21 Декември, 2018 11:30 4 169 21

Готви се голям протест след празниците

  • горива-
  • гориво-
  • закон за горивата-
  • симо симов-
  • монопол

С новия Закон за горивата ще осъмнем под абсолютен монопол, категоричен е Симо Симов

Готви се голям протест след празниците - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Говорителят на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива Симо Симов предупреди, че след празниците се готвят сериозни протестни действия. Пред БНР той заяви, че демонстрациите ще бъдат срещу Закона за горивата.

По думите му ако този закон влезе в сила, след една година нищо няма да може да променя цените на горивата надолу. „Ще има нова държава в държавата, абсолютен монопол“, предупреди той в интервю за предаването „Преди всички“.

"Ще почерпим опит от френските граждани и наричаме нашия протест също „Жълтите жилетки“. Няма да създаваме безредици, но мирно и кротко ще протестираме срещу Закона за горивата“, сподели той.

Симов подчерта, че половината в цената на горивото е за държавата – това е акцизът и ДДС.

„Държавата има интерес от високи цени на горивата – колкото е по-голяма цената, толкова по-голямо ДДС влиза във фиска. Имаме монопол и картел между държавата и „Лукойл“. Това, което прави в момента държавата, е събиране на пари насила, по лесния начин – вдигаш цените на горивата и увеличаваш приходите от ДДС“.

„Хората ще се успокоят само от едни прилични цени на горивата. Посочване на повече цифри в една касова бележка за повечето от тях ще е неразбираемо“, категоричен бе Симо Симов.

Според Портала за обществени консултации днес изтича крайният срок, предвиден за обществено обсъждане на измененията в наредбата за касовите апарати. Според измененията търговците на горива на дребно трябва да изписват в касовите бележки акциза, продажната и покупната цена на горивата и ДДС. Целта на тази информация е по-голяма прозрачност и по-добра информираност на хората.

Според Симов предложеното от държавата е имитация на движение:

„Това няма да намали цените на горивата, а най-вероятно ще настрои потребители срещу търговци и търговци срещу потребители. Когато посочиш надценката на литър гориво – това са брутни приходи. В една бензиностанция са вкарани много инвестиции и разходите са много големи“.

„Ако държавата наистина иска да намали цените на горивата и да направи нормално потребление, не тук е проблемът – той е в монопола на производството. В България имаме една фирма, която държи производството, с над 80% от данъчните складове – там някъде е монополът във високите цени, високите производствени цени“, коментира Симов. По думите му новите изисквания ще доведат до допълнителни разходи в сектора.

Източник: БНР


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доган

    48 5 Отговор
    Избирайте - програмен кабинет или улицата поема управлението

    Коментиран от #3

  • 2 Спиро

    67 6 Отговор
    Со крорце со благо не стават сериозни промени. При нас дори со малко кютек няма да стане. Нужен е много голям кютек за да измете всички от парламента и полицията да не ги защитава а да подкрепи народа!

    Коментиран от #4

  • 3 SAAB

    42 3 Отговор

    До коментар #1 от "Доган":

    За съжаление историята доказва ,че на тая гео.ширина няма нито едно успяло възстание .......а и 700 -те години " присъствие " говорят
    красноречиво за маТряла ...:) съвсем нагледно : обединените на софрата патриоти :)

    Коментиран от #9

  • 4 Пълни глупости

    29 5 Отговор

    До коментар #2 от "Спиро":

    Народът, като всяко друго стадо има нужда от добър водач. Народ без водач е като подивяло стадо говеда движещо се без цел и посока

    Коментиран от #19

  • 5 Ултра

    17 6 Отговор
    Ами да протестират пред централата на ЛУКОЙЛ!
  • 6 Пешо

    38 2 Отговор
    След празниците! Да ядем и пийнем, пък после ще му мислим за протести - няма зор - всичко тука цъфти и просперира! Добре, че тук не е като във Франция - там са много зле и протестират здраво, но да не гледаме от тях, че може да закъсаме като гърците. Едно не разбирам как тези гърци и французи не разбраха, че лесно могат да живеят в една богата и просперираща държава като България стига да поискат. Защо тези хорат седят в техните бедни и затъващи държави?
  • 7 Borislav Popov

    3 18 Отговор
    Ти да видиш, Сорос и във България си е пуснал пипалата ! Протести, майдани, пролет-мролет, какво още ни очаква ???
  • 8 Тоя с Ху.

    32 1 Отговор
    Да се блокират ГРАНИЦИТЕ от протестиращи това е най бързия път за натиск от народа към националния предател и неговите министри
  • 9 Анонимен

    19 1 Отговор

    До коментар #3 от "SAAB":

    Грешка.Въстанието на Асеневци.Ами Ивайло?

    Коментиран от #10

  • 10 s7un7101

    14 5 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Преди близо 1000години, няма кво да се залъгваме, няма да се оправим, бегайте далеч ;)
  • 11 силен протест ти казвам

    30 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Няма да създаваме безредици, но мирно и кротко ще протестираме срещу Закона за горивата"

    Направо седнете и си чоплете семки. Те от парламента ще се стреснат сериозно и ще дойдат да ви затрупат с пари!
  • 12 Недоволен

    26 1 Отговор
    Дигайте,дигайте всичко д...а вашта мама долна.да не забравите да дигнете и цените на ковчезите да не смееме и да умреме.ка па се не наядохте и накрадохте,то такова чудо и при еничарите не е имало.ако има някой да гледа отгоре досега бойко и тия около него трябваше да са изсъхнали в някоя канавка
  • 13 Све

    22 2 Отговор
    Тъпо е да организират протест срещу цената на горивата, когато на тази територия нищо не функционира. Наистина е смешно, че Лукойл на Ротшийлд не плащат и лев данък , но..... ЛЕТИЩЕТО, ЕНЕРГЕТИКАТА, СИГУРНОСТТА СА НАПЪЛНО ЗАБРАВЕНИ ОТ МУТРИТЕ, които ни управляват и унищожават
  • 14 Диди

    3 22 Отговор
    Платени протестиращи от опозицията,ясно е.По колко пари дават за протестиране.
  • 15 МиБДим

    10 3 Отговор
    КАСОВИТЕ БЕЛЕЖКИ НЯМА ДА НАМАЛЯТ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА А ОТ ТАМ И НА ВСИЧКО. НАПРОТИВ ЩЕ ГИ УВЕЛИЧАТ. КАТО ЗАПОЧНАТ ДА ПЛАЩАТ РЕАЛНИ ДАНЪЦИ ДАЛАВЕРАТА ЩЕ НАМАЛЕЕ, А КАТО НАМАЛЕЕ ДАЛАВЕРАТА ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЦЕНИТЕ
  • 16 Petko

    8 1 Отговор
    Честито!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    3 2 Отговор
    Само си лаете,няма деиствиа мишки
  • 19 анализатор

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пълни глупости":

    Само че водачите ни в последните 30 години хич не стават. Но явно и ние като народ не ставаме, щом като си избираме и търпим такива некадърни и продажни "водачи".
  • 20 ДОКО

    3 1 Отговор
    ПАК СМЕ В ГРЕШКА..ИНТЕРЕС ОТ ВИСОКИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА ИМАТ БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ И НЕЙНИТЕ ИЗТЪКНАТИ ЧЕДА - ГЕНЕРАЛ БОКО ТЪПОКО И ЦЕЦКО УШКО ПОДСЛУШКО..САМО ТАКА ТЕ МОГАТ ДА СТАНАТ ОЩЕ ПО - БОГАТИ ПРЕЗ ИДВАЩАТА НОВА ГОДИНА И ДА ОТЧЕТАТ ПРОГРЕС В ДЕМОКРАЦИЯТА ОПА..МУУ..
  • 21 Хари

    1 0 Отговор
    Голям цирк. Имаше максимум 20 зелени протестъри, заедно с полицаите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове