Last news in Fakti

29 Януари, 2019 11:17 3 073 13

Мика Зайкова: Да се премахнат пенсионните фондове

  • мика зайкова-
  • пенсионни фондове-
  • бюджет

Според нея има три основни фактора, които ще влияят в бъдеще върху пенсионната система

Мика Зайкова: Да се премахнат пенсионните фондове - 1

Необходимо е да се премахнат досегашните пенсионни фондове и на тяхно място работодателят да създава свой фонд. Това каза икономистът Мика Зайкова пред Нова тв.

„Ние трябва още от 2025 година да започнем да увеличаваме относителния дял към капиталовите фондове, така че на хоризонта на 2037 година да имаме около 30%, които отиват не в някакъв фонд като НОИ, а в бюджета, защото той ще осигури получаването на държавна пенсия”, смята тя.

Според нея има три основни фактора, които ще влияят в бъдеще върху пенсионната система у нас. Това са продължителността на живота, структурата на пенсионната система и предстоящата роботизация и дигитализация.

„Ако продължаваме по този елементарен и консервативен начин да движим пенсионната система, ще имаме проблеми”, каза Зайкова.

„В момента пенсиите не могат да се вдигат. 3/4 от осигуровката, която плаща всеки работещ българин, е данък, с който се плащат пенсиите на днешните пенсионери”, каза икономистът Стоян Панчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    26 11 Отговор
    Мика е един от НАЙ-ЧИТАВИТЕ ИКОНОМИСТИ.

    Коментиран от #7

  • 2 волен сидеров

    35 0 Отговор
    Насочете метеорита към Земята -Моля-да се свършат мъките на бедните и свръх богатите крадци
  • 3 Не ме интересува

    34 4 Отговор
    Искам си парите обратно, тъпаци!
  • 4 ТОЧКАТА

    13 5 Отговор
    Бе стига с тия амерички изцепки,мамичкатави мръсна.....Поне вижте ТАМ КАКВО СТАНА.....
  • 5 Българина

    29 1 Отговор
    Интересно как до преди 30 г всички държави се самовъзпроизвеждаха без мигранти и нямаха проблеми с пенсиите. Откак женуте станаха мениджъри всичко се срути. Идята за това е юдейска с цел и другата половина от населението да се облага с данъци и да няма възпроизводство, а а аморфна маса от кафеникави идиоти с ай кю 65 управлявана от богоизбраните. Целта е почти изпълнена

    Коментиран от #6

  • 6 стоян

    8 12 Отговор

    До коментар #5 от "Българина":

    За какви евреи говориш =Поне малко да подражаваме на евреите щяхме да цъфтим и завържим те са умно племе. Евреите имат най малко по 3 деца Кой ни спира нас нима всички са бедни
  • 7 Неразбиращ

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    ЗА първи път да съм съгласен с нещо писано от вас
  • 8 Иван в

    8 0 Отговор
    В конституцията пише че държавата гарантира парите на нои т е пенсиите са държавни. Всяко мърдане ще влиза по дълбоко на пенсионерите.
  • 9 Иконом

    6 0 Отговор
    Целият проблем е в това, че от една страна огромната част от финансовите средства и изобщо от материалните блага е концентрирана в една много малка част от хората (ако тези изобщо биха могли да се нарекат хора), и от друга че нещата се правят така, че това статукво да бъде поддържано и задълбочавано. Иначе би имало за всички.
  • 10 Данъкоплатец

    10 2 Отговор
    Трябва да се премахне понятието “минимална заплата” и “осигурителен праг” и изобилието от държавни контролни органи да си върши работата! Трябва ВСИЧКИ, които работят да плащат осигуровки и да се премахне ранното пенсиониране!!!
  • 11 Много

    2 3 Отговор
    Хубаво е да се чуват експерти като г-жа Зайкова, защото е от малкото , за които това, което е на края на хранителната верига -хората имат значение! Т.нар. " допълнителни" фондове са само задължителни.При осигуряване във фонд извън НОИ , държавната пенсия се намалява доживот с проценти, независещи от събраната там сума ! Силно вероятно е, когато критична маса хора във времето разберат това , фондовете да се самоотмахнат . Време е да спре с елементарното нагаждане и промените в движение на тази система, за да излезе нечия сметка . Човек има право да планира живота си , от който , част е и тази възраст!
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Няма пари за пенсии защото нито една голяма фирма у нас не капитализира печалбата си е левове, а в чужда валута, тъй като няма интерес да увеличава левовата наличност. Левът, поставен в това унизително положение е направо вреден за икономиката ни. Изходът е само един, максимално бързо въвеждане на еврото, докато не сме се обезкръвили съвсем. За мафиотите левът е една досадна междинна гара. Всеки може да участва в търг за обществена поръчка в евро, но да плащаш и продаваш в евро на "женския пазар" в София е в нарушение на закона... Националната ни валута в момента е пробита от всякъде.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 4 Отговор
    Най-добре е пенсионното осигуряване да се отнеме от държавата и ДА ПРЕМИНЕ КЪМ БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ.
    Само така ще се освободим от ШВЕДСКОТО РОБСТВО.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове