6 Февруари, 2019 22:31 2 723 20

Как да шофираме при мъгла?

  • мъгла-
  • шофиране-
  • шофьор

Важно е да се кара бавно, внимателно и със спазване на дистанция

Как да шофираме при мъгла? - 1
Снимка: БГНЕС

При мъгла трябва да се шофира много внимателно и ключово е да се кара бавно. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян ст. комисар Николай Димов, директор на ОДМВР – Смолян.

„Имаме множество препоръки към Пътната агенция, тъй като ние сме планински регион с проходи и за нас е важно пътната маркировка да се положи през есента, а не пролетта. Конкретно при мъгли маркировката е един от възможните варианти за ориентиране.

Важно е да се кара бавно, внимателно и със спазване на дистанция“, отбеляза ст. комисар Димов. Той уточни, че ако заради гъстата мъгла човек няма достатъчна видимост, е по-добре отбие от пътя и да се изчака. „Във всяко нещо трябва да има разум и да сработва инстинкта за самосъхранение на всеки човек, за да мислим както за собствената си безопасност, така и за останалите участници в движението", каза още директорът на полицията в Смолян.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шокар

    9 2 Отговор
    У мъглъта има вуци и апат.
  • 2 Е къ как

    12 4 Отговор
    С 200 мноо ясно и на дрифт
  • 3 Ееее

    5 0 Отговор
    Стойте си в къщи е Най-добре.
  • 4 майстора

    14 8 Отговор
    Варянт 1; включваш камерата за нощно виждане и си караш на дисплея който излиза на мястото на километража !!
    Старомодния варянт или номер 2 ; гасиш фаровете оставаш само габарит и халогени (защото при много гъста мъгла собствените ти светлини ти намалят видимостта ) кръстиш се ако си вярващ и даваш газ...ако не си към вярващите момента е подходящ да станеш !!!!

    Коментиран от #11, #12

  • 5 Ali

    2 11 Отговор
    Гас додоло са да излезеш по барзо

    Коментиран от #6

  • 6 Хайл

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ali":

    ...от живота ли?
  • 7 бе ге шоферлък

    27 0 Отговор
    При мъгла 80-те % дебили вместо да увеличат дистанцията ти се забиват в задницата за да те ползват за "водач", ти им пускаш аварийки да се сетят и чукваш спирачка няколко пъти те още повече ти се напъват , пълни малоумници !!!
    А ония безсмъртните батки с джиповете в мъглата, които "силата джедайска ги води" тях дори няма да ги коментирам те си намират своя тир, лошото е че покрай тях пострадват и невинни ! Спирането в аварийната лента е също толкова лоша идея и то точномзаради бунаците, които изпреварват от там, щот някой им се струвал бавен !
  • 8 Разузнавателно управление

    6 0 Отговор
    Внимание внимание внимание

    Бившия началник на КАТ София Богдан Милчев през 90 те извършваше взломни домови кражби от хотели в Турция неговия ортак и партньор в кражбите лежа в турския затвор обаче лицето Милчев се измъкна по случайност и даже маика му го уреди в КАТ . сега се изявява като специалист по пътна безопасност и иска да докопа държавен пост на високо ниво.
  • 9 Варианти има

    4 0 Отговор
    Бавно, фарове за мъгла и то ако има активна и актуална маркировка на пътя.Ако няма не желая да карам.Ще мине оня с големия кон и тогава трябва да скачам от каруцата в движение.Нищо лично.Най добре не карайте ако може.
  • 10 ванката

    10 1 Отговор
    това трябва да се учи на шофьорските курсове а не от вестника да го научават малоумните които немогат да се досетят че като невиждаш по-далеч от носа си се кара бавно...
  • 11 ванката

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "майстора":

    и колко коли смяташ че имат камери в тази богата държава че и на таблото да им излиза визията на камерата че и било от старите ?!?!? айде елате на земята и се огледайте къде живеете ...

    Коментиран от #16

  • 12 марш в 5ти клас

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "майстора":

    Ти - неграмотния ли ще ме учиш?

    Коментиран от #17

  • 13 ААА

    7 0 Отговор
    Колега ловец , станал рано за лов, погледнал през прозореца. Видял гъстата мъгла и въздъхнал тежко. Жена му - Ти какво да не се отказа да ходиш на лов. Жена - въздъхнал още по тежко колегата , ако знаеш в такава мъгла , колко дупета се еб.т .

    Коментиран от #20

  • 14 бббббб

    3 0 Отговор
    Школите по кормуване не учат ли новите шофьори как се кара в мъгла ?!?!? И,че като видиш мъгла пред теб е редно да намалиш.

    Коментиран от #15

  • 15 ААА

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "бббббб":

    Какво толкова има да ги учат. Един средно интелигентен човек , би трябвало сам да знае как трябва да управлява автомобила. Всеки търси вината другаде , а не в самият себе си. На колко от водачите са им сработили инстинктите за самосъхранение, и са карали с такава скорост , че да могат да спрат безопасно. Инструктора може да го изпее , няколко пъти , при такива ситуации се получава ЕФЕКТА НА ВЪЛНАТА , всеки един спира по бързо от предходният автомобил , и накрая задните се нашиват в предните дори и да не карат , чак с толкова висока скорост , но изненадващо все едно пред теб изскача стена. В момента в който намалиш достатъчно в такова време , започват да те изпреварват , отпред, отзад,отстрани. Не са виновни школите , липсва масова култура на шофиране, това не се изучава , това се възпитава.
  • 16 майстора

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "ванката":

    Еми като нямате пари за кола къде сте тръгнали ??? Вървете си пеша
  • 17 майстора

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "марш в 5ти клас":

    Правилно . Ти като си грамотен пусни си и дългите в мъглата или спри посредата на магистрата и утре да си водеща новина в страната !!!
  • 18 gvdff

    1 1 Отговор
    И от тези 30 човека нито един не е могъл да кара ли? Не, гаранция поне половината са карали спрямо условията. Нали сме едни от най-добрите щофьори в Европа. И какво от това, Просто условията са били брутални и това е било неизбежно, както и навсякъде по света. В някой големи държави в тази ситуация щеше да има поне 100 коли и доста загинали. Тук добре сме минали. 90% от коментиралите над мен си нямат на идея какво как се случва, нямат опит, нямат желание да натрупат такъв зад волана. Статията пак е пълна глупост и се говори за бвно и внимателно движение. Май е по-добре ако даваме съвети, те да бъдат с пример- при 10м видимост ни трябва 8м спирачен път, който се постига при скорос 22 км/ч (примерно). Да се коментира сцеплението на асфалта при мъгла- възможно е да е супер хлъзгав. Да се даде пример как се ползва спирачката с абс и без абс. ...
  • 19 химлер

    0 0 Отговор
    както ви дойде - ха ха ха
  • 20 Вла

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ААА":

    Не схващам вица.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове