Last news in Fakti

8 Февруари, 2019 15:46 1 817 16

Експерти: Натура 2000 е сбъркана в България и ЕК знае това

  • натура2000-
  • българия-
  • мерки

В МОСВ няма почти никакви първични данни

Експерти: Натура 2000 е сбъркана в България и ЕК знае това - 1
Снимка: БГНЕС

Редица организации в Европейския съюз алармират, че в Натура 2000 има грешки и Брюксел признава публично този проблем. Това заявиха пред БНТ Ваня Бижева, изпълнителен директор на Балкански център за устойчивост и екоинженеринг и проф. Симеон Ананиев, председател на клъстър „Зелен транспорт“ и преподавател във ВТУ „Тодор Каблешков“.

Коментарът им беше по повод промените в Закона за биологичното разнообразие, предложени от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

„Натура 2000 една от най-амбициозните европейски инициативи за защитени видове и зони. Обвързана е с националното законодателство, две европейски директиви- за птиците и местообитанията. Тези директиви са транспонирани в националните законодателства и от тях произтичат анжажименти към ЕС“, обясни Бижева.

Проф. Ананиев каза, че в Европа е имало научен подход при очертаването на границите на Натура 2000 във всяка държава, докато у нас това е направено от неправителствени организации.

„Правила се е оценка на въздействието върху хората и какъв процент от екомрежата в дадената страна може да понесе бизнесът, социалното развитие, инфраструктурата. Ето ви едни интересни цифри – България има 34%в Натура 2000, някъде под нас е в Румъния. Дания е с най-нисък процент в Натура 2000 – 9 на сто. Там, където е най-висок стандартът (на живот – б.а.), средният процент е 10. Докато в новите страни членки са решили, че трябва да бъдат по-добри от европейците. В ЕС средните стойности на Натура 2000 са 15% , а в България е 34%”, разясни Ананиев. Той добави, че е поискал да се запознае с документацията, по която в България са обособени защитените зони.

„Няма оценка на въздействието. Може да се окаже сега, че там, където има големи защитени територии, има най-малко живот и миграция. Ние трябва да пазим природата, но в тези зони, например, има пътища, т.е. има и други европейски директиви, действащи там – в случая с пътищата е директивата за транспорта”, каза още професорът.

Според Ваня Бижева при картирането на Натура 2000 в България са допуснати много грешки, които ще бъдат поправени с промените в Закона за биологичното разнообразие. Тя добави, че корекциите срещат голяма подкрепа.

„Този законопроект дава възможност първичните данни от теренните проучвания, установили наличието на определени защитени видове, да са в база данни за нуждите на обществеността и собствениците”, обясни Ваня Бижева.

Ананиев допълни, че в МОСВ няма почти никакви първични данни. Причината е, че неправителствените организации, които са ги събирали и са получили държавни или европейски пари за това, не ги дават на ведомството, защото в момента няма законово изискване за това.

„Сега целта е създаването на единен регистър с тези данни“, каза професорът.

Ваня Бижева коментира твърденията на „зелените“ неправителствени организации, че с изискването за даване на първични данни МОСВ нарушава авторското право.

„Законът е категоричен, че данните не са обект на авторско право. Ние сме единствената европейска страна, в която не с нашия научен потенциал се определяла Натура 2000, а чрез неправителствени организации. Сега НПО отказват да предадат тези първични данни с претенции за авторски права. Но това е едно голямо потъпкване на законодателството, защото всеки собственик има право на добра администрация. Когато политиката на държавата е навредила на някого, той има право да се запознае с документа, който му е потъпкал интереса”, каза Бижева.

Проф. Ананиев изрази съмнение, че „зелените“ организации, очертавали Натура 2000 в България, изобщо имат данни от работа на терен.

„Опасното с промените в ЗБР за тези хора и организации („зелените“ – б.а.) е, че всичко им е неточно. Например на един кмет по документи му бяха сложили езеро с животни, а той беше изненадан и показа, че няма такова езеро. Затова трябва да се знае, ако ги има данните, под каква форма са. А ако са с невярно съдържание, трябва да се носи наказателна отговорност. Затова приветствам цялостното решение да се направи регистър с първични данни, всичко да е ясно и прозрачно. Това пречи на определени среди, които до момента са получавали определено финансиране”, категоричн бе проф. Ананиев.

„С промените в ЗБР се поправя се още една грешка – въвеждането на забрани чрез заповедите за обявяване на зоните от Натура 2000. Това го няма никъде в еврозаконодателството. И нашата страна след препоръки на ЕК сега иска да коригира това законодателство”, добави Ваня Бижева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъжа

    3 3 Отговор
    Всичко точно в България
  • 2 Пеньо

    5 10 Отговор
    На крива ракета-космосът и пречи! Ако не е Натура 2000, ще е нещо друго! Важното е да съсипем природата-единственото стойностно нещо в България!
  • 3 Еколога

    7 6 Отговор
    Писта 2 в Банско няма да има, не се притеснявайте алчни банскалии!!! Има нещо объркано в България и това не е натура 2000!
  • 4 Бойко

    9 1 Отговор
    В България всичко е сбъркано! А еколозите са еколози, колкото аз съм трамвай!
  • 5 Мирослав

    10 5 Отговор
    Мафията си пазарува на килограм професори и всякакви псевдоучени в момента - само и само да докаже, че дюните не са дюни, гората не е гора, птиците не са птици и всякакви други от този род. Е като тия проститутки, дето ги пише в статията по-горе. Само и само да застрои последните кътчета по морето и планините.

    Коментиран от #6

  • 6 Греен Пийс

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мирослав":

    Продажно племе са за 10 лв. Ще напишат и предпишат всичко миришат на вчерашна бира!
  • 7 321

    11 1 Отговор
    Абе тая Натура 2000 да не е някакъв план да ни направят резерват за кафеви европейски мечки, вълци, чакали и други индиански общности. А нормалните хора да са затворени в мръсни и прашни мегаполиси като София. И дали са алчни банскалии няма никакво значение, важното е да бъдат направени ски писти и съоръжения поне на 50 % от тези в Австрия. Ще призная за зелени това НПО, чийто членове ги видя да ходят да протестират пред камионите на безбройните секачи на дървета в планините, които на ден осичат по една писта заедно с лифтовете около нея. Трябва спешно да се приеме законодателство за неправителствените органзации на САЩ или Русия. Почти еднакви са, който не вярва да ги потърси в интернет. Половината зелени почти веднага ще влязат в затвора, а останалите трябва да са на постоянно наблюдение от страна на службите.
  • 8 Токин

    11 1 Отговор
    Не закачайте незаконния начин на "зелените" за рекет срещу българския бизнес! Ако няма "Натура" как компрометирани хора като Тома Белев, Борислав Сандов и Андрей Ковачев ще се издържат? Ще трябва да разчитат само на заплата от хора като Иво Прокопиев и Христо Иванов!
  • 9 Миризлив пор

    7 0 Отговор
    Най-големия проблем в случая е, че няма никакви ясни доказателства защо са такива границите на Натура. Зелените упорито крият резултатите от проучванията въпреки че държавата им е платила да се направят. Лошото е, че не говорим само за банско а за над 1/3 от територията. Лошото е, че хората при липса на препитание последните 10 години просто се изселиха.
  • 10 Хайде де

    1 7 Отговор
    Зелените били виновни, а другите през тези години какво правеха? Дали не са принудили зелените да работят по този начин? Разследвайте ако ви стиска!
  • 11 Така е

    8 1 Отговор
    Зелените са мързеливци крънкащи пари абсолютни нехранимайковци са
  • 12 скъперника

    6 1 Отговор
    Зелените и мигрантите - врагове номер едно на България и нейната Натура.

    Коментиран от #13

  • 13 зелен

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "скъперника":

    И червените.
  • 14 Аве Фюрер до екопрестъпниците

    6 2 Отговор
    Стига сте дрънкали , Ананиев е прав , навъдиха се всякакви екоизнудвачи с единствена цел да получат финансиране ида си живуркат от това . Тия екологични престъпници и гробищата ще обявят за защитена територия, и трупните червеи за защитен вид ще обявят , само да вземат парите .... Псевдоеколога е долна смет и най-добре да я почистим веднъж и за винаги
  • 15 Трапер

    3 3 Отговор
    Ей, гнусни алчни боклуци, долу ръцете от българската природа, една от най-добре съхранените в ЕС. Това е истинското богатство, а не разни лифтове и писти.
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор
    Всичко може да си направим,- магистрали, молове, небостъргачи, заводи, ....ПРИРОДА НЕ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове