22 Февруари, 2019 14:12 5 366 13

КНСБ: Да отпадне нощния градски транспорт в София!

  • градски транспорт-
  • кнсб-
  • спаси софия-
  • йорданка фандъкова

От "Спаси София" опонираха: Спестяването на 14 нощни смени ли ще реши системния проблем в целия градски транспорт?

КНСБ: Да отпадне нощния градски транспорт в София! - 1
Снимки: БГНЕС

От КНСБ поискаха отпадане на нощния градски транспорт в София и разреждане на графика на движение на някои линии през деня. От "Спаси София" възразиха, а столичният кмет дори не знаеше за исканията на синдикатите.

"Ще се запознаем с исканията на синдикатите и ще продължим да водим конструктивен диалог, който да е реалистичен. Аз сега чувам, че КНСБ предлага спирането на нощния транспорт. Предложенията ще бъдат обсъдени, включително и в комисиите на столичния общински съвет", заяви в последствие ова кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Тя се срещна с представители на Съюза на транспортните синдикати и КНСБ.

Водачът Найчо Найденов пък коментира, че нощният транспорт не се използва масово и затова софиянци няма да изгубят от спирането му. По думите на Пламен Димитров за 11 месеца загубата на общината от него е 1 млн. лева.

Неправителствената организация "Спаси София" остро критикува неспособността на общината да организира по-добре градския транспорт в столицата. Оттам поясниха, че за нуждите на нощния транспорт са ангажирани само 14 от общо над 2000 водача, работещи в общинските транспортни предприятия. Те припомнят и че все още функционират около 20 т.н. персонални линии, които извозват водачите от и до гаражите по време на нощта.

“Спестяването на 14 нощни смени ли ще реши системния проблем в целия градски транспорт? “Няма транспорт – няма проблем”, както предлагат синдикатите, не е работещо решение”, заявява категорично Гергин Борисов и допълва, че ако исканията на синдикатите бъдат уважени, пътуващите през нощта няма да имат алтернатива, а през деня всички ще чакат много повече на спирките.

На пресконференцията стана ясно, че заплатите в столичния градски транспорт са вдигнати с 10% от 1 февруари.

КНСБ: Да отпадне нощния градски транспорт в София!

„КНСБ настоява водачите да не полагат извънреден труд повече от 150 часа, като им се запазят брутните възнаграждения, които имат сега. Това означава намаляване на транспортната задача в автотранспорта с 3 200 000 км на годишна база, по-малък годишен пробег в електротранспорта с 917 000 км, спиране и отпадане на нощния транспорт и разреждане и намаляване на графика на движение на някои линии. Това е цената и всички трябва да сме готови да я оповестим“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той подчерта, че са необходими 13 600 000 лева, за да се запази сегашното транспортно обслужване.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира още, че за тази година е осигурено финансирането на транспортната задача и заложеното в нея ще се изпълни и заяви, че проблемите в дружествата са известни на общината и увери, че от години работят за решаването им.

Тя обясни, че е изискала директорите на транспортните дружества да спазват кодекса на труда и да не позволяват да се полага извънреден труд извън регламентираните 150 часа годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имаме сделка

    15 8 Отговор
    Окей, добре, но разрешете Uber
  • 2 Пешо

    27 4 Отговор
    Това недоразумение КакНиСееБе кога ще го закриват?
  • 3 ДЕМОНкрация!!!

    29 2 Отговор
    Синдикатите са една куха структура, която има три цели: 1/ да точи държавен бюджет и да създава армия от чиновници в защита на системата ; 2/ да се прехвърля топката и да се разиграват работниците ; 3/ да се шпионират работниците и техните настроения и планове !!! Синдикалните структури трябва на 100% да се закрият!!! Има депутати, министерства и агенции към които работниците могат да се обръщат. Просто трябва депутати и шефове на агенции да се избират пряко от народа и всяка година да има избори, за да знаят, че лесно могат да изхвърчат. Стига с тази раздута държавна ферма от гнусни и безполезни животни!!! Трябва 70% съкращение на политици, чиновници, агенции, НПО и прочие паразитиращи безмислено родени индивиди (хора)
  • 4 Мдааа

    17 5 Отговор
    Йорданчо Фандъка е с муцунка на агънце, но с душа на ненаситен и всеяден вълк!!!
  • 5 Болен

    32 1 Отговор
    Тоя какви простотии говори. И до сега чакаме по половин час на спирките. Мафиот да слезе от служебната кола да видим след това какво ще говори. Тия измислени синдикати не се борят за хората, а за собствено оцеляване. На тия никой не им вярва. Взимат пари от държавата, членски внос по ведомост от работниците и са пуснали цялата зграда под наем. Те само разпределят печалбата. Резил хора.
  • 6 Биде

    22 0 Отговор
    Сбъркани синдикати няма значение казионни или Подкрепа, ама нали трябва да имитират дейност и загриженост!Знаят че хората не им вярват и членуват в тях от немай къде щото трудовия кодекс е в полза на съществуването им!!!А предложенията са им тъпи и не стават ,а по спирките достатъчно се виси та да искат тея смешници по-разреден транспорт!!!
  • 7 Живите мъртви на България

    16 1 Отговор
    Това КНСБ е по-лошо и от политиците. Вместо да гонят интересите на работещите, действат срещу цялото общество. Може би и по тъмно да няма транспорт, т.к. е страшно :)
  • 8 висок

    13 1 Отговор
    КНСБ и Подкрепа са най-големите рентиери в България след БПЦ!!!
  • 9 Гьонсурат

    13 2 Отговор
    Какъв синдикат е тоя които хвали правителството колко е добро. Нали тоя същия говореше че е доволен от бюджета. Като има толковамного пари да вдигнат заплатите на шофьорите. Да не подкукоросва за разреждане на автобусите, че на хората малко им трябва за да си излеят гнева.
  • 10 Morgoth

    15 1 Отговор
    Разреждане?!? За чий X.. ги правиха тези бус ленти тогава??? За да стоят празни и да минават по тях джигитите, а от КАТ да си имат нови хранилки ли? Ако искате читав транспорт трябва да има двойно повече автобуси по половината линии. Иначе софиянци никога няма да слязат от колите, а задръстванията и мръсния въздух само ще се влошават.
  • 11 Keti

    5 8 Отговор
    Хайде стига вече глупости!Защо се оставяте да ви разиграват едни гейове от Спаси София?От какво и от кого я спасяват?Всичко е заряди изборите и борбата кой ще управлява София.Проблемите не са от вчера и как изведнъж се сетиха за тях точно сега?А и катастрофите са толкова нагласени,че едва ли някой би повярвал ,че всичко е от преумора.
  • 12 МОЛИ

    8 1 Отговор
    ПРОСТАЦИ.ТЕ,АКО СЕ ВОЗЯТ НА СЛ.КОЛИ,ХОРАТА ПЪТУВАТ С ТОЗИ ТРАНСПОРТ.НЕКА НАПРАВЯТ ПРОФЕСИЯТА ДОСТАТЪЧНО ПРИВЛЕКАТЕЛНА,А НЕ ДА ЗАКРИВАТ ЛИНИИ!!!!
  • 13 Първо гледай

    1 1 Отговор
    Бройте празните автобуси и после коментирайте.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове