Last news in Fakti

7 Януари, 2019 09:51 1 441 14

Гл. секретар на президента: Управляващите показват зависимост

  • димитър стоянов-
  • ввс-
  • самолет

По думите му в хода на процедурата няколко пъти се е променило решението

"Говоренето в един глас от страна на управляващите в полза на една от офертите за нов изтребител създава впечатлението за зависимост, а решението по този въпрос трябва да е експертно и да се базира на това какви са нуждите на българските ВВС и какви са финансовите възможности на страната ни", коментира в студиото на "120 минути" по bTV главният секретар на президента полк. Димитър Стоянов.

По-рано Румен Радев нарече избора на кабинета за американския F-16 "троен удар по България".

"Имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да има пари за пенсии, а пари за пенсии така и няма. Сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети. Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти. Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата", каза още държавният глава, като изтъкна, че конкурсът е бил опорочен, а прегласуването на условията от парламента било "скандално".

След него Димитър Стоянов допълни:

"В последните няколко месеца почти всички политически лица и то на отговорни длъжности - председател на НС, министър-председател и председател на най-голямата парламентарна група, обходиха всички студия, за да кажат колко добър е един самолет. Имах чувството, че не се купува самолет за българската армия, а че се купува политическа легитимация - когато се повтаря една и съща оферта, се очаква, че има някаква зависимост".

По думите му в хода на процедурата няколко пъти се е променило решението дали решението ще е политическо, или ще бъде експертно.

Стоянов отбеляза и че към момента не почиват на реални факти твърденията на военния министър Красимир Каракачанов, че има само решение за започване на преговори със САЩ за F-16. По думите му в доклада на МО и МФ е написано за водене на преговори единствено и само със САЩ, но няма нито ред за това, че ако не ни удовлетворява, можем да продължим с офертите на Швеция и Италия.

"Трябва да закупим този самолет, който можем да поддържаме", категоричен беше главният секретар на президента. Той посочи, че България дава около 1 млрд. долара за отбрана годишно, а останалите ни съседки с Ф-16 са Румъния с 4,8 млрд. долара, Гърция - с 5 млрд. и Турция - с 15 млрд. Преди да стигнем до сделка, и правителството, и депутатите да си спомнят думите на президента на САЩ. Преди няколко дни той каза: "Не ми пука за Европа, мен са ме избрали не европейците, а американските данъкоплатци!". Дано и нашите депутати се сетят, че са ги избрали българските данъкоплатци", коментира още Стоянов.

Той защити решението на президента да пусне без вето промените в закона за конфискацията, като посочи, че той вече е връщал един път целия закон и няма смисъл да прави това отново. Все пак секретарят отбеляза, че ако през пленарна зала бяха минали скандалните предложения за "вечни" проверки и влизане в действие на разпоредбите със задна дата, ново вето е щяло да има.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    20 2 Отговор
    Независимост Никога не е имало. Камо ли сега от тия примати неграмотни.

    Коментиран от #2

  • 2 Не са и примати а плужеци

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Bahti":

    Приматите са първобитни същества, с достойнство за времето си, а нашите управляващи са плужеци в краката западната джендърия! Толкова ниско падения и унижение България не е имала никога!
  • 3 Кирчо

    18 1 Отговор
    ВИНАГИ СМЕ БИЛИ ПОДЛОГИ НА ГОЛЯМ БРАТ.Булевард ,,РУСКИ,,Е СТАНАЛ ,,АДОЛФ ХИТЛЕР,,,СЕГА СИ ИМАМЕ ,,РЕЙГЪН,,ИМАМЕ СИ ПАМЕТНИК НА АМЕРИКАНСКИ ЛЕТЦИ СРИНАЛИ СОФИЯ 1944Г.И УБИЛИ 4000 ДУШИ.ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ВАРНА-СТАЛИН.
  • 4 гост

    8 19 Отговор
    Преди 1989 година имаше един вътрешен министър Димитър Стоянов,този тук да не е синът му?Какво предлагат от президенството,абсолютно "експертно" да изпълним повелите на Русия предадени им чрез другаря Решетников?
  • 5 Пеньо

    6 21 Отговор
    Отново повторение на твърдения, без нито един факт в защита на собствената теза. Сравняват се някакви общи разходи за отбрана, без да се посочи колко от тях са разходи конкретно за Ф-16 и за какви бройки става въпрос. Сравняват ни с Турската армия, която е девета в света по численост и втора в НАТО - 680 хил. души. Откакто фатмакът се настани в президентството моралът на тази българска институция се срина главоломно!
  • 6 Психиатър

    4 15 Отговор
    Боклуците обикновено държат боклуци за секретари!
  • 7 натко

    1 11 Отговор
    Ние сме ЕС и НАТО другите ще се съобразяват с нас

    Коментиран от #9, #11

  • 8 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    ...видях Каракъчанов в студиото,седнал в голямо креслооооо.Колкото и голямо да бе коремът му закриваше колената му и изпълваше пространството.....Тоест ,определено има ТЕЖЕСТ в ,,преговорите,,.....за сметка на независимост...
  • 9 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "натко":

    ,,...Дай ЕДИН пример за това....или случая Ф16 е твоят пример....ааа,разбирам защо си натко...Щото то от ,,ЩЕ Е СВЕТЛО БЪДЕЩЕ ,,взе да ми причернява СЕГА.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "натко":

    Шведите сигурно са в Русия?! Аман от олигоFrэ№1.
  • 12 ПЕЕВ

    4 5 Отговор
    КОМУНИСТИТЕ СЪС ЗЪБИ И НОКТИ ДРАСКАТ ДА СЕ ДОБЕРАТ ДО ВЛАСТА НО ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ. АМИН.
  • 13 НАТКО

    5 5 Отговор
    казахме че ще е F16 Бъдете възпитани и пазете хигиена в сайта Аууу невъзпитани болшевики

    Коментиран от #14

  • 14 Felix dzerjinskiy

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "НАТКО":

    Видял си ти болшевики или родата ти. Даже на Бат` Бойко деда му не ги е видял ми е загинал в битова свада като е предизвикал фронтоваци - неболшевици. Ако имаше истински такива днес САЩ и КНР да са първи съюзници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове