Last news in Fakti

29 Януари, 2019 11:44 2 233 46

НПО - та скочиха срещу WWF

  • wwf-
  • протест-
  • мерки

Обществото има нужда от сигурност, че подобни чужди организации не действат над законите и не стоят над институциите у нас

НПО - та скочиха срещу WWF - 1
Снимка: Shutterstock.com

От 2006 година, когато е регистриран клонът им в България, WWF води десетки съдебни дела срещу инвестиционни проекти, най-вече в областта на строителството и туризма. Въпреки че е организация, регистрирана в Швейцария, страна извън Европейския съюз, WWF участва и e спечелила голям брой обществени поръчки, финансирани от държавния бюджет и от европейските данъкоплатци.

Това се посочва в декларация до медиите от група неправителствени организации.

WWF третира България като васална на организацията държава от третият свят.

Като представители и изразители на мнението на големи групи от гражданския сектор настояваме Министерският съвет да възложи на правоохранителните органи и на Министерството на външните работи да предприемат законодателни действия за регламентиране на финансирането и работата на чуждите неправителствени организации в България.

Ето и цялата декларация на неправителствените организации:

ДЕКЛАРАЦИЯ

относно намесата на швейцарската частна неправителствена организация Световен фонд за дивата природа (WWF) във вътрешните работи на България.

Продължава грубата и безпардонна намеса на швейцарската частна неправителствена организация WWF (Фонд за дивата природа) в икономическите, екологични и бизнес процеси в страната.

От 2006 година, когато е регистриран клонът им в България, WWF води десетки съдебни дела срещу инвестиционни проекти, най-вече в областта на строителството и туризма. Въпреки че е организация, регистрирана в Швейцария, страна извън Европейския съюз, WWF участва и e спечелила голям брой обществени поръчки, финансирани от държавния бюджет и от европейските данъкоплатци. Средства получава и по проекти директно от Швейцарската конфедерация. Част от парите се използват за финансиране на медии, организиране на протести и водене на съдебни дела, пряко насочени срещу зимния туризъм и ските и в частност към ски зона „Банско“. В продължение на повече от година WWF-България спонсорира онлайн кампания, която бе директно против най-успешния ни зимен курорт. Със стари снимки от времето на изграждането преди 15 години и с манипулативни и лъжливи послания, WWF се опита да заблуди общественото мнение, че 48 % от Пирин ще се застрои. С изключение на потребители на социалните мрежи от Африка и Азия, повечето хора не се довериха на фалшивите твърдения.

Начините за намеса на швейцарската организация във вътрешните работи , особено в по-слабо развити икономически страни , са разкрити от известния германски разследващ журналист Вилфрид Хуисман в бестселъра му „Пандалийкс -тъмната страна на WWF“. И в книгата, и в едноименния документален филм, достоверно е описано как действа WWF. Методите са идентични с тези, които се прилагат в България. Чрез група платени медии и привърженици и чрез уличен натиск се влияе на податливи, нерешителни или корумпирани институции и така се постигат целите . WWF третира България като васална на организацията държава от Третият свят.

Като представители и изразители на мнението на големи групи от гражданския сектор настояваме Министерският съвет да възложи на правоохранителните органи и на Министерството на външните работи да предприемат законодателни действия за регламентиране на финансирането и работата на чуждите неправителствени организации в България. Обществото има нужда от сигурност, че подобни чужди организации не действат над законите и не стоят над институциите у нас. Необходими са гаранции, че частни организации като WWF не могат да налагат чужди икономически интереси в ущърб на интересите за развитие на българските общности.

1. Сдружение "Зелена Кресна"

2. Съюз "Интелигентна България"

3.Български-ловно рибарски съюз

4.Сдружение "Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле"

5.Балкански център за устойчивост и екоинженеринг

6.Сдружение "Кластър зелен транспорт"

7.Национална асоциация "Българско Черноморие"

8. Национално гражданско сдружение „Природата за хората“

9.Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“

10. Коалиция „За да останат хора в България“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПИБ

    18 18 Отговор
    Ех Цекоо, срам нямаш, машината е впрегната откакто се забрани втората кабинка. Вече стана много очевидно, как действате - пресата, народа, няколко сребърника и сте направили планините като морето ни - бетонирани

    Коментиран от #15, #26

  • 2 Гост

    23 11 Отговор
    За Ваше съжаление, не мога да Ви вярвам. Достатъчно е да видя Черноморието ни.
  • 3 зелен таралеж

    18 7 Отговор
    Еее, събудихте се най-накрая.
  • 4 Еколога

    8 12 Отговор
    Скочиха и на природата НПОто я марш от нашата красива държава България отивайте да си режете гори във вашите!

    Коментиран от #21

  • 5 толерантен

    21 8 Отговор
    Като действа против бизнес интересите в България, в туризма, WWF действа в интерес на народа. Защото знаем какви мутри и бандити са днешните "бизнесмени" в България, днес.
  • 6 Alpha_Lone_Wolf

    2 4 Отговор
    Срещу "World Wrestling Fedaration" ли, не знаят ли, че има кеч.

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Софиянеца

    15 13 Отговор
    Ще видят втора кабинка в Банско през крив макарон! Пирин е на цяла България не е на Банско и Разлог!!!

    Коментиран от #25

  • 9 Българина

    19 4 Отговор
    Всички нпо финансирани отвън да се закрият за антидържавна дейност, данс къде спи? Чакат султана ли да ги подкани

    Коментиран от #14

  • 10 Лал

    15 5 Отговор
    тея WWF нямат никакво право да се месят тук, така че дано този опит да се ограничи влиянието им се увенчае с успех.
  • 11 Свободен избор

    2 13 Отговор
    НПО-тата са най-сигурния начин да бъде държана властта в една страна да не се превърне в диктатура и да се съобразяват с наднационалните закони. Другия начин е чрез контрол над финансовата система и чрез дълг.
  • 12 Реалист

    12 6 Отговор
    Крайно време е да се затвори кранчето на тома белев и сие. Цялата разправия е за ЕДИН влек... Хората в Банско имат право на това а не паркетните еколози дето пишат доклади без да са виждали планината. Мирише на далавера на зелени муджахидини...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 събудисе заспал народ

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българина":

    Най- после ,едно разумно и логично предложение, което ще доведе до тотална забрана на ползването на офшорките .
    Кои са хората от зелените, кои са собственици на офшорки ?
    Аз съм за, но Бойко Доганов, няма да си счупи сам двата крака,
    Първо аут от властта и тогава, можем да сънуваме бяло видело.
  • 15 не идвай в България

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "ПИБ":

    Нали този Цеко си смени името на Марк Жирардели ,който от велик
    скиор, стана международен вратар, докараха го в България да го
    направят за резил...
  • 16 SDECHEV

    7 8 Отговор
    Тези всичките гореизброени НПО ЦЕКО МИНЕВ като им свирне и започват да въртят опашки. WWF са световния стожер. толкова ли е тъп тоя народ Булгаро ,че не разбират как един червен Дерибей с парите на народа иска да направи Пирин бащинията си. Добре ,че Швейцарците са неподкупни. Вън Партизаните от Пирин
  • 17 Пеньо

    8 3 Отговор
    Вероятно благодарение на всички тези НПО, черноморието ни е така "съхранено"! Декларация за баламурници!

    Коментиран от #20

  • 18 SDECHEV

    8 2 Отговор
    Ало ,Редакцията ,може ли едно списъче с ЕИК на тези гореизброените НПО ,за да Видим ЕГН на Управителите им и да ги видим що за хубавци са.

    Коментиран от #37

  • 19 Поредните НПО ибрикчии

    7 5 Отговор
    реват в полза на бетона и милионерите. Добре че са WWF, чу да не стане факт онзи афоризъм:
    "Хей Балкан, ти роден наш,
    напрайхме те на дъски и талаш"
  • 20 Морски

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "Пеньо":

    Черноморието ни е такова точно заради баламурници като тези които сега квичат срещу решението на съда, и заради алчната "инвеститорска" измет, която ги води за носа.
  • 21 ГосТ

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Еколога":

    А вие вземате да боравите с факти и цифри,а не с лозунги !!! Такива могат да се извадят. Екологията все пак работи и с моделиране и цифри. Само така ще им затворите устите на мекеретата и ще може да разчитате както на нормалният българин,така и на европейското законодателство.
  • 22 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    Ми като сте почнали добавете в НПО списъка още 40 000!!!...що само ШВЕЙЦАРИЯ?Тя е провалена държава ли е ,с корупция на 77 мо място в света....
  • 23 стоян

    4 0 Отговор
    По горе са коментари от кокурентите на Банско =като от Боровец и други, борбата е за парата не е за дървата
  • 24 Антон

    8 4 Отговор
    Е тези сега ли разбраха за псевдо еколозите. Това не е екология, а търговска война срещу туризма ни. Целта е стотици милиони евро да се пренасочат към алпийските общини , чрез отказ на туристи да посещават България, поради липса на адекватна инфрастеунтура за практикуване на зимни спортове!
  • 25 Готин ама не съвсем

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Софиянеца":

    То и София е на цяла България и спрете тогава строежа на Метрото, защото и там има екологични неуредици и увреждане на чехълчета, амеби, мицели, червейчета и всякаква флора и фауна. Хайде да погледнем и от този ъгъл, или не ви изнася, корумпета?

    Коментиран от #28

  • 26 Цеко Герой явно

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "ПИБ":

    ЯВНО ТОЗ ЦЕКО ГОЛЯМ ГЕРОЙ, ЩОМ ЦЯЛАТА НАРКОМАНСКА И ПИЯНСКА УТАЙКА СТЕ ПРОТИВ НЕГО
  • 27 Alpha_Lone_Wolf

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бау Бау":

    Да не завършиш като Фьодор Емеляненко, проснат и просран.
  • 28 Софиянеца

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Готин ама не съвсем":

    Не е хубаво да разсъждаваш партийниче!

    Коментиран от #31

  • 29 Айдеее

    3 7 Отговор
    Айде на бетонаааа! Лейте, лейте, лейте! Колкото бетон на морето - тройно повече в планината! Направо хотели насред пистите стройте, скиорите да минават на слалом покрай тях - те ви атракция - а на покривите на хотелите да са стълбове за лифта! Апропо, за канализацията в Банско...?
  • 30 Милко

    4 1 Отговор
    Всичко може да се провери в съда като заведени дела и ако наистина са толкова много от една и съща организация, по един и същи въпрос целенасочено, явно има нещо гнило
  • 31 Готин ама не съвсем

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Софиянеца":

    Не разсъждавам партийно, а разсъждавам регионално! Не може едни цървули, дето не знаят къде са краищата на България, къде какво има, има ли бизнес, хора, работа, поминък, да определят, какво ще се случва там! Както хората от провинцията, не ви определят, на Вас, какво да правите в този скапан град! Трябва всеки регионално да определя, какво е добро и хубаво за него! С местни референдуми! Не стига, че прибирате всички пари, от всички краища на България, а след това отпускате на когото и колкото решите, по партийна линия, което води до обричане на нищета и мизерия регионите, не съгласни с даденото правителство, в момента, а ще почнете да определяте и какво и колко да ядат хората, в тези региони! И след това защо обезлюдявала България. Ами заради цървули, като ВАС! За тези 130-140 години, единственото което успяха да докажат софиянци е, че са некадърни и не могат да управляват държавата. Време е да се смени столицата на България!
  • 32 Сатаната

    5 0 Отговор
    Нямам нерви да чета всички коментари. Един въпрос към всички, кой от вас има да кажем 5-10 декара в апетитно кътче или парцел в голям наш град и го е го е оставил на природата, хайде или го е направил парк или го е дарил за парк? Камъни лесно се хвърлят, ама да не си първи, нали?
  • 33 Филип

    5 3 Отговор
    Браво на НПО-тата, само се чудя защо от 2006г. никой не е предприел действия и тези от WWF си правят каквото искат с нашия туризъм, срамота

    Коментиран от #36

  • 34 Иван

    4 0 Отговор
    Всичките посочени НПО-та са регистрирани от една ПИ банка :) СМЯХ!!!
  • 35 Венци паразната Кратуна

    2 0 Отговор
    Ех Мария, ех Венци! Джендър си голем!
  • 36 Раса

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "Филип":

    Пирин - новия Слънчак. Това ли искаш, бе?!
    Предател народен, Цекороид такъв!
  • 37 ФИБата

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "SDECHEV":

    Служители на един Цеко
  • 38 Свирчовци

    0 0 Отговор
    Кви кавали сте
  • 39 Гепи

    2 0 Отговор
    Малееее,колко зелена пасмина има,крадци на пари
  • 40 Иван

    3 1 Отговор
    Крайно време е да бъде сложен край на „зеления“ рекет над България! Заради тези „зелени“ рекетьори държавата изгуби инвестиции за милиарди, а бизнеса пострада сериозно!
  • 41 пипи дългото чорапче

    2 2 Отговор
    Браво швейцарци.Добре че са те иначе ще о. С.е.р.е.м. И това което имаме!Като ходя към Симеоново се сещам че някога накрая бяха ниви,а сега къщи,блокове,строителство.
  • 42 001

    2 0 Отговор
    Така наречените "еколози" подскачат само срещу пари, не видяхме нито един "еколог" да защити Западния парк.
  • 43 Ицо

    2 0 Отговор
    WWF и останалите зелени са абсолютна мафия.
  • 44 Борис

    1 0 Отговор
    И всички пътища и пари водят към Тома Белев, един виден предател.
  • 45 до001

    0 0 Отговор
    Там са избирателите на ББ Моля не ги закачат е. Те имат само права но не и задължения-
  • 46 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На № 4 "Еколога" Ама тук по нашенско гори останаха ли ??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове