16 Януари, 2019 18:42 5 976 51

Ето къде е България по средна заплата в ЕС

  • средна заплата-
  • ес

Дания и Люксембург са на първо място със средна месечна заплата от над 3000 евро на месец

Най-високите средни заплати в страните от ЕС са в Дания и Люксембург, а най-ниска в България. Това са резултатите от изследване, направено от изследователя и икономист Раинис Фишер, който често прави икономически анализи, съобщава Ал Джазира, цитирана от Блиц.

Според анализ, публикуван през декември миналата година от Фишер на уебсайта му, средната заплата в Дания и Люксембург в края на миналата година е била над 3000 евро на месец.

След тези страни следват Швеция, Финландия и Ирландия, където средната заплата е около 2500 евро. Според този анализ средната заплата в Естония е 957 евро, в Латвия - 738 евро, а в Литва - 639 евро.

Сред останалите страни от ЕС средната заплата в Португалия е 925 евро, а в Гърция 917 евро.

Най-ниските заплати в ЕС се наблюдават в България - 457 евро, преди нас е Румъния, където средният работник печели 565 евро.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    53 6 Отговор
    В друго проучване цитирано от вашия клюкарски сайт, казахте че средната заплата в бг е минала 1300 лв. 1200/1,95= 615.38 Евро. А сега пък се оказва 457 евро. Нещо не можете да напаснете лъжите

    Коментиран от #2, #14

  • 2 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    1200
  • 3 стоян

    15 25 Отговор
    Това го знаем =Мен а и другите влюбени в Путин ни интересува колко е в съветския съюз за да направим сравнение къде е по добре

    Коментиран от #8, #12

  • 4 Браво на БГ политиката

    36 2 Отговор
    Браво и после как да ги върнем в България
  • 5 Borislav Popov

    51 8 Отговор
    Какво произвежда Люксембург че е с такива заплати ? Всичко се прави изкуствено. Страните от Еврозоната създават изкуствено висок стандарт като същевремено сринаха икономиката на новоприетите държави. По тоя начин принудиха младите хора да отидат да работят и живеят там. Правят всичко възможно да си подмладят населението. А какво става с населението на България , Литва ,Латвия ,Естония и др?

    Коментиран от #11, #42

  • 6 гарантирано от ГЕРБ

    57 3 Отговор
    В България може и без заплати, важното е че ще си имаме КЕФ-16
  • 7 Pompev

    29 0 Отговор
    ако е малка,И хората ще продължават да бягат,а циханите да се размножават
  • 8 Borislav Popov

    33 8 Отговор

    До коментар #3 от "стоян":

    А колко са цените на горивата , топлата вода , ел енергията , газът , наемите и др в Русия спрямо запада ?

    Коментиран от #13, #25, #41

  • 9 ivan4o

    6 3 Отговор
    То не само в европа !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Pompev

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    В Люксембург са банките приятелю,то е малко градче И хората работят в сферата на услугите

    Коментиран от #15

  • 12 Borislav Popov

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "стоян":

    Цени на комунални услуги (месечно) в Русия:
    Basic (ток, Парно, вода, топла вода, отпадъци) за 85m апартамент - 172 BGN
  • 13 Аз съм

    28 6 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    От доста време следя малоумщините които пишеш сега за първи път те засичам че си прав с това за Европа че ни разбиха икономиката.. не разбирам само защо с Русия си имаш работа. Там за техните стандарти е по добре от тук и доста държави в ЕС

    Коментиран от #17, #47

  • 14 да да

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    доколкото мога да чета, цитират някакъв Раинис Фишер, не е твърдение на сайта
  • 15 Borislav Popov

    17 2 Отговор

    До коментар #11 от "Pompev":

    прав си - на половин милион население - 200 банки . Икономика - нулева ! Само дето май е една голяма офшорка. .................... Люксембург предоставя на стотици чужди компании до 1% ставка на корпоративния данък, както се разбра от аферата „ЛюксЛийкс“......................Всичко в тоя ЕС е само една далавера.
  • 16 Иво

    27 8 Отговор
    Имам приятел който е женен за рускиня живее в Санкт Петербург жена му е учителка заплатата и е 2140 лева за да е ясно пак казвам ЛЕВА

    Коментиран от #18, #19, #22, #28

  • 17 Borislav Popov

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Аз съм":

    Не знам точно на кого глупостите четеш - тъй като с името ми вече пишат май четирима ! Единия е язовеца.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Tiffff

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "Иво":

    А има и още едно изказване ,, пиздиш как Тротский,,
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Tiffff

    7 11 Отговор

    До коментар #16 от "Иво":

    Тази твойта учителка ако барне 30 000 рубли а това са 780 лева трябва да направи салто на сеной площади ....
  • 23 Емигрант

    25 2 Отговор
    В Германия за четиречленно севейство на месец:
    Ток 80 €
    Отопление 35€
    Наем на жилище 85 кв.м. 480€
    Заплата мъж 2200€ нето
    Жена 1700€ нето
    Детски 202 € на дете
    Цените на храните са същите като в Бг.
    Това е положението братя българи почти за всяко семейство дошло да бачка тука,за хората на социални незнам точно.

    Коментиран от #27

  • 24 Tiffff

    5 13 Отговор
    Статията визира доходи и разходи в рамките на ЕС не вкарвайте в разговора прогнилата Россия не ни е интересно кво се случва в тази кочина .
  • 25 Borislav Popov

    4 9 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Ми естествено, че цените на електроенергията, бензина, топлата вода и т.н. в Русия са по евтини от колкото в България и другите страни от ЕС, понеже и заплатите в Русия са по малки. То и във Венецуела тези работи са почти без пари, а в Туркмения са безплатни, значи там по тойта тъпа логика, там хората живеят по добре от тойти русняци.
  • 26 българин

    15 0 Отговор
    значи сме първенци, ама отзад нанапредзе :P
    то и т'ва си е умение да си последен :) инак щяхме да се напълним с бежанци :) майтапа настрана, жалка картинка сме си... хайде сега каролев пак да напише тук една статия и да оборва тая статистика, и да вика, че толкова сме си заработили та затова вземаме толкова :)
  • 27 българин

    14 2 Отговор

    До коментар #23 от "Емигрант":

    наемът е към 900-1000 евро, а това, че ти делиш наема с още някой, който дава останалите 480 евро е друга бира :) храните не всички са като тук у нас, но съм съгласен, че са почти изравнени, та дори и по качество :) заплата чисто от българи там се взема 1200, 1300, 1400, 1500 евро, а ти явно си изключение :) ток, вода, парно се плащат на края на годината, така съм чувал, незнам :) месечно ти се отчита само та да си го знаеш колко потребяваш, ама плащането става към края на годината... може би има разлика из областите им незнам :) а за да ти е толкова нисък наема, то ти си в някое малко градче тип село :) и си наел апартамент или част от къщата етаж/демек пак flat и не е бил обзаведен... но не ми излизайте с това, че из запада е евтино :) тук поне си имаме own car/s, own home/s, own land :P~~~~~

    Коментиран от #36

  • 28 Borislav Popov

    8 4 Отговор

    До коментар #16 от "Иво":

    Имам прител, който е женен за рускиня, живее в Урюпинск - Волгоградска област жена му е учителка и получавше заплата 540 лева, принуди се да напусне и отиде на пазара да бачка като продавачка за 900-1000 лв. Русия не е само Санкт Петербург и Москва, приятел в малките градове и села живеят много по вече руснаци от колкото в тези два града, които всъщност са държави в държавата, така, че не ни ги давай тук за пример.

    Коментиран от #31, #34

  • 29 българин

    13 2 Отговор
    не че защитавам кочинката ни, кенефа български, ама освен че сме зле с паричките, то другото си го имаме дори в преповече... страхотен климат, море, планини, имаме си собствени земеделски земи, къща на село, апартамент, собствена кола, ама лошото е, че ни цакат с ниската заплатка дето за нищо не стига :) зак'во сте из запада? за малко повече пари, а инак самият ви живот там хич не е лек и изобщо няма красота в него! ама не искате да си го признаете! да живееш под наме, с кредит/и, лизинг схеми и дори тела да не е твой собствен... мани, мани лош живот си е това :) тук просто кинтите не достигат до хората, понеже се усвояват от алняците и те така :) знаете си го т'ва, ама тря' си го пишем и говорим, за да не се забравя и да се помни от поколенията, какви келяви управляващи сме имали и имаме...
  • 30 БОШ ЛАФ АМА ИСТИНА

    11 1 Отговор
    Заплатите в БГ, са африкански.
    Я вижте минимални заплати, средните заплати са за баламурници.
    Има минимални заплати и минимални пенсийи =~= сравняваш колко гориво може да си купиш за тези пари ? И получаваш стандарта на живот в дадена държава.
    Нас ни изпреварват дори много много африкански държави, а в европа няма такава държава като нашите пенсийи и минимални заплати.
    Нямам предвид ЕВРАЗИЯ, те са обречени горките.
    За това, О ВРЕМЕ СЕ ОРИЕНТИРАЙТЕ ПОСОКАТА ЗА ПО ХУБАВ ДТАНДАРТ НА ЖИВОТ И ПЕНСИЯ .
  • 31 българин

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Borislav Popov":

    в русия вземат 60000-65000 рубли чисто на месец, ама в московска област, а в останалата част на федерацията се вземат 30-35000руб ...
    и всички са на мнение, че за да са добре им трябват 100000 рубли на месец... сума интервюта съм изгледал на руснаци, които смятат че им трябват поне 100 хилки месечно, за да си живеят добре и да се считат за средна класа...

    Коментиран от #33

  • 32 партиец

    11 3 Отговор
    Слава на ГЕРБ и мъдрите й ръководители! Благодарение на грижите на Партията, народът забогатява и благоденства!
  • 33 Borislav Popov

    5 6 Отговор

    До коментар #31 от "българин":

    В останалата част, няма 30-35 хилядни заплати, тез приказки ще ги разказваш на русуфилите в кварталната кръчма, докато те цъкат с език , слушайки опашатите ти лъжи, каскетче !!

    Коментиран от #48

  • 34 Иво

    11 2 Отговор

    До коментар #28 от "Borislav Popov":

    Нима в България е по различно можеш ли да сравниш заплатите в София с тези от северозападна България примерно

    Коментиран от #40

  • 35 българин

    13 2 Отговор
    в дания краля им не краде много и парите, които постъпват се раздават на хората т.е. достигат до хората, а у нас се крадат измежду върхушката и за народа остава от трите по-дългото :) дания е колкот' на баба и дядо нивите :) 40хилки квадратни км с 5млн население, което бачка и получава та знае закакво бачка, но парите, които получава от ес достигат до народа... има социализъм редом с капитализъм, а тук е само върл, див капитализъм без нищо социално, а само привидно такова... а за градът люксембург к'во да пиша :) малък град с има няма 400 хилки :) скъпотия до гуша да ти дойде, както у малинката страничка швейцария... двете си делкат скъпотийката и хорицата пазарят от близките им съседни страни :) високи заплати, ама всичко мно' скъпо... а и да се грижиш само за един град е по-лесно, отколкото за голяма страна кат' нашата... 'щот' 110000 квадрата в километра са си бая :) над 7млн гладняци сме тука... как се изхранват? хуб'о че са турците и гърците да си пробутват храните, а и запада :) ние к'во произвеждаме? фотоволтаици засяхме по нивите, за да точим лв ...
  • 36 Цървули

    6 8 Отговор

    До коментар #27 от "българин":

    Кво имаш ти бе,таралясник на 20 години и панелка у Люлин,завалиите те в Европа,завиждат ли завиждат

    Коментиран от #38, #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 българин

    7 2 Отговор

    До коментар #36 от "Цървули":

    западняците кат' цяло нямат имоти, а имат мечти за такова нящу! :P
    имат да изплащат кредити и да се лузгат по лизинги! това, че някой там ти казва, че има нещо свое, то те лъже, то принадлежи на банките... belongs to the banks!!! it's not own property!!! да ви го понапиша на вашиот език :) седите си там и си мислете, че сте преуспели хахахахахах
  • 39 българин

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "Цървули":

    ново на лизинг ли да имам? а? то на кой е? на банката е бе говедо! то не е твое! т'ва че през т'ва време избиваш скапаните си комплекси, че имаш нещо ново, то т'ва си е твое извращение! скапаняци жалкари!!! аз поне си имам имати от баби, дядовци... и съм си накупил една камара неща, ама са си мои, а вие си живеете на кредити и лизинги и само си мислите, че имате нещо... целият запад е на тоя раздут балонец... фишеци скапани!
  • 40 Borislav Popov

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Иво":

    Ми нали и аз това искам да ти кажа ! Но тука има един нюанс, в София примерно живеят 2 милиона човека, а в северозапада 100 150 хиляди. В Москва и С. Петербург са 16-17 милиона, а в руския "северозапад" тоест в дълбоката провинция живеят примерно 70-80 милиона народ..) Ха кажи сега къде има по вече сиромаси, тоест хора с малки заплати в България или Русия ? Та затова ти казвам, че не е много коректно да даваш за пример заплатата на жената на твоя приятел, понеже това не ни дава представа за общата картина и не ми говори, като русуфилити моля те, глупости за високата средна заплата в Русия.

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 8888

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Ако не знаеш в Люксембург има високо развита черна металургия, банково дело и финанси!
  • 43 Иво

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Borislav Popov":

    Аз незнам каква е средната заплата в Русия просто споделих това което знам жената наистина взима тази заплата
  • 44 123

    6 2 Отговор
    Дания, ухааа, яката работа! Цена на билет за градски транспорт 3€, такса детска градина 400€, цена квадратен метър жилище от 3000 до 4000€! Ухааа, яката работа! Рупай българина! И се моли да 'докопаш' служба в Дания! Ха ха ха....
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 АЙДИ СПРЕТЕ ДА ХЛЕНЧИТЕ

    2 3 Отговор

    До коментар #45 от "Васил":

    На мен ми харесва в германия, изкарвам 3700 € . Живея без лишения , спестявам 1,500 € всеки месец. Един ден ще получа пълна немска пенсия. А ВИЕ В БЪЛГАРИЯ ПО КОЛКО СПЕСТЯВАТЕ ? И каква пенсия ще получавате ?
    Аз съм най оникновен човечец , но се работи да знаете хора .
    Но ще изуча децата си, това е желанието ми и ще се прибера на село в БГ един ден . Разбира се ако сме живи и здрави.
    В българия работех и едвам връзвах двата края от аванс до заплата.
    Тук ако работиш повече , или събота и неделя получаваш луди пари.
    ИМАТЕ ИЗБОР СЕГА, НЕ Е КАКТО ПРИ КОМУНИЗМА . НО АКО СИ МЪРЗЕЛ И ГОТОВАНЕЦ , СЕДИ СИ ТАМ В БЪЛГАРИЯ И СВИКВАЙ С МИЗЕРИЯТА. ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ В БГ СА КАТО В ГЕРМАНИЯ, но някои неща в германия са по евтини от българия. РЕСТОРАНТИ И ТЕМ ПОДОБНИ МЕСТА СА СКЪПИ В ГЕРМАНИЯ .
  • 47 Маркетолог

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аз съм":

    В интерес на истината, аз също обръщам внимание на коментарите на Борислав Попов, защото не са едностранни и кухи откъм съдържание, но за съжаление се появиха много имитатори. Засегнат не е само Борислав, но и други форумни играчи - Ксаниба; Бесен язовец; Румяна Костова; Ел команданте; оня с коня, реалист и т.н. Под някои статии се случват такива словесни двубои, при които Борислав Попов защитава руската техника (по-специално самолети) и тутакси сам си отговаря на отправените критики към американските самолети и сам на свой ред атакува руските технологии. Или Румяна Костова - както гледаш коментар за сравнително нормалния живот в Русия и тутакси същата Румяна Костова сравнява Русия с кочина... Това не е заради двойнствената личност на Румяна Костова, а защото са налице имитатори... Всеки може да пише с твоя ник...
  • 48 От извора

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Borislav Popov":

    няма да ти казвам колко вземат заетите в нефто-газовата промишленост , че тука месните ще вдигнат революция. За две години си купуват апартамент на морето и го обзавеждат, нови кухни , мебели , плазми. И това е за обикновени бачкатори. Почивката им е 55 дни в годината гарантирано от държавата и фирмата. Имат така наречените "северни" допълнително възнаграждение , с около 30% по високо от заплатата на един московчанин. Работи се с две шуби на гърба. На всеки час вънка се почива за 10-15 минути в специално отоплено помещение , чай-сандвичи. Който иска да си включи Г.......ле М.....с и да види в Новий Уренгой , там какви коли се карат масово Тойота Ландкрузър Тойота Раф 4 на по 3-4 години. Прави сте Русия не е само Москва и Ленинград.

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 незнайко

    2 0 Отговор
    ДОКАТО ПЛАЩАМЕ ИЗДРЪЖКА И ПОМОЩИ НА ЦИГАНИТЕ, ТАКА ЩЕ БЪДЕ !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове