21 Декември, 2018 17:16 2 210 7

Информатиката носи 2380 лева, педагогиката - 863

  • информатика-
  • педагогика-
  • студенти-
  • рейтинг

Все още реализацията на студентите зависи повече от университета, а не от специалността

Информатиката носи 2380 лева, педагогиката - 863 - 1
Снимка: БГНЕС

Информатика и компютърни науки за поредна година е професионалното направление, което носи най-висок облагаем доход на завършилите го студенти - средно 2387 лв. Едно е обаче да го учиш в Софийския университет, където то върви с 3800 лв. заплата, друго е в Шуменския университет, където висшистите могат да се надяват само на 993 лв.

И ако тук високите средни заплати са обясними заради огромното търсене на кадри, то при други дефицитни специалности като педагогика или педагогика на обучението, подготвяща така оскъдните в последните години учители, картината продължава да изглежда тревожно - завършилите тези две направления могат да разчитат съответно на 863 лв. и 829 лв. заплата.

Това показва рейтинговата система на висшите училища в България за 2018 г., представена вчера в просветното министерство, съобщава в. "Сега". Въпреки че тазгодишното осмо издание регистрира устойчивост на положителните тенденции от м.г. - намаляване на студентите, подобряване на реализацията и доходите им и увеличаване на научната дейност на вузовете, огромните дисбаланси в качеството на обучението, предлагано от различните университети, все още остава сред сериозните предизвикателства пред системата на висшето образование у нас.

От фондация "Отворено общество", която подготвя рейтинга, отчитат стабилност в тенденцията за преструктуриране на приема и рационализиране на избора на студентите. В последните 5 години кандидат-висшистите са намалели с 15%, като в 13 професионални направления намалението е с над 30 на сто - като например при масовата икономика, в която отливът е от 60 хил. на 42 хил. студенти.

При други като медицината, при която също има голямо търсене, кандидат-висшистите се увеличават - от 6 на 11 хил. души, с което тя става четвъртото най-масово направление у нас. Подобно е развитието и при другите здравни специалности като стоматология, здравни грижи и т.н., както и при информатиката.

Другата положителна новина е, че продължава да се подобрява връзката на висшето ни образование с пазара на труда. Безработицата при завършилите в последните 5 г. спада от 2.9% през м.г. на 2.4% през т.г. През 2018 г. в нито едно професионално направление не е отчетена безработица над 4%, докато през 2013 г. високо ниво на над 6-7% безработни е имало при 18 направления (м.г. повече безработни имаше в 3 направления).

"Млади висшисти, регистрирани в бюрата по труда, на практика няма", коментира Георги Стойчев от "Отворено общество". Както и м.г., и тази най-голям шанс човек да си намери работа предлагат направленията военно дело (нулева безработица), фармация (0.8%), медицина (0.16%), стоматология (0.4%), металургия (0.45%), музикално и танцово изкуство (0.74%) и др. Новото е, че т.г. в Топ 10 на направленията с най-малко безработни висшисти излизат ветеринарната медицина (1.19%), математиката (1.26%) и теория на изкуствата (1.38%).

Най-висока пък е безработицата в направленията животновъдство (3.7%), материали и материалознание (3.68%), психология (3.56%), религия (3.55%) и науки за земята (3.53%). За съжаление обаче и тази година се наблюдава един сериозен структурен проблем пред системата - половината от получилите дипломи работят на позиции, за които не се изисква висше образование.

Подобрението по този показател е по-скоро символично - делът на наетите висшисти, които през първите 5 г. от завършването си работят на позиции, изискващи диплома за висше образование, се увеличава от 48.5 на 49.2%.Най-високо е приложението на придобитото висше образование в направленията военно дело, медицина, фармация, стоматология и теория и управление на образованието, а най-ниско - в туризъм, хранителни технологии и изобразително изкуство.

Подобрява се и индикаторът, показващ колко от завършилите у нас не се осигуряват в страната - от 23% делът на тези хора спада до 21% (те са или в чужбина, или са в сивата икономика). За поредна година растат доходите на завършилите. Ако м.г. средният облагаем доход на един висшист е бил 1148 лв., то т.г. той се увеличава до 1247 лв.

Най-високи доходи продължава да носи обучението по информатика и компютърни науки - 2387 лв. облагаем доход (при 2212 лв. м.г.), математика - 2222 лв. (при 1963 лв. м.г.), компютърна и комуникационна техника - 1927 лв. (1698 лв. за м.г.), металургия - 1864 лв. (1602 лв. м.г.), проучване и добив на полезни изкопаеми - 1842 лв. (1660 лв. за м.г.), обществено здраве - 1705 лв.( 1666 лв. м.г.), електротехника - 1537 лв. (1390 лв. м.г.), военно дело - 1537 лв. (1551 лв. м.г.), фармация - 1471 лв. (1405 лв.) и политически науки (изненадващо в Топ 10) - 1416 лв.

Най-ниско възнаграждение пък получават завършилите музикално и танцово изкуство - 801 лв. (726 лв. за м.г.), педагогика на обучението - 829 лв. (727 лв. за м.г.), животновъдство - 839 лв., ветеринарна медицина - 856 лв., и педагогика - 863 лв. В Топ 10 на направленията с най-бързо нарастване на доходите са математиката и инженерните специалности - металургия, фармация, информатика, математика, материали и материалознание и др.

"Това ще са специалностите, от които най-силно ще се нуждае икономиката ни в бъдеще и за които може да очакваме, че ще са с най-висок ръст на заплатите", коментира министър Красимир Вълчев. Особено внимание заслужава направлението проучване и добив на полезни изкопаеми, което е в Топ 4 на най-високите доходи, но пък е в Топ 3 на тези с най-нисък успех от дипломата за средно образование.

"Това е направление, в което влизат студентите с нисък успех, но след това те се нареждат сред елита по доходи, т.е. има висока добавена стойност", обясни и Георги Стойчев. И все пак остава решаващо къде е учил човек - ако е завършил педагогика в СУ, облагаемият му доход би бил 999 лв., ако е получил дипломата си за учител от ВТУ - 805 лв., а от Югозападния университет - едва 752 лв.

Подобни дисбаланси се забелязват при всички специалности, свързани с реалната икономика - инженерни специалности, природни науки, икономика, администрация и управление и др. Така е например при математиката - ако е завършена в СУ, човек може да се надява на 2750 лв., а ако е в Шуменския университет - едва на 730 лв. Дипломата по икономика от СУ "върви" с 2300 лв., от УНСС - 1680 лв., а от ТУ-Габрово - едва с 812 лв.

Завършилите машинно инженерство в МГУ могат да разчитат на 2590 лв. заплата, докато тези, изучавали това направление в ЮЗУ - на едва 677 лв. КЛАСАЦИЯ СУ е лидер в 17 от 31 направления, по които предлага обучение. ТУ-София оглавява 6 професионални направления, сред които машинно инженерство, енергетика, транспорт, общо инженерство. МУ-София е най-добър в 4 направления (медицина - заедно с МУ-Пловдив, фармация и др.), също както и Американският университет в България (администрация и управление, икономика и др.).

Аграрният вуз в Пловдив е на първо място в 3 направления - растениевъдство, животновъдство и растителна защита, както и ХТМУ, който заема лидерските позиции при обучението по металургия, материалознание и химични технологии. 15 университета са първи в по едно професионално направление. В 40 от 52-те професионални направления първото място се заема от университети в София, а в 12 - от вузове извън столицата, които са относително силни в аграрния и обществения сектор. 5 направления се оглавяват от частни университети.

13% от студентите у нас учат в частни университети, като най-силно е присъствието им в две професионални направления - театрално и филмово изкуство и теория на изкуствата, в които учат близо 1/2 от частните студенти. Чуждестранните студенти в страната ни нарастват от 4 на 6%, като най-много са кандидат-медиците (52 на сто).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    1 0 Отговор
    И всичко е точно...
  • 2 Радо

    6 0 Отговор
    Повече от половината герберчета завършиха виШу в разни съмнителни частни уневерситетчета за по 2-3г., обаче станаха хора и сега къртят пачки яко, а тия от СУ-то да се надат за 3 бона, като завършат.
  • 3 ...,.

    4 0 Отговор
    Днес всичко носи и зависи от това колко си “предан” в младежи, старейшини, жени и т. н ясно къде :)
  • 4 Borislav Popov

    0 0 Отговор
    А троленето по сайтовете - по 1 копейка на коментар. От опит знам. Не е много, ама знаете как е. Говедата нарочно поддържат цените на петрола ниски!
  • 5 Зелено човече

    6 0 Отговор
    И отново педагозите ще са най-ниско заплатени. От това е ясно какво следва - нежелание за работа и некачественото й вършене, което ще води до все по-голяма неграмотност сред населението. Е то това е и целта де, защото неграмотен народ най-лесно се заблуждава и управлява :)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Димов

    3 0 Отговор
    Кръщелно, че си ром носи по толкова, и няма нужда да си губиш времето с даскало и после да блъскаш залудо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове