Last news in Fakti

3 Януари, 2019 12:41 2 529 20

Зорница Славова: Няма воля за намаляване на държавната администрация

  • зорница славова-
  • държавна администрация-
  • администрация-
  • институт за пазарна икономика

Имало е много призиви, но никога не се е случвало, категоричен е експертът от ИПИ

Зорница Славова: Няма воля за намаляване на държавната администрация - 1
Снимка: БГНЕС

Няма воля за намаляване на държавната администрация. Това каза пред БНР икономистът от Института за пазарна икономика Зорница Славова. Според нея няма да се случи и сега 20-процентното съкращаване, какъвто призив отправи правителството.

„Имало е много призиви за намаляване на държавната администрация през годините, но това никога не се е случвало. Въпреки че продължаваме да харчим пари за електронно управление и идеята е по-малко работа да минава през хората, което е и способ за борене на корупцията, но това продължава да не се случва. Явно има и някакво незнание от хората на ръководни позиции – колко хора какво работят“, коментира тя в предаването „Преди всички и посочи последните данни от 2017 г., които показват дори увеличаване на щатните бройки.

По думите ѝ съвсем малка част от администрацията напуска и то в повечето случаи това е заради пенсиониране. Според нея управляващите нямат стимул да съкращават чиновници.

„Ако се намали администрацията и се въвежда електронното управление, би трябвало да се вижда и увеличаване на ефективността на работата и в редица други сфери, които също са в безвремие от 10 години, и администрацията продължава да е същата – нищо не се променя. Факт е, че се харчат доста пари за електронно управление. Постига се нещо, но то е с много малки стъпки“, коментира Зорница Славова. Тя отбеляза още, че едно съкращаване на администрацията ще доведе до по-голяма ефективност и тогава ще може да се увеличат и средствата.

„Ефективността може да се измери през работата, не през това колко обучения са минали. Виждаме, че гражданите продължават да се сблъскват с тази администрация по неприятен начин. Продължаваме точно в сферата на институциите във всички международни индекси, които са световно признати, България да е на дъното на ЕС. Бройката на обученията не са показател за качество“, коментира още икономистът от ИПИ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатаната

    21 0 Отговор
    Там, калинките са наши, останалите са пълнежа който върши малкото работа която все пак някой трябва да свърши.

    Коментиран от #7

  • 2 mom4eto

    20 0 Отговор
    Даже им наливат още пари, а полза...?
  • 3 Botev

    24 0 Отговор
    Цезар е казал: В една държава колкото по-малко закони има, толкова по-добре се спазват (Някой управленец да се е запознавал с опита на предци...) Ще добавя - колкото по-малко администрация има, толкова по-добре работи...защото няма отгоре да фабрикуват измишльотини за да оправдават заплатите си...и ще престанем в България да сме затрупвани със закони без аналог в световната практика и да няма кой да пригоди само за нашите условия най-доброто от световната практика. Нашите мушмули фабрикуват закони за себе си, не за нас, простосмъртните …
  • 4 Димов

    15 0 Отговор
    Никой няма воля да остави тлъста хранилка ли бе? Ама сериозно ли? Много съм изненадан.
  • 5 видяхте ли сега

    8 0 Отговор
    А такааааааааа!
  • 6 ВМЗ

    20 3 Отговор
    Нищо в държавната администрация няма да се намали, даже напротив, идват избори трябват гласове. Само от държавната администрация от общинско, областно ниво, МВР, МО ,служби ,ГЕРБ си гарантират около един милиона гласа минимум.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Възмутен

    14 1 Отговор
    Да съкращават търтеите. Има цели структури за съкращения, но министрите от които зависи това обикновенно са за 2-3 години рядко изкарват цял мандат. Гледат да си уредят близките и роднините на държавна служба друго не ги интересува. За 30 години се сменят към 12 правителства , ако са назначили по 5000 души на мандат допълнително излиза, че са назначили 60 000 чиновници по-вече. Сложи им по 2000лв. средно заплата и разходи по тях 60хил. по 2хил. = 120, 000 000млн. месечно, годишно 1млрд440млн. само за допълнително назначените от шуробаджанащина. Как да се вдигнат заплати и пенсии при това положение. Половината от тях генерират допълнителни загуби поради некадърност, но имат достъп до публични средства и резултатът е плачевен.
  • 9 Давид

    14 1 Отговор
    Това е фокус . Намаляват администрацията в провинцията и назначават среднисти от Герб в новосъздадените структури като АПИ и прочие . В София ще съкратят незаети бройки . Като хора няма да са много но като семейства - да . Започвайте да снимате корупция и да пращате записите в некомпрометирани медий . И то предимно на Герб .
  • 10 Сюнетчия

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "ВМЗ":

    Лапачи и серачи ... такава е администрацията на Тиквите ... иначе празни приказки за уж съкращения ... облъчване на хората от празнодумци и словоблудци ... но все някога идва краят ... колелото на историята се върти и идва сега към Аврора и ВОСР и фазата на справедливия социален строй от преди 100 години ... това са законите на Земята за циклична повтаряемост
  • 11 ВИЖ ГО !

    6 0 Отговор
    Книга в ръка държал ли е някога ? Две приказки на кръст не може смислено да свърже ! НО МНОГО ГО ТАЧЪТ ВЪНШНИ ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ и от кръв ЗОР, не го разбирам. За чех на каца за зеле не става но държава управлява. Но много го тачат в БРЮКСЕЛ. Ти знаеш ли що е днес е всичко с главата надолу ? Аз - НЕ !
  • 12 Обичам България !

    2 0 Отговор
    В мътни води - едра риба се лови !
  • 13 Топлата вода

    12 0 Отговор
    За тиквата администрация означава сигурен електорат.Затова и за 10 години само я раздува .По време на избори са под строй ,особено в малките общини , където кметовете са гробари.Там откровено им се казва ,че ако не гласуват за ГРОБ, остават без работа.
  • 14 Гарантирано от ГЕРБ

    12 0 Отговор
    Мутрягата лъже като дърт циганин, извинете гербер. Никакво намаляване на администрацията няма да направи, а дори им повишава заплатите и им дава огромни бонуси защото идват избори и без тях отива в панди за.
  • 15 Докато сме в ЕС

    3 0 Отговор
    Който и да е на власт - все същото л/йно ще е ! В ЕС ние сме без право на мнение и глас! Ние сме БЕЗЗВУЧНИ СЪГЛАСНИ, и икономически и финансово АНЕМИЧНИ ! Наведени и в разкрачка ! Това не е нищо друго освен - преЕ/чака ! Хубава работа ама БЪЛГАРСКА !
  • 16 Само народен МАЙДАН

    6 0 Отговор
    МОЖЕ ДА сложи край на тази ГАВРА !
  • 17 Яшко

    0 0 Отговор
    Как ше има като всичко е рода
  • 18 ДОКО

    2 0 Отговор
    ГЕНЕРАЛ БОКО Е ХИТЪР..ИГРАЕ ИГРАТА ТУКА ИМА ТУКА НЕМА..ХЕМ ХАЛВА..ХЕМ БОЗА..НОМЕРА..ТА ТАЗИ НАЗНАЧЕНА АДМИНИСТРАЦИЯ Е НАЗНАЧЕНА ОТ НЕГО И НЕГОВИТЕ КУЧЕТА И ПО ВРЕМЕ НА ГЛАСУВАНЕ ТАЗИ РАЗДУТА АДМИНИСТРАЦИЯ ГО ПАЗИ И НОСИ НА РЪЦЕ ..А НИКОЙ НЕ РЕЖЕ КЛОНА НА КОЙТО СТОИ..ОПА МУУ..
  • 19 патриот

    1 0 Отговор
    как ще намалят администрацията кой ще им ходи по откриването на идиотските проекти,направих улица зад блок Българка когато ремонтираха детска градина Пинокио при откриването бяха инчхай и цялата администрация барабар с архитекта наков а родителите с децата от блоковете Вискяр, Българка,Балатон идр. от северната страна газят калта за да стигнат до градината-мафиоти
  • 20 ТАРТЮФ

    0 0 Отговор
    ПОГЛЕДНЕТЕ КАКВИ КОТИЛА С КЛИМАТИЦИ СА СЕ НАВЪДИЛИ И НАЛАГАТ ТЕРОР НА РОБИТЕ..ТОВА ВСИЧКО Е НЕКАДЪРНО И ПРОСТО,КРАДЪТ И ПОСЛЕДНИЯТ ЗАЛЪК НА РОБА,КОЙТО И ИЗКАРВА ТЛЪСТИТЕ ЗАПЛАТИ.ПОГЛЕДНЕТЕ В ПОЧИВНИТЕ ДНИ РОБА РАБОТИ,А КАЛИНКИТЕ И РАНТУТНИЦИТЕ ПРАВЯТ ОРГИИ И СЕ НАСЛАЖДАВАТ КАК РОБИТЕ ШИВАЧКИ РАБОТЯТ.БИЯЧИТЕ БРИГАДИРКИ ПОЛУЧАВАТ ПО 2000ЛЕВА ЗАПЛАТА.ЕТО ВИ РИМСКОТО ПРАВИЛО ЕЛИТ СТРАЖА И РОБИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове