гледам как вървят нещата май няма да остане читав българин зада си прави изводите на коя страна е било по-добре.
  • 18 нервен

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Паляк":

    Аз мога да кажа кое НЕ ми липсва от времената на соца ...не ми липсва миризмата на мърша в месрските магазини , не ми липсва пещерите обитавани от какви ли не твари наречени бунгала по морето, не ми липсват ученическите лагери които си бяха пълна мизерия и ни хранеха с пумия и леш, не ми липсва 3годишната простотия наречена казарма , не ми липсва чакането с години за кола или сякаква друга битова техника , не ми липсват дуносниците де слухтяха кой какво е казал , не ми липсва че зада се свърши най-обикнивена административна работа или всичко от сорта трябваше първо да се чуят прикъските " другарю директор той е наше момче" не ми липсва лагера край Ловеч , не ми липсва дефицита ,не ми липсва ТКЗС-то да продължавам ли ?? моята памет не е къса за разлика от повечето хора
  • 19 Хахаха

    4 3 Отговор
    Обаче определено ти е липсвала добра учителка по български език

    Коментиран от #22

  • 20 Първан

    4 0 Отговор
    Ако,ако...в историята нема ако.Тогаващните ни политици са били същите тъпаци като днешните.Жънем само загуби.
  • 21 гост

    0 3 Отговор
    Има един авиатор от 1943г. който е много виновен за бомбардировките над София.До неговото участие наистина бомбардировките бяха символични,в полетата около София.След закачката на този авиатор,започнаха масирани бомбардировки на съюзниците над София,дължаща се на голямата им отмъстителност,особено на американците.Ха познайте кой е този авиатор.
  • 22 нервен

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    Да неграмотен съм ...щото и учителите бяха толкова учители ...сетих се още няколко неща не ми липсват колите направени от картон ,не изпитвам носталгия и към липсващата инфраструктура думата магистрала беше непонятна тогава и пътуването от София до Бургас беше три дена път с камили , не ми липсва бъркането на лютеница и какви ли не зимнини компоти и т.н. не ми липсва паритината книжка , не ми липсва криенето по таваните за да слушаме плочи на Бийтълс или радио свободна Европа....

    Коментиран от #24

  • 23 Бесен Язовец

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да си знаеш":

    Него можеше и да го има, но, че циганите нямаше да ги има е 100 % сигурно !
  • 24 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "нервен":

    Явно си много нервен! Иди на лекар или ако си ходил - пий си хапчетата! Ако не ти помагат - смени лекаря. Сега поне имаш избор!

    Коментиран от #27

  • 25 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    българия прави огромна грешка като минава на страната на хитлер.добрите напмерения за национално обединение както и за отмъщение на сърби и гърци доведоха до нова национална катастрофа.хубавото е че се разминахме с малкото зло,но това се дължи и на българския народ.въпреки че бяхме част от хитлеровата коалиция не стигнахме до краиности в избиването на гърци, сърби,евреи и т.н. това ни помогна доста на парижката мирна конференция да спасим територията си и даже да я увеличим.българия е единствената страна от съюзниците на хитлер увеличила територията си през втората световна воина.

    Коментиран от #26, #28

  • 26 този онзи

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    За което заслуга има повече Хитлер от колкото Сталин
  • 27 нервен

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Придържай се към темата ако обичаш !! Недей се прави на оригинален .. кажи кое точно би трябвало да ми липсва от времето на соца ??
  • 28 Хъцъ

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Да уе верно ама бяха на границата и не се знаеше какво ще ше да остане от бг
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 антрашпиц

    1 0 Отговор
    Подборът му е което му харесва остава,а което не му харесва го трие-убедил съм се вече!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове