13 Януари, 2019 15:41 2 807 31

Софиянски: Некадърността е по-страшна от корупцията

  • стефан софиянски-
  • корупция

Според него България не е подготвена за влизане в Еврозоната

Софиянски: Некадърността е по-страшна от корупцията - 1
Снимка: БГНЕС

България е в пълен застой от 2007 г. насам с левите правителства на Станишев и Борисов. Ние се тътрим и увеличаваме разликата със страните от ЕС. Трябва да се развиваме - като почнем от формата на избор и стигнем до обществените структури.За мен некадърността е по-страшна от корупцията.

Това заяви пред БНТ бившият служебен премиер Стефан Софиянски.

Той коментира икономическото развитие на България: "Българската икономика не бих казал, че е сбъркана структурно, но проблемът на България е, че се развива с много по-бавни темпове, отколкото трябва и е задължително", каза Стефан Софиянски. По негово мнение това е и причина да се гледа скептично на влизането на страната ни в Еврозоната.

Като проблем в икономиката той изтъкна това, че се дават пари в края на годината, които не генерират адекватен, реален БВП. Ако те бъдат разпределени равномерно през годината, ще се свърши повече работа, смята той. По негово мнение се изисква една много по-дългосрочна стратегия.

България трябваше и трябва да има два приоритета. Това са земеделието, в което имаме традиции. Българският зеленчук не можеш да го ядеш никъде в Европа. Другото, естествено, е хубавата природа и туризмът, смята той.

Според него България не е подготвена за влизане в Еврозоната заради слабото ни икономическо развитие. Икономиката е щяла да бъде буфер при въвеждането на еврото. Стандартът ни на живот не позволява навлизане на еврото у нас.

Икономиката трябва да има много по-силен растеж, тя да поеме удара, доходите да се качат. За да се качат доходите, икономиката трябва да плаща. Той заяви, че има гаранция, че икономиката ни няма да има ръст, ако останат тези управляващи, които вече 10 години не могат да свършат работата.

Колко загуби България в стопански план? Ние от Южен поток се присъединяваме към Турски поток. Какви патриоти в правителството?! Какви са тези хора?! 10 години - провален огромен стратегически проект. Ние и днес нямаме ясното за българската икономика и тя се базира но това, че ще внасяме газ от Турция и от Гърция.

Този тип решения се отразяват изключително на икономиката, обясни той.

България, след влизането с в Европейския съюз, има много нисък външнополитически авторитет.

Той заяви, че категорично поставя по въпрос европейското лидерство на премиера Борисов. Аз всеки път като го видя на международна среща се притеснявам, защото не знам какво ще изтърси. Аз съм българин и искам моят министър председател да бъде уважаван.

Според него управляващите не могат да вземат едно решение и липсва стратегическа мисъл: Много съм изненадан, че липсва амбиция в това правителство да мръдне. Ние сме единствената държава в Европа, чиито БВП, тоест всичко, което тя произвежда, е под 10 000 евро на глава от населението. От 97-ма до 2007-ма България се е развивала стопански много по-силно, отколкото след влизането ни в ЕС и това се дължи единствено на некомпетентното управление на държавата, на слабите правителства, на хаоса в стратегията, на липсата на идеи, на работата на парче. За мен некадърността е по-страшна от корупцията.

Думата "реформа" се изпразни от съдържание. Трябва да потърсим нова форма на управление.Така като са градили държавата с Търновската конституция. Нова форма - за да има по-голяма динамика в управлението. Алтернативата е да се ангажира обществото, посочи Софиянски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стефчо

    19 17 Отговор
    Искаме Стефчо Софянеца за кмет - махнете фъндъка, върнете усмивката от старата лента... Стефчо президент!
  • 2 Преброяване на бесните язовци

    6 5 Отговор
    Ти за това ли си толкова страшен?
  • 3 Истината

    43 7 Отговор
    Още един крадец се показа от дупката си
  • 4 Обективен

    26 9 Отговор
    Много точен коментар.
  • 5 Плачков

    40 6 Отговор
    Предпочитам корумпиран умен човек, пред простак , но пак корумпиран.
  • 6 скъперника

    29 0 Отговор
    Най-страшно ще е ако кадърните престъпници направили прехода вземат пак власта.

    Коментиран от #8

  • 7 густо майна

    30 0 Отговор
    само крадци и мошенници искат власта в България щото свестните ги трепят
  • 8 Баш ми е драго!

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "скъперника":

    Прави сте и двамата за "властта", ама трябва само да си припомните как се пише пълен член - власт / властта! 🍺

    Коментиран от #15

  • 9 ;;;;

    18 0 Отговор
    Лошото е че са събрани корупция и некадърност
  • 10 Помним и знаем

    11 3 Отговор
    Този е на Божков-Черепа сват.
    Мисля, че е най-добре да мълчи. Не са раздвижили нищо в икономиката двамата. Кой въобще го кани в БНТ?

    Коментиран от #17

  • 11 250

    11 4 Отговор
    Кой е този? Кого представлява? Май беше някакъв управляващ? Който нищо нищо не е направил и никога няма да направи.Само приказки или по–точно казано празно бръщолевене......
  • 12 999

    6 4 Отговор
    Макар да не ми е любимец, не мога да отрека, че е прав. Това е истината! - Ние изоставаме с страшни темпове, а настоящите освен да крадат и да се бият в гърдите, май друго няма! - А! - Има! Харчат парите на страната приоритетно и само за един град. 99% от проектите и работата на правителството е свързана със София. - Факт! Така обаче не става! Предполагам, че има много голям шанс Борисов да подаде за пореден път оставка сам при първият удобен момент, понеже хазната е тотално опразнена. Ще изчака сделката с Ф16, която е обещал на господорите си и после може да мисли как да се маха. Когато дойдат другите ще се наложат нови заеми защото дупките в бюджета са огромни. Той ще се появи после по телевизията да обяснява как след като си е заминал новите са вкарали страната в хаус. Само, че не могат да се скрият всички отчети на правителството за състоянието на икономиката.
  • 13 леле

    10 3 Отговор
    щом Бялата акула изпълзя,сега да чакаме и Драгалевският ци..нин!!!
  • 14 Аааа

    4 2 Отговор
    Чифута пак се изказва неподготвен.
  • 15 скъперника

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Баш ми е драго!":

    Гледай сега: Властта вкара Софиянски в затвора. Софиянски псува власта. Нещо да кажеш?
  • 16 358,26

    4 4 Отговор
    Много добре разсъждава човека. Като ви дразни значе е истина, а истината е неприятна за слуха. Да си одят тия,много ми дойде, преси си работих и можех да си купувам много неща за дома, за мен си, а тия като яхнаха властта плащам само сметки и нищо за мен си мога да взема и за дома си, взе да се разпада.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Софянец

    5 0 Отговор
    Да Мафянски ни липсва
  • 19 Леле

    3 1 Отговор
    Наглостта на ухиления крадец е безкрайна !
  • 20 Някой

    3 0 Отговор
    А най-страшното е да си едновременно некомпетентен, корумпиран, алчен и крадлив!
  • 21 не син

    6 0 Отговор
    Ухиленият крадец е от бандата на Черния крадец !
  • 22 Xxxxx

    6 0 Отговор
    Този май се раздели с половината от откраднатото милиардче за да не влезе в затвора. Наистина ли ще им се размине на гнуснярите от Костов насам ?????? Каква ли е юридическата давност за Национално Предателство и геноцид на народа си ???
  • 23 Язе

    5 3 Отговор
    Софиянски е човека който извади България от батака на БСП и Виденов. После се опитаха да го изкарат комунист, даже членска карта му измислиха, ама не им се получи. Доносник го изкараха, пак не стана. Накрая го оплюха, че бил корумпиран, така по комунистически но непосмяха да го съдят. Само плюнки и нищо друго. Това е човека който може да ни изкара от батака, но ние не зачитаме знаещите и можещите. Те обаче нямат нужда от нас, ние имаме нужда от тях.
  • 24 АНДРЕШКО

    2 0 Отговор
    Айде на примоциите ... предизборната сергия отваря и търгашите заеха позиции ... давам им моя " макрофон " да говорят
  • 25 ТОВА Е ИСТИНАТА

    1 3 Отговор
    ЗА МЕН СОФИЯНСКИ Е ЕДИНСТВЕНИЯ ПОЛИТИК СЛЕД 1990 г. ТА ДО ДЕН ДНЕШЕН, КОЙТО СТАНА БОГАТ,НО МИСЛЕШЕ НЕ САМО ЗА СЕБЕ СИ А И ЗА ХОРАТА И ДЪРЖАВАТА. БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО СЕГА ПОЛУЧАВАМ ДОБРА ПЕНСИЯ /и не само аз, а много като мен в страната колеги/ НА БАЗА ПЕРИОДА В КОЙТО ТОЙ БЕШЕ ШЕФ НА КОМИТЕТА ПО ПОЩИ И ДАЛЕКОСЪОБЩЕНИЯ.ИМАМ 43 г.СТАЖ,ТАКИВА ПАРИ КАТО ПРЕЗ НЕГОВОТО ВРЕМЕ НЕ СМЕ ПОЛУЧАВАЛИ,ЗАПЛАТИТЕ ХВЪРЧАХА И СЕ ЖИВЕЕШЕ ПО ЛЕСНО.И СЕГА СМЯТАМ,ЧЕ Е МНОГО ПРАВ,А ВИЕ СИ ГО ПЛЮЙТЕ ЗА ОБЛЕКЧЕНИЕ
  • 26 Ventura

    1 0 Отговор
    Спокойно, приеха си закон
    и без да си осъден да ти отнемат всичко, придобито
    по честен или не начин.
    Очаквам изпълнението му
    към всички управлявали държавници.
  • 27 Sky-blue

    3 0 Отговор
    Тоя лалугер да се връща в дупката си
  • 28 Гражданин

    1 0 Отговор
    При управлението на Софиянски бяха направени само три неща. Продаде централните хали. Закупиха терен и построиха с негова помощ частния гранд хотел София в идеалния център, отремонтираха една къса отсечка по ул. Опълченска. Всичко друго бяха само празни приказки и усмивки. За гражданите остава само едно нещо ремонтираната улица. За частни лобиски дейносто две неща.
  • 29 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Че те / гениалността и почтеността/ си вървят ръка за ръка, като Пижо и Пенда !! А корупция у нас няма - остава само другото ! То няма от какво и защо да се страхува.......За това на знаещи и умни хора, от време на време, им се дава думата Те не могат нищо да променят, НО имаме демокрация.... нека си говорят. Имахме и Референдум някакъв, НО партийната субсидия остана 11.20 лева на вот..... Растат само: 1/ данъчната тежест върху нещастния българин 2/ броя на "интегрираните" цигани ! Каква по-хубава "динамика" иска г-н С.Софиянски ?
  • 30 Крадец

    0 0 Отговор
    Когато този лисугер Софиянски влезе в затвора поне за 10 години , България може и да се възроди !
  • 31 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    един голям боклук
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове